Scudo Sports

Katlanır bisiklet seçerken...

gokhan.gursel

Daimi Üye
Tepki
197
yaklaşık 2 aydır katlanır bisiklet almaya çalışırken öğrendiğim bilgileri sizinle paylaşmak istedim böylece sizin için bu sürenin daha kısa olabileceğini düşündüm ve bilgim dahinde bir satın alma rehberi hazırlamaya karar verdim (bu konuda katkısı olabilecek arkadaşlardan da destek istiyorum)

katlanır bisiklet alınırken ilk dikkat edilmesi gereken Jant ölçüsüdür:
16 inç den daha küçük modellerin kullanım alanları sınırlı ve şekil itibariyle makbul olmayan modellerdir, a-bike gibi 10 inçlik bir örneğin tek amacı en kücük bisikleti üretmiş olmaktır, kullanışsız denilebilecek kadar küçüktür
16 inç katlanır bisikletlerdeki kabul edilebilir ölçüdür Dahon Curve ve Salcano Folda bu alandaki iki modeldir, önceliği boyut olan kişilere önerilir, standart bir sedan arabanın bagajına iki adet sığdırabilirsiniz. Bike Friday Tikit modeli ise bu teker boyutunu performansa dönüştürebilmiş tek modeldir yanlız fiyat olarak rakiplerinin bir hayli üstündedir (1000 Euro)
18 inç ülkemizde bulunmayan bu ölçü brompton. moulton ve birdy tarafından ktercih ediliyor 16 ve 20 inçlik modellerin avantajını paylaşmak için düşünülse de ülkemiz imkanları dahilinde tavsiye edilemeyecek modellerdir.
20 inç katlanır bisikletlerde en yaygın ölçüdür teker boyutu ve katlanma ölçüsünün en optimum birleşimidir.
24 inç dahon ve tern in özellikle ilgilendiği bir alandır 20 ve 28 inç arasındaki boşluk için üretilmiştir, şahsi görüşüm gereksiz olduğu yönündedir çünkü hem tam boyun avantajını verme hemde katlanma ölçüleri kabul edilebilir değildir ama dahon codenza yinede başarılı bir modeldir
28 inç tam boy katlanan bisikletlerdir Dahon jack, if mode ve montegeu paratrooper başarılı örneklerdir ama gerçek anlamda katlanan bisiklet artıları yoktur

Scudo
katlanır bisiklerde fiyat
katlanır bisikler özellikle kaliteli olanlarının temel amacı size normal bisikletlerinizde verdiği performansı vermektir
tabii bu da size ekstra bedel olarak yansımaktadır, kaba bir benzetme yapmak gerekirse 600 liralık bisikletinizden aldığınız hissi 900 liralık bir katlanır bisikletden alabilirsiniz.
bunun temel nedeni menteşe sistemidir, bisikletin en zayıf noktası olan bu menteşelerin tavsiye edilen maksimum dayanma noktası 110 kg dır (tern)
Türkiye piyasasında kabul edilebilir katlanabilir bisiklet piyasası haziran 2012 itibariyle 500 liradan başlamaktadır (kabul edilebilirden kasıt ağırlık)

Gökhan Bey bende katlanabilire ufak bir giriş yapmak istiyorum. Yaz sonunda falan olabilir belki maddi durumuma göre. Salcano Folda hakkında ne düşünüyorsunuz?

katlanır bisikletin türü
katlanır bisikletler bir bisiklet türü olsada birçok alt türü vardır, bu türleri sıralamak gerekirse
şehir: dahon vitesse d7 20", tern link c7 20", salcano folda 16", salcano easy lux 20", shwinn world 20",,,vb
şehir performans: dahon mu p8 20", tern link p8 20" , dahon codenza 24"
yol bisikleti: tern venge serisi, dahon vector serisi, bike friday pocket rocket 20" vb
dağ bisikleti: dahon speed p8 20", montague paratrooper 28", dahon jack 28" vb
bunlara ek olarak bike friday tandem ve recumblent katlanır bisikletlerde yapmıştır

