Scudo Sports

Kene Isırığından Kolayca Kurtulma

Scudo
@Berkay*

Değerli kardeşim, ben bir muhasebeciyim ve aynı zamanda arazilerim var çiftçilikle de uğraşıyorum. Bazı zaman bir kaç keneyi duş alırken buluyorum. Şu ana kadar hiç sorun olmadı. Bu durum benim gibi bütün arkadaşlarımda da yaşanıyor.

Keneler toprakta yaşar tıpkı bit ve pireler gibi... Kene bir hayvan veya insana tutunduğunda sadece kan emer vucuda baş kısmını sokar ve öylece tutunur. Yani vucudun içine tamamen girmez korkma. Öylece kalır bırakıp gitmez ve kaçmaz.

Fakat insanlar birden panikleyip keneyi sıkarlar ve orada ezerler. İşte bu uygulamada hata olur.

@ERCAN CEBECİ

Evet gitmez, ilk geldiğinde elbisenin altında kaçabilir ama tutunduğunda orada kan emer ve şişer kalır.

Birde bütün keneler zehirli değil diye biliyorum ama bizdede şans yokki gelir bizi zehirlisi bulur :D

@MertAG

Allah korusun kardeşim...

Abilerim bu kene yapışıp kan emmeye başlıyor peki kendiliğinden vücudu terk ediyor mu yoksa yapıştığı gibi kalıyor mu öyle birde bu hayvanı sağlık kuruluşlarında nasıl oluyorda ürkütmeden ve içeriye kusturmadan çekip alabiliyorlar?

Benim ilkokulda öğrenip uyguladığım bir yöntem var ki daha pratik. Kenenin yapıştığı yere doğru çakmak tutuyorsunuz. Amaç keneyi yakmal değil o yüzden çok yaklaştırmıyorsunuz yanmayacağı uzaklıkta tuttuğunuzda kene kendisi çıkıp gidiyor zaten. Kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına sebep olan kene Samsun'da ordudayken göğsüme yapışmıştı o zaman kene hakkında birçok bilgi edindim. Hayvan kenesi insana zarar vermiyor söküp alsanızda. Ama hangi kenenin kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına sebep olan kene olduğunu herkesin bilmesi mümkün değil, o yüzden kopartmayın derler. Yoksa hayvan kenesinde zehir yoktur. Tek sıkıntı o kırım hastalığında. Bendeki kene büyük bir operasyonla alınmıştı bu arada. Ama onun dışında sokakta keneli bir hayvan görürsem hiç üşenmem çakmakla temizlerim bu güne kadar hiç sıkıntı çıkmadı.

@Ayhan K.

Evet bu yol da kolay bir yöntemmiş. Ben bu yöntemi ilk defa duydum teşekkür ederim. Fakat kibrit ile uygulanan bir yöntem vardı o YANLIŞ. "Hani kibrit tanesini yakıyorsun, sonra hemen söndürüp kızgın ucunu keneye değdiriyorsun". Bu yol tamamen yanlış yapmayın deniyor çünkü o an kene yanıyor veya can acısı ile içeri kusuyor.

O yüzden uzak tutmak gerekli. Doğa siz ona zarar vermedikçe savunmaya geçmez. Tutup kibriti keneye dayarsak hayvan can havliyle bütün zehrini zerk eder. Bende olsam bende öyle yaparım :)))

Aparatlar olduğunu biliyorum içinde çakmak gazı bulunan vakumla çalışan.Bölgeye kapatılıyor çakmak gazı anlık dondurarak hayvanın kusmasını önlüyor.Bu işlemden sonra aparat kendi çıkartıyor.Çalışma sistemi buymuş canlı kanlı görmedim.Dağda bayırda bi hafta kalacak alabilir yanına.AKUT u Jandarmayı bi kene için ayağa kaldırmaya gerek yok bence.
İnce uçlu bir cımbızla sıkıca başından tek seferde çekmek saf alkolle hemen bölgeyi temizlemek faydalı olabilir.Bir doktora vs sormak lazım gerçi yapanlar yapıyo daha ölen duymadım.Hiçbir zaman bu neymiş diye götüyle oynamamak lazım atı bile dürttümü vuruyo çifteyi.Bunun dışında dokunmazsan 48 saate kadar sıkıntı yok diye biliyorum.

Geri