Scudo Sports

Karbon boru kesilir mi?

Tepki
15
İsim
Anıl TUNCAY
Bisiklet
Giant
carbon sele borusu ya da gidon kısaltmak için amatör olarak atölye ortamında kesilirmi, lifli yapısından dolayı sorma gereği duyuyorum, eğer kesilirse nasıl bir yontem uygulanır ?
teşekkür ederim ...

• Beğen
Tepkiler: Turgay Ak
Scudo
carbon örme bi sistem olduğu için kesilmez .. kestiğiniz zaman gidonun geri kalan kısmı çorap söküğü gibi çözülür ..

• Beğen
Benim sele borusu kesik vaziyette 150 gram :) Burada dikkat etmen gerekli şey ful karbon mu yoksa bazı modellerdeki gibi aluminyum üstüne carbon şeklindemi.Aluminyum üstüne carbon olanlarda lif atması daha fazla oluyor keser kesmez kesilen bölgeye vernik sürmeni tavsiye ederim.Birde kesmek için kesinlikle testere kullanma özel boru kesme makineleri var onları kullanmanı tavsiye ederim.Benim sele borusu tüm uzunluğu 27 cm. 10 santimi kadronun içinde kalıyor.Ful carbon bir borudur.

• Beğen
yol bisikletcisi olan bir arkadasin basliginda carbon kadronun sele borusunu boyuna gore kestigini hatirliyorum. (sele borusu ile kadro butunlesikmis) ufak bir arama ile bulunabilir.

Carbon sele borusu ve gidonlarımı ölçüme göre kesmişimdir. Düzgün kestiğiniz müddetçe herhangi bir sorun olmuyor.

Full carbon malzemeyi uygun aparatla kesebilirsiniz. Özellikle carbon kesimi için üretilmiş testere kullanmanız gerekir. (*Örnegin tungsten kenarlı bir bıcağı olan testere gibi) Büyük ve aralıklı dişli yapıdaki testere kullanmayın, bunlar carbon liflerine zarar verebilir. Kesim işlemini tek seferde bitirmeye gayret edin, birbirine yakın iki kesim işlemini kesinlikle yapmayın.

- Carbon malzemeyi keserken, mutlaka iç kısmına destekleyici takozlar yapın, örneğin sele borusu içine boru şeklinde tahta bir destek gibi...

- Kesilecek bölgeyi maskeleyin ve kesim ölçünüzü tekrar/tekrar enaz 3 kere kontrol edin.

- Carbon keserken oluşan toz zerrelerini kesinlikle solumayın. Koruyucu ağızlık kullanın.

- Kesim işleminden sonra, eger imkan varsa biraz epoxy sürmek iyi gelir.

Kaplama yapıdaki carbon malzemelerin kesme işlemini tavsiye etmiyorum. Benzer carbon+materyal malzemenin kesildikten sonra bozulması/deforme işlemi daha fazladır.

Yılmaz abi gerekenleri daha güzel toparlamış.bende ek olarak benim yukarıda bahsettiğim boru kesme aletinin resmini göstereyim. bu ve bunlara benzer borunun etrafında dolandırılarak kullanılan elmas uçlu kesiciler çok başarılı oluyor.Bıçak yükseklik ayarıda yapılabiliniyor. yani yavaşca ve düzgün kesiyorsun. Epoxy olayını bende şimdi öğrendim bende her daim bulunan bir malzeme bu konuyu hemen değerlendireceğim.

Carbon malzemeyi keserken, mutlaka iç kısmına destekleyici takozlar yapın, örneğin sele borusu içine boru şeklinde tahta bir destek gibi...

- Kesilecek bölgeyi maskeleyin ve kesim ölçünüzü tekrar/tekrar enaz 3 kere kontrol edin.

- Carbon keserken oluşan toz zerrelerini kesinlikle solumayın. Koruyucu ağızlık kullanın.

- Kesim işleminden sonra, eger imkan varsa biraz epoxy sürmek iyi gelir.

Evet kesilir, gayetde kolay olur, testere bu işler için uygundur ( yukarıda bir yerde resmi gösterilen demir testeresi olur.)

Not: aluminium boruları kesmeye yarayan aparat bu iş için uygun değildir.

Eskiden bu konuyla ilgili bilgiyi ben Easton'ın sayfasında bulmuştum, hala var mı bilemiyorum...

(link)

Bu sayfada "cutting carbon" diye bir pdf dosya var... Bilgilerinize.

Geri