@Nolan
Yok sen gene anlamadın beni

Daha önceden yazdığımı tekrar ediyorum. Savunma sanatları reflekslerini güçlendirir, vücudunu terbiye eder, sakin kalmayı hedefler (sinirini, öfkeni durdurma), çevik olursun. Ama ne yazık ki. Savunma sanatlarının felsefesini yurdum insanı çok yanlış anladığı için sonuç kötü oluyor.
Hadi ufak bir anımı anlatayım.
Ben 8-9 yaşlarındayken, dayımlar Ankara-Demetevlerde otururdu. Sanırım 90'ların başı. Onları ziyarete gitmiştik. O dönem Bruce Lee, Chuck Norris, Jean Claude Van-Damme furyası esiyor. Öyle böyle değil. Demetevlerde her adım başı uzak doğu savunma sporları yerleri açılmış. Hınca hınç dolu. Her köşe başı bu yerlere gidip, öğrendiklerini tatbik etmeye yeltenen, yol kesen serseri tayfasıyla dolmuştu. Daha sonra temizlendi tabi oralar.
Yurdum insanı Savunma sporlarının felsefesini öğrenmek yerine direk saldırı odaklı hareketleri öğrenmeyi tercih etmişti.
Sanırım biraz daha açıklayıcı oldu.
Özetin özeti :
Sen savunma sporlarının felsefesini öğren, tekniklerini öğren, kendini geliştir. ancak zor durumda kalırsan, başka hiçbir çaren kalmazsa kendini savunmak için kullan. Çok yapılan diğer hatayıda yapma. O hatada insanların gözüne gözüne ben şuraya gidiyorum, buraya gidiyorum, yok şu kuşağa geçtim, heyyt en büyük benim vs gibi böübürlenmek.
Yapman gereken kendin için git kimseye şov yapma, hatta gittiğini eşin dışında kimse bilmesin. Zaten felsefeyi kavrarsan bunlara gerek kalmaz