Scudo Sports

Karbon kadromu Scandium kadromu?

Karbon kadromu Scandium kadromu?

• Tabikide Karbon...

• Sacandium daha güzel...

• Toplam katılım
    46

Anonim

Silinmiş hesap
Tepki
8
Karbon kadromu Scandium kadromu? Avantajları ve eksi yönleri nelerdir. bir karşılaştırabilirmisiniz?

Scudo
Çoğu markanın scandium kadrosu, karbonundan hafif olur.
Karbon kadrolar genellikle daha rijit olur.
Karbon kadrolar daha karizma olur ama scandium kadrolar daha şık olur.
Ancak bu genelleme gibi tüm genellemeler yanlıştır. Marka bu konuda çok önemli...

Rijit=esnemez diyelim :).
Sedona'nın 2007 Scandium kadrosunun rengi bence harika. Çok şık bir kadro, ağırlığı hakkında kesin bir şey söyleyemiyorum. Ancak karbon ve scandium kadronun çok çok yakın ağırlıkta olacaklarını daha önce duymuştum.
Yine 2007 karbon Sedona kadrolar da çok güzeller. Geçen yıl ki karbon kadrodan sonra ciddi şık olmuş. Yani görsel anlamda pek bir farkları yok. Her ikisi de kendine göre güzel.

Scandium mu karbon mu, aslında uzun uzun tartışılabilir bir konu. Şu anda düşünüyorum da, ben birisinden birisini tercih edecek olsam, herhalde çok ciddi kafa patlatırdım günlerce...
Karbonun esnemezliği her ne kadar insanın aklını çelse de, madde olarak en azından metal olan scandiumu seçmek daha mantıklı olabilir. Tabi bir de fiyat faktörü var. Acaba elinde kesin fiyatlar var mı?

Hmm karbon 1500 € ve scandium 150 € ise scandium al...
Rakam söylemelisin yoksa ne denebilir ki aradaki farkı bilmeden...

Scandium olarak oyladım, Carbon kadrolar her ne kadar çok egzotik, ulaşılması güç şeyler olsada o kadar iyi olduklarını düşünmüyorum, öncelikle oldukça ağırlar, çizilmelere karşı çok hassaslar, özellikle mtb de çizikler kaçınılmaz, yanal darbelere oldukça sağlıksız, scandium bir kadro yan darbeden yamulur genelde ama karbonda böyle bir şans pek yok ya kırılır ya sağlam kalır, kırılınca zaten (lifli ve öngerilimli bir malzeme olduğundan) pek tamir şansı yok...
Scandium ise hafifliğine karşı son derece rijit ve bence bisiklet endüstrisinde kullanılan en başarılı malzemelerden birisi. Ben de scandium bir kadro kullanıyorum ve ilk denediğimde ummadığım bir rijitlik gördüm ve memnun kaldım, karbon olsaydı belki biraz daha konforlu olurdu.

Yol bisikletinde belki karbon düşünebilinir ama kayalıkların, ormanların, seken taşların kadroya çarptığı ortamda karbon bir mtb pek düşünmüyorum. Rijitlik olarakda scott scale mtb kadronun çok iyi olduğunu düşünüyorum ama bir kazada gelecek ince ve keskin bir darbe fiyatı 2000 eu ya yakın bu kadronun ziyan olmasına yol açabilir bu yüzden aşırı zengin olmadıkça veya sponsorum karşılamadıkça bunu kullanmazdım...
Belki bir gün karbon kadrolar çok ucuzladığında kullanmayı düşünebilirim ama günümüzde bunun için erken kendi açımdan...

Valla ben oyumu karbon kadrodan yana kullandım
Neden derseniz de Gürsel abimizin bir yazısı vardı forumda iyi hatırlıyorum

Trek OCLV carbon bir kadroda sorun olduğunu ve yanlış hatırlamıyorsam sele borusu kısmına çok sert darbeler vererek kadroyu kullanılmaz hale getirmek istemelerinde çok zor kırıldığını okumuştum ...

karbon hafif ama kaliteli yani geliştirilmesinde yüksek teknoloji kullanılan bir malzeme ki bunu toyota nın F1 de ön spoiler (rüzgarlık) da kullanmasından da bilenler vardır...
ve yine toyota F1 de yürüyen aksam olan tekerleri tutan aks ları da karbon malzemeden...
(discovery channel)
kaza anında ilk kırılan yerleri direkt karbon yapmak teknoloji mi yoksa pilota bir komplo mu şimdi?

ben karbon diyorum arkadaşlar...
işleme teknolojisi daha da gelişecektir muhakkak...

Scandium malezeme olarak Al den daha dayanıklı bir malzeme bu sebeple dipçiklenerek inceltildiği zaman Al ye göre daha hafif ve daha esnemez olabiliyor hatta gerçekten çok rigit olabiliyor.Bunu herhangi bir Al kadrodan Scandium kadroya geçince hissedersiniz...

Bizim karbon kadro dediğimiz kabon takviyesiyle güçlendirilmiş lifli kompozit malzemeden üretilen karbon kadrolar ise içerindeği bir çok malzemeden dolayı nispeten Scandium kadrolarla aynı ağırlarda olurlar. Gerçi şuan da düşük kaliteli sadece adı karbon olan kadrolarda buda mümkün değil genelde Scandiumda ağır bile olabiliyorlar... Onun dışında karbon kadrolarda Al kadrolar dan oldukça hatta bay baya esnemezdir.Fakat burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır... Karbon kadronun işçilik kalitesi bu esnemezlikte çok büyük role sahiptir.Yani düşük kaliteli bir karbon kadro Scandium kadar bile esnemez olmayabilir hatta düşük kaliteli karbon kadrolar Scandium kadrolar kadar sağlam ve dayanıklı bile olmayabilirler...