• Beğen
Tepkiler: gok
kullanan arkadaş varken bana laf düşmez ama
fiyat kalite oranı tatminkar gözüküyor
arkadaşımız sağ olsun bize eşsiz resimler gönderdi
ama cüsse itibariyle 180 boy 90 kilo ben salcano foldaya biraz şüpheyle yaklaşıyorum
her ne kadar insanların tepkisini umursamayan bir yapım olsada 16" tekerle sirk ayısı gibi gözükme ihtimalim çok yüksek :) (ne olur arkadaşım alınmasın)
30 yaşıma gelmiş biri olarak utanarak söylüyorum ki tepkiden çekiniyorum
(itiraf etmek çok zor hem istiyorum hem çekiniyorum)

• Beğen
Tepkiler: Ebazer
katlanır bisiklet de marka
çok şiddetli bir marka düşmanı olan ben bile birşeyi itiraf etmek zorundayımki bu yönde biraz da olsa marka düşkünlüğüm var
katlanır bisiklet i otomobil gibi eblek bir örnekle anlatmak gerekirse
brompton = rolls royse -konforlu, kesin antika olur, ikon, el emeği
bike friday = ferrari - saf hız, el yapımı
dahon = mercedes - seri üretim ama kalite
tern = bmw - seri üretim, dizayn, spor
salcano = Vw - ulaşılabilir F/P

@gokhan.gursel

Hocam konuyla alakam yok yanlış anlama ama yaptığın tanımlamaya yarıldım.:D:D:D

• Beğen
Tepkiler: mektupla
sirk ayısı benzetmesi yarıcı olmuş gerçekten de.

(link)

hocam işte görüntü bu. kendi resimlerimi de koyarım bisiklet üstünde. ancak yukarıdaki amcanın yaklaşık 1.85 boylarında ve 95 kilo civarında olduğunu düşünüyorum. bisiklet ise dahon curve.

Katlanır bisikletde kendine ayrı bir konu başlığı gerektiren marka is Strida
A şeklindeki değişik kadrosuyla dikkat çeken strida katlanır bisikletler arasında çok farklı bir yere sahiptir, özellikle diğer ulaşım araçlarıyla kombine edilen ulaşımlarda strida hızlı katlanması ve tekerlekli bir baston gibi kaldırmaya gerek duymadan tekerlekleriyle taşınabilmesi sayesinde öne çıkmaktadır. strida da zincir yerine yağlama gerektirmeyen pantolon kirletmeyen kayış sistemi kullanılmıştır.
stridalar genel olarak üç tiptedir 16" 18" ve iki vitesli
stridanın bir diğer farkıda ülkemizde tüm modellerinin bulunabiliyor olmasıdır (bu önemli bir detay)
düz coğrafyalarda kullanılması öngörülmüştür her ne kadar vitesli modeli olsa da ciddi bir yokuş performansı beklenemeyecek bir bisiklet türüdür

katlanır bisikletle tur
ilginçdir ki yurtdışı bisiklet forumlarında öğrendiğime göre katlanır bisikletlerin en önemli kullanım alanlarından biride özellikle uluslararası tur bisikleti olarak kullanılmaları
katlanan ve diğer ulaşım araçları ile kombine edilebilebilen katlanır bisikletler katlanıp özel bavullarına yada çantalarına konulduğunda ekstra ücret ödemeden uçaklara alınabiliyor
bu yönde öne çıkan üç model katlanır tur bisikleti var
dahon tr, tern link 24h ve bike friday world tourist bu bisikletlerin ortak özelliği geniş vites aralıklarına sahip olması
dahon ve bike friday tamirin kolay yapılması için hi ten yapı seçilmiştir (basit kaynak yapılabilmesi için)
bike friday in özellikle turlarda kullanmak üzere içine konulduğu valiz römörk olarak turda bisiklete eklenebilir

katlanır bisiklet genel kullanımının avantajları
- katlanır bisikletlerin en önemli avantajı kapladığı alan itibariyle saklama park avantajıdır
- katlanır bisikletlerin uygulamadaki en büyük avantajı ise diğer ulaşım araçları ile kombine edilebilmesidir. vapura, trene, otobüse ve uçağa ekstra beden ödemeden sokmak mümkündür, özellikle "yassah hemşerim" maduru bizim gibi ülkelerde ne gibi tepki alacağı konusunda elimizde henüz çok fazla bir bilgi yok (bunuda biz oluşturacaz)
- katlanır bisikletlerin bir diğer artısı ise çok farklı bir sosyal grup anlayışının olmasıdır bugün dahon strida bike friday brompton son dönemlerde tern kullanıcıları uluslararası forumlar aracılığı ile iletişim halindedirler (çok yakın dönemde dahon kullanan bir internet arkadaşım aldığı otobüs biletiyle atinaya gidecek orada ki dahon kullanıcısı tarafından gezdirilecek karşılığında oda istanbulu gezdirecek, 90 liraya aldığı otobüs biletiyle katlanır bisikletini taşımakta hiç zorluk çekmeyecek)

