Scudo Sports

Köprücük Kemiği Kırığı

Ali.K

Forum Bağımlısı
Tepki
470
Merhaba arkadaşlar yaklaşık 3 hafta önce köprücük kemiğimi kırdım ve ameliyat oldum,platin takıldı.Kolum 1 hafta daha askıda kalacak ve doktor 3 4 ay civarı bisiklete binmemem gerektiğini söyledi ve bana bu süre uzun geldi:)Benim düşüncem ve doktorun söylediği 1.5 ay sonra çok ağır kaldırmamak şartıyla eski yaptığım işleri yapabileceğim bu yavaş yavaş bisiklete de başlayabileceğim anlamına gelmez mi yoksa düşündüğümden fazla mı yük biniyor omuzlara bisiklet üzerindeyken?Özellikle daha önce aynı durumu yaşamış arkadaşların tecrübelerini duymak güzel olur.

Scudo
Öncelikle geçmiş olsun, ciddi bir kaza atlatmışsınız. Köprücük kemiği kırıklarıyla tecrübem olmamakla birlikte, kişisel fikrim riske girmemenizdir. Ha, yerinizde olsam ben de beklemezdim ama siz imamın yaptığını yapmayın :) Omuzlarınıza binen yük oturuş pozisyonunuza göre değişir, dik oturarak seleye yüklenirken eğildikçe kollarınıza ve omuzlarınıza baskı artar. Yine de oralara yük bindirmemek için chopper duruşunda bisiklet kullanmak gerekir ki, elinizde böyle bir bisikletin olduğundan emin değilim.

Kolu gövdeye bağlayan tek kemik köprücük kemiğidir. Doktoru dinlersen çok daha iyi iş yapmış olursun :)

• Beğen
Tepkiler: bsklt07
Kusura bakmayın ama doktorun bildiklerini bilmiyorsanız sorgulayamazsınız. Ya doktora gitmeyip kafanıza göre takılacaksınız ve Allah korusun bu durumda kalıcı hasarlar olacak ya da dediğim gibi dinlemek zorundasın.

Geçmiş olsun Ali Bey umarım en yakın zamanda iyileşir sağlığınıza kavuşursunuz. Benim şahsi görüşüm siz ne kadar erken iyileşebileceğinizi düşünseniz de 2 ay dan önce bisiklete binmeyin. Daha sonrasında bindiğinizde çok dikkatli olun en ufak bir şey de erteleyin derim. Ne olursa olsun bir kaç ay bisiklet sürememeniz sağlığınızdan önemli değil. Ben kaza yaptığımda avucumun içinde baya derin bir yara vardı. Kollarımda bacaklarımda gövdemde toplam 14 yerde yara mevcuttu en ciddi olanı sağ avuç içindeydi. 2 hafta bisiklet binme avcunun içini kullanamazsın demişti doktor. Bisiklete 3 hafta sonunda dokundum. Ve turda yaraların cayır cayır yanmıştı terden. Sağlığınızı riske atmaktansa biraz sabredin derim.

• Beğen
Tepkiler: Ali.K
Merhaba
Ben köprücük kemiğimi 2 kere kırmış birisiyim. Bu konuda görüşlerim var. Ben kırdığımda 6 ve 9 yaşındaydım. Bundan seneler öncesi tabii kollarımı kadın çorabı benzeri birşeyle askıya almışlardı 4-5 ay kadar kabadayı gibi gezmiştim. Bu süre zarfından sonra 1.5-2 ay kadar da kendi yemeğimi yiyememiştim (sağ taraftı benim ve 3cm kadar soldan alsam darbeyi boynum kırılcakmış) Kol ve omuz hareketsiz kalınca ister istemez hantal oluyor. Doktorun bu dediğini yapmanı öneririm çünkü kırık diğer rahatsızlıklar gibi değil. Yanlış kaynama vs gibi durumlarda kemiği yeniden elle kırıp yeniden kaynamasını sağlıyorlar. Böyle birşeyle karşılaşmamak için bisiklete çok zor durumda kalırsan bin, kendine dikkat et, ağır kaldırma doktorun tavsiyelerine uy, sabret 3-4 ay sonra acısını çıkartırsın zaten yaz geliyor :)

