Scudo Sports

Kask çantasından arka çanta yapımı

Abdülkadir Ergin

Forum Bağımlısı
Tepki
7.326
Başlangıç
1984—85
Bisiklet
Bianchi
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Geçen yaz Trans Türkiye yarışında bir yarışmacı sert bir malzemeden yapılmış arka çanta kullanmıştı. Çanta da bayağı yakışıklı duruyordu, cillop gibiydi, rijitti, pahalıydı :) Metal bir ayak ile sele borusuna monte edildiği için sarkma vb. derdi yoktu. Bu sene de yanlışım yoksa @Bahri Kaplan abi de aynısından kullandı. Muhtemelen şuydu veya bir benzeri:

(link)
dynapack-dx-2.jpg

O zamanda fiyatlı olan çanta bugün hayli hayli fiyatlı. Bende de bir kaç sene önce aldığım Giro foray kask eva köpükten yapılmış bir çanta ile birlikte gelmişti. Ayrıca yıllar önce alıp şehir bisikletine taktığım ama pekte kullanmadığım alüminyum arka bagaj demirimde vardı kenarda. Bir süre önce bu ikiliden bir şeyler olur, belki iş görür diye düşünüyordum:

IMG-20200325-WA0005.jpg

Öyle afili bir montaj yapacak hevesim yoktu. O yüzden hurda elektronik kartlardan söktüğüm alüminyum soğutuculardan montaj aparatları yapıp içten ve alttan çantaya ve taşıyıcı demire vidaladım:

IMG_20201107_144156_N.jpg

Kenarlar keskin olduğu için çıkarıp yumuşattım, kumaş ile kaplayıp o şekilde taktım:

IMG_20201107_155017_N.jpg

Bisiklete monte edilmiş hali şöyle:

IMG_20201107_154834.jpg

İçerisi böyle:

IMG_20201107_155001.jpg

İçerisine 1 tayt, 3 forma, 1 çift çorap ve küçük bir havlu rahatlıkla alıyor. Kapak kasılmadan kapatılıyor. Yani bir kaç küçük parça daha tepilebilir :D

IMG_20201107_154905.jpg

Görsel olarak biraz benzedi ancak şu anki sağlamlığı konusunda pek emin değilim. Çantayı taşıyıcı ayağa üstten vida sallayarak monte ettim. Yoldaki titreşimle ve çantadaki ağırlıkla zamanla vidanın gevşemesi ve ayrılma muhtemel. Temin edince ayağı delip geçerek somun ve civata ile sabitleyeceğim, o zaman ayrılma riski ortadan kalkacaktır. Taşıyıcı ayak, çanta ve montaj elemanları dahil yaklaşık 650 gr. oldu. Bu konuda esinlendiğim orjinal çantayı (Topeak DYNAPACK® DX / 720 gr.) sollamışım :D Maliyeti de 0₺ kabul edebiliriz, eldeki eski kullanılmayan malzemeler kullanıldı.

Scudo
tebrikler, ben de traş çantasından yatay borunun üstünde veya kadro içinde kullanıma uygun çanta yapmıştım gerçi bütün yaptığım çantaya spor ayakkabı cırt bantlarını dikmekten ibaretti.Bu arada bahsettiğiniz yarışmacının kullandığı çanta zixtro facet modeli idi sanırım zira aynı kişiden bahsediyor isek bizzat sormuştum kendisine, görseli de şudur:
1604762174125.png

gerçi bütün yaptığım çantaya spor ayakkabı cırt bantlarını dikmekten ibaretti
Onu akıl edip yapabilmekte marifettir benim gözümde. Her şeye para ile sahip olanların yanında.😉

Gayet şık ve kullanışlı duruyor. Kask kutusu olduğunu demesen bagajdan ayırt edemezdim. Eline emeğine sağlık, kendin yap projelerine bayılıyorum. Hem az maliyetli hem de ilham verici oluyor. Güzel günlerde kullan abi.

Yokluk adama neler yaptırıyor bende aynı kask kutusundan bagaj çantası yapmıştım fermuarı bozulmuştu çabucak

İyi dilekleriniz için teşekkürler arkadaşlar.

@emir yakup bulut Görseldeki çantanın üzerindeki lastik ağdan da yapacağım, çok iş görür.
@Emre Yönlüer Gayet orjinal olmuş, eline sağlık. Şehir bisikletine de bundan yapabilirim.
@Yoldakiyabani Benim motivasyonum varlık yokluktan ziyade dönüştürmekten veya üretmekten zevk alıyorum. Hem ekonomik oluyor, hem de kişisel olarak tatmin oluyorum. Fermuar da bozulacak gibi evet, çok kaliteli bir fermuar takmamışlar.

