Scudo Sports

Maalesef dolar:4,13 euro:5,12 arkadaşlar...

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
@Murat B.

Üstad merhaba,

Mantık hatam şu
Herhangi bir büyüklüğün yüzde 100 ,yani kendisi kadar değer yitirdiğinde,sıfıra ineceği gerçeği var.Dolayısıyla yüzde 100 değer yitiren bir para aslında sıfır olmuş demektir.Yani yüzde 100 değer kaybından bahsetmek mümkün olamayacakken yüzde 700 değer kaybından hiç söz edemeyiz.

Bundan dolayı Tl yüzde 700 değer kaybetti yerine dolar yüzde 700 değer kazandı desek daha doğru olur
Böyle bir şey de olmadı.
Sizi anladım.

Scudo
@Serkan Mıstınoğlu Türk lirasına değer kazandırmanın bir yolunu bulmak lazım.

Emtia karşılığı olmadan dolar basma hakkı abd de. bugün dünyada elinde dolar bulunduranlar iade etmeye kalksalar doları verip yerine ne alabilirler. ben hiç cebime dolar alıp koymadım. Türk lirasından memnunum. Dolara itibar olduğu sürece bizim paramız dolar karşısında kaybedecektir. Mesela arkadaşlar bisiklet çantası kumaşlarını dolar üzerinden satıyorlar. şu kadar dolar deyip tl üzerinden veriyorlar. İthal edilen elektronik eşyalarda muhtemelen dolar baz alınarak tl üzerinden satılıyor. Böyle bir durumda ne enflasyon biter ne doların saltanatı biter.

@bisikletebin
Osmanlı ekonomiside buna benzer bir çöküş yaşamıştı, dışarıdan ucuza gelen çok sayıda ürün içeride yerli üretimin yerini almış,onları bitirmiş. Aynı olay tekerrür ediyor...Bunu ithalata yasak koyup,içeride üretilirse kullanırsınız,yoksa unutun demekle yapılmaz,bu saatten sonra kimse bunu kabul etmez. (misal bisikletçi pantalonu arıyorum,aradığım özellikte sadece aliexpresste var. Ne yapacayım,istediğim ürünü unutup,pazara çıkıp ilk gördüğüm ürünü mü alayım? Onun yerine, almayı düşündüğüm ürünün özelliklete bir ürün üretin,yurtdışı fiyatına yakın bir fiyat koyun. Milli benlikle onu tercih edeyim) Bir çok kişi benimle hem fikirdir...ama bizim dayılar, dışarıdaki 6liralık ürünü,kendileri en kötü ihtimalle 5 liraya yapacaklar,sonra sana yerli ürün veriyorum ayağıyla 9liraya satmaya kalkacaklar.Ee millette keriz alacak sanki...O yüzden bu şekilde bir ilerleme çok iyi takip edilmesi gerekiyor,eskilerdeki ahilik teşkilatı,locacılık gibi.
O yüzden,Bor gibi bir maden,ancak bize aradaki farkı kapatmaya olanak sağlar. Anlamıyorum, dünyada boru işleyecek teknoloji mi yeterli değil yoksa bize: "o oarada dursun,onu ellemeyin. Yoksa darılırız.." mı diyorlar.Yıllardır bu biliniyor ama gereken,yeterli adım atılmıyor. Yıllardır et fiyatları yüksek deniyor ama et üreticileri yeterli desteklenip,hayvancılık istenilen yere getirilemiyor. Koskoca bir ülkede, yeterli para, eğitilmiş mühendis mi yokta ülke halen kendi malı olan bir otomobil üretemiyor? Ama olay etnik kimlik olunca,sağcı solcu olunca üstümüze denecek bir şey yok.Birisi beyaz dese,hemen siyah diyip muhalefet olacak bir ton adam çıkar.Bir ülkede baş örtüsü muhabbeti,mezun işsiz mühendislere iş imkanları sağlayacak sanayi kuruluşlarını nasıl sağlarız,onları aktif kullanarak ihracatta nasıl rol oynarız demiyor. Cevap belli,her çeşmenin başını biri tutmuş,bu saatten sonra sen dağdan su taşıyana kadar,adam çeşmeden damacanaları doldurur...Bilemiyorum bu işler ne olacak artık....

