Scudo Sports

Katlanır bisikletle rampa inmek ve çıkmak

nonsteril

Forum Demirbaşı
Tepki
728
Bisiklet
Tern
Merhaba arkadaşlar iki ay önce tern link D8 aldım. Aslında dahon visc almayi istiyordum ama D8 nasip oldu. Çokta memnunum şükür. Fakat malum tek yaprakli aynakol olduğu için yokuşlarda biraz sıkıntılı. Aynakol dişlisi 53T. Dişliyi 42, 40 yada 39 ile değiştirmeyi düşündüm. Fakat götürdüğüm bisikletçi aynakolun tamamen değişmesi gerektiğini söyledi. Bu konuda bilgisi olan arkadaşlar gerçektende aynakolun tamamen değişmesi mi gerekiyor?

Scudo
@nonsteril bende Dahon Mu d8 var 53 T dişli aynakol var. Ben 39 T dişli aldım taktım çok küçük geldi sonra eskisini geri taktım. Sizinki de muhtemelen aynı yapıya sahiptir, vida yerleri uyan dişlilerle değiştirebilirsiniz sanırım.

• Beğen
Tepkiler: nonsteril
Benim arka ruble 14-28, aynakol 48, teker 20inç. Moda iskelesini iyi günümde 2. viteste bir güzel çıkabiliyorum. Gerçi 1-1.15 sene önce bisikleti ilk aldığımda 1. viteste dahi çıkamıyordum, yürüyordum, ama 2 ay içinde çıkabilir hale geldim.

Anlayacağınız iş dönüp dolaşıp sizin beygirgücünüze, bacaklarınızın torkuna geliyor. Ha 45 vitesli bisikletin en küçük vitesinde çıkmışsınız, ha yürümüşsünüz, arada çizilen karizmanız dışında hız olarak pek bir fark göremiyorum.

Bu arada hatırlatmak isterim, tekerin kendisi de bu denklemin bir parçası, 20 inç teker 26 inçe göre %30 fazla momente sahip, yani sizin 53T aynakolunuz zaten 40T'ye tekabül ediyor.

@Ozan k.
Ruble 12-32 bunun yerine nasil bir deger olmali?

Büyük değişimler aynakol değil ruble değişimiyle mümkün ki daha da hesaplı olur böylesi.
32 zor geliyorsa 36 olmalı ki fark etsin. Ancak o durumda küçük dişli 12 olamaz sanıyorum.
36-14 gibi bir şey olabilir kanımca.
Diğer yandan, iki ay önce almışsınız bisikletinizi. Daha yeni sayılır. Belki form kazanmayı beklemek daha iyi olabilir.
Zira ben katlanırla hiçbir yokuşta zorluk yaşamadım.
Ancak bir yıl önce hayatıma bisikleti soktuğumda mahallede 1km yolu zor gitmiştim.
Bence kendinize zaman tanıyın. Düzenli bisiklet sürün.

@Ahmetgitar Ahmet hocam 3 yıldır bisiklet kullaniyorum. Katlanır bisikleti yeni aldim. Yuklu degilken yetiyor bana. Ama ben uzun turlar düşündüğüm icin eşyalarım olacak. Bu sekilde tabii olarak zorlaniyorum.

Bu konuyu hala dusunuyorum yok mu önerisi olan 8 vitesli katlanirim. Aynakol u 42 yada 46 yapmak mı yoksa rubleyi 34 yapmak mı? Neden?

• Beğen
Tepkiler: Ahmetgitar
Selamlar aynakolu 39 lu yapabilirsiniz. Son hızınız düşer ama yokuş performansı artar. Eğer 7 ve 8. vitesi kullanmıyorsanız bu uygulama bence uygundur.
Aşağıda örnek bir uygulama var

@4tech teşekkür ederim bunu görmüştüm. Bu sebeple aynakol dışlisını küçültmek istedim ama aynakolun tamamı değişmesi gerekiyormuş. Bazı arkadaşlar da rubleyi değiştirmenin daha mantıklı olduğunu dusunuyor. En doğrusu hangisi onu bilemiyorum. Benim hizla işim yok. Tek isteğim her yokuşu bisiklet üzerinde cikabilecegim bir kombinasyon. Ayrıca kondisyonum fena değildir. Bilen bilir bayramda söke Kuşadası arasını yaklaşık 20 kg yükle çıktım ama zorladı.

Eger aynakol yaprağının delikleri aynakol korumasına uyuyorsa problem yok. Bir bisikletçide bunu hemen deneyip görebilirsin. Sanırım sormuşsun ama başka bir bisikletçiye sor bence birdaha bu mümkün olmalı bence.

• Beğen
Tepkiler: nonsteril
@nonsteril merhaba, dediğiniz yolu biliyorum. O tırmanışı 20kg yükle hangi bisiklet olursa olsun zorlar. Sizi tebrik etmek gerek.

Aynakolu küçültmek ama çok da abartmadan bunu yapmak iyi olur herhalde. 53 ile orayı çıktıysanız 43 gibi bir taneyle Himalayaları geçersiniz. Daha da küçülürse düz yolda tat vermez.
Selamlar :)

Ben de aynakolu 39 yapmıştım ancak çok beğenmedim 53 e geri döndüm, bir boy daha büyük bulursam ona geçecerim belki. 39 takınca 8. viteste zincir, dişlinin dış tarafındaki korumaya sürtüyor. Aslında çıkartılabilir bir parça ama öylesi pek hoşuma gitmedi. 7. vitese kadar çıkabiliyordum ve hiç yetmiyordu:) Denemek için takmıştım zaten. Belki bulaiblirsem 44 veya 46 denerim tekrar. Ayrıca değiştirmesi çok kolay, yukarıdaki videoda olduğu gibi. 5 tane alyan vida çıkarıyorsunuz o kadar.

Geri