Kararsızlık ve kaos

Kayıt
23 Ocak 2010
Mesaj
14
Tepki
6
Şehir
İzmir
Öncelikle selamlar,

Bir kaç aydan beri yaz ortlarına doğru uzunca bir tur ve muhtemelen şehir içi günlük kullanım için bir bisiklet satın almayı planlıyordum ve bu forum dahil olmak üzere üstünkörü okuyor, alacağım bisikletin 1000'lerce km yol arkadaşım olacağını umduğum için mantıklı bir alışveriş yapmak istiyordum. Fakat, bu esnada, Trek 7300 de yarı rasyonel, yarı duygusal nedenlerle saplanmış durumdaydım.

Geçen hafta telaş içinde koştururken önünden geçerken farkedip uğradığım Cadde Bisiklet'te kısa bir süre muhabbetten kafam allak bullak oldu. İsmini sormayı unuttuğum ama Muhammed Bey olduğunu tahmin ettiğim kişi, beni Geotech Life'a döndüreyim derken donanımlar üzerindeki bilgisizliğimi hatırlatarak Acera/Alivio/Deore karşılaştırmaları ve firmaların bunları kullandığı kombinasyonları daha fazla irdelememe sebep oldu. Özellikle, yabancı forumlarda eğer bisikletinizi fazla kullanıyorsanız Deore'nin altına düşmeyin gibi tavsiyeleri de okuduktan sonra Alivio ve Trek 7300 saplantımdan vazgeçmek zorunda kaldım.

Sadede dönmem gerekirse, Deore donanımla gelen Trek 7500'ün Türkiye fiyatı olan €990 bütçemi fazlasıyla aşacağı için benzer donanıma sahip başka ürün ararken 'i buldum. Hemen hemen Trek 7500'e eşdeğer donanıma sahipken liste fiyatı €610. Arka taşıyıcı, zincir koruma, çamurluklar gibi zaten almam gereken aksesuarlara sahip olması da cabası. Kendine aşık etmese de dizaynı da hoşuma gitti. (7300'ün tasarımına ve rengine aşık olmuştum)

Unutmadan, 1.90 m boyunda ve 0.11 ton ağırlıktayım ama halihazırda 20 Kg verdim ve Temmuz'a kadar 90 Kg düşeceğim. :)

Aklıma yatması muhtemel bisikletler ve kısaca düşüncelerim/tereddütlerim:
==================
Geotech Life: 699 TL.
http://images.hepsiburada.com/assets/Spor/500/sporgeotec50.jpg

+ Kadronun kalitesi hakkında kullanıcı tecrübelerinin olumlu olması
+ Delta bisiklet
+Maliyet avantajıyla 2 kere bisiklet toplanır. 10 tane lastik, yedek parça, aksesuar alınır.
- Acera donanım
-Tipi ve rengi
-Boyutlarının bana ufak geleceğini düşünmem.

==================

Trek 7300: €740=1630 TL.
http://img52.imageshack.us/img52/4020/7300esilverblack.jpg


+ 300 lbs (Yaklaşık 135 Kg) taşıma kapasitesini açık açık yazılmış olması
+Tasarım
+21.5 ya da 23" büyüklüklerini temin edilebilir olması
- Fiyat/Performans
-Aksesuar maliyeti

=================

Scott SUB 45: €659=1450 Lira
http://img859.imageshack.us/img859/1184/218054.jpg




+110 kg binici, 143-150 yüklü ağırlık taşıma kapasitesi
-Donanıma göre fiyat/Performans
-Ekstra aksesuar maliyeti

===================

Whistle Yuma Man: 1350 Lira
http://img814.imageshack.us/img814/6455/0hy5kzvacd1802201117021.jpg

+Deore donanımla fiyat/donanım seviyesi süper. (Aynı donanımdaki Trek 7500 €990)
+Tasarımı hoşuma gitti.
+Çamurluk vb. aksesuarlarla gelmesi ile maliyet avantajı
- Şüpheli kadro kalitesi
- Azami 21" kadro olması, bunun da temin edilebilir olup olmadığının bilinmemesi ve ufak gelebilir endişesi

============

Bu kadar uzunca geveledikten sonra soruya geleyim. Whistle Yuma Man alınır mı? Yazdıklarımdan anlaşılabilecek beklentilerime uygun başka seçenek önerebilir misiniz? Yoksa Geotech Life al, kalan parayı aksesuar ve tur için gerekli çadır gibi ihtiyaçlara ayır mı dersiniz?

