Scudo Sports

Kuru bakımsız aküler 12volt 1.3 amper

Niyazi ALTUN

Forum Bağımlısı
Tepki
432
Bisiklet
Trek
Arkadaşlar 12 volt 1.3 amper ile kaç watt lık bir power led aydınlatması çalıştırabiliriz?
örnek 3 watt x 4 adet gibi ..

12volt 1.3 amper kuru aküler takriben 500-750gr gibi ..

5 amper den sonra bu ağırlık 2kg dan fazla oluyor sanırım..

teşekkürler.. ilgili arkadaşlarının yorumlarını ve bilgilerini paylaşması dileğimle..

• Beğen
Tepkiler: _Murat_Aksoy_
Scudo
6 v luk kuru akü ile araba far ampülünü çalıştırmayı başardım arabadaki kadar parlak olmasada çok güçlü bir far elde ettim eski tip bir bisikletten çıkardığım eski farı söküp içine bu ampülü yerleştirdim yarım saate kadar ömrü var ama bu akü yarım kg civarı geliyor 12v luk bir akü ile araba farının verdiği güç elde edilebilinir

• Beğen
Tepkiler: Niyazi ALTUN
@Mustafa Volkan Koca

tebrikler kardeşim peki sendeki 6volt akü kaç amper ve taktığın araba ampülü kaç watt?

niyazi dostum power ledlerın en buyuk özelliği küçük akımla yüksek güç(watt) lık enerji vermesidir.o yüzden cok büyük bataryaya ihtiyaç duymazsın.Ama voltajı yüksek tutarsan da parlaklık artacaktır. ledin limitlerini cok zorlamamak kaydı ile.yoksa patlatırsın hele hele de ön koruma devresi kullanmaz ısen dırek yakarsın.

@ferhat köse

Teşekkür ederim kardeşim.Şimdi şunu sorayım sana bu power ledler genelde 3,2 – 3,7 -4,2 volt lar arasında çalışmaktalar 12 volt aküyü amperi kaç olursa olsun nasıl kullanabiliriz?
örnek 4.2volt gerilim dirençli bir power led 3 wat diyelim? 12 volt akünü ile bunu tek bağlayamayız sanırım.
3 watt lık en az kaç power led bağlamalıyız?
birde şunu sorayım 12 volt 7.5 amper aküde 12 volt direnci gerilimi ifade ediyor sanırım.
peki 7,5 amper kaç watt a tekabül eder?
kaç adet yada kaç wattlık power led i çalıştırabiliriz?
peki lümen olayında 5 wattlık bir power led 200 lümen olabiliyor ve 500 lümenlik bir power led de watınında artması şart mıdır?
yardımlarınızı rica ederim arkadaşlar merak ettiğim bu konulara..

niyazi abi, aküyü sakın bir regüle devresiz bağlama ledler yanar. öncelikle bir voltaj-akım regüle devresi yapman lazım. bunuda kullandığın power led'lerin datasheet değerlerine göre hazırlaman lazım ör: 3,7V 500mA gibi. bu şekilde yaparsan akü uzun süre yetecektir. ancak 12 çok eğer 3,7 gibi ledlerin ihtiyacını karşılayacak gerilimde ve akımıda yüksek değerlerde bir batarya bulursan, sadece akımı düşürerek, bulduğun değere göre kullanım saatini değiştirirsin.

• Beğen
niyazi o kadar karışık yazmışsın ki anladıgım kadarıyla cevap vereyım.öncelıkle temu90 arkadaşın söylediği gibi önüne regüle devresi kullanman şart sağlıklı olmasını istiyorsan yoksa aydınlatmanda da sıkıntı cok olur ışığın gücü cok kıpraşır.o devreyide internette aratınca bulursun basit devrelerdir.Sonra 7.5 amper 12 volt olayına geleyım.12 volt 7.5 amper demek bataryada bu batarya maksımum saatte 7.5 amper verır demek.Yanı o power ledlerın 300 mılı amper cektiğini düşünürsek saatte.7500 bölü 300 25 saat yanacak senın power ledın bu akü ile demektir.gerçi power ledler daha az cekiyor akımı diye bılıyorum ama ıncelemek lazım.diğer sorduğun soru ledleri seri bağlarsan her led kendi çalıştığı voltaj kadar üstünde tutar yani atıyorum 3 volt ıle calısıyorsa bır led senın akün 12 volt ise 4 tane ledi seri bağlarsan ledlerde zarar görmez aküde ama sağlıklı bır bağlantı şekli değildir cunku korumasızdır garantisi yok :) .paralel bağlantıda ise tüm ledlerde aynı voltaj durur ama 12 volt cok geldıgı ıcın önüne bir koruma regüle devresi bağlarsan hem istediğin kadar led bağlayabilirsin. hem çektiği akım azalır batarya suresı uzar.hemde cok led bağladıgın ıcın aydınlatman mukemmel olur.Fazla voltajıda regule devresı halleder :).sımdılık senın sorduklarından anladıgım bunlar umarım yardımcı olmuşumdur.

Ledler seri bağlanacaksa akım bütün ledlerin üzerinde eşit dağılır, gerilim ise 1 lede: toplam gerilim/toplam led sayısı şeklindedir. Paralelde ise gerilim bütün ledlere eşit dağılır, akım kollara eşit dağılır yani: toplam akım/toplam led.

Yukarıda yazdığım bilgiler bizim işi nasıl yapacağımızı belirler. Çünkü akım az ise akımdan kazanç sağlamak için seri bağlanır, gerilim az ise gerilimden kazanç için paralel bağlanır.

