Scudo Sports

Kırmızı ışıkta durmayan bisikletliler dikkat

Kasksız motosiklete binene ceza kese kese motosiklete binenler kask takmaya başladı kimse de bunu garip karşılamıyor artık. Bisiklet için de aynı yola başvurulsa iyi olur

• Beğen
Tepkiler: Ozan_ozaN
Scudo
Kasksız motosiklete binene ceza kese kese motosiklete binenler kask takmaya başladı kimse de bunu garip karşılamıyor artık. Bisiklet için de aynı yola başvurulsa iyi olur
Türkiye'de bisiklete spor/gezi anlamında binenlerin sayısı,dar gelirleri oldukları için ya da dar gelirli bir ailenin çocukları oldukları için bisiklete binen insan sayısının %5'i kadardır bence..Yani Türkiye'de bisiklete binenlerin nerdeyse tamamı fakirdir..!

Motor,bisikletten farklı bir araç..Yakıtı var,plakası var,ehliyeti var ..vb

Fakirin zaten parası olsa,kendine motor alır,araba alır..Parası olmadığı için bisiklete binen insanlara,kask zorunluluğunu getirmek doğru değil..

Türkiye'de bisiklete spor/gezi anlamında binenlerin sayısı,dar gelirleri oldukları için ya da dar gelirli bir ailenin çocukları oldukları için bisiklete binen insan sayısının %5'i kadardır bence..Yani Türkiye'de bisiklete binenlerin nerdeyse tamamı fakirdir..!

Motor,bisikletten farklı bir araç..Yakıtı var,plakası var,ehliyeti var ..vb

Fakirin zaten parası olsa,kendine motor alır,araba alır..Parası olmadığı için bisiklete binen insanlara,kask zorunluluğunu getirmek doğru değil..

Yollarda karşılaştığım bisikletlilerin nerdeyse %80 i tintin giden ihtiyar amcalar, ne kaskı ne cezası diyecektim. Ancak benden çok daha güzel anlatmışsın. Ağzına sağlık.

Yollarda karşılaştığım bisikletlilerin nerdeyse %80 i tintin giden ihtiyar amcalar, ne kaskı ne cezası diyecektim. Ancak benden çok daha güzel anlatmışsın. Ağzına sağlık.
Söyledikleriniz doğru olasada geçerli sebep değil biliyorsunuz değil mi? Bize normal olan başkasına lüks olduğu için; kuralların dışına çıkılması kaos doğurur.

Dipnıt: ülke durumunu öne surmeyelım lütfen iyi kötü bı düzenimiz var sonuçta

Söyledikleriniz doğru olasada geçerli sebep değil biliyorsunuz değil mi? Bize normal olan başkasına lüks olduğu için; kuralların dışına çıkılması kaos doğurur.

Sevgili Osman,şunu belirtmem lazım..Size hitaben yazmıyorum,genel olarak yazıyorum..

Türkiye'yi Norveç gibi bir ülke sanma yanılgısına düşmemek lazım..Bu ülkenin ekonomisi,kültürü çok farklı..Bu ülkede haliyle kanunlar veya altyapı yapılırken,buna dikkat edilmek zorunda..''Ben yaptım oldu'' ile bu ülkede bir yere varılamaz..

Bizim başımızdaki kişiler,sürekli ''dış güçler şöyle,dış güçler böyle'' diyerek batıyı kötülerler ama mesela ''bisiklet yolu'' gibi bir konuyu,batıdan kopya edip,Türkiye'ye yerleştirmeye çalışırlar..YANLIŞ..Türkiye,batı toplumu değil ki,Türkiye'ye batıdaki böyle nüansları empoze edesiniz..!
Ya da kask konusu..Batıda şu şu ülkelerde kask zorunluluğu getirilmiş..Güzel ama bizene..Biz batıda değiliz ki..!
Şu an açın youtube'a bir bakın..Millet ''açız/ölüyoruz'' diye bağırıyor..Bu milletin içinde bisiklete binmek zorunda olanlara,devlet şu anda ''200 liralık bir kask almazsanız,size ceza keserim'' mi diyecek?!
Vatandaşın bisikleti 200 lira etmez ama devlet bu vatandaşa,200 liralık kask takma zorunluluğu mu getirecek?!

