Scudo Sports

Laktik asidin kötü ünü

Scudo
@furkan.zaman

ben hala gülünecek kısımlarını bulamadım bu yazıda, sizde ısrarla açıklamıyorsunuz vaktim yok diyerek, yorum yapmaya vakit var ama detaylı anlatmaya vakit yok galiba :)

bu yazıda denen şey özetle; yanmayı yapan laktik asit değildir, Laktik asit işlenir ve kasların çalışmasına yardımcı olmak üzere yakıta çevrilir.. Glükoz ise karaciğer ve kanda gezer halde bulunur ve glikojenin çalışan kaslara yetişemediği veya tükenmeye başladığı zamanlarda enerji üretmek için devreye sokulur ve parçalanır. Bunun sonucunda glükoz tek bir unite hidrojen bırakır. Ama glikojenin artık tükendiği durumlarda 2 ünite hidrojen salar. Sayısı ikiye katlanan hidrojen iyonları kandaki pH’ı düşürür (asidik hale getirir) ve yanma hissi, devamında yorgunluk baş gösterir. Bu duruma asidosis denir. Bu aşamada hangi yakıt (glikojen veya glukoz) kullanılırsa kullanılsın; aynı miktarlarda laktik asit devreye girer.

şimdi bunların komik taraflarını açıklarsanız hem biz bilgileniriz, hem de siz savınızı desteklemiş olursunuz. bir de anlattığınız tca ler sikluslar kafa karıştırmaktan başka bi işe yaramamış burada, zaten o seviyede tıbbi bilgim olsa kendim okurdum, siz doktorsunuz galiba, o zaman bunu halk diline de çevirebileceğiniz umuyorum. yani evren bilimci de değilim ama stephan hawking anlatınca anlıyorum, o da sizin gibi anlatsaydı emin olun kimse belgesel izlemezdi. yazınızı tekrar okuduktan sonra açıklayıcı olmaktan çok kafa karıştırıcı olduğunu tekrar vurguluyorum. yazıdaki yanlışlara değinmeden, sistemin başka görevlerini anlatmışsınız.
basitçe yazıdaki yanlışları tekrar gösterirseniz herkes için yararlı olacağını sanıyorum

yazı çok güzellll.... tebrik ederim. bende ayrıca araştırmayı düşünüyorum çokta haklı olabilirler....

Beyler niye bunu güçler savaşına çevirdiniz :D birisi eksikli yazmış ve diğerleri gerçekten anlamayacak şekilde yazılmış. Yazan arkadaşımız uzman değilse hatalarının düzeltilmesi lazım. İnsanlar bir hata yaptıklarında başkaları ona gülmemeli. Bu hoş değil. doğruyu kalp kırmadan da bulabiliriz. Ben kardeşimizin emeğini takdir ediyorum. Ayrıca laktik asit olayını da araştırmayı düşünüyorum. Biyokimya'da gayet iyidir.

Sanki asidoz olsanız yolda giderken farkedeceksiniz :D nelere takılmışsınız valla ya :D 6,9 olmasın da 6,5 e düşsün.... Araştıran araştırsın bu kadar küçük şeylere takılmayın. Olayın kendisi büyük ama bir birey spordan sonra aaaaaa ben asidoza kayıyorum demez heralde :D :D :D ya da acile gidip benim kan ph çok düştü spordan sonra artık çok glikojen mi parçaladık anaerobik ortamda nedir anlamadım da .... Bana bir sade izotonik falan diyende olmaz :D :D :D

Boş yere kimse kimsenin kalbini kırmasın .

Bir arkadaş haddini aşan yorum yapmıştı. Sikayetim uzerine yorumu kaldirilmis , adminlere tesekkur ederim.

Ben yaziyi okudum ve yanlis , eksik ve sig buldum , belki tabloyu anlatmaya çalisirsam anlarsiniz dedim beni fakat olmadi kafa karistirmaya calistigimi zannettiniz . onemli degil fikir ayriligina dusebiliriz . kimseye saygida kusur ettigimi dusunmuyorum , yazinin sahibi eger yetkin biriyse zaten yazinin kisa ve yetersiz oldugunun farkindadir ve bu isi meslek edinmis insanlarin bu yaziyi komik bulacagina icerlemez yani burada hakaret etmeye falan calismadim . transformers filmini piksel piksel legolarla cekildigini dusunun işte boyle bir durum karşısinda gulersiniz fakat amaciniz hakaret etmek degildir. Neyse işte fikir ayrilina dusmemiz onemli degil siz size gore dogru olanlari bende bana gore dogru olanlari yazarim insanlar neye inanmak istiyorlarsa ona inanirlar. Bu site uzerinden mesleki tatmin yapmaya calisan yada bu isten para kazanan biri degilim. Benim için maksat eglenmek , bilgi paylasmak . @Tasogare

