Scudo Sports

Lastiklerin raf ömrü

maxxis Ecxel elite katlanır 2013-1 tarihli kırmızı alanda işaretledim uretim tarihini..çiftine 300tl verdim
geri iade etmeli iyim 7 sene olmuş ve senelerin tozu üzerinde, bazı yerlerde renk atmış sanki guneş görmüş naylon lastiklerin raf Raf ömrü 4-5 yıl sanırım.Screenshot_20191114-155158_Gallery.jpg

maxxis overdrive excel katlanır olduğu için tercih etmiştim aslında aklımda erdoganlardan sawable maraton racer vardi daha hafif ama 26x1.50 telli idi 1.75 olsun katlanır olsun dedim ama 7 sene rafta kalmış

Dosyalar

• 20191114_160804[1].jpg
    20191114_160804[1].jpg
    475,3 KB · Okunma: 35
  • 20191114_160725.jpg
    20191114_160725.jpg
    454,1 KB · Okunma: 35
  • 20191114_155023.jpg
    20191114_155023.jpg
    476,9 KB · Okunma: 36
  • 20191114_155003.jpg
    20191114_155003.jpg
    557 KB · Okunma: 33
  • 20191114_160804.jpg
    20191114_160804.jpg
    475,3 KB · Okunma: 31
  • 20191114_160756.jpg
    20191114_160756.jpg
    522 KB · Okunma: 33
  • 20191114_160751.jpg
    20191114_160751.jpg
    490,5 KB · Okunma: 32
  • 20191114_160735.jpg
    20191114_160735.jpg
    438,3 KB · Okunma: 30
Son düzenleme:
Scudo
Aykut dostum, lastiklerde hiç bir şey yok rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Ben de yıllardır overdrive eceli kullanıyorum. Bir çift de yedeğim var, 4 ýıl olmustur beklemede.

• Beğen
Tepkiler: Aykut kocaman
Kesinlikle ve kesinlikle iade etmelisiniz. 2014 te aldigim michelin pro 4 lastikleri denemek amaci ile gecen hafta paketinden cikardim. Lastik hic acilmadi. Yapis yapis ve katur kutur olmuştu lastik. Kullanilamaz halde idi. Soz konusu lastiginiz birazdaha kalin. Butunlugu bozulmamis gibi gozukuyor. Fakat yeni uretilmis ayni lastige gore, kullanim suresi kisa olacak, yol tutus ozelligi ise azalmis durumda olacaktir.

• Beğen
Tepkiler: yankiaslan
2009 model treğimde orjinal bontragerler var on yıldır yattı bu bisiklet aldıkdan sonra 1-2 ay kullandım kapalı balkonda, 10 yıldır yattı daha bu sene binmeye başladım lastikler de gram çatlama,erime yok(ara,ara indikce hava basdım)

@Aykut asil nerden almıştınız bu 7 yıllık lastikleri
Atak bisiklet'den aldım

Aykut dostum, lastiklerde hiç bir şey yok rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Ben de yıllardır overdrive eceli kullanıyorum. Bir çift de yedeğim var, 4 ýıl olmustur beklemede.
Diger resimlere baktınız mı? katlanm olan yerler biraz sabitlenmiş gibi ve rengi atmış gibi. Sizinki de böylemi?sizin lastiklerin imalat tarihi kaç? ve neden stoklama yaptınız 4 yıl?

Kesinlikle ve kesinlikle iade etmelisiniz. 2014 te aldigim michelin pro 4 lastikleri denemek amaci ile gecen hafta paketinden cikardim. Lastik hic acilmadi. Yapis yapis ve katur kutur olmuştu lastik. Kullanilamaz halde idi. Soz konusu lastiginiz birazdaha kalin. Butunlugu bozulmamis gibi gozukuyor. Fakat yeni uretilmis ayni lastige gore, kullanim suresi kisa olacak, yol tutus ozelligi ise azalmis durumda olacaktir.
2014de aldığınızda belkide 99 üretim yılıdır baktınız mı üretim tarihine lastiğin üzerinde yazıyor

2014de aldığınızda belkide 99 üretim yılıdır baktınız mı üretim tarihine lastiğin üzerinde yazıyor

Michelin Pro4 lastik, belkide 99 üretim.

Başka sorum yok :)

Lastiğinizi gönül rahatlığı ile kullanın.

• Hahaha
Tepkiler: Ceyhun Özkan
Sevgili Aykut;
Benim şu an üzerinde takılı ve yaklaşık 5000 km dir kullandığım lastikler de ilk aldığımda 2 yıllık rafta duran ürünlerdi. Bu senin resimlerdeki renk atmalarına benzer (daha doğrusu ben öyle sanmışım) atmalar bende de vardı. Bir süre de kullandıktan sonra bisikletin genel bakımı sırasında şimdi tam hatırlamadığım bir lastik temizleyici ile temizleyince aslında onların renk atması değil üretimde kullanılan koruyucu bir katman olduğunu gördüm. Sende de böyle midir bilemem tabii.