Ayrıca yeterince vurgulayadım sanırım; boyuma uygun kadro olması benim için en önemli şart. Bundan önceki bisikletim ufak olduğu için ergonomik açıdan çok sorun yaşadım ve senelerce bisiklete binmeyecesiye nefret ettirdi kendinden. Bu yüzden öneri ve uyarılarınızda bunu göz önünde bulundurmanızı rica ediyorum.

Sevgiyle kalın...
 
Scudo

Serbay Akar

Forum Demirbaşı
Kayıt
26 Nisan 2010
Mesaj
584
Tepki
209
Şehir
Ankara-Çankaya
Bisiklet
KTM
Öncelikle bu saatte böyle bir başlık açmışsınız galiba uyku tutmadı :D

Neyse bence bu aralar whistle çok satılıyor. 21" size yeter merak etmeyin. Bence yuma almalısın.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Dincer

Eser Sevinç

Eskiden buralar dutluktu
Kayıt
5 Nisan 2011
Mesaj
2.017
Tepki
3.078
Yaş
42
Şehir
Ankara - Eskişehir
İsim
Eser Sevinç
Başlangıç
1986—87
Bisiklet
Scott
Bisiklet türü
Yol bisikleti
geotech life 28`in test yazısı vardı okumadıysanız bilgi sağlayabilir size > (link)

Diğer bisikletler hakkında tecrübesi olan arkadaşlar yardımcı olacaktır. Kadro boyu olarak o kadar korkacak bir şey yok, zaten lastikler 28 , bende 26 mtb 20" kadro var ve boyum 192cm, fazlasıyla yetiyor, 20-21" size de yeteceğini tahmin ediyorum, yine de alırken denemek en doğru yöntem olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Dincer
Kayıt
23 Ocak 2010
Mesaj
14
Tepki
6
Şehir
İzmir
Öncelikler cevaplarınız için teşekkürler. Geotech'i listeme eklememde önemli etmenlerden biri de o incelemeydi. Fakat. bisiklete baktığım zaman alasım gelmiyor. Tamamen yüzeysel ve tasarıma dayalı, rasyonel olmayan bir yargı olsa da durum bu.

Yarın ya da ertesi gün Yuma'yı incelemek için Metin Bisiklet'e uğramayı planlıyorum ama onların da elinde 19" olanı varmış ve 21" temin edilebilirliğini soracaklarını söylediler. Eğer temin edilemezse doğrudan elenecek.

Kafama bir konu takılınca uyuyamamak gibi bir sorunum olunca ve kafama bu meseleyi takınca sabahın 5'ine kadar bilgisayar karşısında takılıyorum işte. :)

Sevgiler.
 

engin ku

Üye
Kayıt
24 Mart 2010
Mesaj
97
Tepki
62
Şehir
istanbul
Selam Emre,

Bende geçen ay senin durumundaydım. Önce Geotech, sonra Scott sonra Corratec ve sonrasında da Trek.

Ben son iki ye Corratec x-vert cross base ve Trek 7200 ile girdim. Arkadaş tavsiyesi ve araştırmalar sonucu Trek 7200 aldım. Nedeni ise Trek hakkında şu ana kadar ne bir olumsuz yorum duydum ne de okudum. Ayrıca ücretsiz bakım yapılması ve ömür boyu kadro garantisi olması diğer bir tercih sebebim. Corratec Deore donanımlı. Trek 7200 ise Alivio.