Bir teknik konuyu o alanla ilgili özel bilgisi olmayan kişilerin anlayacağı şekilde yazmaya-anlatmaya "vulgarizasyon " deniliyor. Bunu ancak konuyu basitleştirip, yüzeyselleştirerek yapmak mümkündür. ama yazılan bilgi yanlış olmayacak.
Şimdi var olduğu iddia edilen Yanlışların neler olduğu yazılır olur biter. İlk yazının sahibinin başına geldiği ima edildiği gibi biyokimyacıları, fizyologları 2 kez "güldürmeye" zaten gerek yoktur.
İnsanlar defalarca hatalı olan bilgiyi soruyorlar. Söylenip geçilir. örn. ağır spor yaparken Ph 6.4 seviyesine düşmesi rastlanmayan bir olay mıdır ? Bu bilgi yanlış mı? v.b
Ya da tersten bakarsak şu ana kadar yazanlar hata nerede diye sormayı bırakması lazım. Sonuçta kimse her soruya cevap vermek zorunda değil. Konu verimsiz bir şekilde uzuyor ve üyeler arasında kırgınlığa neden olma ihtimali ortaya çıkıyor.

• Beğen
Tepkiler: Tasogare
@furkan.zaman

merhaba,
defalarca yanlış nerede dedik yanlışı bi türlü gösteremediniz, teknik terimlerle tartışmayı domine etmeye çalıştığınızı düşündüm evet. çünkü ben iyi anladığım bir şeyi muhakkak anlatabilirim, istedikten sonra. yoksa retorik bi şekilde teknik kavramları olaya dahil edereke karşıdakini yetersiz gibi de gösterebilirsiniz, seçim sizin.
doktor olduğunuzu düşünmüştüm ama şimdi görüyorum ki henüz öğrencisiniz, gülünç buluyor ama eksikleri gideremiyorsunuz, diğer konulara mesaj yazdığınız halde bu konuyo mesaj yazmanız günler sürüyor :) bence 1 adım ileri veya geri atmalısınız.
mesela ph 6.9 un altına düşerse insanlar genelde ölür demişsiniz, ne şekilde düşerse ölür ? bir sporcunun eforu sonrası bu seviyelere inip, daha sonra normal seviyelere çıkacağını düşünüyorum. doktor değilim, ama bi şekilde vücudun ph değerini düşürmeye çalıştığınızda ölüme kadar gitmeden vücudun kontrolü sizin iradenizden alacağını düşünüyorum. bunlar yanlış mı ?

@caner ünsal

yazdıklarınıza katılıyorum, ancak şu alıntıladığım kısımda; evet herkes soruya cevap vermek zorunda değil ama burada ortada air bi itham var, gülünç olmak gibi, iddia sahibinin bu durumu açıklaması etik olur diye düşünüyorum. ben olsam kesinlikle madde madde yazardım ilk soruda, bu kadar sorduğumuz halde cevap gelmiyorsa bir daha da sormayacağım elbet :)

@Tasogare ogrenciyim yada degilim onemli degil çok onem arz ediyorsa ozelden sorabilirsiniz. Ben konuyla alakali problemim olan yerleri zaten acikladim fakat siz bunu kafa karistirmak icin yazdigimi dusundunuz , bundan sonra yapabilecegim birsey yok sizi ikna etmek zorunda degilim , yalniz cevao vermem gerekirdi ve ben cevabimi zaten verdim. Bundan sonrasi sizin dusuneceginiz iş , eger konuyu anlamak istiyorsaniz ve nasil yapabileceginizi sorarsaniz yine cevap verebilirim yada siz kendi arastirmalariniza kendiniz yon verebilirsiniz. Konusmayi uzatmanin bir manası yok bence .diger konulara cevap yazarken buraya cevap yazmamis olmam verebilecegim bir cevabin olmadigindan degil , saygisizlik yapan biri vardi onun pisliginin temizlenmesini bekledim. sizin amaciniz benim eksigimi bulmak yada suspus oturdugumu kast etmek . bu mesajida bu nedenle yazdim , bahsettiginiz gibi bir durum soz konusu degil . bundan sonra istediginiz gibi sıkıştırmaya çalışabilirsiniz daha fazla konu ustune yazi yazmayacagim.

