Scudo Sports

İnceleme Kindshock Exaform 861 Süspansiyonlu Dropper Sele Borusu

Kızılçam

Bitkisel Üye
Tepki
260
İsim
Ömer
Başlangıç
2001—02
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Merhaba arkadaşlar;
Bildiğiniz üzere yokuş inerken daha dengeli bir iniş için seleyi indirmek, tırmanırken ise pedallara daha verimli güç aktarabilmek için seleyi yükseltmek gerekiyor.Daha düz bir alanda bisiklet kullanan arkadaşlar için bu pek de önemli değil fakat oldukça engebeli bir alanda kullananlar için bu mühim bir konu.

Biz dağ bisikletçilerinin, dağda özellikle patikalarda kullanırken karşımıza aniden bir iniş ve ardından teknik bir tırmanış çıkabiliyor.Bunun içinse sürekli olarak bisikletten inip seleyi ayarlamak zaman kaybı ve daha az zevk almamıza sebep olabiliyor.İşte bu sebepten dolayı "Dropper sele borusu" olarak adlandırılan gidondan kontrol mekanizması sayesinde bisikletten inmeden sele yüksekliğini ayarlayabileceğimiz teleskobik sele boruları geliştirildi.(çok mu bilimsel bir açıklama oldu ne:komik:)

Son zamanlarda benim de içimde merak oluşturan dropper sele borularını birkaç hafta boyunca araştırdıktan sonra Kindshock exaform 861 modelini almaya karar verdim.Bu modeli seçmemdeki sebep hem 27.2 çapında pek fazla seçenek olmaması hem de diğer dropperlara göre daha ucuz olması idi (Ucuzdan kastım diğer dropperlara kıyasla ucuz diyorum yoksa tabi ki pahalı bir şey).Almadan önce hakkında bütün yorumları okudum.
(link)
Kötü yorumlar da vardı tabi ama insanoğlu işte illa deneyip test edecek:eek:ops:

En sonunda merakıma yenik düşüp ürünün aynısının daha ucuzunu aliexpresste buldum ve sipariş verdim.Ürün iki haftada bana ulaştı.(Ne gariptir ki bundan birkaç hafta önce sipariş verdiğim başka bir ürün hala bana ulaşmadı)
(link)
IMG_20171230_111737.jpg
Alırken yanında kabloyu kadroya tutturmaya yarayan şu parçalardan da sipariş ettim.
(link)

IMG_20171214_152917.jpg

Kablo tutucu parçaların yapışkanları beklediğim kadar iyi değildi ben de o yüzden daha sıkı tutsunlar diye evde bulduğum bütün plastik kelepçelerle kadroya sıkıca tutturdum.

IMG_20180112_144407.jpg

IMG_20180112_144418.jpg
Evet biraz kötü görünüyor ama bir süre böyle kaldıktan sonra elbette çıkartıcam kelepçeleri.:D

Sele borusunun ilk 30mm lik kısmı süspansiyon görevinde.100mm nin tamamı ise dropper. Süspansiyonlu olması hardtail kullanıcıları için bir avantaj gibi.Tabi enerjinizin bir kısmını emeceğinden bazıları için bu bir dezavantaj olabilir.

IMG_20180112_144032.jpg

IMG_20180112_144134.jpg

Kontrol kolu
IMG_20180113_151825.jpg

Henüz tam anlamıyla arazide, parkurda kullanmadım ama şehir içinde bulduğum kısa ve yüksek rampalardan inip çıktım.İnerken seleyi indirmek bayaa bi kontrol sağlıyormuş bunu da deneyimlemiş oldum.Birkaç ufak droptan atladım henüz bi sorun çıkarmadı(En azından şimdilik:p).

Kalitesi ve dayanıklılığına gelicek olursak bi rockshox reverb ya da fox transfer etmez tabi ki.Yüksek droplardan atlamaya da pek dayanacağını zannetmiyorum zaten.O yüzden sadece xc ve trail bisikletleriyle kullanıma uyar gibi.Arazide çok agresif kullanan biri değilim ancak sakin sakin süren biri de değilim.Ne kadar süre dayanabilecek bakalım.İnşAllah bozulmaz o kadar para verdik:srnsml:

Zaman ayırıp okuduğunuz için teşekkür ederim.Herkese keyifli ve sıkıntısız pedallar...