katlanır bisikletlerin katlanma mekanizmaları
katlanır bisikletin en önemli parçası olan menteşeleri bisikletin en zayıf noktası olduğunu söylemiştik
mevcut patentler çerçevesinde çok farklı sistemler mevcutdur
strida: oldukça hızlı katlanıp mıknatıslarla katlanmış halini sabit tutan strida tekerleklerinin katlandıktan sonrada dönmesi sayesinde oldukça avantajlı bir modeldir yanlız katlanmış hali 115 cm bulur
bike friday tikit: dünyanın en hızlı katlanan bisikletidir 5 sn her hangi bir vida klips yoktur tek tuşa basarak katlanır
dahon: en çok patenti bu firma yaratmıştır alışılagelmiş konvensiyonel sistemi kullanır vidalama gerektirmez klipsler vardır katlanan bisiklet mıknatıslarla sabitlenir
bike friday: bike fridayin tikit dışındaki modelleri alışılagelmiş katlanan bisikletlerden farklı olarak demonte edilebilen bisiklet olarak adlandırabiliriz
Brompton. katlandığında en küçük hacme ulaşan bisiklet (a -bike hariç) bromptondur bunun nedeni diğerleri gibi tek menteşe yerine iki menteşe kullanmasıdır

• Beğen
katlanır bisikletlerde kadro malzemesi
katlanır bisikletlerde kullanılan en temel malzeme alüminyumdur 6 ve 7 serisi aluminyumlar kullanılır (bu ikisi arasındaki kullanım farkları tartışmaya açıktır)
çelik özellikle premium markalar tarafından kullanılan bir markadır brompton ve bike friday çok kaliteli çelik kadrolar üretmektedir,(bu marka dışındakiler oldukça hantaldır)
özellikle tur modellerinde çelik kolay tamir edilebildiği için tercih edilmektedir (dahon speed tr)
brompton sipariş üzerine titanyum kadrolu bisikletler üretmektedir yalnız fiyatı iki bin sterlini geçmektedir

• Beğen
katlanır bisikletde konfor
katlanır bisikletlerde de süspansiyon kullanılmaktadır
bromptonlara tek arka süspansiyon eklenebilmektedir
yerli üretici kron un katlanır bisikleti fd 1000 20"modelinde ise ön maşa süspasiyonu vardır (bu bildiğim kadarıyla 20" tek model)
28" katlanır modellerde mevcut bisiklet süspansüyonları uygulanabilmektedir
alman üretici birdy 20" ve full süspansiyonlu olmasıyla meşhurdur
yalnız bu bisikletlerden tam anlamıyla bir dağ bisikleti arazi performansı beklemek fazla iyimser olacaktır
amaç arazide gitmekten ziyade sürüş konforunu artırmaktır

• Beğen
tüm bunların ötesinde
katlanır bisikletlere tıpkı normal bisikletlerde olduğu gibi elektirik motoru uygulaması yapılabilmektedir oldukça verimli olan bu sistemler sayesinde elektirikli bisikletler daha makul ölçü ve ağırlıkta olabilmektedir (maalesef bizim forumumuz elektirikli bisikletlere karşı oldukça tutucu oysa bisiklet ne sadece bir oyuncak nede sadece bir spor aracıdır bisiklet aynı zamanda bir ulaşım aracıdır)
katlanır bisikletler aynı zamanda engelliler içinde uygun modeller geliştirmiştir özellikle pasific cycles firması tamamen elle hareket ettirilebilen hafif Handybike modelleri üretmektedir