Bence bu iki bisiklete bakıp kafana yatanı alabilirsin. Umarım enkısa zamanda bu kaostan kurtulup bisikletine kavuşursun :D

Ne alırsan al şimdiden hayırlı olsun, iyi günlerde kullan
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Dincer
Kayıt
23 Ocak 2010
Mesaj
14
Tepki
6
Şehir
İzmir
Siz de bisikletinizi keyifle kullanıyorsunuzdur umarım. Sizin kafanızdaki Corratec ve Trek modelleri arasında kalmış olsam ben de Trek alırdım. X-Vert Cross Base de bana gitmez gibi geliyor sanki. Ön süspansiyonun 50 mm'den fazla olmasını istemiyorum ve fiyatı da aldıktan sonra dönüp 7300'e baktığımda pişman olacağım kadar yakın. :(

Eğer Whistle Yuma'nın 21" olanını bulamazsam Trek 7200'ü düşünmemde fayda var. Radikal bir donanım değişimi olmadan €150 az bir fark değil.

Sevgiler...
 
Kayıt
23 Ocak 2010
Mesaj
14
Tepki
6
Şehir
İzmir
Boyut hakkında Metin Bisiklet bana dönüş yapmayınca İleri Bisiklet ile konuştum. Onlarda da sadece 19" varmış ama 22.5" temin edebileceklerini söylediler ama sipariş üzerine olacağı için önceden deneme şansım olmayacak. Komik olan 22.5" model resmi Whistle sitesinde görünmüyor. (L olan 21") Bu seferde denemeden alıp da büyük gelmesi korkusu başladı bende. :)
 

Rüzgar Yolgezer

Daimi Üye
Kayıt
3 Nisan 2011
Mesaj
263
Tepki
41
Şehir
istanbul
Bisiklet
Cesur
ben de ayni durumdaydim. 2 hafta bol bol okudum bisikletler hakkinda. sonrasinda whistle yuma man e karar verdim. cumartesi gunu de almayi dusunuyorum. kadro icin soyle bir sey denmisti: kadro yolda birakmaz, ama diger donanimlar yolda birakir. hem alacagimiz zaten sehirici ya da sehirlerarasi yuksek oranda da asfalt. whistle da oyle kiytirik bir marka degil. yuma man kendi sitesinde 850 euro.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Dincer
Kayıt
27 Temmuz 2009
Mesaj
77
Tepki
87
Şehir
K.Çekmece, İstanbul
1300 TL gibi fiyatlara çıkılabiliyorsa neden Corratec X-Vert Motion'a bakmıyorsunuz?
Full Deore donanımlı ve Deore ile Alvio kıyaslanmaz bile :)
Ayrıca Jant telleri DtSwiss ve jant, fren, sele borusu, gidon gibi ekipmanlar zzyxx'ti en son baktığımda.
2.000 TL'nin üstüne çıkmadığınız sürece bundan daha iyisini bulabileceğinizden şüpheliyim.
Kadro konusunda da bu geçerli. en basitinden Corratec'in kadrosunda, arka disk fren kullanımında kadro kırılmasın diye ek bir parça var ki bu diğer kadrolarda genel olarak yok. çok önemli bir avantaj. ayrıca frenlerinin v-fren olması bir dezavantaj değil istanbul kullanıcısı için. hem frenleme kuvveti, kıyaslama listesindeki tüm bisikletlerin disk frenlerinden daha etkili; hem de papuç değiştirmek gerektiği zaman iş çok kolay. en iyisinden alsanız iki tane fren papucuna 10 TL verirsiniz ve kendiniz değiştirirsiniz. disk frende balataları değiştirmek biraz iş çıkarabilir :)
Delta Bisiklet'in servis kalitesi ile Whistle'ı almayı düşündüğünüz yerin servis kalitesi hakkında düşünün derim. benim açtığım konularda kısa bir yazı var bu konu ile ilgili. ve 3 sayfa cevap dönmüş...
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Dincer