Scudo
Öncelikle hayırlı olsun. Kelepçe konusunu geçersek güzel. Yalnız şunu söyleyeyim; Drop yaparken ya da sarsıntılı bir zemindeyken seleye oturursanız borudan önce başka yerleriniz yamulabilir :D doğru teknikle sürüyorsanız bir sorun çıkmayacağını düşüyorum.

Bu arada süspansiyon tercihi yanlış bence. Önde ve arkadaki süspansiyonun emdiği güç ile direk üstüne oturduğunuz borunun emdiği güç bir olmaz. Süspansiyonun kapanma özelliği falan varsa iptal edin derim zira süspansiyon gereken yerde seleye oturmak kadroyu ve boruyu yorar.

Ayrıten süspanyon yüzünden sürekli boyu değişen boru dizde sıkıntı yapmaz mı? İdeal bacak boyunu tutturmak zor olmaz mı :rolleyes:

• Beğen
Tepkiler: Kızılçam
@Mustafa Zeybek

Otururken droptan atlamak zaten tehlikelidir bunu bilmeyen yoktur herhalde.Seleyi indirip kendinizi geriye doğru çektiğinizde daha kontrollü bi şekilde atlarsınız.;)

Süspansiyonlu seçmemdeki sebep bazı sağlık sorunlarından ötürüydü.Bel ve totoya gelen ufak darbeleri absorbe etmesi için tercih ettim.Ayrıca bütçe de ancak buna yetti desem yeridir.:D

Süspansiyon kısmı o kadar da yumuşak değil aslında zaten traveli de çok kısa.Genelde çok sarsıntılı yerlerden geçerken ayağa kalkıyorum o yüzden pek bi fark hissetmedim.:islik:

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@Infinity dragon
İhtiyaçlarınızı karşıladığı sürece sıkıntı yok :) fiyat performans açısından bakarsak oldukça iyi denebilir.

• Beğen
Güzel bir inceleme olmuş, teşekkürler. Forumdaki tek dropper konusu olabilir :D Ürünü hala kullanıyor musunuz? Uzun vadede görüşleriniz nelerdir? İniş tekniği ve sürelerinde parasına değecek bir avantajı var mı sizce? (link) hafiften kafama yattı gibi. Yaz ortası gibi almayı planlıyorum ama tam karar vermiş değilim.

• Beğen
@a.gul29 brandx iyidir. Gördüğüm tek olumsuz yorum kol hakkında. Ucuz hissettirdiğine dair ortak bir kanı var.

@a.gul29 brandx iyidir. Gördüğüm tek olumsuz yorum kol hakkında. Ucuz hissettirdiğine dair ortak bir kanı var.
Evet bir de boru hafiften oynuyormuş ilk başlarda, gördüğüm olumsuz yorumlar bunlar. Benim özellikle merak ettiğim yokuş çıkarken ağır olduğu için kaybettirdiği zamanı inişlerde telafi edebilir mi. Ben iniş tekniğime pek güvenemiyorum, bazı droplardan seleye takılmadan atlamak zor oluyor aynı şekilde kaygan inişlerdeki virajlarda da bazen bisikleti toparlamaya çalışırken sele işi çok zorlaştırıyor.

@a.gul29 dropper baktığınıza göre sürüş yaptığınız arazi inişli çıkışlı olsa gerek. Eğer bisikleti yatırarak dönmeniz gerekecek kadar hızlı sürüyorsanız, ağırlık merkezini dengelemek daha kolay olacağı için inişlerde daha hızlı olabilirsiniz. Ancak yokuş yukarı kaybedeceğiniz zamanı telafi etse bile sizi daha çok yoracağı da bir gerçek.

Böyle diyorum ama eğer dropper gerekliyse 400-500gr ağırlığa takılmazdım. Zaten ağırlık direkt olarak bisikletin merkezine eklendiği için bir dengesizlik de oluşturmuyor. Bu dropper olayının bir avantajı da seat tube uzunluğu kısa kadro kullanımına olanak vermesi ki büyük markalar buna bağlı olarak artık saat tube uzunluğunu kısa tutuyorlar. Böylece inişte dehşet bir hareket alanı kazanıyorsunuz.

Benim de alasım yok değil ama Denizli' de arazi ya hep yokuş yukarı, ya da yokuş aşağı gidiyor. Seleyi her sürüşte sadece 1 defa indirip kaldırmak için ne bisikleti ağırlaştırmaya ve fazladan bakım isteyen bir malzeme daha eklemeye gerek var; ne de cüzdanı hafifletmeye :)

@a.gul29 dropper baktığınıza göre sürüş yaptığınız arazi inişli çıkışlı olsa gerek. Eğer bisikleti yatırarak dönmeniz gerekecek kadar hızlı sürüyorsanız, ağırlık merkezini dengelemek daha kolay olacağı için inişlerde daha hızlı olabilirsiniz. Ancak yokuş yukarı kaybedeceğiniz zamanı telafi etse bile sizi daha çok yoracağı da bir gerçek.

