Scudo Sports

Konya'da üniversite öğrencisi, güneş enerjisiyle çalışan bisiklet imal etti.

Bu tip haberlerde genelde icat kavramı yanlış kullanılır ama burada haberde dahi icattan falan bahsedilmemiş, imal etti diyerek doğru bir aktarım yapılmış. O yüzden "icat değil ki bu" demek bence de manasız. Çabayı takdir ettim ben açıkçası, bir öğrencinin bülümüyle ilgili birşeyler denemiş olması bile yeterli düzeyde faydalı kendi adına. Şu an için ağırlık fazla ve arkaya yerleştirilen panellerde bir tasarım bütünlüğü yok. Ben belki buraya yolu düşer de okur diyerek bir iki fikir atmaya çalıştım. Öte yandan ülkemizde nitelikli üretim yapılabilmesi adına henüz çok yol katedilmesi gerektiğine de katılıyorum ve bu işin teknik ve sosyal olarak çok fazla ayağı var.

Scudo
@halil ibrahim duran

Aşağılamıyoruz abi. Ortaya koyulan şeyin mühendislik değerine bakıyorum. Güneş paneli ve tahrik sistemine eklenmiş bir güç kaynağı ! Hepsi bu. Ticari zihniyetler bu işte para olduğu görürlerse zaten bu arkadaşı muhattap bile almazlar. Haber edilen şey bana göre sadece bir bitirme tezi.

Senin ismini alıntı yaptım da aslında konunun geneline yazmıştım :D

@mtb_rider ismimi beni muhatap almayacağın şeylere neden alıntı yapıyorsun yavrucum? :D
@CandanC bunlar hep "kervan yolda dizilir" mantığının sonucu, maalesef

Bilimin ilerlemesi ve insanın kullanabileceği araçlar olarak gündelik yaşama girmesi kolay olmuyor. Gerçekten saçma ve faydasız bir çok nesne ya da kavram çıkıyor ortaya. Ancak sonrası var, bir başkası bunun üzerinde çalışıp daha kullanışlı hale getiriyor, sonra bir başkası daha, derken en sonunda gerçekten pratik bir ürün haline dönüşebiliyor. Bunu anlamak için bugün kullandığımız araç gereçlerin atalarına bakabilirsiniz. Eğer bisiklette Güneş enerjisi ciddi anlamda kullanılacaksa elbette ilk başta tam olarak kullanıcı dostu ürünler çıkmayabilir ortaya ama bu elbette zaman içinde değişecektir. Bu örneğe dönersek eleştirmek herkesin hakkı elbette ama geliştirmeye çalışmak daha bir anlamlı sanki.

Şahsen bu tarz şeylerin tecrübeye ve düşünüş sistemine çok büyük artı değerler kazandırdığını düşünüyorum. Başarılarına yenilerini eklemesini temenni ediyorum.

Yiğit Kaan Er'i bu başarısından dolayı tebrik ediyorum. Daha güzel çalışmaları görmek dileğiyle...

Yapılan çalışma çok güzel ancak haberde bunun sanki dünyada ilk kez yapılmış bir şeymiş gibi abartılması hoş değil eminimki bunu üreten arkadaşta bukadar iddialı konuşmamıştır. Bosh ürettiği sistemlerde bukadar güç veremezken bizde sadece bir bitirme projesi olan çalışma nasıl bukadar verimli çalışabilir, oadaki ufak güneç panelleri taş çatlasa 20 watt/saat gücünde yani p=i*v dersek 12 voltluk bir motor için 1.6 amp/saat, daha bukadar az güç tüketipte bisiklete ve üzerindeki birçok yüke 35 km/s yaptırabilecek birşey icat edilmedi(bunu haberde yazan akü olmadan sadece paneller ile de gidebilir cümlesi için yazıyorum)

örnek bir proje hemen anlatayım mesela bu aracın 1hp gücünde olduğunu varsayalım (bizim evdeki çimbiçme makinası 3hp siz kıyaslayın) 1 hp = 745.699872 Watt yani buda demek oluyorki 1 beygirlik güç için bizim kabaca 750 watt a ihtiyacımız var yani motorumuz 750wattlık olacak.
750 wattlık bir motor yerel kayıplar ile giriş gücü olarak 800 watt gerektiğini varsayalım. şimdi 1 saat gitmeek için gereken amperajı bulalım 12 voltluk moto kullanıyoruz. 750/12=62,5 Amp. yani bize şuan 70 amp lik akü gerekiyor en az sizce 2 tane ufacık 20 wattlık güneş paneli bu gücü bize kaç günde sağlar günlük güneşlenme süresi paneller için genelde 7-9 saat arası verilir. 20*9=180watt yani 1 gün şarj ile yalnızca 14 dakika kullanım sağlayacak yani elektrik ile şarj etmeden o bisiklet neyazıkki gidemez.

Basit bir üniversite projesidir benim gözümde ve bisikletle alakalı diyede abartmamak gerekir. Bir mühendis gözünden gerçekler. Sonuçta üniversitelerde bitirme projeleri yapılır mühendislik disiplinlerinde ve burada öğrenciler var olan şeyleri baştan kendileri hesaplayarak yaparlar ortaya birşeyler çıkarmaktır önemli olan başarılabilmesi değildir bu yüzden arkadaşı tebrik ediyorum abartıp biraz ajitasyon birazda bilmeyen bilime uzak olan insanlarımızı kandıran haber kuruluşunu ise kınıyorum.

Ayrıca proje gerçekten iyi olsan TÜBİTAK duruma el koyar ve hemen destek olup geliştirtir.

Geri