Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kışın katlanır bisiklet kullanımı

Serdar Kaptı

Aktif Üye
Tepki
68
Bisiklet
Dahon
Herkese merhaba. Kışın katlanır bisikletler için yapmamız gereken olmazsa olmaz dediğiniz önlem ve bakım önerileriniz varmı? Özellikle eklem yerlerinin su ile teması kafamı kurcalıyor. Sevgiler.

Scudo
Geçen derin temizlik yaptım. Araba gibi her tarafını köpükleyip duruladım. Yetmez dedin2. ye döndüm. (2 gün binemedim) Sonuç: Bisikleti katlamama engel olacak kadar müthiş ses çıkartan bir viyaklama sesi. Yani orta menteşe ve gidon menteşesinden öyle bir ses geliyordu ki anlatamam. Hemen dikiş makinası yağı ile yağladım ses kesilmedi, baya bir açıp kapattım menteşelerden. Uğraştırdı meret ama sonunda geçti ;) Banada ders oldu. Buradan anlıyoruz ki katlanırın menteşelerini sudan sakının.

Aslında bu eklem yerlerini Yagmur Yada temizlik esnasında sudan koruyacak cırtlı Parçalar olsa acaba cok mu saçma olur :) ciddi ciddi düşünmeye başladım. Su Geçirmeyen Parça cırtlı bezlerle tüm eklem yerlerini kapatacaksın yani

Kışın çok nadir kullanıyoruz, bu durumda katlayıp mı yoksa kullanıma hazır vaziyette mi beklemeli ?

Sabah, akşam işyeri servisine soktuğumdan mecbur katlıyorum.
Haftada bir kaba pisliğini temizliyorum, şimdiye kadar menteşelere bakım yapmadım.
Sorunsuz halen, ama aklıma düşürdünüz bi yağlayayım.

Aranızda şu ana kadar hiç katlanır bisikletini yıkayan, detaylı temizlik yapan (aynakol ve cassette temizliği, zincir temizliği vs) oldu mu?

Eğer bu şekilde bir temizlik yapan birisi varsa ve deneyimlerini burada paylaşırsa, benim gibi katlanır bisiklet almak isteyen insanların kafalarındaki soruları da yanıtlayarak çok yardımcı olur.

Benim kafamdaki sorular şunlar aslında:

1-) Katlanır bisikletin katlandığı yer su geçirdiği zaman paslanma yapar mı?

2-) Aynakol ve rubleleri de detaylı bir şekilde (köpükleme,yıkama,yağlama) yıkamak istersek lastikleri de çıkartmak zorunda mıyız?

3-) Eğer lastikleri çıkarırsak özellikle fren ayarlarına ve vites ayarlarına bir şey olur mu?

Bu 3 soruyu cevaplayacak kişiye şimdiden teşekkürlerimi sunuyorum

forumda daha yeniyim konu açamıyorum Amortisör gelen sesi nası kesebilirim

@Serdar Kaptı Bende katlanır bisiklet yok henüz ama aklıma bir şey geldi benim.O eklem yerleri var ya hani?Orayı saydam strech bantla (mutfak ürünlerini strechlediğimiz,kek,poğaça,börek vs üzerine sardığımız) 2 veya 3 tur sıkı sıkıya strechleyip bisikletini yıkadığın zaman problem çıkarmayacağını düşünüyorum.Kumaşa, cırta gerek yok gibi bence...

• Beğen
Tepkiler: Serdar Kaptı
@tugrulboraerkil
Ben katlanırı kullandığım 1 yıl süre içinde her hafta süngerle de fırçayla da köpüklü yıkama yaptım. Sonrasında bezle kuruladım.

1- Katlama noktalarına su giriyor tabii ki ancak paslanma olmuyor. Kuruladıktan sonra hafif yağlı bezle gidondaki eklemin iç kısmındaki parçayı yağlamak iyi olur kanaatindeyim. Kadro ekleminin oynar kısımlarına gerektiğinde (gıcırtı vs yaparsa) hafifçe zincir yağı damlatmak gerekiyor.
2- Aynakol ve rubleleri de köpükledim ama tazyikli suyla kesinlikle durulamadım. Tazyiksiz akan suyla üstten durulanmalı. Kesinlikle göbeklere yandan su tutulmamalı. Sonrasında yine kuruduktan sonra yağlanmalı. Bunun için lastikleri çıkarmaya gerek yok. Sadece en son arka tekeri yıkamak gerekmekte. Zira rubleden akan yağlar jantı tekrar kirletebilmekte.
3- Tekerleri çıkarmak iyi ayarlanmış fren ve viteslerin ayarını bozmaz. Ben bozulduğunu görmedim.

Not 1- Eklemlerin yağlanması yada gıcırtı yaptığında giderilmesi ile ilgili detaylı bir anlatımım var katlanır bisikletler kategorisi konularında ama hangi konu hatırlamıyorum. Aldıktan sonra takıldığınız noktalarda bildiğim kadarıyla tekrar yardımcı olurum.

Not 2- Eklemlere sıkı streç sararak yıkamak cok mantıklı bir çözüm. Ben eklemleri temizleyip tekrar yağlamayla uğraşmayı sevdiğimden aklıma gelmemişti.

Not 3- Telefondan yazdığımdan yazıları kısa tuttum. İmla ve yazım hatalarının mazur görülmesini temenni ederim.

• Beğen
Tepkiler: tugrulboraerkil
@özgürcem60 Tıs diye bi sesse normaldir.

Sesin gitmesini istiyorsan servise götür yağlat

Dıştan yağlat dersen anlar ama sıradan yağ olmasın belli bi Yağı vardı onun ama ben bilmiyorum

Salcano folda kullanicisiyim gecenlerde fena yagmur yagarken bir cikip markete gidip geleyim dedim gitmez olaydim. eve bi geldim bisikletin heryerine camur ve kumlu su tarzi seyler girmis ve nereye dokunursam surtme sesi geliyor o taslarin.

hemen aldim kuvete attim heryerini cocuk gibi lifleyip sabunlayip bol suyla yikadim. arka ruble on aynakoluda uzun firca ve cif her yer urununu kullandim resmen 5 kilo camur cikti icinden heryerin. cikartip duruladiktan sonra baktim hic bir yerde ses soluk yok. icim rahatlamadi wd 40 ile heryere giristim. yine rahatlamadim on arka tekeri cikartip gobekleri bosaltip tekrar gresleyip topladim. eskisinden bile daha akici ve temiz oldu. benim icin de ders oldu kisin olabildigince az binilmesi gerek. hem soguklar yuzunden hem islak yuzunden.

Yazlar sicak ve kurak, kislar soguk ve yagisli...
Bence binecek bisiklet varsa binilmeli. Hepsi bu. Kirlenecek tabi, usuyecegiz tabi. Ama bunlari dusunup binmekten vazgecmek bana mantikli gelmiyor

• Beğen
Tepkiler: kaksoy35 ve sspl
Sadece full bir camurluk isinizi gorur. Kadronuz ve aktarim komponentleriniz ve hatta elbiseleriniz bile kuru kalir. Ama tam boy klasik camurluk sart.

Geri