3w power ledler 700mA akım sınırlama ile sürülür. Isındıkça fazla akım çekeceğinden zarar görmemesi için regüle devresi konur. 3,6V sabit akım ile beslenir.

Şimdi gelelim konumuza aküyü:

-3,8V 1,3(düz hesap 1,4)A e sınırlarsak ve parelel bağlarsak 2 tane 3w lık led yakarız.

-12V 700mA e sınırlarsak ve seri bağlarsak 2 tane 3w lık power led yakarız.

Yani her durumda 2 tane led yakabiliriz :) 2. yazdığım yöntemi pek önermiyorum çünkü akü ile sınırlandırıcı 12V, düzgün çalışması için sınırlandırıcı V değerinin akünün V değerinden büyük olması lazım, bunun nedeni regüle entegresi içinde bir miktar kayıp oluyor. 5v regüleli pic programlarken girişe 5V verdiğimizde entegre çalışmıyor, 12V verdiğimizde çalışıyor ordan biliyorum :) En başta "örnek 3 watt x 4 adet gibi .." olması için akünün 2,8A olması lazım. Çok fazla led demek çok fazla akım demek. (İşlemlerde hata varsa düzeltin, kusuruma bakmayın:))

@ferhat köse

Ferhat kardeşim teşekkür ederim açıklamaların için ben anlattıklarının hepsini anladım merak etme ben karışık değil aslında ard arda çok sorunca karıştırdı kafanı biraz..

Anladığım kadarı ile .. 12 volt akü ile ledlerşi patlatmadan bağlamak için yani ledler 3.7volt olurlar power ledler yaklaşık olarak 3watlıkn ledleri seri bağlamamız lazım ama yinede koruma devresi olmadığı için patlatma ihtimali var bundan dolayı da regüle devresi akım düşürücü koruyucu yada direnç bağlamamız gerekecek.Peki işte 12 volt akünün voltajını regüle devresi ile veya dirençle düşürünce 12 volt aküdeki 7.5 amper kaç watt power ledi çalıştırabilir demiştim oda sanırım 7500 / 300X10=3000amper yani
10 adet 3 wat takarsak 7500/3000= 2,5 saat gibi akü yeter sanırım ..
doğru mu hesapladık kardeşim.
Peki bu power ledlerin lümenlerini nasıl hesaplamamız lazım yani watt lümen ilişkisi?
hangi marka model power ledleri önerirsin?

vallaha dostum lümen işinden anlamıyorum.en azından ben lise okurken(elektronık teknık lıse) yıl 93 de bıttı :) lümen fılan anlatmadılar yada anlattılarsa ben dınlememişim :) ama şunu söyleyım dıger söylediklerinle ilgili regüle koruma devreleri akım çekmez ledler alacağını alır zararlı olan kısmı üzerlerine çekerler sistem budur o yüzden devre kurulur. yoksa bır dırenç bağla aynı işi görür.

sıkı tutunun ben geldım :D
-1 adet 5w lık pow. led al
-acg 700 surucu al
-acg marka suruculer 12 de gırsen 24 de gırsen 40 v da gırsen ledın sabıt yanar
-12v luk akun 7 v da dusse ledın yanmaya devam ede
-5w lık ledler 6.7v la calısır markaya gore degısen lumenleri vardır ortalama200 lumendir.
-aynı surucuyle(acg700)1w lık power led kullanarak 4 adet led calıstırabılırsın bu sana 110 lumanden 440 lumen ısık verır yanı daha cok aydınlatma aynı sarfıyat olur sadece 4 ledlık bı alan artısı olur tabı bence daha mantılı tabı.
-burdan detaylı gorebılırsın montaj yontemlerıne bakabılırsın.
http://img94.imageshack.us/img94/8817/outtydfcvb.jpg
By (link) at 2010-12-11
https://www.bisikletforum.com/showthread.php?t=73437

@kuduzk9

Hoşgeldin bakalım , kardeşim tekrardan yeni lamba projen var mı acaba?
peki Türkiye'de dereceli mercekli lens satılıyor mu?
X2000 zoom flashlight fenerlerin önünde bulunan ..Bu mercekleri dördünün birden tek bir kokpitle zoom yapabilmek için bir sistem yapabilir misin?
Birde şu UV fenerler var karanlık ta mavi renk bir işık yakıp karanlıktaki hayvanları akrep böcek ve benzeri hayvanları görmemizi sağlıyorlar bunlar hakkında bilgin var mı acaba?

http://members.shaw.ca/rhacodactylus/DSC00278.JPG

evet abicim o tür fenerler var pıyasada.yapılamaz diye biseye inanmıyorum yalnuz u.v. lambalar yılanları göstermez.
-gelelim 4 dü bi arada ayarlı lensimize basit bi yöntem açıkcası bi büyüteç birde silindir sistemi ile uygun derecedeki bir büyüteçle uygun mesafeler arası ayarlı bi fener yapılır hiç öyle bi ihtiyacım olmadı ama yapılmazda değil.mercekliyi düşünüyorumda bi noktayı aydınlatması far ihtiyacını gidermez.bu tür fenerler av tüfekleri için tasarlanmıştı.2004 de mercan yokuşunda görmüştüm daha dayanıklı materyallerden idi tüfeğe bağladınmı titreşimden darbeden etkilenmiyordu şimdi öyle degil aliminyum bi borunun içine sıkış tıkış sürmüşler piyasaya.u.v. power ledler mevcut piyasada arastırmak lazım enforyuj bile bulmustum bi dönem.

• Beğen
Geri