Emre Sertkaya
Daimi Üye
- Kayıt
- 21 Haziran 2012
- Mesaj
- 287
- Tepki
- 91
- Şehir
- Adana
- Bisiklet
- Kron
Geçenlerde televızyonda bir bayan carnıtınenın fazlalıgı damar tıkanıklıgına yol actıgını ve bu haberın uzmanlar tarafından 2013 yılında ortaya cıktıgını belırtmıstı . biraz araştırıyım dedım bu yazı cıktı bayan da aynısını demişti okuyun belki yararı olur . Özellikle son 3 maddeye dikkat !
L-Carnitine, sporla, sağlıkla ilgili internet sayfalarında karşımıza sık çıkan bir ürün. Enerji sağladığı ileri sürülen içkilerin bazılarında da var bu madde. Neye yararmış ?
İddialar:
• Hücrelerde meydana gelen zehirli atıkları atarak birikmelerini önler.
• Vücutta depolanmış yağların yakımını hızlandırır, kasların performansını artırır.
• Kaslar için enerji kaynağıdır. Uzun süreli ve kas gücünün kullanıldığı egzersizlerde enerji seviyesini fazlalaştırarak önemli bir performans artışını sağlar.
Daha bir çok şeyler…
Ancak, araştırmalardan gelen yeni bilgiler, L-Carnitine konusunda başka şeyleri de bilmemiz gerektiğini düşündürüyor:
Etlerde bulunan L-Carnitine, barsaklarımızdaki bakteriler tarafından Trimetilamino-N-oksid’e (TMAO) çevrilmektedir. (“Carnitin” kelimesindeki “Carne”, İtalyancada “et” anlamına gelir)
Araştırmalar,bunun, damar tıkanıklığına yol açtığını düşündürmektedir.
Bu güne kadar kırmızı et yemenin sadece içinde bulunan yağ nedeniyle damar tıkanıklıklarına yol açtığı bilinirdi. Böylece etteki L-Carnitine’den oluşan maddenin de bu olumsuzluğu arttırdığı anlaşılmaktadır.
Cleveland Clinic’ten Stanley Haren ,L-Carnitine’in barsaklarda kendini tüketen bakterilerin çoğalmasına da yol açtığını , bu şekilde daha fazla damar tıkayan TMAO oluştuğunu göstermiştir. Veganların barsağında carnitine’den TMAO üretiminin daha az miktarda gerçekleştiği de anlaşılmış.
Bu konuda fare deneyleri yapan Haren ve arkadaşları, TMAO ve L-Carnitine’in kolesterolun, hücrelerin dışına atılmasını engelleyerek damar tıkanmalarına yol açtıklarını anlamışlar.
Bazı gerçekleri daha bilirsek L-Carnitine tüketmemizin gereksizliğini daha iyi anlarız:
1.L-Carnitine, böbreklerde ve karaciğerde gıdalarla aldığımız lysine ve methionin adlı iki amino asiden yeterince üretilir.
2. Vanderbilt Universitesi, “ Dietary Supplements” bölümü, insanların için dışardan fazladan L-Carnitin almak gereksiz olduğu nu açıklamıştır.
3.Bu madde, ancak böbrekleri ve karaciğerleri ,bu maddeyi üretemeyecekl kadar hasta olanlara verilmelidir.
kaynak : (link)
L-Carnitine, sporla, sağlıkla ilgili internet sayfalarında karşımıza sık çıkan bir ürün. Enerji sağladığı ileri sürülen içkilerin bazılarında da var bu madde. Neye yararmış ?
İddialar:
• Hücrelerde meydana gelen zehirli atıkları atarak birikmelerini önler.
• Vücutta depolanmış yağların yakımını hızlandırır, kasların performansını artırır.
• Kaslar için enerji kaynağıdır. Uzun süreli ve kas gücünün kullanıldığı egzersizlerde enerji seviyesini fazlalaştırarak önemli bir performans artışını sağlar.
Daha bir çok şeyler…
Ancak, araştırmalardan gelen yeni bilgiler, L-Carnitine konusunda başka şeyleri de bilmemiz gerektiğini düşündürüyor:
Etlerde bulunan L-Carnitine, barsaklarımızdaki bakteriler tarafından Trimetilamino-N-oksid’e (TMAO) çevrilmektedir. (“Carnitin” kelimesindeki “Carne”, İtalyancada “et” anlamına gelir)
Araştırmalar,bunun, damar tıkanıklığına yol açtığını düşündürmektedir.
Bu güne kadar kırmızı et yemenin sadece içinde bulunan yağ nedeniyle damar tıkanıklıklarına yol açtığı bilinirdi. Böylece etteki L-Carnitine’den oluşan maddenin de bu olumsuzluğu arttırdığı anlaşılmaktadır.
Cleveland Clinic’ten Stanley Haren ,L-Carnitine’in barsaklarda kendini tüketen bakterilerin çoğalmasına da yol açtığını , bu şekilde daha fazla damar tıkayan TMAO oluştuğunu göstermiştir. Veganların barsağında carnitine’den TMAO üretiminin daha az miktarda gerçekleştiği de anlaşılmış.
Bu konuda fare deneyleri yapan Haren ve arkadaşları, TMAO ve L-Carnitine’in kolesterolun, hücrelerin dışına atılmasını engelleyerek damar tıkanmalarına yol açtıklarını anlamışlar.
Bazı gerçekleri daha bilirsek L-Carnitine tüketmemizin gereksizliğini daha iyi anlarız:
1.L-Carnitine, böbreklerde ve karaciğerde gıdalarla aldığımız lysine ve methionin adlı iki amino asiden yeterince üretilir.
2. Vanderbilt Universitesi, “ Dietary Supplements” bölümü, insanların için dışardan fazladan L-Carnitin almak gereksiz olduğu nu açıklamıştır.
3.Bu madde, ancak böbrekleri ve karaciğerleri ,bu maddeyi üretemeyecekl kadar hasta olanlara verilmelidir.
kaynak : (link)