• Beğen
Tepkiler: MakRo
@bahadir3455
Diğerlerine vasıfsız demedim aldıkları eğitim, bilgi birikimleri vs. çok farklı ki bunu kendi hocalarımda da gördüm illaki diğer üniversitelerden de iyi çıkar veya bunlardan da kötü çıkabilir ama aynı kalitede eğitim vermelerini ben beklemem

@mariokaldato
devlet çakalsa biz daha çakalız.
işin ilginç tarafı biz tüketiciler 4kat ödeyip zarara girerken.
ürün üretip yurtdışına satanlar 4kata satıp daha fazla kazanıyor yine :D (Dolarla sattıkları için kurla fiyat değişmiyor)
fakir yine daha fakir zengin daha zengin

@Mehmet Altuğ siz bence hayal görüyorsunuz gerçek tarih kitapları okuyun çakma ve yalan dolan abartı holywood filmleri fazla izlemeyin bence.. nazileri bitiren aptal ve yaptırdığı muazzam savaş makinalarına bir türlü yakıt ve malzeme üretemeyen ve kaynak bulamayan aptal,hitler onun devamındana ruslardır ne amerikasından bahsediyorsunuz? amerika nazileri yendi öylemi? ben direk hitlerin yerinde olsam amerikaya saldırırdım ozaman görürdüm ben büyük süper gücü.

@EnesKlf07
Avrupayi bilmem ama almanyada kredi kartina taksit yok. Burada taksitle bir sey almak icin krediye basvurman gerekiyor. En ufak kredi sicilin varsa, calismiyorsan yada gelirin ev aile durumuna göre yeterli degilse vs. vs. kredi alamiyorsun. Ya demekki sandigin kadar kolay degilmis.
Bu arada face de alman gruplarina bi bakmani/Bakmanizi tavsiye ederim, adamlar ayni türkiye gibi 300-350€ ya bisiklet ariyorum fazla teklifde bulunmayin param yok diye agliyor. Bunlari yazanlar begenmediginiz/düsmanoldugunuz yurtdisindki yasayan türkler degil herkesden üstün gördügünüz/Tutdugunuz ALMANLAR.

@Murat Cömez

Ülkemizde yaşayanlar , yurt dışında yaşayan yabancıların çok iyi durumlarda hayat sürdüklerini düşünüyorlar. Bütün her şeyden dert yanan insanların ellerinde Iphone telefonlar , altlarında hem kendisinin hem eşinin arabası ve evleri var. Ben şaşırıyorum bu duruma.

Üstad çok da taksite ihtiyaçları yok ben onu bilirim. Almanya ilede haşır neşir olduğumuz var @Murat Cömez

MI MAX 2 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: Ilter Elmas
@Engin ATAL
Evet katiliyorum, sadece cogu yurtdisini bilmeyen kisilerin bazi yanlis seyleri süsleyerek burada yazmalari sinir bozucu.
Bak arkadas Almanyada tanidiklari oldugu icin hasir nesir oldugunu yazmis ve pekde kredi ihtiyaci yomus. :koptum: Onu anlatanlar iste almanyadan kredi ile araba alir (Kredi ile aldigin söylemez) türkiyede hava atanlar ve almanyadaki yasayanlara türkiyedekileri düsman eden kisiler. Hic bir zaman dogrulari söylemezler ve almanyayi bir cennet ülkesi diye tanitirlar.

@msevik
Ben hersey taksitlemi aliniyor dedim yoksa taksite ihtiyclarimi varmi dedim, birseyi neden dogru okumadan böyle cevaplar veriyorsunuz anlamiyorum. Arkadas Kredi katina taksit yokmu diye sormus bende ona yok diyerek cevap verdim.

Valla onu bunu bilmem de Türkiye'nin cari açığının 6 katı cari fazlası yapan bir ülkenin insanı rafah içinde yaşamayacakta bizimki mi yaşayacak?

