Scudo Sports

Lance Armstrong un menüsü

Speedy Cycler

Daimi Üye
Tepki
286
Arkadaşlar geçenlerde elime 2004 Temmuz tarihli bir gazete geçti. Bu gazetede dünyaca ünlü bisikletçi olan Lance Armstrong un beslenmesi hakkında bir yazı vardı. Bu bisikletçi antrenman yaptığı günlerde sabah kahvaltısında tereyağ, reçel, bal, peynir, kepekli ekmek, omlet yiyip içebildiği kadar kahve içiyormuş. Daha sonra yaşadığı kent olan Amerika nın San Fransisko kentinde 6-7 saati bulan bir antrenman yapıyormuş. Antrenman sırasında sıvı ihtiyacını çeşitli meyvelerin sıkılmasından yapılan kokteylden karşılıyormuş. Bu sporcu öğle yemeğini genellikle yemezmiş. Akşam yemeğinde ise genellikle makarna yada pilav, patates püresi ve haşlanmış et yiyormuş. Kandaki alyuvar sayılarını artırabilmek için ormanlık bölgelerde çadır kurup uyuyormuş.Sabah kahvaltısı ile akşam yemeğini anladım ancak günlük 6-7 saat antrenman yapan bir sporcu öğle yemeğini yemeden nasıl dayanabiliyor bunu anlayamadım. Çünkü 6-7 saatlik sıkı bir antrenman vücuttaki glikojen depolarını büyük ölçüde tüketir. Ayrıca bu sporcunun vücudundaki yağ oranı da düşük.
Tabi gazetedeki haber kısmen yalan da olabilir. Eğer bir bisikletçi öğle yemeğini genellikle yemiyorsa bunun sebebini bilen bir arkadaş lütfen açıklasın.
HEPİNİZE İYİ PEDALLER

Scudo
Kahvaltı ile Akşam yemeği arasında geçen sürede zaten 6-7 saat boyunca antrenman yapıyor.
"Antrenman sırasında sıvı ihtiyacını çeşitli meyvelerin sıkılmasından yapılan kokteylden karşılıyormuş" ifadesiyle öğle yemeğinde antrenman yaptığı için daha çok sıvı almak zorunda.Buna birkaç gofret, çikolata, bisküvi de ekleniyorsa zaten birşeyler yiyiyor ve içiyor.Enerjisini alıyor demek oluyor.
Sadece bir yemek öğünü gibi bolca yemek yemiyor, hepsi bu.
Doğru da yapıyor.

@athletic

Sıvının dışında yulaflı bisküvi yediğini duymuştum ancak 6-7 saatlik sıkı bir antrenmanda kaybettiği enerjiyi tam anlamıyla aldığı konusunda biraz şüphede kaldım çünkü içtiği sıvı ile yediği yulaflı bisküvi yüksek kaloriye sahip değil.

sonuc olarak protein cubukları, yüksek karbon hidrat içeren çikolatalar mevcut. adamların sponsorları var bu maddeleri almak okadar da olmasa gerek Türkiye ile kıyaslayınca

Önemli olan hacmen büyük miktarda yemek alımı değildir.Besin değeri yüksek ama hacmen az yer tutan yiyecekler, antrenmanlarda daha makbuldür, çünkü şişkinlik de yapmadıkları için antrenmanlarda gerileme yapmazlar.
Bir de besinlerin etkileşimi bu durumda sözkonusu olmaz çünkü aynı öğünde mideye giren ne denli az türde besin varsa, o denli emilim fazla olur.
Bazı besinler, diğer besinlerle olumlu etkileşime girerler ve daha etkili emilim sağlanır.Mesela; Süt ve havuç.Havuçtaki A vitamini, sütteki kalsiyumla birleştiğinde emilimi artar, kısacası faydası artar.