Taşıyıcı ayağı boydan delerek çantayı uzun cıvatayla sabitledim, alttan kelebek somun ve yaylı rondela kullanarak sıktım. Böylece sarsıntıdan dolayı ayrılma riski ortadan kalktı. Yaylı rondela sayesinde vida da kolay gevşemez, kelebek somunda çıkarırken elle açılabildiği için rahatlık. Bugün çantaya ne var ne yok tıka basa doldurdum ve bir sürüşe çıktım. Kışlık ceket vb. şeyler haliyle çantayı ve arkayı ağırlaştırdı. Ancak esnemedir sallanmadır hiç yok. Yolda sürekli gözledim, kazara bir kaç çukura girdim çanta sıkıntısız duruyordu. Elimde plasti dip denen spreyden vardı. Rengi solmuş boruyu da bununla siyaha boyayacağım. Görsellikten çok fonksiyonellik takıntım var, bana fayda sağlıyorsa ferrariye tüp takacak adamım. O yüzden nazar etme ne olur :D uzun yolda bayağı iş görecek bir çanta gibi ilk izlenimlerim.

strava5962002600729612484.jpg

Offf ya taklit edilmekten bıktim hshshsh :D
Hayirli olsun brocan sekil olmus . En begendigim yani tabi ki " Beleş" olması gsbzbz :D

Offf ya taklit edilmekten bıktim hshshsh :D
Hayirli olsun brocan sekil olmus . En begendigim yani tabi ki " Beleş" olması gsbzbz :D

Taklitler aslını yaşatır hacı abi, tişikkirler. Netekim senin de yaptığından haberim yok yada unutmuşumdur 😁 bir de inovatif ürünler, icatlar yapmıyoruz yav, herkesin aklına gelen şeyler bunlar sonuçta dimi? 😜

@Abdülkadir Ergin hocam 2 sorum var : bu bisikletle kamplı konaklamalı tur yaptınız mı?
üst borudaki çantanın marka , modeli nedir?

Bu bisikletle Trans Türkiye yarışına katılmıştım, yarışta kamp hiç atmadım ama 1 hafta boyunca konaklamalı sürüş yaptım, yaklaşık 1700 km.
Üst borudaki çantayı geçen sene kendim yapmıştım yine yarış için. Tasarımı kendimden ;) iki tarafında reflektör şerit dikili(kadro çantası da aynı şekilde) Rijit durması için duvarlarında kumaş astar arasında deterjan kutusundan kesilme parçalar var. İç duvarlarda kart para vb. koymak için file cepleri var. Dikiş bölgelerine siyah silikon geçildi, fermuarı su geçirmez kullandım. Bununla birlikte kadro çantası da yapmıştım ayrıca. Bu çantaları bahsettiğim yarışta kullandım, 2 gün yağmur altında sürüşüm oldu ikisi de çok işimi gördüler. Hatta arka çanta için Çin'den aldığım seleden monteli gerdirme ipli çantalardan kullanmıştım, yağmurda çok su çekti sarktı sallandı derken çok eziyet çektirmişti. Kendi yaptıklarım iyi dayandılar o zor şartlara. Halen daha ihtiyaç oldukça kullanıyorum. Üst borudaki genelde hep takılı duruyor zaten. Bu ikisinin yapımı için forumda konu açmamıştım.

Taklitler aslını yaşatır hacı abi, tişikkirler. Netekim senin de yaptığından haberim yok yada unutmuşumdur 😁 bir de inovatif ürünler, icatlar yapmıyoruz yav, herkesin aklına gelen şeyler bunlar sonuçta dimi? 😜
Soğutuculu ve güneş enerjili çanta olsa biraz inovatif olabilirdi yaptıklarımız :hihi::kedicik:

• Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
Çok başarılı tebrikler. Ben de pet şişeden ass-saver yaptım. Çok basit bir şey olduğu için başlık açmaya gerek duymadım. Çirkin olduğunu kabul ediyorum.
1605167635408.jpg

1605167635416.jpg

Çok başarılı tebrikler. Ben de pet şişeden ass-saver yaptım. Çok basit bir şey olduğu için başlık açmaya gerek duymadım. Çirkin olduğunu kabul ediyorum.
246901 dosyayı görüntüle

246902 dosyayı görüntüle
Şişenin kıvrımları aşağı baksa daha iyi koruma sağlamaz mı? Böyle atılan sular birikip, aşağı akıp tekrar tekere gider ve kısır döngüye girer gibi.
Beni dikkate almayın. Okuyunca kendim bile kendimden şüphe duydum. Sanki uzay mekiğine "bu böyle olmaz" diyorum.🤣

246901 dosyayı görüntüle

246902 dosyayı görüntüle

Bunun pdf şablonu olanı vardı. Röntgen filminden yapmıştım ben de. Kısmi koruma sağladı ancak film ince kaldı. Siyah renk bir bidonla daha yakışıklı görüneni yapılabilir aslında. Gri yağ bidonu olacak depoda aklıma geldi şimdi, dur ben bir daha çalışayım şu ass saver'ı :)

@Abdülkadir Ergin O pdf i aradım ama bulamadım. El ayarı göz hizası kesip taktım işte :D Pdf i bulursam tekrar yapıp üzerine karbon etiket yapıştıracağım. Elimde biraz var.

• Beğen
Tepkiler: Abdülkadir Ergin
@Abdülkadir Ergin Abi eline sağlık yine yapmış yapacağını. Forumda en çok doğaçlama üretim yapanlardan birisi sensin. Yalıtımlı termos, termal mes ile ayakkabı kılıfı, 3d yazıcı ile üretilmiş parçalar, kadro üzeri çanta, bisiklet kepi, arka çanta gibi bir sonraki proje hangi isteğe göre uyarlanacak ve nasıl bir şey olacak merak ediyorum.

@makaram PDF i bulursam paylaşırım
@MakRo teşekkürler kardeşim :) sen sayınca farkettim de bisiklet konusunda bayağı çalışma olmuş yav. Somundan minik akort anahtarı, yüzücü bonesinden kask koruyucu felan da vardı :D

Geri