Bu devlet yapar ama..Yarın böyle bir şey yapsalar şaşırmam..

Sevgili Osman,şunu belirtmem lazım..Size hitaben yazmıyorum,genel olarak yazıyorum..

Türkiye'yi Norveç gibi bir ülke sanma yanılgısına düşmemek lazım..Bu ülkenin ekonomisi,kültürü çok farklı..Bu ülkede haliyle kanunlar veya altyapı yapılırken,buna dikkat edilmek zorunda..''Ben yaptım oldu'' ile bu ülkede bir yere varılamaz..

Bizim başımızdaki kişiler,sürekli ''dış güçler şöyle,dış güçler böyle'' diyerek batıyı kötülerler ama mesela ''bisiklet yolu'' gibi bir konuyu,batıdan kopya edip,Türkiye'ye yerleştirmeye çalışırlar..YANLIŞ..Türkiye,batı toplumu değil ki,Türkiye'ye batıdaki böyle nüansları empoze edesiniz..!
Ya da kask konusu..Batıda şu şu ülkelerde kask zorunluluğu getirilmiş..Güzel ama bizene..Biz batıda değiliz ki..!
Şu an açın youtube'a bir bakın..Millet ''açız/ölüyoruz'' diye bağırıyor..Bu milletin içinde bisiklete binmek zorunda olanlara,devlet şu anda ''200 liralık bir kask almazsanız,size ceza keserim'' mi diyecek?!
Vatandaşın bisikleti 200 lira etmez ama devlet bu vatandaşa,200 liralık kask takma zorunluluğu mu getirecek?!

Bu devlet yapar ama..Yarın böyle bir şey yapsalar şaşırmam..
işte tamda bu sebeplerden dolayı bu haldeyiz diyebiliriz o zaman. hiç bir kural, hiç bir kanun, mekanizma vs.. işlemesi gerektiği gibi işlemiyor. yozlaşmada buradan başlıyor. ben kira vergisinden kaçırıyorum diğeri şirketin gelirinden kaçırıyor bir başkası fabrikanın filtresinden diğeri ihaleden... herkes kendi çapında fırsatını bulunca çalıyor. bu döngüde maalesef kaosa doğru gider. dediğiniz gibi insanlar açız ölüyoruz demeye başlar isyanlar ayaklanmalar oluşur. hem devlet ve kurumları hem de vatandaşlar sorumlu bundan. En basit örneği vereyim, şahsı görüşüm demeyeyim de internette en çok eleştirilen konulardan birisi ve sık görülen bi yorum ; "açız diyenlerin çoğunun malum p. oy vermesi". Bu vaziyetten herkes sorumlu. Nasıl ki ülkenin bi kısmında terör olaylarının fazla olmasında insanlar şahısları(teröristleri) suçluyorsa devletinde o bölgede vatandaşlarını eğitememesi ve terörden koruyamaması bi kusurdur.

Yazdıklarım tartışmaya açık şeyler ama başka türlü anlatmam zordu anlatmak istediklerimi.

Birde eklemek isterim. Bisiklete ceza yazılmak istenilse çok daha fazla ceza olayıyla karşılaşılır. Bisiklete yazılan her ceza medya için haber niteliği taşıdığı için 80 milyonda 1 bile olsa karşımıza çıkma ihtimali yüksek oluyor. Motorlu taşıtlara uygulananlar da ancak bu şekilde toplu miktar olarak gözükür. Bunun haberini bile bulmak için bi kaç link arasında aramanız gerekiyor (doğru şekilde aratıldıktan sonra tabi)

(link)