soner kulak

Forum Demirbaşı
Kayıt
5 Ağustos 2009
Mesaj
424
Tepki
241
Şehir
kocaeli
ben bir corratec x vert cross base kullanıcısı olarak corrateclerin çok çok sağlam olduklarını söyleyebilirim 2 senede sadece bir kere jant akordu bozuldu oda patlak lastikle dağdan indiğim için.onun dışında kadro sağlamlık ve kalitesini tartışmıyorum bile bence kalite konusunda trekten kesinlikle aşağı değil.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Dincer
Kayıt
27 Temmuz 2009
Mesaj
77
Tepki
87
Şehir
K.Çekmece, İstanbul
Corratec kadroların Trek'ten aşağı olmasından vazgeçtik, X-Vert Motion'daki kadro, Trek'in 8500 sınırının altındaki tüm modellerinden daha iyi olabilir. ama şu da bir gerçek ki Corratec'in 2011 modelinde 6061 malzemeden üretmişler kadroyu. bu olmadı. 2010 ve 2009 model 7005 malzemeydi. yazdıklarım 7005 için geçerlidir.

ayrıca bugün 4-5 saat kadar bir Specialized Stumpjumper Pro kullandım M4 kadrolu. bu konuya kel alaka biliyorum ama o deneyimden sonra bisiklet ile ilgili yazdığım ilk mesajım olduğundan yazmak istedim. olmaz böyle bir güzellik. "esnemiyor". kadro ile ilgili en önemli bilgi bu. tamam benim kendi kadrom da fena değil ama "kadroda esnemezlik nedir, nasıl olmalıdır" sorusunun cevabını yaşayarak öğrendim bugün.

bu ek bilgiye de istinaden Corratec'in kadrosunun da esnemediğini bildiğimden, "seçim yaparken esnemezliğe dikkat edin" demek istiyorum.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Dincer

randie

Aktif Üye
Kayıt
6 Ağustos 2008
Mesaj
156
Tepki
89
Şehir
Izmir Karşıyaka
Anlamadığım şey şehir içi kullanım için dağ bisikletleri seçmişsiniz. Bunların yerine hibrit bisiklet daha uygun olur. Ayrıca, Deore Altus Alivio diye bence çok önemsemeyin. Shimano'nun alt seviye donanımları yeterli düzeyde, büyük farklar yok. Bunda Deore var bunda Alivio o zaman bu daha iyi demek yanlış. Bir de, bisikletin verilen parayı ne kadar hakettiği tartışmalı bir değerlendirmedir. Komponentlere bakarsınız ancak kullanılan malzeme kalitesi spesifikasyonlarda verilmez. Mesela Scott, özellik olarak listelenmeyen ama 200-300 TL fark edecek sele borusu, stem, gidon vs. parçalarda yüksek kaliteli malzeme kullanmasıyla tanınır. Kötü markanın daha ucuza satmasında bir etken de bu.
Diğer etken, üretilen kadrosetlerin mühendislik tasarımı.

Benim önerim marka tercihinde maceraya gerek yok. Bilinen ve kendini kanıtlamış markalar var. Trek'e yönelmeniz bu açıdan olumlu. Ancak dağ bisikleti yerine hibrit seçmeniz uygun olacaktır. Anladığım kadarıyla bisikleti fitness kullanımı için de düşünüyorsunuz. Fitness bisiklet diye bir sınıflandırma gündemde. Bu alanda dünyanın önde gelen modellerinin başında Specialized Sirrus serisi geliyor. Sonuç olarak önereceğim bisikletler:
1. Uzun turlar, şehir içi kullanım: Trek FX 7.3
2. Fitness, performans, yüksek sürat: Specialized Sirrus Elite
3. İkisinin ortası: Scott Sub serisi
 
Kayıt
23 Ocak 2010
Mesaj
14
Tepki
6
Şehir
İzmir
Öncelikle yorumlarınız ve önerileriniz için teşekkür ederim. Sırasıyla cevap vermeye çalışayım.

