Scudo Sports

Kaza sonrası karbon maşa değişimi (390€!)

kvnccelik

Aktif Üye
Tepki
73
Bisiklet
Trek
Merhabalar,

Eylül ayında kaldırıma dik bir şekilde çarpmam sonucu Trek 7.5 Fx bisikletimin karbon maşasının borusu yamulmuştu. 1 Mayıs'ta Trek Ortaköye bisikleti bıraktım. Bugün Bahçeköy şubesini aradığımda orijinal maşanın 390€ civarında olduğunu söylediler. Eğer çok pahalı gelecekse alüminyum maşa da olabilirmiş. Alüminyum maşa 5-6'da biri bu fiyatın..

Tecrübeli dostlarımız ne önerir acaba?

Scudo
Bu fiyata montaj bedeli de dahildir ama yine de uçuk bir rakam gibime geldi. Geçen sene kırılan bir karbon maşayı değiştirdik. Montaj bedeli dahil 250 euro fiyat çıkarmışlardı.

Maşanın yurt dışı fiyatlarını incelediniz mi? Kendiniz satın alırsanız belki daha ucuza gelir.

Edit: Aradaki ağırlık farkı önemli değilse alüminyum maşa kullanmayı düşünebilirsiniz.

• Beğen
Tepkiler: Ghost
Vallahi ağırlığa çok çok takılan biri değilim, ama diğer durumda da 7.5in bütün esprisi gidecekmiş gibi geliyor. Karar vermek için birkaç günüm var ama kararsızım. :)

Trek in orijinal maşası yerine başka bir karbon maşa taktırabilirsiniz. 250-300 ₺ civarına bir çok seçenek mevcut...

• Beğen
Tepkiler: M.J. ve kvnccelik
Eliniz mahkum diye düşündükleri için fahiş bir fiyat çekmişler gibi geliyor bana. Üst seviye yol bisikletlerinde kullanılan 300-350 gramlık karbon maşalar da o fiyat çünkü... Renk uyumuna takılmayacaksanız seçeneğiniz çok aslında ama yurt dışından getirtme yoluna giderseniz montajını işin ehli birine yaptırın, karbon maşayı kesmek için her bisikletçiye güvenmezdim ben olsaydım.

Son olarak, Trek Türkiye distribütörünün elinde sizin istediğiniz maşa var mı? 2-3 hafta parça gelmesini bekleyip bisiklete binmek için en güzel sezonu kaçırmayın.

Bence karbon masa ureticilerin orta sinif bisikletleri satmayi kolaylastirmak icin kullandiklari pazarlama taktiklerinden biri, yerinizde olsam guzel bir aliminyum masa takar yoluma devam ederdim.

• Beğen
Tepkiler: M.J. ve kvnccelik
(link)

Neredeyse gümrük vergisi bile çıkmayacak :)

• Beğen
Tepkiler: kvnccelik
390€ bence ciddi bir ücret kesinlikle yurtdışı sitelerine yönelin

montaj elbet yaptırılır ilk defa siz carbon şaft borusu kestirmiyceksiniz

yani şuanki kurla 1.172 TL yapıyor üst seviye bir maşa alabilirsiniz

• Beğen
Tepkiler: kvnccelik
@murat b.Arkadaşlar cevaplarınız için çok sağolun, hepinizin tecrübeleri benim için çok değerli.

Sizin kadar yetkin olmadığım için karbon maşa kestirmek ne demek bilmiyorum? Parça olarak direkt eskisi tamamen çıkarılıp yenisi takılmayacak mı?

@kvnccelik
Maşanın gidon boğazı bağlantı kısmı fabrika çıkışında oldukça uzundur. Kırmızıyla işaretli bölge.

http://i.imgur.com/TL5WALD.jpg

Bu kısım sizin vücut ölçünüze göre kısaltılır. Kimi bisikletçi eski maşadaki uzunluğu baz alır. Kimisi de kullanıcıya danışarak kısaltma işlemi yapar.
Uç kısma aparat takılır ve bu aparatın ortasında testerenin girebileceği bir boşluk vardır. Yani plastik boru veya metal boru gibi cart diye kesilmez. Acemi biri kesim işleminde liflere zarar verebilir.

1200 tl ye geliyor. 1500-2000 tl ye komple karbon kadro set satıyorlar yurtdışında. çok acayip para istemişler.

