Scudo Sports

Karbon Ve Alüminyum Kadro Testi

Scudo
Bu video, carbon kadro hakkındaki düşüncelerimi hep değiştirdi paylaşım için çok teşekkür ederim.

yanlız test edilen karbon mtb kadrosunun markasının "SantaCruz" olduğunu unutmayın ve bu markayın bildiğiniz piyasa devleriyle aynı kefeye koymayın..
Bugün saatde 400 km. hıza ulaşan spor arabaların nerdeyse her yerinde (motor bloğu aksamlarında bile) karbonfiber kullanılıyor. Bu örnekler ve yukardaki videodan dolayı kimse karbon zayıftır diyemez ama her marka/modele güvenmekte çok doğru değil. Malzemenin sağlamlığı hammadde kalitesi, üretim tenkiği ve kalitesiyle ilgili bir mecra.

Karbon kadrolar gidon jant v.s ürünler dahil hemen hemen bütün karbon parçalar taiwan da üretiliyor güvenilir firmalardan almak en iyisi tabiki işcilik, malzeme geometri fark eder.

• Beğen
Tepkiler: onurcan tokuş
15-25 km hızla giderken çarpma veya düşme durumunda karbonun dayanıklılığından çekiniyordum açıkçası. Bu video tatmin edici benim açımdan.

Karbona sırf kırılır korkusuyla binmemenin pek mantıklı bir tarafının olmadığı bilimsel testlerle de kanıtlanıyor:)

• Beğen
@Güney Tuncer
Alüminyum kadroda santacruz marka .

• Beğen
tv kanalının birisinde son model bi spor araba şaft borusunu alü ve karbon olmak üzere 2 çeşit üretiyorlar.burkulma testi uyguluyorlar(bir ucu sabit diğer ucundan kendi ekseni etrafında dönme hareketi veriliyor) karbon yanlış hatırlamıyorsam alüye göre 7-8 kat daha fazla dayanmıştı.burdaki testler basma dayanımı,bunun yanında çekme ve burkulma dayanımlarınıda görsek fena olmazdı.Carbondaki tek sorun sürtünmeye dayanımı olmaması bu yüzden bisiklette drop out ve yataklar alü malzemeden üretiliyor.Alü ile karbonun birleştiği noktalar sıkıntılı.bu noktalarda dayanıyorsa ürün ztn sağlamdır.Sabit bi marka garantisindeyse eğer ve paranızda yetiyorsa karbon varken alü ye dönüm bakmayın bile.

Kırılma nedeniyle karbon alınmaz şeklinde düşünenlere hak veriyorum. Elbetteki karbon fiber kadrolarda dayanma oranı fazla olacaktır. Eşyanın tabiatı bunu gerektiriyor neticede. Mesele şu. Karbon kırılıyor ve alüminyum eğriliyor. Bir kaza esnasında kırılan kadro parçasının vücudunuza girmeyeceğini garanti ederseniz karbon daha güvenli derim ama bu zor bir iddia olur. Ama alüminyum kırılmayıp eğrildiği için saplanma gibi bir durum oluşmaz. Benim açımdan güvenlik sağlamlıktan ibaret değildir. Her yerde ve her zaman, güvenlik çok boyutludur. Daha dayanıklı bir kadroyu herkes ister ama kırılan be vücuduna saplanan bir kadroyu kimse istemez. Çocukken geçirdiğim bir kaza ile edindiğim tecrübe ile dağ bisikletlerinin kullanımı gereği karbondan üretilmemesi gerektiğini inanıyorum. Saygılar.

@Erdem Ş.
Çok ince düşünüyorsunuz bence.O mantıkla düşündüğümüz zaman kaza esnasında aynakol dişlileri de gözümüze batabilir diye plastik aynakol mu kullanalım?Zaten kadronun bi tarafa saplanmasına gerek yok 6-7 ay oldu heralde bir çocugun karın boşluğuna gidon gelmiş,herhangi bir yarık falan olmamasına rağmen çocuk vefat etti.Diyeceğim kaza esnasında her şey olabilir fakat karbonun dayanıklılığı da bu kırılma konusundaki dezavantajını artıya çevirmeye yeter bile.

Arkadaşlar merhaba. Öncelikle kendimi tanıtmak, sonra birkaç bilgi eklemek isterim. Alper KOÇDEVİREN, Malzeme mühendisiyim ve karbon fiber kompozit bisikletler hakkında büyük bir proje yürütmekteyim.