@Reyhan Yılmaz: X-Vert Motion doğrudan dağ bisikleti. 26" lastik ve 100 mm amortisör hareketi istemiyorum. Disk fren saplantım yok. Hatta mekanik disk fren yerine v freni terih ederim. (Bu fiyatlarda hidrolik diske itiraz etmem tabi) Servis konusunda da, 6 yaşındaki ilk bisikletim alındığından itibaren jant ayarı dışında hiç bir şeyi bisikletçide yaptırmamıştım. Bundan sonra da yaptıracağımı sanmıyorum ama uyarınızda haklısınız. Yüzyüze yapacağım bir alışverişte muhabbet ve karşılıklı iyi niyet olmalı. Fakat, marka/model tercihi şu an için satıcı tercihinden öncelikli.

@Soner Kulak, @Reyhan Yılmaz: Esas önemli olan nokta da kadro mukavemeti zaten. Ufak tefek biri değilim ve kendi ağırlığımın üstüne mühimmatı da yükledikten sonra kadro ikiye bölünmemeli. :p Kullanılan alaşım tercihlerini bizim karşılaştırmamız pek mümkün değil ama en azından Trek ve Scott taşıma kapasitesi rakamlarını açık açık yazmışlar. Bu sınırlar dahilinde kalıp da kadro kırılırsa kavga çıkarma hakkım var. :)

@Randie: Zaten dağ bisikleti değil hybrid seçmeye çalıştım (700 lastik/Ön amortisör). Ön amortisörü asfalt dışında çıkmayı planladığım için istiyorum. Yapacağım km'lerin %90'ında kilitli kalacak belki ama kalan %10'unda niye amortisörlü almadım diye kendime kızmamam lazım. Bu yüzden FX 7.3 yerine 7300'e bakıyordum. Bir de, ön amortisörlü olanlar hybrid, amortisörsüz olanlar şehir bisikleti olmuyor muydu bu sınıfta?

Fitness ile ilgili bir kaygı ve hedefim; daha doğrusu umudum yok.

Bisikletin ederini hesaplarken bütün olarak değerlendirmek gereğinin de farkındayım. Biraz da bu yüzden Trek markası saplantısından kurtulamıyorum ve Whistle'a kelepir buldum diye atlamıyorum sanırım.

Scott Sub 45, 2 hafta öncesine kadar 7300'le birlikte aklımdaki iki bisikletten biriydi.

@Alper Benli: Maşa ve kadro kırılmadığı sürece yolda kalacağımı sanmıyorum açıkçası. :) Ama diğer donanımların da zırt pırt arıza çıkarıp bisiklete binme keyfinden beni uzaklaştırmasını istemiyorum. Bu yüzden Alivio yerine Deore donanıma çıkmaya karar verdim ama sevgili Randie'nin dediklerini göz önünde bulundurup sadece aktarma organlarına değil de bisikletin bütünsel değerine bakmak daha iyi olacak gibi.

Whistle Yuma'yı görmeye de gidemedim. Pazartesi (Umarım) gidip gördükten sonra belki doğrudan eleyip Scott Sub 45 ya da Trek 7300 arasında kalacağım.

Cevaplarınız için tekrar teşekkürler....

P.S: Bir arkadaş satılık bisikleti ile ilgili özel mesaj göndermiş ama henüz 50 mesajım olmadığı için cevap veremiyorum. Hem cevap veremediğim hem de ilgilenmediğim için kusuruma bakmaz umarım.
 
Kayıt
23 Ocak 2010
Mesaj
14
Tepki
6
Şehir
İzmir
Bugün gittim, gördüm ve Yuma'yı aldım. Yarısı gece olmak üzere 5 Km civarı bindikten sonra ilk farkettiğim en önemli sorum kendi idmansızlığım. Düz yolda ciddi sorun olmadı ama vites kollarına alışamadığım için yokuşlarda zorlandım. Bisikletle ilgili olarak ilk aşamada bir sorun gözüme çarpmadı. Hatta göbekten dinamo ve farların şehir içi kullanımda yeterli olması sürpriz oldu. Bir süre daha kullandıktan sonra eminim gözüme batan sorunlar çıkar ama Trek de alsam da kulp bulurdum. :)