şuan zamlı halleriyle bu ortalama 10 u geçmiştir. haber eski

Son düzenleme:
işte tamda bu sebeplerden dolayı bu haldeyiz diyebiliriz o zaman. hiç bir kural, hiç bir kanun, mekanizma vs.. işlemesi gerektiği gibi işlemiyor. yozlaşmada buradan başlıyor. ben kira vergisinden kaçırıyorum diğeri şirketin gelirinden kaçırıyor bir başkası fabrikanın filtresinden diğeri ihaleden... herkes kendi çapında fırsatını bulunca çalıyor. bu döngüde maalesef kaosa doğru gider. dediğiniz gibi insanlar açız ölüyoruz demeye başlar isyanlar ayaklanmalar oluşur. hem devlet ve kurumları hem de vatandaşlar sorumlu bundan. En basit örneği vereyim, şahsı görüşüm demeyeyim de internette en çok eleştirilen konulardan birisi ve sık görülen bi yorum ; "açız diyenlerin çoğunun malum p. oy vermesi". Bu vaziyetten herkes sorumlu. Nasıl ki ülkenin bi kısmında terör olaylarının fazla olmasında insanlar şahısları(teröristleri) suçluyorsa devletinde o bölgede vatandaşlarını eğitememesi ve terörden koruyamaması bi kusurdur.

yazdıklarım tartışmaya açık şeyler ama başka türlü anlatmam zordu anlatmak istediklerimi.
Demek istediğim yasa/kanun/kararname neyse artık,bu düzenlemeler toplumun ekonomisine/kültürüne/konjonktürüne göre yapılmalı..Türkiye'de bu yapıl(a)mıyor..

-Ben yasa yaptım,bundan sonra her bisiklet sürenin kafasında kask olacak..
-Tamam da benim bisikleti satsam,kask alamam,nasıl olacak bu?
-Beni ilgilendirmiyor,ben yasa yaptım işte..

Her konuda bu böyle..Neyi yapamıyor bu insanlar?Bilimsel/rasyonel düşünemiyorlar,empati yapamıyorlar..

Yazdıklarımla örtüşen bir örnek vereyim..Kamyon şoförleri geçen gün eylem yaptılar..Devlet dijital takografya takmak istiyor ama kamyoncular buna karşı çıkıyorlar..Devlet aslında iyi bir şey yapmak istiyor ama Türkiye'deki insanları düşünerek yapmıyor bunu..Kamyoncular ''geçinemiyoruz,borç içindeyiz,sürekli direksiyon başında olmak zorundayız'' diyorlar,devlette ''sana alet takacağım,o alete göre kamyon süreceksin'' diyor..Devlet ''modernleşelim'' diyor,halkta ''ne modernleşmesi,açım ben'' diyor..!

Burada yanlış yapan kim?Devlet..Niye?Çünkü kamyoncuyu düşünmeden bir adım attı da ondan..Eylemler filan oldu,6 ay daha uzattılar meseleyi..

Demek istediğim yasa/kanun/kararname neyse artık,bu düzenlemeler toplumun ekonomisine/kültürüne/konjonktürüne göre yapılmalı..Türkiye'de bu yapıl(a)mıyor..

-Ben yasa yaptım,bundan sonra her bisiklet sürenin kafasında kask olacak..
-Tamam da benim bisikleti satsam,kask alamam,nasıl olacak bu?
-Beni ilgilendirmiyor,ben yasa yaptım işte..

Her konuda bu böyle..Neyi yapamıyor bu insanlar?Bilimsel/rasyonel düşünemiyorlar,empati yapamıyorlar..

Yazdıklarımla örtüşen bir örnek vereyim..Kamyon şoförleri geçen gün eylem yaptılar..Devlet dijital takografya takmak istiyor ama kamyoncular buna karşı çıkıyorlar..Devlet aslında iyi bir şey yapmak istiyor ama Türkiye'deki insanları düşünerek yapmıyor bunu..Kamyoncular ''geçinemiyoruz,borç içindeyiz,sürekli direksiyon başında olmak zorundayız'' diyorlar,devlette ''sana alet takacağım,o alete göre kamyon süreceksin'' diyor..Devlet ''modernleşelim'' diyor,halkta ''ne modernleşmesi,açım ben'' diyor..!

Burada yanlış yapan kim?Devlet..Niye?Çünkü kamyoncuyu düşünmeden bir adım attı da ondan..Eylemler filan oldu,6 ay daha uzattılar meseleyi..
haksızsın demiyorum. ama gelişmiş ülkelere bakarsak ve o ülkelerde çıkan haberlere şunları görürüz;

adamlar bi çok konuda aşmışlar..