Böyle diyorum ama eğer dropper gerekliyse 400-500gr ağırlığa takılmazdım. Zaten ağırlık direkt olarak bisikletin merkezine eklendiği için bir dengesizlik de oluşturmuyor. Bu dropper olayının bir avantajı da seat tube uzunluğu kısa kadro kullanımına olanak vermesi ki büyük markalar buna bağlı olarak artık saat tube uzunluğunu kısa tutuyorlar. Böylece inişte dehşet bir hareket alanı kazanıyorsunuz.

Benim de alasım yok değil ama Denizli' de arazi ya hep yokuş yukarı, ya da yokuş aşağı gidiyor. Seleyi her sürüşte sadece 1 defa indirip kaldırmak için ne bisikleti ağırlaştırmaya ve fazladan bakım isteyen bir malzeme daha eklemeye gerek var; ne de cüzdanı hafifletmeye :)
Çoğu zaman fazla teknik gerektirmeyen yerlerde sürüyorum. Böyle olunca da zor yerler çıkınca afallıyorum biraz. Zor parkurlarda dropper takmak, gerekmeyen yerlerde normal sele borusunu kullanmak en iyi çözüm olabilir gibi. Her turda bir iki zor iniş olsa bir yarışta 10 - 15 kere kullanılabilir. Sanırım benim olayım teknik eksikliğimi dropper ile kapatmak üzerine. 😁 Alırsam incelemesini yaparım.

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
@a.gul29 Evet hala kullanıyorum hocam.Şu ana kadar bir sıkıntı çıkarmadı çok şükür.Arazide genellikle patikalarda ve inişli çıkışlı yerlerde sürdüğümden dropper ın çok faydasını gördüm.Siz de bu koşullarda sürüyorsanız tavsiye ederim kesinlikle :harika:. Sürekli bisikletten in, seleyi indir-kaldır zahmetinden kurtuldum.Bir keresinde düz yolda tura çıktığımda normal sele borusunu takmıştım, dropper a alıştığımdan çok tuhaf gelmişti.Çoğunlukla düzlük yerlerde sürüyorsanız @Mustafa Zeybek in de dediği gibi dropper için masraf yapmaya ve ağırlık edinmeye de gerek yok. :)

Eksi yanlarına gelirsek ağır olmasının yanı sıra benim kullandığım modelde süspansiyon özelliği olduğu için midir nedir hafiften sağa sola milimetrik oynama yapıyor.Bakım yapma zamanı da geldi ama internet üzerinde bakımının nasıl yapıldığına dair hiçbir bilgi de bulamadım.

• Beğen
Tepkiler: ag249
@a.gul29 Evet hala kullanıyorum hocam.Şu ana kadar bir sıkıntı çıkarmadı çok şükür.Arazide genellikle patikalarda ve inişli çıkışlı yerlerde sürdüğümden dropper ın çok faydasını gördüm.Siz de bu koşullarda sürüyorsanız tavsiye ederim kesinlikle :harika:. Sürekli bisikletten in, seleyi indir-kaldır zahmetinden kurtuldum.Bir keresinde düz yolda tura çıktığımda normal sele borusunu takmıştım, dropper a alıştığımdan çok tuhaf gelmişti.Çoğunlukla düzlük yerlerde sürüyorsanız @Mustafa Zeybek in de dediği gibi dropper için masraf yapmaya ve ağırlık edinmeye de gerek yok. :)

Eksi yanlarına gelirsek ağır olmasının yanı sıra benim kullandığım modelde süspansiyon özelliği olduğu için midir nedir hafiften sağa sola milimetrik oynama yapıyor.Bakım yapma zamanı da geldi ama internet üzerinde bakımının nasıl yapıldığına dair hiçbir bilgi de bulamadım.

Teşekkür ederim bilgi için :harika: Ben de sürüşlerimin bir kısmını teknik zorluğu olan yerlerde yapmaya çalışıyorum. Yararı olacağını düşünüyorum.

Rock Shox Reverb Vario da süspansiyon özelliği var mı.Süspansiyonlu sele borusu yerinbe kullanılabilir mi.

Geri