Scudo Sports

Konya hakkında izlenimlerim

burhan çetin

Forum Demirbaşı
Tepki
950
Bisiklet
Dahon
Merhaba dostlar önceki yıl Konya'ya gittiğinde çektiğim fotoğraflar elime geçti sizinle paylaşmak istedim.

Konya'da ilk dikkatimi çeken bisiklet sayısının ve bisiklet yollarının fazlalığı oldu.İnternetten edindiğim bilgiye göre Konya Belediyesi’nin Konya merkez ve ilçelerdeki bisiklet yolu ağı 447 kilometre ve bisiklet sayısı yaklaşık 600 bin.

IMG_4983.JPG
Bazı üst geçitler bile bisikletlere göre düzenlenmiş.

IMG_4984.JPG IMG_4986.JPG
Bisiklet için park sıkıntısı yok deriz ama Konya'da merkeze yakın bölgelerde öyle olmadığını gördüm.

IMG_4988.JPG IMG_5648.JPG IMG_5660.JPG IMG_5666.JPG

Elektrikli'sinden benzin motorlu'suna her tür bisiklet görmek mümkün.

IMG_5661.JPG

Konya'da bisiklet kullanmanın yaşı yok.

IMG_5654.JPG

Bisikletleri çok değerli.Çok kalın kilitler ile kilitliyorlar.

IMG_5657.JPG

PTT dağıtıcıları da bisiklet kullanıyor.

IMG_5662.JPG

"Bisikletim yok binemiyorum" bahanesini kabul etmiyorlar :)

IMG_5663.JPG

Atıl durumdaki bisikletler bile değerlendiriliyor.

IMG_5668.JPG

Bunların dışında resmini çekemediklerim:

- Bisikletli birini geçerseniz hemen sizin önünüze geçip sizinle yarışmaya başlıyorlar.Tek vitesli ağır eski tip hizmet bisikletleri ile 50-60 yaşlarında ki insanların 20-25 km.ortalamayla sürdüklerini gördüm.

- Benden başka kask takan bir Allah'ın(C.C.) kulunu görmedim.

- Sabah erken saatlerde yolun orta refüjündeki çimleri sulayan Belediye kamyonun yan tarafında özel olarak yapılmış askılara takılmış bisikletler gördüm.Görevlilere sorduğumda "bunların bir gün evvel çalınıp orta refüje bırakılan bisikletler" olduğu cevabını aldım.Her sabah bu şekilde topladıkları bisikletleri Belediyenin park sahasına götürüyorlarmış.Bisikleti çalınanlar da gelip oradan teslim alıyorlarmış.

- Hollanda tarzı göbekten vitesli ve eski tarz hizmet tipi bisikletler en çok tercih edilenler.

- Hareketli bir 2.el piyasası var.Bir çay ocağında elinde en az 20 senelik kösele sele olan bir arkadaş seleyi 100 liraya satabileceğinden bahsediyordu.

- Herkes bir şekilde bisiklet kullanmaya çalışıyor.Öyleki 60 yaşlarında başörtülü ve şalvarlı bir teyze bisiklet kullanmayı bilmiyor olacak ki 28 jant bisiklete özel imal edildiği belli olan yan tekerleri takmış o şekilde kullanıyordu.

Scudo
Keşke her il Konya gibi olsa gerçi Konya'nın düz bir şehir olmasıda insanları özendiriyordur.

• Beğen
Tepkiler: MAERKEK
Kışın bile okula, işe bisikletle giden birçok kişi görürsünüz Konya'da.
Bir yerlere giderken yolunuzu çevirin buraya uğrayın muhakkak. Hatta şu ara Şeb-i Arus törenleri var. Etli ekmek, bıçak arası, mevlana, tandır kebabı ve diğer yöresel yemeklerimizin tadına bakın. Yanınızda bisikletiniz varsa birde şehri bir turlayın :harika: Off canım çekti :D

Konya'da bisikleti yolları ulaşım ağı olarak geniş ancak bisikleti yolu diye adlandırılan yol genelde araçların yolundan bağımsız halde yapı malzemesinden kaynaklanan kalite düşüklüğü, eğimler, fazlaca bulunan diken, vida vs. içerdiği için trafik durumu müsait olduğu sürece normal araç yolundan ilerlendiğini belirtmek isterim :islik:

Arada bir kaç tane otobüs ve dolmuş şoförleri ile egoist araç sürücüleri dışında genel itibariyle bisiklet sürenlere saygılı yaklaşıyorlar.:)

Ayrıca Konya'da şu an bir veledrom bulunuyor mu ? Yoksa da artık lazım diye düşünüyorum :harika:

@Sandozix yeni bir veledrom geliyor. Proje aşamasında.

• Beğen
Tepkiler: özgürakt
Konya bu işin hakkını en iyi veren şehirlerin başında ;)

@isosel İnternette en son 2013 yılından kalan haberler var, yalan oldu herhalde proje :acpsnr:

Çok güzel bir inceleme olmuş, eline sağlık.

• Beğen
Tepkiler: burhan çetin
@Sandozix federasyon başkanının ağzından duydum ama bakalım nasıl olacak nerede olacak inan bir fikrim yok :islik:

• Beğen
Tepkiler: Sandozix
Güzel bir inceleme olmuş teşekkürler. Bir Konyalı olarak gurur duydum.
Ayrıca Konya gecekondusu olmayan tek büyükşehirdir.
Çoğu ilin yeni yeni kullanmaya başladığı hafif raylı sistem 1989 da kurulmuştur.
"Hıçbir partiye bağlı olmamak kaydı" ile bu güne kadar gelmiş geçmiş bütün belediye başkanları Avrupa şehirlerini aratmayacak çalışmalar yapmışlardır.
Eskiden bisiklet sayısı daha fazla idi, malesef arac alımı kolaylaştıkca bisiklet sayısı azaldı.

