Scudo Sports

Kendin Yap (Aero Teller İçin Akort Anahtarı)

ozkanburak

Soğuk Asfalt Bükücü
Tepki
888
İsim
Burak Ö.
Başlangıç
2010—11
Bisiklet
Giant
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Selamlar...

Jantlarımı akort etme çilesi beni hayli bıktırmıştı. Yassı şekli ile akort işleminde tel dönerek belirli bir yerden sonra ya bükülüyor ya kırılıyordu. Gerek ülkemizde yedek parça yoksunluğu gerek lazım olduğu anda ona ulaşmanın zorluğu ile kara kara düşünürken bir fikir geldi aklıma. Olur mu olmaz mı derken hadi deneyeyim dedim. Sonuç başarılı. Fikir olması açısından sizlerle paylaşayım;

İhtiyacınız olan iki şey var. İnce bir demir parçası (ben yan tekerlekler için kullanılan destek metallerini kullandım),
ispiral ya da demir testeresi.

Normalde jant telini tutmak için pratik pense vs aklınıza gelse de akort anahtarının boyutu yüzünden dipten tutamadığımız için tel başına ulaşmak ve onu tutabilmek can sıkıyordu.

Kendi tel başınıza uyan ölçüyü bulup ispiral ile doğru oranı kesiyorsunuz ve bir akort anahtarınız oluyor. Teli tutmak içinde tel genişliğiniz kadar bir kesik atmanız yeterli.

Kesme işlemlerini yaparken gerekli önlemleri almayı unutmayın. Umarım birilerinin bir gün işine yarar.

Dosyalar

• 20220310_110156.jpg
    20220310_110156.jpg
    65 KB · Okunma: 65
Scudo
Sacdan yapıldığında anahtarın ağzı kısa sürede deforme olur diye tahmin ediyorum. Spirale ince kesici disk takarak açık ağız anahtarda yuva oluşturuyorlar. Fotoda 8-9 anahtara yapılmış. 6-7'ye yapılması daha uygun. Penseyle yassı kısmın dibinden tutmayı da mümkün kılıyor böyle anahtar.

P6061280.JPG

Sacdan yapıldığında anahtarın ağzı kısa sürede deforme olur diye tahmin ediyorum. Spirale ince kesici disk takarak açık ağız anahtarda yuva oluşturuyorlar. Fotoda 8-9 anahtara yapılmış. 6-7'ye yapılması daha uygun. Penseyle yassı kısmın dibinden tutmayı da mümkün kılıyor böyle anahtar.

P6061280.JPG
Bu da çok mantıklı, benim işimi fazlasıyla gördü lakin aşırı işlemlerde dediğiniz doğru... Ucu deforme olabilir ama durumu kurtarıyor

P6061280.JPG
Bu da çok mantıklı, benim işimi fazlasıyla gördü lakin aşırı işlemlerde dediğiniz doğru... Ucu deforme olabilir ama durumu kurtarıyor
Selamlar nereye yazsam bilemedim, biraz dolastim forumda, size sorayim dedim, 2022 carraro force 770m var, bir tane akort anahtari aldim ve genelde uzerinde yazan 14 numara kullaniliyor diye duymustum, bu anahtarda 15 oluyor ama o bile cuk diye oturmuyor biraz bosluk kaliyor, acana butun anahtarlar mi boyle yoksa benmkinde bi sknti mi var, zarar verebilirim diye kullanmadim daha anahtari

@MokaPoT İyi yapmışsın, boşluk olmaması lazım. Aynı numara yazsa bile markadan markaya fark oluyor maalesef. O anahtarın 15'i ile gevşetme yapılabilir ama sıkma yaparsan nipelin köşelerini yuvarlayıp başına büyük kabak patlatma ihtimali var. Nipel yalama olduğunda mecburen yanındaki komşu tellerin gevşetilmesi gerekiyor telin çıkartılması için. Gevşetilmezse yalama nipelli tel çıkartıldığında komşu teller daha fazla gerileceği için beraberinde tel koparabiliyor veya komşu tellerin jant delikleri yırtılabiliyor.

Bence o anahtarı o nipellerle kullanma. Ayrıca, akortla ilgili genel bir tavsiye, nipelleri mümkün oldukça anahtarla değil jantın içinden tornavida ile çevir. Tornavida ile yaparken bisikleti ters çevirip jantın merkezine doğru basarak çevirirsen teldeki gerilim düşeceği için nipel daha kolay çevrilir.

@MokaPoT İyi yapmışsın, boşluk olmaması lazım. Aynı numara yazsa bile markadan markaya fark oluyor maalesef. O anahtarın 15'i ile gevşetme yapılabilir ama sıkma yaparsan nipelin köşelerini yuvarlayıp başına büyük kabak patlatma ihtimali var. Nipel yalama olduğunda mecburen yanındaki komşu tellerin gevşetilmesi gerekiyor telin çıkartılması için. Gevşetilmezse yalama nipelli tel çıkartıldığında komşu teller daha fazla gerileceği için beraberinde tel koparabiliyor veya komşu tellerin jant delikleri yırtılabiliyor.

