Kaskın kullanılması, kullandırılması taraftarıyım çünkü başınızı koruyabileceğiniz başka hiçbir güvenlik ekipmanı bulunmuyor.
Ancak bu hususta "Ben bisikletliye, bisikletli demem kask takmadıktan sonra..." ya da "Kask takmayan bisikletliyi ciddiye bile almam" türünden faşizanlığa da tamamen karşıyım.
Herkesi kendinizle bir tutmayın, herkes sizin gibi bisikletiyle stravalarda segment birinciliği için coşmuyor, KOM için kasmıyor, herkes sizin sahip olduğunuz sosyal ve ekonomik çevre şartlarına sahip değil.
http://d.haberciniz.biz/other/sakaryaya-62-kilometre-bisiklet-yolu-yapilacak-IHA-20130319AW000775-1-t.jpg
Mesela bu fotoğraftaki 2 bisikletliyi ele alalım.
Sağa sola biriken borcunu nasıl kapatacağını, çocuğunun okul masrafını nereden karşılayacağını kara kara düşünen, kısacası tüm derdi ay sonunu nasıl getireceği olan adama sen kask ile ilgili bilimsel makaleleri sunsan, kaskın faydasını anlatsan alacağın tek cevap "Benim don alacak param yok, ne kaskından bahsediyorsun sen?" olacak. E noldu şimdi? Bu adam(lar) kask takmadığı için trafiğe çıkmasın mı? Bedavaya getirdiği bir ulaşım metodu ile kendi bütçesini dengelemesin mi?
Özellikle küçük yerleşim yerlerindeki insanların zihniyetini/düşüncesini değiştirmek zordur. "Ben dededen/babadan böyle gördüm, böyle yaparım" psikolojisinin de etkisiyle, "konu komşu ne der, olmaz öyle şey" çekincesi yüzünden akıllarına yatan bir şey olsa bile yapamayacaklardır. Elalem sizler gibi, benim gibi metropol ortamında, binbir çeşit insan ve kültür içerisinde yaşamıyor ki kendi hayat çizgisini de o kültürlerden etkilenerek şekillendirsin. Adam yaşadığı yerin şartlarını benimsiyor, büyük şehre göç ettiğinde de yaşadığı kültür şoku yüzünden kendininkine daha bir sıkı sarılıyor.
Kask kullanmayan adam, olası bir kaza durumunda neyin ne olduğunu zaten çok iyi anlayacaktır. Anlayamayacağı kadar şiddetli bir kaza geçirmişse, ailesi ve sevenleri onun yerine bazı şeylerin farkına varacaktır. Ben de gazetelerin üçüncü sayfasında haberini görünce -haber yapmaya tenezzül ederlerse tabi- kendisi ve ailesi adına üzülürüm. Bir kaç gün sonra da unutulur gider (Bu da apayrı bir mevzunun konusu ya neyse).
Kask kullananın, kullanılmasını tavsiye edin.
Kask kullananları başınızın üstünde tutun ama kullanmayana da bu kararından dolayı saygı duyun.
Kask konusunda insanları bilinçlendirmek ayrı bir şey, yasal bir zorunluluk olmadıkça kask kullanmaları konusunda dayatmalarda bulunmak ise apayrı bir şey. Bu yüzden kalkıp bu kask mevzusunda baskıcı bir tutum sergileyerek, kask kullanmayanlara karşı yargısız infaz uygulamayın.