Ben marka, kendi saklama koşullarıma olan güvenim ve lastiğin genel durumuna baktığımda edindiğim izlenimin toplamı olarak yeni olanları 4 yıl saklamaya karar verdim. Daha da duruyorlar kıyamadım takmaya zira üzerindeki aynı eskileri hala eskimedi iyi durumdalar.

Benim hala kullanmadıklarım 2013-1 tarihli. Resimlerde de görülebilir.
Lastiklerin üretim tarihlerinden itibaren rafta durarak veya kullanılarak ne kadar süre kullanılabileceği hakkında bir çok faktör var ve araba lastikleri için de geçerli bu durum.

Mesela ben tanesi normalde 1250 TL olan 2018 üretimi kış lastiklerinin gidip görerek aldığım firmaya bakarak ve nette araştırma yaparak geçen sene 2015 üretimi olanlarını aldım tanesi 500 TL ye.

Sonuçta kafan karışmadan bence şöyle bak konuya;
Lastiklerinde gözle görünen bir hasar var ise kullanma, yoksa rahatlıkla kullan bence.

Birde sana teşekkür ederim, senin mesajın sayesinde duran lastiklerimi çıkarıp sevdim, az biraz hava bastım.
Mutlu oldum yedeklerim için.:komik:

Bütün bu yazılanlara ilave olarak, şu noktalar da önemli olabilir, bilgili forumdaşlardan destek bekleriz;

1. Lastiklerin saklama ve kullanma koşulları bisiklet ve otomobil arasında ciddi ayrılıklar var mı ?
2. Bir lastiğin rafta durarak mı, kullanılarak mı ömrü daha uzun olur ? Mesela 2015 üretimi bir lastik ve 5 yıl raf ömrü olsun. Lastik üretildiği yıl kullanılmaya başlansa ve 2025 e geldiğimizde ki durumu (ciddi fiziksel hasarları hesaba katmayıp diyelim ki 5.000 km yol yapmış normal aşınma koşullarına tabi olsun.
Yada aynı lastik rafta 5 yıl durup 2020 de kullanılmaya başlansa aynı koşullarda ve 5.000 km sonunda 2025 te hangi lastik daha iyi durumda olur ?
3. Lastiğin rafta durma süresi boyunca depolama koşulları mesela % kaç önemli ?
4. Firmalar kendi ürünleri için mesela üretim tarihinden itibaren rafta durarak veya kullanılarak en fazla şu kadar kullanın şeklinde bir bilgi veriyor mu ?

Dosyalar

• 8110f76b-d9c5-401c-84be-21b4576383b4.jpg
    8110f76b-d9c5-401c-84be-21b4576383b4.jpg
    97,8 KB · Okunma: 30
  • a04cf8b7-fd8c-4d45-9c05-ae97670263a6.jpg
    a04cf8b7-fd8c-4d45-9c05-ae97670263a6.jpg
    98,9 KB · Okunma: 30
Son düzenleme:
Çetin ŞAHİNÖZ
Öncelikle cevap için teşekkürler bazı arkadaşlar bu önemli konuya dahil olmuyor, veya alınganlık yapıyor.
öncelikle şu 1-2013 ibaresini araştırdım hem senin lastikte hem benim lastikte var?
senin lastigin marka yazan yerinde maximum hava basıncı ve tpi degeri yazıyormu katlanabilir mı?
60tpi olan modeli,de var bu m 1-2013 tarih degil galiba

(link)
kendi sitesinde bunu yazıyor ama nedir anlamadım bide sen bakar mısın

diğerlerinden daha kısa sürede çatlayabilir

• Beğen
Enteresan bir durum, ama senin ve benimkiler aynı tarihte üretilmiş de olabilir ( mi) ?
sitede bu konuda pek detay bulamadım ama, hem lastiklere hem de web sitesine daha detay bakayım bir.

Bir de şimdi aklıma geldi, ben lastikleri aldığımda üzerlerine takılı ayrıca bir firma etiketi vardı ve üzerinde bazı bilgiler de vardı. Sende de bu etiket var ise bir incelemek lazım.

Bisiklet lastiklerinin de bir raf ömrü var; ancak nasıl saklandığı, ne kadar saklandığından daha önemli olduğu için "x yıldan daha eski lastik almayın" şeklinde bir tavsiye vermek çok mümkün değil. Bisiklet üreticileri genelde lastiklerin uygun şekilde saklanırlarsa 3 veya 5 yıl özelliklerini kaybetmeyeceklerini berlitiyorlar. Bunu şu şekilde yorumlayabiliriz, berbat koşullarda saklanmadıysa lastiklerin raf ömrü en az 3 veya 5 yıl.