Tam tersi de halkımızın yaptığı bir yanlışla örneklenebilir.Her ıspanak yemeği yanında mutlaka yoğurt da konur ve beraber tüketilir.Fakat zaten az oranda demir içeren sıpanağın demirini, yoğurt tamamen bloke eder.Ispanaktan kanımıza geçen demir sıfıra iner.Bu bakımdan hiçbir faydasını göremeyiz, ayrıca ağzımız da buruşur :)

Arkadaşlar,

Yolcuların en büyük sırrıdır , en az efor ile en uzun yolu en hızlı şekilde alabilmek.

Örneğin ;
40km ortalama 145 nabız ile
40km ortalam 150 nabız ile

ne olmuş arada 5 atım fark var diyenler 150km de 145 nabız ile koşan bisikletçinin 150 nabza göre ortalamasının 45km e çıktığını görebilirsiniz.Yine 145 atım ile 40km sabit yaktığı enerji diğerinin %12 sinden azdır.

Durum böyle olup ta bedeninizi terbiye ettiğinizde kaç kalori ile kaç km'i kaç km hızla alabileceğinizi siz belirleyebilirsiniz. Burada aslolan akşam nasıl beslendiğiniz olacaktır. Vücudunuzun protein depolarını ne kadar doldurdunuz?

Bu kısım sayfalarca süreceğinden daha fazla yazamayacağım. Bilmeniz gerekenin kendinizi eğitmeniz, metobolizmanızı tanımanız, doğru ve çeşitli beslenmenizdir.

Nu arada spor yaparken taze meyve sularının karışımları da ilimdir. Her meyve birbiriyle karıştırılamaz, karıştırırsanız metobolizmanızı da karıştırısınız.

@Semih Temiz

selamlar,

bir eksikliği duzelteyim burda belirtilmemiş. kandaki alyuvar sayısı ormanda uyumakla artmaz, burada bahsedilmek istenen normalde yaşadığınız bölgeden daha yüksek irtifalı bir mevkiide konakladığınızda alyuvar sayınızı arttırabilirsiniz. irtifa yükseldikçe havadaki oksijen miktarı orantılı azaldığından vücudunuz aynı seviyede oksijen taşıyabilmek için alyuvar sayısını arttırır. ama bu tekrar eski irtifa seviyesine indiğinizde kısa süreli oksijen rezervi saglar ve birkaç gün içinde eski seviyesine iner.

örnek: gecen sene kış aylarında 4ay boyunca ardahanda 2200 metre rakımda bulunuyordum işim gereği. döndüğümde yaptırdığım check-up'da HCT (hematokrit) seviyem % 54.2 ye cıkmıştı. bisiklette pedal cevirmeye baslayınca farkı hissediyorsunuz. nabız daha düşük kalıyor. ama dediğim gibi etkisi birkaç gun suruyor.

• Beğen
Tepkiler: Deniz Taş
@Tuonela

aynen öyle, ama illede bunu ileri seviye yapmak istiyorum derseniz 5000/7000€ arasında değişen fiytlarda çadırlar mevcut, dilediğiniz irtifaya göre ayarlayıp sürekli bu çadırda uyuyarak alyuvar seviyenizi sabitleyebilirsiniz.

Bu arada bunu sürekli de kullanamzsınız zira kalp krizi, al yuvar sayısında aksine düşüş yaşayabilirsiniz. Kontrollü kullanmanız ve sürekli antrenör gözetiminde olmanız gerekiyor.

UEFA da görevli birçok hakeminde maçdan önce 1 saat bu çadırlara girdiğini de belirtmeden edemeyeceğim. Adidas sponsorluğunda bu çadırlarda 1-2 saat kadar geçirip maça 30dk kala çadırlardan çıkıyorlar

@ERDOGANKESGIN

Birbirleriye karışan meyva suları nelerdir?
Karışmayan kötü kombinasyonlara örnek?:)

@Mustafa İçdağ

Mustafa abi selam,

Renkleri ve vitaminlikleriyle doğru orantılı olarak karıştırılmalı. Bu düzen de her zaman doğru değildir ince nüanslara dikkat etmek gerekir.