Son düzenleme:
…...
adamlar bi çok konuda aşmışlar
Sevgili Osman; bu söylediğimiz şeyi,devleti yönetenler iyi anlamalı işte..
Biz Avrupalı değiliz,bunu kabullenmemiz lazım..Ben ''Avrupa örnek alınmasın'' da demiyorum..Sadece Avrupa veya bir başka yerden ''kopyala yapıştır'' ile bir yere varılamaz diyorum..

Bisiklet yolu bu konuda önemli..Kopyala yapıştır yaptılar ama olmadı,ol(a)maz..

Sevgili Osman; bu söylediğimiz şeyi,devleti yönetenler iyi anlamalı işte..
Biz Avrupalı değiliz,bunu kabullenmemiz lazım..Ben ''Avrupa örnek alınmasın'' da demiyorum..Sadece Avrupa veya bir başka yerden ''kopyala yapıştır'' ile bir yere varılamaz diyorum..

Bisiklet yolu bu konuda önemli..Kopyala yapıştır yaptılar ama olmadı,ol(a)maz..
doğru konumuza dönersek bisiklet açısından mantıklı bi hareketi yok devletin :D son noktayı özelden bırakıyorum :)

Kırmızı ışık cezasına itirazdan bir şey çıkmaz. Kask için kesilen ceza içinse iptali gelebilir. Kesin iptal olur diyemiyorum çünkü biliyorsunuz ülkede işler kesat :) Ama polislerin takip etmesi, durdurması filan trafiği ve kendinizi tehlikeye attığınız için değildir. Bundan yüzde yüz eminim :D Herhalde canları sıkkındı, biraz eğlenmek istediler ya da öncesinde başka bir bisikletçiyle bir münakaşa yaşadılar. Ülkemizde kurallar keyfe, şahsa göre uygulanıp uygulanmadığı için bilmek zor. İsteseler emniyet şeridinden gittiğimiz içinde ceza kesebilirler. O gün keyifleri öyle istemiş.

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
Araç sürücülerinden trafik kurallarına uymalarını beklemeye hakkımız olması için öncelikle biz bisikletlilerin kurallara uyması gerekir.
Biz ekip olarak trafik kurallarına uymada maksimum özeni gösteriyoruz...

Bahsettiğim konu kask cezası hakkında. İhtiyar amca da olsa 15 lik çocuk da olsa kırmızı ışıkta geçene ceza kesilmeli bisiklet diye göz yumulmamalı. Ama kask kanunu ve cezası olmamalı. Adam 100 liraya aldığı 50 yıllık bisikletle 5-6 km hızın ötesine geçemeden en fazla 2-3 km yol gidiyor. Bu adam kask takmaz zaten.

Kask konusu gelmiş maddi problemlere dayanmış ama bu noktada güvenlik arka plana atılıyor. Yurtdışı ile karşılaştırılacak olursa bazı avrupa ülkelerinde kask zorunlu bile değildir ama kask takılmadığında oluşabilecek en ufak düşmenin kafada ne tür hasarlar yarattığını ben biliyorum, yaşadım. Onun için kask takmanın mecburi olması gerektiğine inanırım. Bu o gençlerin cebinden ekstra para çıksın diye değildir, onların sağlığı ve güvenliği içindir. Bir de işin diğer yönü var ki kask alabilecek parası olan bisikletçiler de dolaşırken etrafta kask takan bisikletçi az olduğu için garip karşılanmamak adına kask takmayabiliyorlar. Kask lüks değildir bir güvenlik önlemidir. Arabalardan örnek verelim belli aralıklarla trafik muayenesi yapılır, adamın arabası ucuz yollu bişey olabilir zorlukla almıştır anca çalışmasını sağlıyordur trafik muayene parasını zor veriyordur ama diyormuyuz arabanın freni de tutmasın nolacak veya emniyet kemeri de çalışmayıversin niye adamı zorluyoruzki bunları tamamlamasın diye; idare etsin işte böyle. Bu da aynı hesap

• Beğen
Tepkiler: seko35.50
Sertifika verilsin o zaman iki çeşit :D biri max 10 km hız şehir içi diğeri serbest kask dizlik zorunluluğu

Mesele yine kaska gelmis dayanmis.

