Keşfedilmeyi bekleyen hazine

Admin

Yönetim Kurulu
Kayıt
5 Eylül 2004
Mesaj
1.737
Tepki
2.903
Küre ormanları içinde bulunan Kastamonu'nun Pınarbaşı İlçesi'ndeki Valla Kanyonu, Ilıca Şelalesi, Ilgarini Mağarası, Horma Kanyonu tüm doğal güzellikleriyle ziyaretçilerin ilgisini bekliyor. Dünya Doğayı Koruma Vakfı'nca 'Avrupa'daki tehdit altında bulunan ve korunması gereken 9 sıcak noktadan biri' olarak ilan edilen Küre Dağları Milli Parkı, keşfedilmeyi bekleyen hazine gibi...

Küre ormanları içinde yer alan Kastamonu'nun Pınarbaşı İlçesi ise, bu doğal güzelliklerin ortasında bir yerleşim bölgesi olma şansını elinde bulunduruyor. Ankara'ya 240, İstanbul'a ise 520 kilometre olan ilçe, günübirlik gezilerin yanı sıra, doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin tercih edebilecekleri yer olma özelliği taşıyor.

http://www.hurriyetim.com.tr/displayimage/0,,138613,00.jpg
GELENEKSEL FİSTAN KIYAFETLERİ

Kayın, gürgen, çam, meşe ve göknar gibi başlıca ağaç türlerinin ve yeşilin her tonunun bulunduğu orman içerisinde bulunan köyler ise, zengin kültür ve folklorik özellikleriyle dikkat çekiyor. Yüzyıllardır renkli tonlardan oluşan geleneksel “Fistan” kıyafetlerini giyen Pınarbaşılı kadınlar, doğanın büyüleyici görüntüsüyle uyum içerisindeler.

Orman köylerinde yaşayan kadınların tamamının tercih ettiği sarı, yeşil ve mor renklerden oluşan “Fistan” kıyafetinin, Pınarbaşı ve Kastamonu'nun Azdavay İlçesi'ne özgü.

“Bekar”, “gelin” ve “Evli kadınlar” için ayrı ayrı özelliklere sahip olan yörenin kıyafetleri, 5 parçadan oluşuyor. Günlük, bayramlık ve düğünler için ayrı giyilen kıyafetler, “yelek”, ”kuşak”, “önlük”, “şalvar” ve “boncuklu takke”den oluşuyor. Doğanın tüm renklerinin yansıtıldığı kıyafetler, bölgede yüz yıllardır kadınlar tarafından giyiliyor.

TURİZM ÇALIŞMALARI

Pınarbaşı Belediye Başkanı Halil Sarımeşe, ilçeyi turizme kazandırmak için çalışma yürüttüklerini ifade ederek, halkın geleneksel kültürünü devam ettirmesinin bu turizm çalışmalarına olumlu yönde katkıda bulunacaklarını söyledi. Sarımeşe, ilçenin potansiyelini değerlendirmek için yaptıkları çalışmalarda, ilk olarak konaklama sorununu çözmeye çalıştıklarını bildirdi.

Yaptıkları çalışmalar kapsamında, 200 yıllık tarihi Paşa Konağı'nı onararak pansiyon haline getirdiklerini ifade eden Sarımeşe, şu anda orman köylerinde bulunan ahşap evleri turizme kazandırmak için çalışma sürdürdüklerini söyledi. Sarımeşe, bu yönde maddi desteğe ihtiyaçları olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:

“Şu anda ilçemizde bulunan doğal güzellikleri görmek için turlar düzenleniyor. Ancak kalacak yer sorunu yaşandığı için bu kişileri ilçemizde veya köylerimizde ağırlayamıyoruz. Köylerde bulunan ahşap evleri turizme kazandırırsak bu sorunu ortadan kaldıracağız. Ayrıca bu ahşap evlerde doğa tutkunlarına köylü kadınlar tarafından 1 gün içerisinde yöresel yemeklerin yapımının öğretilerek doğal bir tatil geçirmelerini hedefliyoruz.”

Ilgarini Mağarası
Sorkun Yaylası'ndaki dünyanın dördüncü mağarası olan Ilgarini Mağarası, 3. ve 4. zamanda 160-220 milyon yıllık. Mağaradaki sarkıt ve dikitler ise bir milyon yıllık. Mağaranın uzunluğu 850 metre, derinliği ise 250 metre. Roma ve Bizans döneminde iskan alanı ve dini amaçlarla kullanılan mağarada yapı kalıntıları, seramik ve küp parçaları ile lahitler, su sarnıcı, şapel ve fırın kalıntıları bulunuyor.

Valla Kanyonu
Pınarbaşı'nın 26 kilometre kuzeyinde Muratbaşı Köyü yakınlarında, Devrekani Çayı ile Kanlıçay'ın buluştuğu yerde başlıyor. Kuzeyde bulunan Cide'ye doğru yaklaşık 10 kilometre uzanan kanyon, Hamitli Köyü yakınlarında sona eriyor. Kanyonun iki tarafından bulunan 800-1200 metrelik kayalıklarda kartal, şahin, akbaba, gibi kuş yuvalarına sıkça rastlanıyor.

Iıca Şelalesi
Ilıca Köyü yakınlarındaki şelalede, su 15 metreden dökülmekte. Suyun döküldüğü alanda doğal bir havuz bulunuyor. Çok sayıda ağaç ve bitki ile çevrili olan havuzun yüzmek için kumsalı da bulunuyor.

Ilıca Hamamı
Ilıca Köyü'ndeki hamam Bizans döneminden kalma. Yontma taştan yapılmış kubbe şeklinde 2 metre genişliğinde, 3.5 metre uzunluğunda ve 1 metre 80 santim yüksekliğindeki hamamın duvarlarında sabunluklar da bulunuyor. Hamamın yaz ve kışın su ısısı 23 derecedir.

Horma Koyu
Zara Çayı'nın geçtiği kanyonda, suyun taştaki kireci aşındırmasıyla oluşan derin çukurlar bulunmakta. Kanyon, 3.5 kilometre uzunluğunda.
 
Scudo