komik olarak tanımlamak yerine bildiğiniz doğruları ekleseydiniz hiç bu kadar tartışmazdık. yazının eksikleri olması ve gülünç olması farklı şeyler çünkü. benim derdim de sizin eksiğinizi yakalamak değil, konunun eksiğini yakalamak, varsa çıksın ortaya herkes faydalansın maksadıyla. en radikal yorumu siz yaptığınız için bu konuda bilginizin fazla olduğunu düşünüp soruları size yönelttim, kişisel bi durum olduğunu sanmayın.

bu topiğe mesaj gelince bi anda gözüme ilişti,kaçırmışım konuyu ,kendimi deney masasına koydum ,denek oldum,tam 8 yıldır,sonuç,

1- kas ağrıması yok
2- bel ağrısı yok
3- kıkırdak ezilmesi yok
4- bilek ağrısı yok

8 yıldır haftanın en az 4 günü bisiklet ile cebelleşe cebelleşe bu hale geldim,taş adam oldum ,kilo 65 ,boy 1.74 ,nabız 60 saniyede 58 kez atıyor düşük yani ,en sert eğimde paldır küldür atmaz benim kalp .
asla başka spor yapmadım ,1976 da pejo yol aldım alış o alış 7 bisiklet eskittim,8 ile yola devam,

beslenme ,
ben ne yersem yiyeyim asla kilo almam metabolizma hızlı çalışır.kefir,hindistan cevizi yağı kaymak yumurta,yeşil çay,ıspanak kuzu eti,karnabahar brokoli kuşkonmaz,demirbaştır,yağlı peyir,ıspanaklı yumurta milli yemeğim ,pilav çok az makarna az,haşlanmış patates soğan çiğ yerim sakatat çiğer maydanoz yanına ,ekmekmiiiiiii haşaaaaaa,

kendimi asla idman sonrası yorgun hissetmedim, özellikle 30 km tempolu sürüş sonrası ,
bir çok idman yaptım,200 km sonra eve geldiğimde tatlı bir çakır keyf yorgunluk duş ile yerini zindeliğe bırakmıştır,
asla bisiklet sporunu abartmadım, işi dozunda bıraktım.

Benim yorumun nerede? Yorumumu sildirecek kadar sikayet edip zamanin varsa sana yoneltilen elestirilere de zamanin vardir. Ama sen ne yaptin? Cevap verecegin yerde benim yorumumu sildirdin. Aferin. Basin goge ermistir belki ama burayi takip edenlerin gozunde hem senin hem de yorumumu hicbir sebep olmaksizin silen adminin dustugu durumun degerlendirmesini yine buradaki forum sakinlerine birakiyorum.

@furkan.zaman sanırsam siz gülünç buldum diye yazmışsınız. Sonra açıklamanızda neresini gülünç bulduğunuzdan bahsetmişsiniz ama bu arkadaşımız bir emek harcamış ver kırılmış. Bu konuda haklı. Bur kırgınlığından ötürü en azından bir özür dileseniz küslük olmaz... Yarın sizin yol arkadaşınız olucak sonuçta. Burası güzel bir camia ... Kırgınlık olmasın.

@ozgurgokalp valla yorumunuza yetişemedim. Ama en azından emeğine saygıda kusur etmeyerek yanlışlarını gösterelim ya da eksiklerini ... Diğer taraftan bizler biyokimyayı anlıyor olabiliriz. Önemli olan bu bilim dilini insanlara anlayacağı işine yarayacağı şekilde aktarmak önemli bir beceri burda da yardımcı olmak lazım. Sizin yorumunuzu kaldırtarak ifade özgürlüğünüzü almış ve o noktada bu yazıyı paylaşan arkadaş hata etmiş....

Bence şu saatten sonra eksikleri tek tek özelden görüşüp halledip insanların anlayacağı hale getirirseniz bisiklet forumda güzel bir ilk yaşanır. Özür dilemek erdemdir diye düşünüyorum. Sizin amacınız ne olursa olsun kırılan birisi varsa tamir etmekte sizin göreviniz. Biz büyük bir camiayız. Ben sizleri anladım yanlış anlaşılmasın bu arada.

Geri