• Beğen
katlanır bisikletde Türkiye pazarı
katlanır bisiklet olarak maalesef yurtdışındaki kadar çeşit ülkemizde bulunmuyor ama yinede bazı öncü modeller satışta 14 haziran 2012 itibariyle Türk piyasasında
yerli olarak
salcano: easy lux ve folda
ümit: folding ve collage
kron: fd1000
bianchi: folding
ithal olarak
btwin: bfold, hoptown 5, hoptown 7
dahon. eco c7, vitesse d7, mu p8, speed tr. jack
tern: link c7, link d8
Giant: halfway, fd 606, fd 806
bike friday: tikit
strida: 5.0, sx, sd, lt
geotech: tiger
schwinn: world folding
if mode: folding
modellerinin satışları yapılmaktadır
yakın bir gelecekte bazı dahon ve tern modelleriyle btwin tilt modelleri gelecektir
ayrıca bağımsız satıcılar bike friday in istenilen modellerini sipariş üstüne getirebilmektedir
umarız yakın bir gelecekte Brompton, birdy, montague, moulton, mezzo, airnimal gibi markalarıda ülkemizde görebiliriz

• Beğen
Dahon Jack 26 jant katlanır bisiklet; 1.300 km kullandım.

Dahon Cadenza 26 jant katlanır bisiklet; 500 km kullandım.

Dahon Vitesse D7 katlanır bisiklet; 100 km kadar kullandım.

Jack ve Cadenza ile uzun turlar yaptım. Aynı gün içinde 80 - 90 km gittiğim oldu.

Kullanıcı ölçüleri :) : 1.85 boy, 95 kg. Tüm bu kullanım süresi boyunca sadece 2 defa vites ayarı için tamirciye gittim, 1 kez bile lastiğim patlamadı. Zaten yanımda yedek lastik, yedek teli zincir sökme aparatı v.b. hiçbir alet taşımıyordum. Bi arıza olsa yakınlarda bisikletçi varsa yaptırırım, yoksa katlar otobüse biner giderim rahatlığı vardı.
Dahon Jack ile 1 kez düştüm. 35 km hızla Çemberlitaş'tan Sultanahmet'e tramvay yolundan inerken bir anlık dalgınlıkla teker raylara girdi ve kendimi havada buldum :) Bisiklet takla atıp sağ tarafına düştü. Arka attırıcının üzerinde sürtünme izleri vardı. Kadroda çizikler vardı. Sadece zincir atmıştı. Zinciri taktım, tura devam ettim 50 km pedalladım ve "tık" yoktu. Belki başka bisiklet olsa kadro hasar görür, jantlar yamulabilirdi. Bu olaydan sonra Dahon'un kalitesine hayran kaldım.
20 jant Dahon çok farklı, enteresan bir keyif var. Böyle bir konfor görmedim. Düz yolda zorlanmadan 25 - 30 km/h ile gidilebiliyor ve çok zevkli.
Arkadaşa ait 20 jant yerli bir markanın katlanırını kullandım. Hiç keyif alamadım.
Ufak tefek bi adam olsaydım yada bisiklet kültürünün geliştiği bir yerde yaşasaydım 20 jant Dahon ömürlük bisikletim olurdu. Ama malum ölçüler nedeniyle 20 jant bisikletin üstünde sirk palyaçosu gibi görünüyordum :) Tek sorunum insanların garip bakışlarıydı. Bu nedenle sattım.
20 jant yerli malı katlanır, şekil olarak neredeyse aynısı olsa bile katlandığı zaman çok tuhaf bişey oluyor. Tabiri caizse ağzı bi tarafa burnu bi tarafa gidiyor. Ama Dahon katlandımı kutu gibi oluyor, tek elle tutup çanta gibi taşınabiliyor.
Dahon Jack i maddi ihtiyaçlar nedeniyle sattım ve çok özlüyorum. İmkanım olduğunda alacağım bisiklet kesin 26 jant Dahon olacak.
Jack ile halk otobüsüne ve metrobüse sorunsuzca bindim.

Kullanmadan önce katlanır bisiklete bu kadar para verilirmi diye düşünürdüm. Kullandıktan sonra diyorum ki, son kuruşuna kadar hakediyor.

Umarım verdiğim bilgilerle yardımcı olabilmişimdir.

Son olarak; "pahalıdır vardır bir hikmeti" diye boşuna dememiş büyükler :)

Saygılar...

Bu 2 bisiklet hakkında ne düşünüyorsunuz acaba?

(link)
(link)

@Tamer KAMIŞLI

Bisikletleri bilmiyorum ama satan site hakkında hiç iyi şeyler düşünmüyorum Tamer.Şikayetim var ve bizim forumda oldukça şikayetçisi olan bir yer bilgin olsun.

Geri