Bu anlamlı etkinliğin paylaşımı için teşekkürler.
Tepki toplaması gayet doğal. Mutlaka yapıldığı ülkede de tepki toplamıştır. Ama en azından başlarına birşey gelmeden tamamlamışlardır.
Bizim ülkemiz henüz o kadar "medeni" olmadığı için muhtemelen onları "sele borusuna oturturlardı". Genellemiyorum ama birileri yapardı işte. Bu etkinliğin geçen yılki paylaşımında bu ve buna benzer ifadeler bu forumda kullanılmıştı.
Medeniyet nedir sizce? Bence işte budur. Bu insanların yaptığının ahlaklı olup olmadığını tartışırsınız, bir amaca olumlu katkı sağlayıp sağlamadığını tartışırsınız... Ama ne olursa olsun böyle bir eylemi başlarına bir iş gelmeden tamamlayabiliyorlarsa, işte o ülke medenidir. Belki izleyen insanların çoğu bunu saçma buluyorlardı. Ama çok da umursamıyorlardı. Onlar için kültürün içinde farklı ve zararsız bir renkti, o kadar.
Kendini ilkel (?) kabilelerden daha ahlaklı zannedenlerin Mel Gibson'un Apocalypto filmini izlemelerini öneririm. Küçük bir kabile içinde kendi hallerinde mutlu dünyalarında yaşamakta olan ilkeller (?), bir gün şehirli medeniler ile tanışırlar. Hem de çok acı bir şekilde tanışırlar.
Çıplak ilkellerin mi yoksa giyinik medenilerin mi daha ahlaklı olduğu... İyi düşünün derim.
İlkel kabileler için ahlaksız değil, gayet doğal olan çıklapklığın arada 10.000 yıllık bir medeniyet farkı taşıyan modern dünyanın en ileri toplumları tarafından yeniden keşfi...
En ilkeller çıplak, bir de en ileriler. Aradaki toplumlar ise giyinik.
İşte bu çok anlamlı. Bir çok konuda ilerliyorsunuz, teknolojik gelişim sağlıyorsunuz. Ama bu arada özünüze yabancılaşıyorsunuz. Sonra rönesans, reform, aydınlanma derken... Bir gün farkındalığınız iyice artıyor ve yaşadığınız yabancılaşmadan kurtulup benliğinizi, özünüzü, doğayı tekrar keşfediyorsunuz. Bu anlamda 10.000 yıl öncesine dönüyorsunuz.
Peki eylem bir amaca hizmet etti mi? Gerekli miydi?
Bu soru tüm eylemler için sorulabilir. İnsanlar yıllardır eylemler yapıyorlar ama bir taraftan da hakim sınıflar istedikleri gibi at oynatmaya devam ediyorlar.
Belki direkt izlenebilir bir sonuç çıkmadı. Ama yine de bu dünyanın eyleme ihtiyacı var. Yapılması hiç yapılmamış olmasından mutlaka daha iyidir. Yapanları kutluyorum.
Peki diğer eylemlerden farkı...
Yani çıplaklık..
Öncelikle petrol bağımlılığı ve çevre konularına dikkat çekmek istemişler.
Ama ben çıplaklık sayesinden bundan ötesini algılıyorum.
Çıplak bedenlerini sergileyerek şu mesajı veriyorlar:
"Bu dünya bizim için özel olarak yaratılmış bir yer değil. Biz de tüm diğer canlılar gibi bu doğanın sıradan bir parçasıyız."
Evet, ben kıyafetsiz bu bedenlere baktığım zaman doğanın sıradan bir parçasını görüyorum ve ben de öyle olduğum için çok mutluyum. Böylece öncelikli olanın teknolojik gelişim değil, doğanın korunması olduğunu anlıyorum. Doğanın korunması uğruna pek çok şeyden vazgeçilebileceğini ve vazgeçilmesi gerektiğini anlıyorum.