Bence o anahtarı o nipellerle kullanma. Ayrıca, akortla ilgili genel bir tavsiye, nipelleri mümkün oldukça anahtarla değil jantın içinden tornavida ile çevir. Tornavida ile yaparken bisikleti ters çevirip jantın merkezine doğru basarak çevirirsen teldeki gerilim düşeceği için nipel daha kolay çevrilir.
Burada bir bisikletciden 50 tlye aldim yarn geri gotureyim, decathlonda satilan icin iyi diyorlar 80tl olmadi ondan siparis vereyim garanti olsun, simdi dediginiz tek bir seyi anlamadim, tellerin janta baglandigi ic kisimda tornavida yuvalari mi var ? Akort anahtarina gerek kalmadan, iceriden tornavida ile sık ve gevset dediniz sanirim dogru anladiysam.

@MokaPoT Jantın çok üst bir seviye jant değilse evet, nipellerin kafasında düz yarık vardır tornavida ile çevrilir. Üst seviye jantlarda kare veya torx (köşeleri sivriltilmiş alyan) anahtarlı nipeller kullanılıyor daha fazla tork aktarılabildiği için.

Tornavidayı nipeldeki yuvayı ne kadar boşluksuz doldurursa o kadar iyi olur yalama olmama bakımından.

@MokaPoT Jantın çok üst bir seviye jant değilse evet, nipellerin kafasında düz yarık vardır tornavida ile çevrilir. Üst seviye jantlarda kare veya torx (köşeleri sivriltilmiş alyan) anahtarlı nipeller kullanılıyor daha fazla tork aktarılabildiği için.

Tornavidayı nipeldeki yuvayı ne kadar boşluksuz doldurursa o kadar iyi olur yalama olmama bakımından.
Dediğiniz gibi yapicam, ama yinede cantamda dursun nerede lazim olacagi belli olmaz diye dogru duzgun bir akort anahtar istiyorum, onuda bunu iade edip, decathlondan almayi dusunuyorum. Teşekkür ederim güzel bir bilgi oldu youtubedan video izledim bir kac tane ama hic dediginiz gibi yapan gormedim, dediginiz yontem daha mantikli geldi, sagolun.

Yıllar önce küçük plastik saplı tornavidanın sapına testere ile kesik atıp teki onunla tutuyordum :) Küçük kurbağacıktan daha pratik olmuştu. Düşünce güzel ama yapının geniş olması daha rahat kontrol ve kullanım kolaylığı sağlar.

Yıllar önce küçük plastik saplı tornavidanın sapına testere ile kesik atıp teki onunla tutuyordum :) Küçük kurbağacıktan daha pratik olmuştu. Düşünce güzel ama yapının geniş olması daha rahat kontrol ve kullanım kolaylığı sağlar.
Bugün deneme yaptim, problem olmadi az bosluk olmasi dediginiz gibi, korka korka basladigim isi basarili bir sekilde bitirince buyuk zevk aldim 😄 tesekkurler.

Bugün deneme yaptim, problem olmadi az bosluk olmasi dediginiz gibi, korka korka basladigim isi basarili bir sekilde bitirince buyuk zevk aldim 😄 tesekkurler.
Puncherz nipelleri çevirmekten değil de yassı telleri tutmaktan bahsetmiş. Nipelleri çevirecek kuvvete mukavemet gösteremeyeceği için anahtar görevi göremez plastik.

Puncherz nipelleri çevirmekten değil de yassı telleri tutmaktan bahsetmiş. Nipelleri çevirecek kuvvete mukavemet gösteremeyeceği için anahtar görevi göremez plastik.

Aynen bahsettiğim şey tel tutucu. Sıra dışı bir ölçü değilse tel başı için anahtar yapmak bana göre çok kârlı bir iş değil çünkü şu çok bilindik yuvarlak içinde bir çok boy bulunduran akort anahtarları ucuz ve kolay bulunabilir.

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
@PuncherZ 2.0 mm tel için olan nipellere o anahtarların sadece en küçük anahtarı (15 numara) uyuyor maalesef. Ve sıfırken bile nipele sıkı sıkıya girmiyorlar, bir miktar boşluk kalıyor. Avuç taşlamaya inox kesici disk takarak bu anahtarların boş kısımlarına yeni yuva açarak kullanıyorum. Eski bisikletçiler de büyük somunların kenarına yuva açarak anahtar yaparlarmış :)

• Beğen
Tepkiler: PuncherZ
@PuncherZ 2.0 mm tel için olan nipellere o anahtarların sadece en küçük anahtarı (15 numara) uyuyor maalesef. Ve sıfırken bile nipele sıkı sıkıya girmiyorlar, bir miktar boşluk kalıyor. Avuç taşlamaya inox kesici disk takarak bu anahtarların boş kısımlarına yeni yuva açarak kullanıyorum. Eski bisikletçiler de büyük somunların kenarına yuva açarak anahtar yaparlarmış :)
Hocam 15 numarayi kullandim, rahat bir şekilde çevirebildim, yoksa hic bulasmayacaktim, hafif bir bosluk var ama yalamaya sebebiyet verecek kadar degilmis

Şöyle bir anahtar yaptım kendime. Adına "Kılçık" diyorum. Çevredeki kanallar çeşitli ölçüdeki tel başları için, dikkat ederseniz genişlikleri farklı. "Balığın ağzı" ise sökülebilir presta iğnesi için.

Malzeme 3mm paslanmaz, herhangi cepte ya da alet kutusunda taşınsın diye 3mm kalınlık seçtim ve lazerle kestim. Çok sıkışmış olmayan tel başları için ve yolda işe yarıyor.

IMG-20190923-WA0016.jpg

Geri