Örneğin: Portakal ile Üzüm suyu, elma suyu, avakado karıştırılmamalı
Üzüm suyu ile elma suyu karıştırılmamalı...
Kavun, karpuz suyu sıkılmamalı, sıkılsa bile antremandan önce veya sonra tüketilmemeli.

Meyvelerin asitliliği ve vitamin değerleri öne planda omalı
Piyasada satılan hazır meyve suları vücuda sadece ek yük getirmekten başka hiçbir işe yaramaz.
İllede meyve suyu içecekseniz Elma suyu sıkıp 3/1 oranına dikkat edilerek sulandırılmalı, portakal , greyfurt gibi içeeceklerden antreman esnasında ve antremandan sonraki 1-1.5 saat uzak durulmalı, vücudun glikoz dengesini bozup kan şekerinizi gereksiz anlık yükseltip depolarınızı boşaltır.

Saygılar,
Erdoğan

Antreman öncesi pekmez yenilmesi sizce faydalımı? Ben oldukça faydalı diye duydum.
Ayrıca antreman öncesi ve hatta süresince kuru üzüm yenilmesi tavsiye edilirmi?
Karbonhidrat içeren gıdaların, örneğin makarnanın, nişastalı gıdaların (muhallebi gibi) antremandan 8-9 saat önce alınması doğrumu?

Uzun idmanlarda vücutta sadece su kaybı değil, aynı zamanda potasyum ve mineral kayıpları oluyor. Su dışındaki bu kayıpları antreman öncesi ve süresince
nasıl takviye edebiliriz ?

@Mustafa İçdağ

Mustafa abi,

Pekmez olayına ben katılmıyorum, pekmez vücudun kan şekerini tepeye vurup 15/20dk sonra da dibe vurmasına neden oluyor, pekmezi içtikten hemen sonra ateş basması akabindeki 15/20dk içersinde de ellerde titreme yada hiper aktivite gibi bir durum söz konusuysa hipogliseminin benzerini geçiriyorsunuzdur. Bu başınıza hiç geldi mi?
Ayrıca kuru üzümün kendisinden çok çekirdeğinin vücuda faydası vardır, siyah küçük kuru üzümlerin iri çekirdeklileri en iyi tercihtir, genelde de Nevşehir kuru üzümü tercih edilir hem bol çekirdeklidir hem de ufaktır.

Beslenme konusu bir ilim biliyorsun, onun için 8/9 saat önceden karbo yüklemesinin doğru olamayacağını söylemeliyim. Kişi adam gibi beslenmiyorsa , sporculuğun gereklerini yerine getirmeyip eyvah yarın turum var diyip akşam nişastalı vb karbo tükeyitorsa ona sadece tokluk verecek glikojen depolarını dolduramayacaktır. Glikojen depolarının doldurulabilmesi için 48 saat gerekiyor ve bu 48 saat de TEMİZ beslenmek gerekiyor (Glisemik) yiyeceklerin indeks tabloları çok önemli...

Tur da ne yenir, ne yenmez'e gelince, eğer sporcu olarak besleniliyorsa ve 100km den fazla antreman yapılacak veya sert koşulacaksa tavsiyem sabah tahılkarışımlı veya çavdar ekmeğiyle (3 orta dilim) 2 yumurta, 1 parmak beyaz peynir ve meyve çayı olacaktır, bunun üzerine olmazssa olmaz kompleks vitaminimiz alınıp 30dk sonra da bisiklet üzerine çıkabiliriz.Benim tercihim genel de soyalı musli içersine yulaf ve kuruyemiş takviyesi şeklinde, matarama da saf karbo ve vit-mineral karışımlı tozu matarama karıştırmak olluyor.
Tur esnasında kuru üzüm yenmesini doğru bulmuyorum, zaten nefesle yapılan bir sporda o küçük yiyeceklerin nefes borusuna kaçmaması imkansıza yakın, pro barlar, enerji jelleri, şu yeni K-Barlar (denedim tatlı ama iyi iş yapıyor) tüketilebilir.

