@Mustafa İçdağ
Mustafa abi,
Pekmez olayına ben katılmıyorum, pekmez vücudun kan şekerini tepeye vurup 15/20dk sonra da dibe vurmasına neden oluyor, pekmezi içtikten hemen sonra ateş basması akabindeki 15/20dk içersinde de ellerde titreme yada hiper aktivite gibi bir durum söz konusuysa hipogliseminin benzerini geçiriyorsunuzdur. Bu başınıza hiç geldi mi?
Ayrıca kuru üzümün kendisinden çok çekirdeğinin vücuda faydası vardır, siyah küçük kuru üzümlerin iri çekirdeklileri en iyi tercihtir, genelde de Nevşehir kuru üzümü tercih edilir hem bol çekirdeklidir hem de ufaktır.
Beslenme konusu bir ilim biliyorsun, onun için 8/9 saat önceden karbo yüklemesinin doğru olamayacağını söylemeliyim. Kişi adam gibi beslenmiyorsa , sporculuğun gereklerini yerine getirmeyip eyvah yarın turum var diyip akşam nişastalı vb karbo tükeyitorsa ona sadece tokluk verecek glikojen depolarını dolduramayacaktır. Glikojen depolarının doldurulabilmesi için 48 saat gerekiyor ve bu 48 saat de TEMİZ beslenmek gerekiyor (Glisemik) yiyeceklerin indeks tabloları çok önemli...
Tur da ne yenir, ne yenmez'e gelince, eğer sporcu olarak besleniliyorsa ve 100km den fazla antreman yapılacak veya sert koşulacaksa tavsiyem sabah tahılkarışımlı veya çavdar ekmeğiyle (3 orta dilim) 2 yumurta, 1 parmak beyaz peynir ve meyve çayı olacaktır, bunun üzerine olmazssa olmaz kompleks vitaminimiz alınıp 30dk sonra da bisiklet üzerine çıkabiliriz.Benim tercihim genel de soyalı musli içersine yulaf ve kuruyemiş takviyesi şeklinde, matarama da saf karbo ve vit-mineral karışımlı tozu matarama karıştırmak olluyor.
Tur esnasında kuru üzüm yenmesini doğru bulmuyorum, zaten nefesle yapılan bir sporda o küçük yiyeceklerin nefes borusuna kaçmaması imkansıza yakın, pro barlar, enerji jelleri, şu yeni K-Barlar (denedim tatlı ama iyi iş yapıyor) tüketilebilir.
1 Torba 1kg saf karbonhidrat 50/60ytl kadar ve her turda kullansanız 2 ay kadar gidiyor , her mataraya birbuçuk çorba kaşığı konulduğunda 30gr karbonhidratlı suyunuz mataranızda her daim hazır oluyor yukarıdakileri taşımak zorunda kalmıyorsunuz ve içtikten 2/3dk sonra kana karışıp glikojen depolarınızı kontrol altında tutuyorsunuz. Tabi en önemli faktör acıkma hissi beklemeden sıvı tüketimi dahilinde tüketmelisiniz ayrı bir matara yapıp acıktıkça içerim uygulaması olmamalı.
Şimdi antremana hazırlandık, antremanı da bitirdik geldik ne yapacağız? Her zaman söylerim şeytan detayda gizlidir.
Gelir gelmez ya protein tozu 20gr geçmemk kaydıyla hemen içilecek ya da 1 parça tavuk yağsız veya 3 yumurta yağsız yencek daha sonrasında streching yapılacak , duşa girilecek, streching yapılacak antremandan 1 saat sonra hala açlık hissediliyorsa bir parça makarna abartmadan yenilmeli ve 1 saat kadar kestirilmeli, eğer evinizde trainer roller varsa uykudan sonra 30/45dk kadar toparlanma antremanı yapılmalıdır. Antremandan sonra turp, domates, göbek (elle koparılmalı bıçakla doğranmamalı) , zeytinyağından oluşan salata oturulup yenmeli mineraller yerine konmalı, hoooop tuz yazmadım abicim ne tuz koyuyorsun
Abi daha çok yazmak isterdim , biliyorsun antreman , beslenme, kan, glisemi, laktat uzaaar gider, inşallah grup olarak toplanmaya başladığımız da saatlerce sohbet ederiz.
Saygılar,
Erdoğan