Kimse bana Almanya’da yaşamak zor demesin adam 1500 euro maaş alıp 6 euroya 1 kg kıyma alıyor ben 1600 lira maaş alıp 31-32 liraya 1 kg kıyma alıyorum.
Araçlardanda örnek verebilirim 95-96 model golf mk3 Almanya’da 500-1000 euro dolaylarında ya Türkiye de 20000 lira dolaylarında
Bisiklet örneği Almanya da maaşın 3 de 2 sine alınan bu bisiklet; (link)
Türkiye de ise bakınız fiyatına;(link) başka söz söylememe gerek yok iyi geceler herkese.

@Fırat Ç.
Benmi yanlış görüyorum. Verdiğin linkte Almanyada 1000 euro yani 4929 TL, Türkiyede 4499 TL, yani 500 TL daha ucuz.

Alınan maaşa göre hesapladı isen evet Almanyada yaşayan birisi Türkiyede yaşayan birine göre çok rahat şekilde alabilir. Türkiyede askerî ücretle çalışan birisi malesef aylarca para biriktirmesi gerekiyor.

@Bigpatron Arkadaşım orada 1 aylık minimum kazanma miktarı olan 1500 birim para kazanıyorsun bunun 3/2 si ile 1 bisiklet alabilirsin ve cebine para kalır. Şimdi türkiyeye gelirsek; 1603 birim para kazanıp bu bisiklete 4499 birim para vereceksin! yani 3 ay çalışacaksın ki bunu alacaksın. Biraz geniş düşünün

sonra gelip orada benzin 1.15 euro yani 6 liradan daha fazla bizim daha ucuz diye gelmeyin artık ya! bu ülkede 651981651986 tane üniversite var neyse.... gerçi sende benim gibi Türkiye'den uzakta yaşıyormuşsun... uzaktan bizlere davulun sesi baya hoş

@Yavuz S.
Ben farklı birşey mi yazdım? Mesajı okursan Türkiyede çalışan birinin aylarca para biriktirmesi gerektiğini belirttim.

Arkadaşlar mesele aslında parada değil. Almanya ile aynı seviyede olmayalım, aynı kazanmayalım. Gelir dağılımı eşit olsun, müslüman ülkeyiz donarak ölen, açlıktan ölen kimsemiz olmasın, yollar varsın bozuk olsun ama ters yoldan girip üstüne süren magandamız olmasın. Yeşil alanlarımızda varsın açık büfe kahvaltı yapmayalım ama haşlanmış yumurtamızı, peynirimizi yiyebileceğimiz yeşil alanımız olsun.

Eyyorlamam bu kadar.

Almanya' yı görmüş birisi olarak yazıyorum (Münih, Düsseldorf ve Essen) ben şimdiki gibi yaşamaya razıyım ama oradaki düzenin yarısı bizde olsun, oradaki temizliğin yarısı bizde olsun isterim. Mutluluk gerçekten para değil (Açlık sınırında yaşayan insanlarımız adına konuşmuyorum elbette sadece kendi adıma konuşabilirim)

Bu durumun sebebi basit. İhracat ve ithalat dengesi, sayfalarca tartışılacak bir durum da değil. İthalatın çok ihracatın az olursa paranın değeri düşer, ihracatın çok ithalatın az olursa da paranın değeri artar. Kur ülke piyasasında dolaşan yabancı para miktarıyla belirlenir. İthalat yapan yabancı paraya ihtiyaç duyar ve piyasadaki yabancı parayı dışarıya yolar, ihracat yapan da dışarıdan piyasaya yabancı para sokar. Öyle yastık altındaki dolarlarınızı bozdurun demeyle yürümez bu işler. Veriler ortada her geçen gün ithal edilen ürün çeşitliliği artıyorken, ihraç edilen ürün çeşitliliği azalıyor. Çözüm ise çok basit hala bu şekilde ülkeyi yönetenlere oy verenleri ihraç etmek.

Durum
Başlık tartışmaya kapatılmıştır.
Geri