EOUdOM2WsAEwShk.png

Bisikletci guvenligi icin kask zurnanin son deligi. Bisikletle yapilan olumlu/yaralanmali kazalarin cok buyuk kismi trafik/altyapi duzenlemesinin eksikligi sebebi ile oluyor. Fakat bu kask surucuyu korumuyor demek degil.

Bisiklet - arac trafigi duzenlenmemis, arac/bisiklet suruculerinin kurallara uymadigi trafikte isterseniz kask kaza riskini dusurmez, kaza oldugunda basinizi daha iyi korumanizi saglar.

Arkadaslar da bahsetmis, bisiklet kullaniminin yayginlasmasi icin en buyuk etken insanlarin kendilerini bisikletle trafikte guvende hissetmesidir. Bunu da insanlari kask takmaya zorlayarak yapamazsiniz. Kask icin hassasiyet gosteren kolluk kuvvetleri, bu hassasiyetlerini arac suruculerinin trafikte kural ihlallerine karsi gosterseler bu bisikletciler icin cok daha guvenli bir trafik saglar. Bunu kendileri de bal gibi biliyorlar elbette.
Once arac ve bisiklet suruculeri trafik kurallarina uyacak, daha sonra guvenli bisiklet altyapisi ( bisiklet yollari ve kavsaklarda entegrasyon ) en son mesele kask.

Kilitli pedalla bisiklet kullanmadigim surece kask takmiyorum ama Turkiye'de mevcut sartlar altinda bakkala 100 metre bisiklet kullansam kask takarim o baska mesele. Kaza riskinin yuksek oldugu yerde kendimi ne kadar korumaya alirsam o kadar iyi.

Maalesef trafik canavarının bol olduğu,kuralların hiçe sayılıp sürekli ölüm tehlikesiyle yüzyüze kaldığımız,bisikletin bir hiç yani trafikte yol alan motorsuz araç sınıfına sokulmadığı canım memleketimde,kasksız yola çıkmak cahil cesaretinden başka bir şey değildir.esasında kaskı takmanız için bunların olmasına gerekte yok,insanlık hali hiçbir aracın tehlikenin olmadığı bir yerde dengeniz bozulup düşebilir kafanızı bir yerlere çarpabilirsiniz,mutlaka hepimizi başına gelmiştir,olmayacak bir yerde dalıyoruz bazen yol çizgisinden uzaklaşıp sendeleyebiliyoruz,mataradan su bile içerken olmuyormu? tabiki oluyor,kaskın fayda ve gereksiniminin tartışılması kadar saçma bir durum olamaz.düşünüldüğü kadar gerekli olmadığı doğru olsaydı,yıllarca bisikletin üstünden inmeyen tabiri caizse bisiklet cambazı olmuş pro yarışçılar kullanmazdı,bir makalede okumuştum ölümcül bisiklet kazalarında yaralanmaların %85’i baş kısmında oluyormuş,ayrıca araç sürücülerinin kask takan bir bisikletliye karşı bakış açılarının bile farklı olduğunu belirtiyordu,kaskın olası bir kazadan koruma oranı yüzde 1 bile olsa unutmayın vücudun en değerli organı kafatasımızın içinde;) herkese sağlıklı sürüşler

@umutcelik bence çok haklı, bisikletlileri kask takmaya zorlamak gerçekten trafik güvenliği için yapılacak en son şey. En önemli etkisi bisiklet kullanmını azaltmaya yönlendirir ki bu sayıları azalan bisikletliler için daha az farkındalık ve daha büyük risk demek. Her taraf bisikletli olsa kimse böyle araba kullanamazdı.

Ayrıca kask takmamanın zararı daha çok kendine oluyor. araba kullanırken aşırı hız, alkol kullanımı, ışık ihlali vs ise hep karşı tarafa zarar veren hatta ölümcül zararlar veren eylemler. Bir kamu görevlisinin birinci amacı insanların birbirine zarar vermesini engellemek olmalı. Dolayısıyla bisiklet kaskıyla uğraşmak yerine arabaların aşırı hızını engellemeye çalışsalar daha önemli bir kamu görevini yerine getirmiş olurlar.

Geri