1 Torba 1kg saf karbonhidrat 50/60ytl kadar ve her turda kullansanız 2 ay kadar gidiyor , her mataraya birbuçuk çorba kaşığı konulduğunda 30gr karbonhidratlı suyunuz mataranızda her daim hazır oluyor yukarıdakileri taşımak zorunda kalmıyorsunuz ve içtikten 2/3dk sonra kana karışıp glikojen depolarınızı kontrol altında tutuyorsunuz. Tabi en önemli faktör acıkma hissi beklemeden sıvı tüketimi dahilinde tüketmelisiniz ayrı bir matara yapıp acıktıkça içerim uygulaması olmamalı.

Şimdi antremana hazırlandık, antremanı da bitirdik geldik ne yapacağız? Her zaman söylerim şeytan detayda gizlidir.

Gelir gelmez ya protein tozu 20gr geçmemk kaydıyla hemen içilecek ya da 1 parça tavuk yağsız veya 3 yumurta yağsız yencek daha sonrasında streching yapılacak , duşa girilecek, streching yapılacak antremandan 1 saat sonra hala açlık hissediliyorsa bir parça makarna abartmadan yenilmeli ve 1 saat kadar kestirilmeli, eğer evinizde trainer roller varsa uykudan sonra 30/45dk kadar toparlanma antremanı yapılmalıdır. Antremandan sonra turp, domates, göbek (elle koparılmalı bıçakla doğranmamalı) , zeytinyağından oluşan salata oturulup yenmeli mineraller yerine konmalı, hoooop tuz yazmadım abicim ne tuz koyuyorsun:D

Abi daha çok yazmak isterdim , biliyorsun antreman , beslenme, kan, glisemi, laktat uzaaar gider, inşallah grup olarak toplanmaya başladığımız da saatlerce sohbet ederiz.

Saygılar,
Erdoğan

@ERDOGANKESGIN

Nevşehir üzümlerinden Nevşehir de bulunan bir fabrikada üzüm suyu imal ediliyor. Ben Nevşehir de yaşadığım için toptancılara gidip bu meyve suyundan oldukça ucuza ve bol miktarda alıp bisiklete binmeden önce bol miktarda içiyorum, performansımı belirgin bir şekilde yükseltiyor ayrıca bu üzüm suyu kansızlığa da çok iyi geliyor. Markası Nesu. Eğer bulunduğunuz yerlerde satılıyorsa mutlaka alıp için.

• Beğen
Tepkiler: ErdoganKesgin
@Semih Temiz

Semih bey,

Üzüm suları her zaman iyidir ama ben paketlenmiş gıdaların sağlıklı olduklarına inanmıyorum. Üzüm sularının şişelenmesi esnasında neredeyse fermantasyon kıvamına gelinceye kadar bekletiliyorlar çünkü bekletilmiş meyve kendi kendine olgunlaşıp (aslında çürüyorlar) daha çok su daha az posa bırakıyor.

Ben de Nevşehirliyim ve üzüm bağlarımız, buğday tarlalarımız var, üzümleri eskiden şaraba verirdik şimdi meyve suyu yapanlara veriyoruz. Şarap imalatçıları üzümün tanesini alıp çekirdeiğini satıyorlar, sattıkları çekirdekler o kadar para ediyor ki bizden aldığı üzüm parasını çıkartıp üzerine şarap yapıyorlar. Benim de köy bahçemizde bir budak (pıtak derler bilirsin) üzümüm var çok küçük taneli iri çekirdekli mahsül veriyor, onu kurutturup yiyorum aklıma geldikçe, bir de üzüm suyunu antremandan hemen önce değilde gün içine yayarak tüketmenizi tavsiye ederim.

Sevgiler, selamlar...