@burhan çetin

Her geçtiğimde kıskanmıştım Konyalı bisiklet severleri. Diğer şehirlerin başkanlarına örnek olması dileğiyle size ve bu altyapıyı yapanlara teşekkürler.

@atasoy Allah aşkına Konya'yi gormesem ve Konya'da yaşamasam söylediklerinize inanabilirdim. Konya'yi Konya'da yaşayan Konyalı olmayanlara sormalı. Bisiklet hirsizliginin tavan yaptığı şehir mesela. Mevlana 'nin yaşadığı yer olmasına rağmen hoşgörüsüzlük nasıl olur dersi verilir Konya'da. Bisiklet konusunda da ülkenin genel durumundan pek farklı değil. Sadece bisikletli ulaşım aracı olarak kullananların sayısı fazla olduğundan yerel yöneticiler bu oy potansiyelini görmezden gelememislerdir. Bunun yanında şehirde 1mt 'lik kot farkı bile olmaması ve belediyelerin gelirlerinin ber iktidar döneminde kallavi olmasının da etkisini göz ardı etmemek lazım.

@alpdeger

Bisiklet hırsızlığının tavan yaptığını iddia etmek için (Hırsızlık oranı/Toplam bisiklet sayısı) bilgisini tüm şehirlerle karşılaştırmalı bir tablosunu verebilmeniz gerekir, aksi halde havada kalır sözleriniz. Hoşgörüsüzlüğü de nasıl ölçtüğünüzü bilemiyorum, sonuçta bu da öznel bir yargı olmuş. Ha şuna katılıyorum, bisiklet yolları çok baştansavma, özellikle alt geçitlerdeki bisiklet yollarını hem yayalar hem bisiklet/motorlular hem de motorsuz seyyar araçlar kullanıyor. Bazı yerlerde çok dar ve kullanılan asfalt yeteri kadar düzeltilmediği ve altındaki dolgu malzemesi yeteri kadar sıkıştırılmadığı için yer yer göçükler var. Bu kadar bisiklet ve bisikletliye bu hizmet yeterli derseniz yeterli değil ama diğer şehirlerle kıyaslandığında nasıl derseniz onlardan çok daha iyi. ;)

Benim tek bisikletim arkadaşlarımın da bisikletleri çalındığı ve bununla ilgili şikayet hakkımızı kullanmak istediğimiz de polisin verdiği cevabın önyargılı olduğunu gözden kacirmisim. Cuma namazı hutbesinde öğrencilere kiralık ev verin diye telkinde bulunan imama "lan sen benim camimde nasıl öğrenciye ev kiralayin dersin seni kovduracam bu camiden" diye imam fircalayan camı yaptıran "hayırsever" amcaya destek verip imamı dövmeye kalkan camı cemaatinin hosgorusunden nasiplenmediyseniz şanslısınız. Kızlara ev verdim kerhaneye erkeklere ev verdim meyhaneye çevirdiler, şimdi mecbur kızlara verdim evi diye savunma yapan hacı amcanın hosgorusunun sanırım Mevlâna ile uzaktan yakından alakası yok. Tabi ki genelleme yapmıyorum ama cennetten bir köşe gibi bahsedince dayanamadım. Size önyargılı olmadığım hatta 11 yıl yaşadığım şehre ve insanlarına her şeye rağmen çok fazla tolerans gosterdigimi ancak sonunda ülkenin tamamindan olduğu gibi Konya ve Konyalı dan da bir cok acidan avazgectigimi bilmenizi isterim.

30 yıldır buradayım, üniversitedeyken bosnada kaldım ama yaşadıklarınızın 1ini çok şükür yaşamadım. İnsanların kimi davranışları ve bazı olaylar sizde olumsuz fikir yaratmış olabilir ama suçlu siz olmadığınız gibi Konya da değildir. Şehri değil olayları yaşadığınız insanları suçlayın. Yoksa her akşam Adana'dan ne haberler izliyoruz ya da başka yerlerden. Mühim olan yaşadığınız yere ve çevrenize sizin ne katabildiğinizdir. İyiler/kötüler her yerde her zaman olacaklar ;) @alpdeger

Şu Konya'da bulunup devamlı Konyayı kötüleyen öğrencilerden bıktık artık.Benim evim olsa ben de ev vermem öğrencilere Selçuk kampüsünün hemen karşısında öğrenci mahallesi Bosna Hersek'te çok arkadaşım var duvarda sigara söndürenini gördüm.Komşuları rahatsız edeni gördüm.Ev benim vermiyorum bu yüzden Konyayı mı kötüleyeceksin?Bisikletten bahsediyoruz ev kirasından girmiş imamdan çıkmış ne alaka yahu bu kadar çekememezlik olmaz.

Tam hayalimdeki şehir.

• Beğen
Tepkiler: Atasoy
Bisikletle ilgili şunu söyleyebilirim, çok yaygın kullanımı. Ben de Konya da okudum, çok arkadaşım var Konya'dan. Bilmiyorum ama ben seviyorum. Etli ekmeği de çok çok özledim bee.. yıllar oldu yemiyeli.

Geri