Yorum ve öneriler için tekrar teşekkür ederim.
 

randie

Aktif Üye
Kayıt
6 Ağustos 2008
Mesaj
156
Tepki
89
Şehir
Izmir Karşıyaka
Tebrik ederim, uygun fiyatli guzel bir urun almissiniz. Yokus cikmada zorlanmanizin diger nedeni bisikletin agirligi. Zira Yuman Man 16.5 kg yanilmiyorsam. Onerdigim modellerden FX 7.3 11.2 kg, SSE ise 10.5 kg. Diger etkenlerin yaninda, Yuma'nin uzerinde cok fazla aksesuar olmasi bu farki yaratiyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Dincer
Kayıt
23 Ocak 2010
Mesaj
14
Tepki
6
Şehir
İzmir
Haklısınız ama ben ham olduğumu varsaymayı tercih ediyorum. (Tartışmasız bir şekilde de hamım) 3 aydır çok yoğun bir diyet yaptığım için süregelen bir halsizlik durumum da var.* :) Önceki onlarca diyetimde sporla birlikte denemiş ve her seferinde başarısız olmuştum. Bu sefer spor değil sadece kalori minimizasyonu ile denedim. Şimdilik iyi gidiyorum ama normal aktivitenin dışında takatim kalmıyor. Kilom kabul edilebilir seviyeye indikçe aktivite ve beslenme dengemi düzeltmeyi umuyorum.

Önceki paragraf fazla gereksiz bir beyan oldu ama durum budur.

Neyse, Trek alsaydım da aynı ağırlığa çıkacaktı. Tabii alışıp belli bir kondisyona ulaşana kadar aksesuarları almayı ertelemeyi planlıyordum ve hub dinamo falan almazdım. Bu şekilde, bagajımı bağlayıp çıkabilirim yola. Tabii, eşeklik yapıp kask almayı ertelemeseydim. :(

Sevgiler...
 

SALİH TUNÇKIRAN

Daimi Üye
Kayıt
6 Şubat 2011
Mesaj
226
Tepki
138
Şehir
MERSİN
hayırlı olsun en güzelini yapmışsın. bisikletin birkaç kilo ağırlığı önemli değil. yarışlara katılmayacağız nihayetinde. uzun süre bisiklete binmedi isen çok hamsın dır. düzenli olarak binip kondüzyonunu 1 ay içerisinde yükseltirsin.
 
  • Beğen
Tepkiler: Emre Dincer

adem er

Daimi Üye
Kayıt
10 Ağustos 2011
Mesaj
340
Tepki
143
Şehir
konya - antalya
kolay gelsin; bütün yazışmaları okudum. hemen hemen aynı kaygıları taşıyor ve aynı tür bisikletler arıyoruz. sizin şansınız bisiklelere dokunabilmek, görebilmek ve hissedebilmek. son kararınız hakkında bilgi ve tecrübelerinizi benimle paylaşır mısınz.
rumuz: anadoluda bir köy öğretmeni
 
Kayıt
23 Ocak 2010
Mesaj
14
Tepki
6
Şehir
İzmir
Selamlar,
Sağlık problemlerim sebebiyle 1 aydır binemiyorum ama öncesinde 1000 km civarı yol yaptım Genel olarak son derece memnunum. Tek şikayetim kullandığım güzergah için 700-35 lastik yerine 26 inch kalın lastik alsam sanki daha konforlu olacakmış. İstanbul şehir içindeki asfalt ve trafikten kaçarken zorunlu olarak düştüğüm çukurlar sinir bozucu. (Şimdilik jant akordunun bozulmamasının da dumur olmama sebep olduğunu belirteyim.) Bundan başka bir kulp da bulamadım. :)

Uzun lafın kısası, kişinin kullanım beklentileriyle örtüştüğü sürece Whistle Yuma'yı tereddütsüz tavsiye edebilirim.

Sevgiler....