Erdoğan

kitabında okumuştum hatırladığım kadarıyla 23:00 da ytıp 07:00 da uyanıyor ve kahvaltıda yumurta akı yediğini söylüyor(kahve için vucudu zehirleyen bir içecek olduğundan bahsediyordu) 6 saat antremandan sonra makarna yiyip kısa bir öğle uykusu verdiğini ve akşam yemeğindede haşlanmış sebze balık ve tavuk yediğinden bahsediyor.

@Mustafa İçdağ

antremanlardakı potasyum ve mineral kayıplarını maden suyu içerek giderebilirsin mustafa abi

@Nail Bozkurt

Yıllar olmuş:D :D :D 3 sene geçmiş üstünden :p :p :rolleyes:

@Mustafa İçdağ

Selamlar,

Benim şu andaki tecrübelerime göre, 8 9 saat değil de 4 5 saat önceden karbonhidratlı gıdaların tüketilmesi gerekli. Kuru üzüm gibi gıdalardaki şeker en basit şeker formunda o nedenle beyaz şeker veya abur cubur gibi kan şekerini tavan yaptırıp hemen düşürmüyor diye biliyorum yani daha sağlıklı.

Antrenman (veya yarış) öncesi karbonhidrat yanında 1 yumurta dayanıklılığı çok iyi yönde etkiliyor.

Antrenman süresince vücudun sindirebleceği karbonhidrat miktarı saatte 70g, yani saatte maks 70g alınan karbonhidrat sayesinde maks güç daha uzun süre korunabilir. Uzun mesafelerde bu çok önemli.

Antrenman süresince olan mineral kayıplarını elektrolit içeren içecekler (powerade veya isostar veya başka markalar) en iyi kapatıyor ama soda en doğal çözüm buna. Potasyum için de antrenman sırasında ve sonrasında muz çok iyi bir kaynak.

Antrenman öncesi terlemeden ve mineral kaybetmeden depolamaya çalışmak biraz rahatsız edebilir çünkü vücut fazlalığı uzaklaştırmaya çalışıyor.

Antrenman sonrasında iyileşme evresini hızlandırmak için sanırım 2 saat içerisinde tekrar karbonhidrat takviyesi gerekiyor. Patates veya makarna olavbilir ve kesinlikle protein yenmesi gerekiyor. Kaç gr onu tam bilmiyorum ama ben genelde 2 yumurta yiyorum.

Saatte 70gr karbonhidrat, uzun antrenmanlarda çok önemli, bilimsel kaynak gösteremem ama ironman e katılan triatlon antrönörü tanıdığımın söylediği miktar bu, onun yarış esnasıonda aldığını söylediği miktar. O karbonhidratı da alabileceğiniz yiyecekler ya enerji barları, ya da benim yaptığım gibi fındık fıstık baldan falan oluşan barlar.

Umarım biraz yardımcı olabilir bunlar.

erdoğan birşey sorucam bacak kaslarının yadagenel anlamda kaslarımızın büyümesi gelişmesi için ağırlıgımızın iki katı protein almamız gerekiyor gün içerisinde doğru dimi?Eğer doğruysa bu beslenme şekliyle nasıl alınıcak o kadar protein?Benimde şu an yaşadıgın en büyük problem buda.yardımcı olursan sevinirim dostum.

Kas kütlesini arttırmak için öncelişkle ağarlık çalışması yapmalısınız.Çok ağır bir programınız yoksa ağarlığınızın 1.5 katı protein almanız yeterlidir.aşağıya bir protein tablosu koyuyorum orda yararlanabilirsiniz.

Aşağıdaki değerler 100 Gr besin için geçerlidir.
1 Adet yumurta-3,5 gr
Dana Eti-19gr.
Koyun eti-10gr
Balık-18gr
Kara Ciğer-19gr
Bezelye-24 gr
Fasulye-22 gr
Mercimek-24gr
Nohut-20gr
Soya Fasulyesi-34gr
Ceviz-14gr
Peynir-16gr
Kaşar-27gr

Zamanında internetten bulmuştum bu bilgileri kaynağı nedir bilemicem.

Geri