Lastiği bozabilecek en önemli etkenler: ultraviole (güneş) ışığı ve ozon (elektrikli motorlar ve hava kirliliği). Ayrıca lastiğe tasarımı dışında yük binmesi (telli lastiklerin yatay saklanması yerine tek noktadan asılması, tekere takılı lastiğin inik durması, vs) de çatlamasına sebep olabilir.

1. Lastiklerin saklama ve kullanma koşulları bisiklet ve otomobil arasında ciddi ayrılıklar var mı ?
2. Bir lastiğin rafta durarak mı, kullanılarak mı ömrü daha uzun olur ? Mesela 2015 üretimi bir lastik ve 5 yıl raf ömrü olsun. Lastik üretildiği yıl kullanılmaya başlansa ve 2025 e geldiğimizde ki durumu (ciddi fiziksel hasarları hesaba katmayıp diyelim ki 5.000 km yol yapmış normal aşınma koşullarına tabi olsun.
Yada aynı lastik rafta 5 yıl durup 2020 de kullanılmaya başlansa aynı koşullarda ve 5.000 km sonunda 2025 te hangi lastik daha iyi durumda olur ?
3. Lastiğin rafta durma süresi boyunca depolama koşulları mesela % kaç önemli ?
4. Firmalar kendi ürünleri için mesela üretim tarihinden itibaren rafta durarak veya kullanılarak en fazla şu kadar kullanın şeklinde bir bilgi veriyor mu ?
1. Bildiğim kadarıyla yok.
2. Rafta durarak yukarda saydığım etkenlerden daha az etkilenecektir. Ayrıca çoğu lastiğin üzerinde ozondan koruyucu bir katman oluyor, kullanınca veya yıkayınca bu katman gidiyor ve lastik daha hızlı bozulmaya başlıyor.
3. %100 önemli, ideal koşullarda (havasız ve ışıksız ortam) lastiğin raf ömrü sınırsız bile olabilir.
4. Dediğim gibi veriyorlar, ancak dış etkenlerden çok etkilendiği için bunlar çok geçerli değil. Tarihine bakmaktansa lastik bozulmuş mu diye kontrol etmek daha doğru. Lastikte çatlaklar varsa, fazla sertleşmişse veya sünger gibi olduysa, şekli bozulduysa ya da rengi değişmişmişse o lastikten uzak durmalı.

bence kesinlikle iade etmelisin, her urunun raf omru oldugu gibi, lastiklerinde raf omru vardir ve 7 yil oldukca uzun bir sure, ben olsan kesin iade ederdim

Ben de internet üzerinden satın aldığım lastiklerin "bayat" olduğunu görünce lastiğin kullanılmasa dahi bir ömrü olduğunu anlamıştım. Özellikle "ezilmiş" ise kesinlikle iade edin, kullanmayın. Lastik hamuru zamanla sertleşiyor ve çatlamaya daha meyilli hale geliyor. Taze lastik alın.

(link)

Burada M2013 olarak verilen bilginin ne olduğunu ben de çözemedim tam olarak. Belki ilk üretime başlanan tarih olabilir.

Lastiği yabancı sitelerde şöyle bir araştırınca, genel olarak beğenilen başarılı bir lastik olduğu görülüyor. Ancak baktığım yaklaşık 6 ayrı sitede yorumlarda hiç kimse üretim yılı-raf ömrü vs. konuşmamış. Belki yurt dışında lastikler bizdeki kadar raflarda kalmıyordur. Yada gerçekten o kadar önemli olmayabilir.

Şu an şöyle bir bilgiye ulaştım:

(link)

M2013 Dual Compound Technology

Az evvel bir internet sitesinde bulduğum maxxis overdrive excell için yaptığım yazışma;

Merhaba, bu lastiklerin üzerinde yazan üretim tarihi nedir acaba, aynısından kullanıyorum çok memnunum ama eskidiler. Değiştirmek istiyorum. Teşekkürler.

2018 tarihinde stoklarımıza girmiştir

15 Kasım 2019 15:10

Onu sormadım, lastiğin üretim yılı nedir ? araba lastikleri gibi üzerinde yazıyor. eskilerde benim 2013 tü mesela
2013 model
teşekkürler

Son düzenleme:
  • Beğen
Çetin ŞAHİNÖZ

Erdoğanlar, üretim tarihi yazmaz diyor, üretici fabrika, şifreli bi şekilde yazar biz bilemeyiz diyor, bazı lastiklerde nadir yazıyormuş
m 2013 bir teknoloji sanırım tarihi değil kartın üzerinde yazıyor M 2013 diye
20191115_175027.jpg

Aynen öyle. Sadece daha önce arkadaşların da yazdığı gibi can sıkıcı bir fiziksel hasar olmasın yeter.

• Beğen
Geri