Yaklaşık 1.100 lira bir maşa için çok ama çok fazla. İlla kadro ile uyumlu olsun derseniz aynı modelin alüminyum maşasını alırdım ve ya karbon başka modellere bakardım

@kvnccelik
Fatih Bey çok güzel açıklamış; kadroların alın borusu uzunlukları ve üstüne eklenen spacer miktarı farklılık gösterdiği için maşalar çok uzun üretiliyorlar ve uygun boya kesilmeleri gerekiyor.

@kvnccelik

anladığım kadarıyla bisikletinizin maşasının sadece bacakları karbon.

@Edip Dinçer

bunu tercih ederseniz katbekat düşük fiyata maşanızı yükseltmiş olursunuz gibi duruyor.

Bir aliminyum kadro karbon maşası şaftı yine aliminyumdur. Ölçüyü aldıktan sonra boru kesicisi olan her tasisatçıda kendiniz kesebilirsiniz. Montaj atla deve değildir.
Kadro aliminyum maşa karbon bisikletlerde maşa hafif değildir aliminyum maşa ile arasında 100-200 gr oynar. Zaten amaç bisikleti hafifletmekten ziyade çok rijit olan Yapıya hafif esnek maşa ekleyerek konfor ve sürüş rahatlı artırmak içindir. Fact karbon diye geçer birçok markada ve maşanın büyük bölümü yine aliminyumdur sadece maşa uçları ile şaft arasında kalan 20 cm lik bölüm saf karbondur. Maşada örülü bir yapı yoktur yani bir boruya yük sadece itme olarak biner arka Çatal gibi hem itme hem Çekme Güçleri kombine olmadığından yükü direk malzemenin kendisi taşır.
İstediğiniz ithal bisikleti alın isterseniz 10000 verin ama dükkanın Kapısı'ndan çıktığınızda garantiyi, servisi ve desteği unutun artık o bisikletten siz sorumlusunuz. Tamiri kendiniz yapın çünkü böyle keyfi fiyatlar her şekilde Karşınıza çıkar burası Türkiye. Eski maşayı alı koyup çok çok ucuz yeni maşa vermesi lazım. Bu fiyat sanki aliminyum maşanız varmışta karbon yapmak istemişsiniz gibi olmuş. Tavsiyem yurt dışı siparişi kovalayın ve karbonla değişim yapın. Alıştıktan sonra sert gelebilir. Ayrıca karbon maşa esneyerek kadronuzun ömrünü uzatır. Ama tahminim yurt dışı fiyatlar da çok az olmaz avantajınız %10-15 gibi olur orjinal parçada. Ayrıca fb yedek parça Satışta konik bağlantılı 240 tl ye bir tane var uyarsa.

Karbon maşa bisiklete ne kattı? aluminyum kullansam ne kaybederim?
yani 6 da 1 i fiyata trek aluminyum maşa takınca ne olacak? 6 katı paraya trek karbon maşa takınca ne olacak?

Bu soruların sonucunda tercihin belli olur gibi :D

Aliminyum takınca 200 gr kadar artar. Ayrıca 100 km gidince elleriniz uyuşuyorsa 50 km gidince uyuşmaya başlar. Virajlarda ve hızlı giderken karbonda hakimiyet daha iyi olur ama aliminyum daha rijit olacağından viraj dönerken çukura girdiğinizde anlık kontrol kaybı yaşatır ama düşmek le düşmemek kararı Allahtan.

• Beğen
Tepkiler: bkaan
@kvnccelik masanız konik şaft borulu ise elimde bir tane trek karbon maşa var. 2.el ilanlarımda.

Trek maşa almaktan vazgeçip başka bi karbon maşayı yurtdışından ve ya burdan alıp montajını kendiniz yapın, sonuçta çok fark olacağını sanmıyorum, dik açıyla çarpınca trekde olsa kırılıyor :) diğer markalara şans verip, ön kaldırmaya biraz çalışın derim

Kestirmek te sanıldığı kadar dert değil, kılavuz bi boru kullanarak zigzagsız metal yada plastik testereleriyle elde rahatça kesilir, lifler o kadar kolay zarar görmez, zig zag tahta testeresiyle falan belki ? Zaten kestiğiniz kısmı boyun ve nut ile kapatacaksınız, deformasyon yoksa estetikhataların hiç bir zararı olmaz

• Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
Geri