Scudo Sports

Led Seri Bağlama (Elektrikten anlayanlar varsa yardım)

Shichigoro

Üye
Tepki
24
Bisiklet
Salcano
Arkadaşlar ben el yapımı bir stop lambası üzerinde çalışıyorum.

9 adet süper parlak olmayan kırmızı led'i seri olarak bir pile bağlamak istiyorum.

+ Direnç kullanmam gerekiyor mu?
+ Başka bir sitede direnç hesaplaması yaptırmaya çalışıyorum.

Girdiğim parametreler şöyle:
https://i.hizliresim.com/D98jqv.jpg

Fakat hesapla tuşuna bastığımda "Besleme voltajı ledlerin toplam voltajından büyük olmalı." diye bir mesaj alıyorum.

+ Şimdi ben 9 voltluk bir pilin (+) ucunu birbirine bağlanmış 9 ledden ilkinin (+) ucuna; (-) ucunu da son ledin (-) ayağına bağladığımda yanmayacak mı yani hepsi birden?

+ (+) ucu pile bağlamadan önce yukarıda yazan ohm değerinde ve gücünde bir direnç alıp bağlasam problem çözülür mü?

+ Benim bu 9 adet seri bağlantılı ledleri yakmam için ne yapmam lazım?

+ İnternette izlediğim bir videoda adam 3 led için 9v pil kullanmış ve direnci de eksik etmemiş. Nasıl olacak bu işler? :D

Edit: Yaptığım araştırma sonucu pilleri seri bağlayarak ve 1 ohm değerinde direnç kullanarak sanırım problemime çözüm bulacağım. Direnç hesaplamasına 18v girdiğimde 1 ohmluk direnç olarak hesapladı. Ledlerin biraz daha parlak yanması için belki akımı 27v yapabilirim :D

Scudo
direnç niye kullanacaksın 9 volt olduğu için mi ?

Ledleri seri bağlarsan, her bir led 2v çekecek, toplamda 9v ile yaklaşık 5 led çalıştırabileceksin. Direnç kullanmana gerek yok. Ha sen 1 lede 9v bağlarsan o zaman direnç gerekecek.

9v pil için 1,5Kohm direnci seri + ucuna takıp istediğin kadar ledi paralel olarak bağla. Aslında tamamen vazgeçsen bu işten daha hayırlı:)

9 volt pil 9 led için az ama araya ufak bir bobinli gerilim katlayıcı koyarsanız olabilir.

• Beğen
Tepkiler: Shichigoro
2 adet 9v pili seri baglasam 9 ledin dokuzunu da yakamaz miyim? direnc olmadan?

1 led 2.5V 4 led 10V , 8 led 20V olur.teoride böyle.ama seri bağlama da ışık şiddetleri aynı olmaz.vazgeç bu işten.

• Beğen
Tepkiler: Selçuk KAYRAK
Google'da aratınca şöyle şemalar çıkıyor.

(link)

Bu arada amaç ne, ne için istiyorsunuz?

F1 stop lambası yapıyorum. Dış kalıbı çok da güzel bir şekilde çıkardım tek işim şu an bu elektrik bağlantısını yapmak ve her ledden aynı ışık şiddetini almak. 18v güç çıkışı ile dirençsiz bağlantı yapamaz mıyım?

Otomobil için mi düşüyorsunuz rc mi

@Ömer D. Paralel bağlantı yapamıyorum çünkü alanım çok kısıtlı. Fakat hiçbir şey olmazsa küçük bir devre kutusu oluşturup direnç bağlantılarını yapabilirim belki.

@sezgindurmus Bisiklet için :D Bitmiş halini atıcam yakında.

Paralel seri yer konusunda çok farketmez, hem paralel daha güvenli olacaktır, seri olduğunda bir lede bir şey olursa tümü sönecek. Kutunun kabaca şekli var mı

https://i.hizliresim.com/25YGXd.jpg
bu önden görünüşü

bu da yandan
https://i.hizliresim.com/Epzv7q.jpg

Üçer üçer bağlasam ledleri? Yani her 9v pile 3 led düşecek. Direnç kullanmak gerekir mi?

3erli bağlarsanda direnç gerekecektir, güzel görünüyor. Aslında ucuz arka farların pcbside iş görür bunnu arkasına farklı yanma modlarını tetikler.

Neden direnç istemiyorsunuz?

Hocam kusura bakma işyeri çok yoğun pek ilgilenemedim, delikli karta benzer bi çizim kurup doğrudan yaptığına oturtabilirsin.
Hocam kusura bakma işyeri çok yoğun şu an pek özen gösteremedim, delikle karta benzer şekilde devreyi kurup oturtabilirsin. Ben paralel yaptım
Hocam kusura bakma işyeri çok yoğun şu an pek özen gösteremedim, delikle karta benzer şekilde devreyi kurup oturtabilirsin. Ben paralel yaptım isterseniz 3x3 de yapılır.led.png

Ya dediğiniz gibi devre oluşturacağım devre kartıyla ya da elimdekilerle bişeyler yapmaya çalışıcam. Yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum. :D

Geri