Karbon, alüminyum ve çelik alaşımı bisikletler her zaman karşılaştırılmakta ve herkes farklı sonuçlar çıkarmakta. Öncelikle şunu söylemeliyim ki her malzemenin kendine has üstün olduğu özellikleri ve kullanım alanları vardır. Malzemeleri karşılaştırırken kırılıp kırılmamasından ziyade nasıl bir test uygulandığı çok önemlidir. Çekme dayanımı, darbe dayanımı, burkulma direnci, hafiflik vb. gibi özellikler ayrı ayrı karşılaştırılmalıdır. Tabi bunların yanında geometrik tasarımın da çok etkisi vardır.

Sözü fazla uzatmayayım. Bisiklet kendi başına bir makine olduğundan her parça farkı kuvvet ve darbelere maruz kalır. Bu yüzde de malzeme seçimleri ve üretim yöntemleri çeşitlilik gösterir.

ArkadaŞlar yaklaŞik on senedİr karbon yelken mazemesİ kullaniyorum yaklaŞik 20 parÇa parÇaladim evet jaklisiniz patlar kirilir batar ama sİzİn performans dayaniklilik aÇisindan baktiginizda karbonun alİmİnyuma oranİ 7-8-9 olur kesİnlİkle karbon gÜzel bİ mazleme hafİfİ gÜÇlÜ ama bakmasi zor İŞte... AÇikÇasi ben biktigim İÇİn kullanmak İstemİyorum... GÜnesten epoksİsİ Çatlar uv rays yÜzÜnden Çok esner isinir gÜnesİn altinda eĞİlcek pozİsyonda birakilirsa sicaĞa maruz kaldiĞinda buyuk ihtimalle eĞİlİr ama bunlatr yelkenİn dertlerİ ayni zamanda bİsİklettedede kadro konusunda esneme payi Çok yÜksek oldugunda kesİnlİkle alİmÜnyÜmdan daha gÜvenlİ oldugunu soyleyebİlİrİm... Kolay gelsİn

hiçbir zaman aniden kırılan bir maddeyi eğrilen bir maddeye tercih etmem.

@Erdem Ş.

Videoda görüldüğü gibi karbon kırıldığı zaman hemen birbirinden ayrılmıyor çünkü lifler tutuyor. Tabi yinede bir miktar tehlike söz konusu ama ben şahsen karbonu tercih ederim.

Bence, flatbar bisikletlerdeki en büyük tehlike fren kolları. Çocukluğumdan beri çok korkuyorum o kollardan. :D Bende bir kaza geçirmiştim.

500 liralık alüminyum kadro ile 3-5 bin liralık karbon kadro arasında tabiki fark olacak.

• Beğen
Tepkiler: SametAksuoğlu
aluminyum'dan daha güvenli? her ne kadar çok güç bindirilmiş olsa bile nasıl aniden kırılan bir şey eğilen bir şeyden güvenli olabilir acaba? misal gidiyorsunuz kadro aniden kırılıverdi-hiçbir şeyin garantisi yoktur- siz o bisikletten düşmüş bir yerleri bir yerlerinize batmış kaza geçirmişsiniz tehlike yaşamışsınız o lifler tutsa ne olacak tutmasa ne olacak? aniden eğilse durdurma imkanınız olur. karbon kadroya asla binmem. insanların bu konuda merakları çok, bisikletim hafif olsun da der.

(link)

Karbon zaten Çelik'ten sağlam ve hafif ama benim bildiğim 2 farklı türde yani kırılmıyor ama esniyor zaten motorsiklet koruma ekipmanlarında var kırılan olanıda kullanılıyor ama bisiklet ile o basıncı yapıla bileceğine inanmıyorum adamlar 180 200 km hızla çarpışma testlerinde kırılmıyor ama kırılmaz değil yani

Eskiden karbona parçaya yağ değdiğinde ayrıştırma yapıyordu. Nereden nereye...
Ancak yinede ben aleminyumu tercih ediyorum. Çünkü Trek 6500Slr ıma yandan çarpan bir araç (mercedes) kadromda kırılma yerine eğilme yaparak hayatımı kurtardı diyebilirim. O şekildeki yandan çarpmalarda kırılan parça kanaatimce çok tehlikeli olabilirdi.

• Beğen
Geri