Yani eğer bütçen varsa ve alabiliyorsan gerçekten kaliteli bir karbon kompozit kadro almanı tavsiye ederim. Fakat gerçekten iyi bir kadro alamayacaksan bunun yerine alacağın bir Scandium kadro sana karbon kadar esnemezlik istediğin zaman boyayabileceğin için istediğin şekilde bir görsellik verecektir...

Ben şahsen Amoeba Scud Scandium kadro kullanıyorum ver gerçektende çok çok memnunum. Karbon kadroya geçermiyim evet geçerim ama geçeceğim kadro en az Scott Scale olur bu scandium kadrodan sonra yada gidip Titanyum bir Litespeed kadro alır ona binerim...

• Beğen
Tepkiler: goLdenskuLL
ikiside hemen hemen aynı fiyatlarda sanırım ..
Ben olsam sırf goruntusu için carbon kadro alırdımki zaten almayı düşünüyorum bakalım ..

Scandium Acayip kırılgan bir malzeme eğer ağır şartlar altında kullanacaksan kesinlikle karbon al derim. Scandium çok sert olur sertlikte kırılganlığı getirir ani darbelerde kulakları çok rahat kırabilirsin

Scandium kadroları pek bilmiyorum ama ben de bir karbon kullanıcısıyım. eğer ki kaliteli bir karbon alırsan dayanıklılık konusunda bir sorun yaşamazsın kadronun çizilmesi konusunada gelince dediğim gibi kaliteli bir markanın karbon kadrosu çizilmelere çok dayanıklı oluyor. benim scale 20 kadrom vardı o kadar düşmeme rağmen üzerinde bir çizik olmadı.verniğini çok iyi yapmışlar. esnemezlik konusunada katılıyorum. gerçekten çok rijit bir malzeme.hafifliğin avantajıda çok çok fazla...

Arkadaşlar bir yanlışı düzelteyim scandium kadrolar scandiumdan yapılmış değildir. Bazı arkadaşların mesajlarından bu anlam çıkıyor. Scandium olarak bildiğiniz kadrolar scandium-aluminyum alaşımından yapılmıştır ve alaşım içerisinde max %2 scandium içerir.

Bu az miktardaki scandium ısıl işlem sırasında aluminyumun dayanımını artırır. (Nasıl diye sormayın bir dönemlik ders konusudur :))Dayanım ve sertlik artarken malzemenin sünekliği düşmez yani kırılganlığı artmaz. Buda uygulanan yaşlandırma ısıl işleminin sonucudur.

Scandium daha hafif değildir, ısıl işlem sonucu dayanımı artan aluminyum aynı yükü diğer al. alaşımlara nazaran daha düşük et kalınlığına sahip borularla karşılayabilir. Buda kadronun daha hafif olmasını sağlar.

Karbon kompozit kadrolara gelecek olursak bence en önemli dez avantajı özellikle MTB için ömürlerinin kısa olması. Çizilmeler, vuruklar vb.

Ama dezavantajına rağmen çok yüksek rijitliğe sahipler ve bence eğer paranız varsa ve profesyonel olarak yarışıyorsanız kadronuzuda 1-2 yıl içinde sürekli değiştiriyorsanız karbon-kompozit kadro alın derim.

Ama aksi halde uzun ömürlü ve fiyatı daha uygun aynı zamanda karbon kadroların ağırlığındaki bir Scandium kadro alınmalıdır yine bence. :)

• Beğen
Tepkiler: goLdenskuLL
Doğru bilgiler Yasin teşekkürler, gerçekten çok az katılan bir scandium aluinyum kadronun karakterini inanılmaz değiştiriyor. Bir de sen bilirsin Scandium ismini İskandinavyadan alıyormuş ve sadece orda bulunan gökten düşen bir cisimden elde ediliyormuş diye birşeyer hatırlıyorum hayal meyal, galiba metal okuyan bir arkadaş söylemişti , hazır seni bulmuşken bu konuya belki açıklık getirebilirsin ;)

Hornet bilirkişi olarak da yazmış.. Scandium kırılgan demek doğru olmaz..
Ayrıca her karbon kadroyu aynı kefeye koymamak lazım. Şimdi Scott Scale (970 gr)kadroya ağır demek de haksızlık olur. Ayrıca sağlamlık konusunda bağımsız firmaların yaptığı testleri okudum. Orada bir sürü karbon kadro içinde (Trek karbon dışında markalar vardı) Scale kadro diğerlerine acaip bir fark atmıştı.
Yukarıda Ercan yazmıştı: Bir keresinde karbon OCLV Trek kadroyu 20-30 balyoz darbesinden sonra çatlatabilmiştik.. Alüminyum boruyu tek darbede içine göçertisiniz.. Tabi bu aluminyum veya benzerleri çürüktür anlamında demek değildir.. Bisiklete balyoz vurmak pek rastlanan bir olay değildir çünkü..:)Her malzemenin kendine özgü karakteri vardır. Biri iyi öteki değil denmemesi lazım..

• Beğen
Tepkiler: Ercan Bayram
Geri