Scudo Sports

Magura Julie'de 2 senedir Shimano mineral kullanıyorum

Bülent Gökmen

Forum Demirbaşı
Tepki
147
Bisiklet
Cannondale
2016 yılında Magura Julie Hidrolik fren setimde Jagwire kablo setini yenilerken orjinal shimano yağ kullandım. Ebayden 60ml olarak almıştım. Zarar vereceğini söylemişlerdi ama satın aldığım sitede Shimano Tektro Magura 60ml olarak satışı vardı. İki sene içerisinde yağı kontrol etmek istediğimde yağın koyulaştığını ve renginin açıldığını farkettim. Bu sene aldığım shimano yağdan ilave ettim ve performansında herhangi bir düşüklük şimdilik yok. Asıl sorum şu;
Firmalar kendi farklı renkte ve içerikte yağlarını neden öneriyor? Mekanizma içindeki malzemelere bu yağların zarar verebilme ihtimalleri gerçekte nedir? Mavi renkli magura yağ benim farkettiğim kadarıyla kırmızı shimano yağa göre biraz daha koyu yapıda. Benzer deneyimi olan arkadaşların tecrübe ve yorumlarını bekliyorum.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Scudo
İkiside mineral yağ ile çalışan sistemler. Kontrollü kullanıldığında sıkıntı çıkarmayabilir. Dot kullanan sistemler hala var mı bilmiyorum ama o yağdan koyarsanız büyük ihtimal contaları bozarsınız .

DOT olduğunda contalara zarar verebldiğine dair yabancı kaynaklı sitelerde bazı yazılar okudum ancak shimano ile magura üreticileri birbirlerinin yağlarını önermemelerine rağmen kullananlar da az sayıda değil. Bu biraz da bana shell ile bp arasındaki yarış gibi geliyor.

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
İster mineral yağ olsun, ister DOT sıvı olsun, marka gözetmenize gerek yok.

SRAM hidrolik frenlerimde uzun süreden beri , litresini 10 TL'ye satın aldığım Valvoline marka DOT 5.1 sıvı kullanıyorum, herhangi bir sorun yaşamadım. Aynı miktarda AVID marka sıvı almak isteseydim bunun 3-4 misli daha fazla ödemem gerekecekti.

@Mehmet Altuğ Yazdıklarınızdan yanlış anlamıyorsam siz benim yaptığımın bir adım daha ötesine giderek mineral yerine kesinlikle kullanmayın dedikleri DOT sıvı kullanıyorsunuz değil mi? O çokça bahsedilen conta ksımlarından sıvı kaçağı problemi yaşadınız mı?

@Bülent Gökmen SRAM-AVID hidrolik fren sistemlerinde mineral yağ değil, DOT hidrolik sıvısı kullanılıyor Bülent bey. Her üretici gibi SRAM da, kendi markasını taşıyan DOT sıvısı kullanılmasını öneriyor. Ancak fiyatları muadillerinin 3-4 katı kadar fazla. Bu yüzden ben daha uygun fiyatlı, Valvoline markalı DOT 5.1 sıvı kullanmayı tercih ediyorum.

Mineral yağ yerine DOT sıvısı kesinlikle kullanılmamalı. Aynı şekilde DOT ile çalışan sistemlerde de mineral yağ kullanmamak gerekiyor.

Geri