Scudo Sports

Klasik - Anatomik gidon ve 40 cm / 44 cm gidon farkı

winterkhan

Üye
Tepki
16
İsim
Umut Han
Bisiklet
Drag
Selamlar arkadaşlar, karbon gidona geçmeyi düşünüyorum, öncelikle bu konuda tavsiyeniz ne olur onu merak ediyorum. Kullandığım gidon klasik geometride, almak istediğim ise anatomik drop bar. Elimi kavradığım yerdeki eğim hoşuma gitmiyor, düz olursa daha rahat diye düşünüyorum, yanılıyor da olabilirm tabi. Bu konuda tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. Diğer konu ise gidon uzunluğu, eski kullandığım 44 cm, alacağım ise 40 cm, bu 4 santimlik fark çok etkiler mi, 1.80 boyundayım, kol uzunluğum da standartlarda.
Cevaplarınız için teşekkürler.

Scudo
Size uygun gidon genişliğini belirleyen etken boyunuz ya da kol uzunluğunuz değil, omuz genişliğinizdir. 4 cm mutlaka farkeder, etmeseydi tek boyda üretilirdi. Deneyerek almanızda fayda var çünkü bazı üreticiler ölçüyü dıştan dışa ölçerek verirken (mesela Zipp) bazıları ortadan ortaya ölçüyor (mesela Ritchey).

Anatomik-klasik konusu ise tamamen kişisel tercih meselesi. Klasiğin avantajı istediğiniz yerden tutmanıza olanak vermesi. Anatomiği düz olan yerlerinden tutmak zorundasız, ancak daha rahat.

Öncelikle gidon ölçüsü konusunda Murat abi çok haklı. Ben 42 cm anatomik gidon kullanıyorum. Arkadaşlarımın bisikletlerine bindiğimde 44 cm gidon un bana gerçekten büyük olduğunu hissediyorum. Kollarımı baya yanlara açmış hissediyorum. Ki hadi geniş kullanmak neyse ama siz 44 den 40 a düşeceksiniz. Aradaki farkı baya hissedersiniz diye düşünüyorum. Egilip bükülüp kullanmak zorunda kalabilirsiniz. Benim bildiğim kadarıyla gidon ölçüsünün size uygun olup olmadığını omuz açıklığı ile öğrenirsiniz. Gidonu boynunuzun arkasından omzunuza oturttuğunuzda ( droplar ön tarafa gelecek şekilde) omuz ön uçlarınız droplara oturuyorsa gidon size uygun demektir. Ben böyle ölçerek aldım. 44 cm gidonda droplar omuzlarımdan dışarıda kalıyor gibiydi. 42 cm nin dropları tam omuz uçlarıma değiyordu.

Klasik ve anatomik karşılaştırmasına gelirseniz. Ben ikisinide kullandım anatomik gidon daha rahat geldi. o eğimli kısım ne kadar hoşunuza gitmese de elinize oturuyor ve kontrolünüz güçleniyor bence. Ama size tavsiyem parmaklarınız kısa ise, eliniz küçük ise ve el ve parmaklarınız dolgun ise anatomik almayın. Bisikletin üzerine kapanıp gidonu droplar dan kavradığınızda stı kollara parmakların yetişememe gibi bir durumu oluyor. anatomik gidonlarda o eğimli yüzeyden dolayı el biraz geride kalıyor sanki. Bunlar dışında anatomik gidon çok iyi ve ben çok memnunum.

gidonun genişliğini belirlerken omuz genişliğini (kemikten kemiğe) tercih etmek en ideal ölçüyü veriyor diye biliyorum.

ideal dışı durumlar neler? geniş gidon ile kollarınız göğüs kafesinizi daha az sıkacağı için nefes verimliliği artıyor, dar gidonda ise daha iyi aerodinamik pozisyon elde ediyoruz. tabiki bu az veya fazla ölçüler hobi sürücüleri için çok önemi yok. benim önerim şu olur, omuzdan daha geniş gidon kullanırken biraz daha öne eğilmek zorunda kalırız (kol açısı dik olmayacağı için gidona yaklaşırız) eğer ki bu eğilme sizi rahatsız etmeyecekse daha verimli nefes almak benim tercihim olur. bu sebeple 2cm daha geniş gidon kullanıyorum.

• Beğen
Tepkiler: winterkhan
Değerli yorumlarınız için çok teşekkürler arkadaşlar. Sabah sabah omuzumu da ölçüm 45-46 cm kadar, yani 40 cm baya fark edicek galiba. Klasik ve anatomik kararım da anatomik olacak yorumlara göre, zaten düşük pozisyonda frenleme riskli, parmaklarım uzun, herhalde çok sorun olmaz.

Geri