• Beğen
Tepkiler: Ali.K
İyi dilekleriniz için teşekkürler,öncelikle doktorun dediklerini sorgulamamak diye bir şey olamaz.Eğer kemik kırıldıktan sonra götürüldüğüm ilk doktoru sorgulamasam ameliyat olmayacaktım ve %90 ihtimal kemik yanlış kaynayacakmış bu yüzden sorgulamak iyidir.Bisiklete de iki aydan önce dokunmayı düşünmüyorum zaten başladığımda da 5' er 10 'ar km'lik ufak alıştırmalar yapmayı düşünüyorum sonuçta refleksler de köreliyor bi miktar.Armstrong martta köprücük kemiğini kırıp temmuzda fransa turunu koşmuştu diye biliyorum.Her ne kadar Armstrong gibi tedavi görmesem de aynı kemik,aynı spor:)

• Beğen
Tepkiler: onur güneş
Bisikletçi dostum geçen yıl şubat ayı başında kayarken kürek kemiğini ortadan kırdım. Bisiklete ilk binişim mayıs ayının ortalarını buldu. Herhalde fizik tedavi görmeden bisiklete başlamayacaksın. Bu nedenle sağlıklı bir toparlanma için üç ay bisikleti unut derim.

Öncelikle geçmiş olsun..
Bence biraz beklemelisin , daha önce çok kaza atlattım bende senin gibi hemen çıktım bisikletin üstüne ama kalıcı hasar kalabiliyor. Mesela 1 ay önce omzum çıktı ve bu süredir haftada 1 kere anca sürmüşümdür. Biraz daha beklemelisin , ileriyi düşün :)

2 sene önce köprücük kemiğimi bisiklet ile trafik kazası geçirerek kırmış birisi olarak;

Dostum tam bir süre veremem sana fakat 3 aydan önce pedallamamanı öneririm. O hassaslığı hissediceksin zaten kendin de cesaret edemeyeceksin inan bana. Macera aramanın lüzumu yok. Oldukça hassas bir bölge.

Merhaba,
Bisikletçilerin düştüklerinde En çok kırdıkları kemiktir köprücük. Bununla beraber En çabuk da iyileşen.Biraz F.cancellara"yı google da bu durumla ilgili taratırsanız Ne kadar çabuk pro. Yarıslara döndüğünü bulabilirsiniz. Emrah yakın onu hatırlıyorum.Kanımca 3 ay yeterli olacaktır...

Ali bey,

Öncelikle geçmiş olsun. Başıma gelen bir olay ve neticesinden bahsedeyim.

Sene 1999:
Sol baş parmağımı futbol topu dikine geldiği için incitip Ankara Numune Hastanesi acile gittim, doktor YDT (yumuşak doku travması) var dedi ve atele aldı. Bir iki hafta bir şey yapma dedi. Ben de o dönemler basketbol oynuyordum. 4. gün parmağımı iyi hissedip (ne de olsa basketbolda çok karşılaşıyorduk bu durumla) antrenmanlara devam ettim. Gel zaman git zaman yazın (yaklaşık 9-10 ay sonra) sağ elimin serçe parmağı iç tarafındaki lifler yırtıldı; Başkent Özel Hastanesine gittim. Doktor iki elin beraber olduğu filme bakarken "sol baş parmağına ne oldu?" dedi. Olayı anlattım. "parmağın eğri kaynamış" dedi.

