Scudo Sports

Kirlilik maskesi izlenimlerim

HikmetYılmaz

Forum Bağımlısı
Tepki
750
Bisiklet
KTM
Merhaba;
Malum İstanbul'da hava kirliliği gerek nüfus ve araç yoğunluğundan, gerek kışın kalitesiz kömür kullanımından iyice arttı. Ben de sağlıklı olayım diye bisiklete binerken bir taraftan da zehirlenmemek için kendime bir kirlilik maskesi aldım, izlenimlerimi maske düşünenlerle paylaşayım:

Aldığım maske budur:
(link)
http://www.achooallergy.com/images/products/mask-gallery/respro-techno-front-xlarge.jpg

İşe gidiş geliş güzergahımın 3/4'ü sahilden ve parklardan olduğu için yaklaşık 3-4 kilometrelik iki ayrı segmentte taktım maskeyi, arada takmadım.

Hemen artılar ve eksiler şeklinde izlenimlerimi yazayım:
(+)
1) Kirliliği hakikaten filtreliyor. Ama bu tam bir filtrasyon değil, daha çok partikülleri tutma şeklinde. Özellikle kömür dumanına ve otobüs arkası kurumlu egzoslara karşı etkili. Ancak partikül şeklinde olmayan zehirli gazları filtreliyor mu bilmiyorum(sanmıyorum). Kokuyu ve kirli havadan oluşan rahatsızlık seviyesini %70 azaltıyor diyebilirim.
2) Kışın ayrıca yüzü güzelce ısıtıyor, ayrı bir yüz maskesi kullanmaya gerek kalmıyor :)
3) Trafikte psikopat gibi göründüğünüz için kimse bulaşmıyor :D

(-)
1) Gözlükle kullanılmıyor, gözlük anında buğulanıyor.
2) Yazın sıcakta çok bunaltır.
3) Max. performans yapmaya çalışırsanız aldığınız hava yetmiyor. Ben %70-%80 performans seviyesinden sonra yetmediğini hissettim.

Ben yukarıda da yazdığım gibi sürüşün başında (Maslak'tan İstinye'ye iniş) ve sonunda (Dikilitaş-Mecidiyeköy-Okmeydanı) kısa 2 segmentte kullandığım için eksileri çok sorun olmadı. Maskeyi kullanırken gözlüğü çıkardım. Yazın zaten kömür dumanı olmadığı için çok ihtiyaç olmuyor maskeye. Bu şekilde kullanabileceklere tavsiye ederim. (Hemen hemen bütün yurtdışı bisikletçilerinde var). Ama bunaltacağı için 22 kilometrenin hepsinde kullanamazdım herhalde.

Filtrelerin günde 1 saatlik kullanımda ayda bir değişmesini tavsiye ediyorlar, ama haftada 1, max 2 gün bindiğim için sanırım sezonu çıkarır.

Scudo
@KaanG

Bu filtrelerin temini kolay oluyor mu ki?

Hay aklınızla bin yaşayın. Benimde aklıma geliyor spor yaparken malum karayolunda dahamı fazla zehirleniyoruz diye. En azından bir önlem almak gerek sizinki tam olmuş. Biz şimdilik balaklava ile idare ediyoruz ama egzozdan bisikletçler olarak etkileniyoruzdur diye düşünüyorum. Başka önlemi olan varsa çözüm yollarını yazarlarsa seviniriz.

Türkiye'de bulunmuyor filtreleri de kendisi de. Siparişle yurtdışından getirtmek gerek, ama sorun olmuyor. 1 filtre pakedinde 2 filtre oluyor. Tanesi yaklaşık 9-10 Euro'ya geliyor.

Ek : Ben sipariş verirken çok derinlemesine araştırmamıştım.
Sanırım şu modeli performanslı kullanımlarda daha nefes alınabilir yapmışlar
(link)

Yaz mevsiminde hava kirliliğinden etkilenmemek için,antrenman yaparken maske takmıştım,komşularımız beni hasta sanmış,neredeyse kanser ilan edeceklerdi. :)

Maske takmadığım vakit,burnum kapkara oluyor,işte bu kadar havayı kirletiyorlar.

Anarşistmisin sen diye çekip dövmesinler? :eek:

Güle güle kullan. İkinci gösterdiğini ilerde belki bende alırım. İyi bilgi oldu teşekkürler.

Geri