1999 yılından beri sol baş parmağım halen en ufak zorlamada ağrıyor.
Elmacık kemiğimi üç yerinden kırıp maske ile 6 ay dolaşmak zorunda kalmış ve çok sevdiğim ve lisanslı yaptığım basketbol sporuna 6 ay ara vermek zorunda kalmış birisi olarak şunu diyebilirim:

- İlk doktoru sorgulamak ile iyi bir şey yapmışsınız.
- İkinci doktorun söylediğini mutlaka dinleyin. Bisiklete binmeyi çok seviyorsunuzdur, eminim ama sağlığınızdan önemli değil.

Gecmis olsun Ali bey, umarim en kisa zamanda iyilesirsiniz :)
Doktorunuz neden ameliyat onerdi? Koprucuk kiriklarinda 8 bant tedavisiyle sonuca gidilir genellikle. Doktorun size neden ameliyat ongordugunu merak ettim. Ozel bir durum mu olustu acaba

Teşekkür ederim arkadaşlar,ankarada hastaneye ilk gittiğimde sekiz bandaj yaptılar zaten,ameliyatı da istersen yapalım istemezsen de çok gerekli değil biraz estetik sıkıntı olabilir demişti doktor.Sonradan gittiğim doktor röntgeni inceledikten sonra kemiğin yanlış kaynama ihtimalinin çok yüksek olduğunu ve omzumda düşüklüğe sebebiyet verebileceğini söyledi bu yüzden ameliyat oldum.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
peki şimdi nasıl bisiklete binebiliyomusun ağrı hissediyomusun yani eskisi gibi mi.? :)

@Ali.K

ali bey geçmiş olsun,herkes bisiklet üstünde kırar, ben merdivenden düşerek kırdım,aşağıdaki kayış bant ile 1 ay sırt üstü yattım.
https://scontent-ams3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/13590337_1209891675710071_1500696598822473765_n.jpg?oh=0a32dac870e9286aee4a2c0d73323c38&oe=57FC8C6E

1 ay sonra çıkardım 3 ay bisiklete binmedim,3 ay boyunca kemik suyu içtim halada içerim ,kasaptan kemikleri kırdırtırım ve kaynatırım, kemiğin içindeki iliğide yerim...

mesaj oldukça eski ali bey foruma girer ise sonuçları alabiliriz

Ben artislik sonucu kaval kemiğimi kırdım 3,5 ay alcili yattım yaklaşık 1,5 senedir futbol oynamıyorum ,hiçbir şey sizin sagliginizdan önemli değil , yatın 2 ay sabredin , iyileşmez ise kötü olur , hayatınızın sonuna kadar onunla yasamak zorunda kalırsınız

geçmiş olsun umarım sağlığınıza kavuşursunuz ali bey

İyi dilekleriniz için teşekkürler tekrar. Aynı kemiği kırmış ve bisiklete binmeyi düşünen arkadaşlar için kısaca süreci özetlemem gerekirse;

Ben ameliyattan bir ay sonra bisiklete geri döndüm ancak en ufak sarsıntıda ağrı kaçınılmaz oluyordu kırık bölgesinde. Bu yüzden bozuk yollara veya araziye girmenizi tavsiye etmem kesinlikle. 4-5 ay sonra biraz hassasiyet kalıyor yine ama tam kapasite antrenmanlara başlayabilirsiniz o zaman.

Kemik düzgün kaynadığı takdirde herhangi bir fonksiyon kaybı yaşamazsınız. Yüzme dahil olmak üzere istediğim her sporu tam kapasite yapabiliyorum mesela şu an. Ancak ufak tefek anlık ağrılarım oluyor aşırı zorladığım zaman o bölgeyi ama bunun sebebi kemiğin ucuna takılı olan platin de olabilir. Özellikle şınav v.s gibi hareketlerde ciddi manada zorlanıyorum. Şu platinden de kurtulabilirsem her şey normale dönecek gibi ama hayırlısı artık..

Uzun lafın kısası, kemiğin düzgün kaynaması önemli. Gerekirse ameliyat olun, ilk bir ay dikkat edin gerisi geliyor zaten.

Geri