Kapak toplama kampanyası! İlginç gerçek?

chnkrmz

kırdılar beni layer layer.
Kayıt
16 Şubat 2014
Mesaj
5.659
Tepki
5.026
Yaş
36
Şehir
54karya
İsim
Cihan KIRMIZI
Başlangıç
1995—96
Bisiklet
Cannondale
Bisiklet türü
Cyclocross
haberin doğruluğunu bilmiyorum ama paylaşma gereği duydum...
facebook ta bi paylaşımda gördüm.

.....................

Bu yazı hepinize "Kapak" olsun !

Özürlilere tekerlekli sandalye vereceğiz bahanesiyle toplanan mavi kapakların altından işadamları ile hükümetin elele verdiği büyük bir sahtekarlık çıktı.

Üreticilerin hükümet ile elele verip hayata geçirdiği mavi kapak sahtekarlığını Avukat Erdem Akyüz ortaya çıkardı.

İşte Mavi kapak sahtekarlığnı anlatıldığı HukukiHaber'de yayınlanan o yazı...

Doğa ve insanlara çok zararlı olan pet şişeler toplanmıyor da, neden kapakları toplanıyordu.

Bu mavi kapaklar çok mu kıymetli idi.

Hayır.

Pet şişe üreticileri, ürettikleri bu zararlı maddeyi toplamak ve dönüştürmekle yükümlü idiler.

Ama bunları toplamak, biriktirmek ve dönüştürmek hem masraflı hem de zordu.

Bu kadar zahmete girmektense, bürokrat ve politikacılarla kol kola girdiler ve bir çare buldular. Pet şişe kapağını toplayan, aynı miktar şişeyi toplamış sayılacaktı.

Öyle ya, ellerinde kapak olduğuna göre, elbette şişesi de vardı !.

Peki bu kapaklar kime toplatılacaktı.

Burada ikinci bir oyun devreye girdi. 500 kilo kapak getirilmesi halinde, özürlülere bir adet tekerlekli iskemle verilecekti.

Böylece hayırsever halkımız, kandırılarak çöpçü gibi kullanıldı.

Tekerlekli iskemlede payımız olsun diye düşünen insanlar; ceplerine, çantalarına, ev ve iş yerlerine doldurdukları mavi kapakları, daha büyük toplama ünitelerine attılar. Kapaklar buradan üreticiye gitti. Üretici bu kapakları “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na” göstererek, aynı miktar pet şişe topladığını beyan etti. Hem cezadan kurtuldu, hem de teşekkür aldı.

Oysa tek bir şişe bile toplanmamıştı.

Denizler, göller, akarsular, yollar, parklar, bahçeler pet şişeler ile dolmuştu ama ağızlarında tek bir kapak yoktu.

Üretici, fabrikatör-akıllı iş adamı, çakma piyasadan aldığı en ucuz ve sağlık için zararlı birkaç tekerlekli iskemleyi, basın huzurunda vererek bir övgü de buradan aldı.

Bu yazımız ardından çok yorum aldık: Pek çok kişi, kullanıldıkları için üzgündü. Üstelik bu kullanılmaya özürlüler de alet edildikleri için iki defa üzgündüler. Bu şekilde bir kullanılmaya araç olarak kullanılan bürokrat ve siyasiler hakkında hiçbir işlem yapılmadığı için bir kez daha üzgündüler. Kimbilir, nerede ve kaç defa daha kullanıldıklarını, aldatıldıklarını düşündükleri için de kızgındılar.
Ama bir kesim daha vardı ki, yazılanları ciddiye almıyor, inanmıyor ve eski görüşlerinde direniyorlardı. Bu kişiler ya çok “iyi niyetli” ya da “niyetsiz”diler.

İşte bu yazı onlar için yazıldı;

Eski yönetmelik yürürlükten kaldırılarak, 24.8.2011 gün 28035 sayılı Resmi Gazete’de bir yönetmelik yayınlandı.

Adı “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” idi.

Yeni yönetmeliğin 4. maddesinde “nelerin ambalaj ve nelerin ambalaj atığı” olduğunun “Ek.1 sayılı cetvelde” gösterileceği yazılı idi.

“Ambalaj Tanımına İlişkin Örnekler” başlıklı Ek:1 sayılı cetvelin, 1. maddesinde “Ambalaj ve atık olarak kabul edilen maddeler” sayılmıştı.

Bunların arasında aynen şu madde vardı : “Su, maden suyu, meyve suyu, şampuan, deterjan ve benzeri ambalajların kapakları”

Yani yalnızca “kapak” ibaresi vardı, kapağın ucunda olduğu şişelerin ismi geçmiyordu, yönetmelikten çıkarılmıştı.

Ve “kapak toplamak” yeterli idi.

Halkı kandırmak ve dümenini yürütmek bu kadar kolaydı.

İşte böyle yönetiliyor, böyle kandırılıyorduk.

Bu yazı da hala ayılmayanlara “kapak olsun!”
 
  • Beğen
Tepkiler: cenktopoglu
Scudo

Yunus Emree

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Nisan 2013
Mesaj
867
Tepki
150
Şehir
giresun
Bisiklet
Sedona
"Tekerlekli iskemlede payımız olsun diye düşünen insanlar; ceplerine, çantalarına, ev ve iş yerlerine doldurdukları mavi kapakları, daha büyük toplama ünitelerine attılar. Kapaklar buradan üreticiye gitti. Üretici bu kapakları “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na” göstererek, aynı miktar pet şişe topladığını beyan etti. Hem cezadan kurtuldu, hem de teşekkür aldı."

Anlamadığım şey bu bakanlık nereye bağlı hükümete bağlı değil mi, madem öyleyken hem hükümetle el ele verip hem de nasıl cezadan kurtuluyor ki?
 

Ali Ç.

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ağustos 2012
Mesaj
670
Tepki
145
Şehir
istanbul
@Yunus Emree
Kardeşim bahsi geçen üretici bakanlık değil
 

Ali Ç.

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ağustos 2012
Mesaj
670
Tepki
145
Şehir
istanbul
(link) a da bakarsanız herhangi bir şirketle alakası olmadığını, bir ege üniversitesi diş hekimliği fakültesinin yapmış olduğu bir kampanya olduğunu ve bu kampanyanın bittiğini görürsünüz.
Ayrıca
O paylaşımlara göre 15 kere paylaşmayanların evini karabasanlar hayaletler cinler basıyor.
Komik olmayın…
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Arkadaşlarım, birkaç noktayı açıklamama izin veriniz, malumunuz ben plastikle uğraşan bir mühendisim.
PET şişe kapakları genellikle Polietilen hammaddeden yapılır, yani kolayca kırılarak yeniden kullanılır, %100 geri dönüşümlüdür. Direk yeniden kapak yapabilirsiniz veya başka plastik ambalajlarda, poşetlerde kullanabilirsiniz.
PET malzeme ise öyle değil, hem kırılması ayrı bir dert, ısınma etkisiyle yanar, rengi kahveye döner, tam şeffaf olması gereken şişenin rengini bozacağı için kullanılamaz veya çok cüzzi kullanılır, çoğunluklada dolgu malzemesi olarak alakasız işlerde kullanılır. Kısacası kimsenin rağbet etmediği bir atıktır. Şu andaki işyerimin altında böyle bir tesis vardı, kullanılan su parasını dahi karşılamadığı için kapattı. Öyle ya, önce temizlemek lazım, çöpten geliyorlar. Kapakları yıkaması daha kolay.

Türkiyedeki kampanyadan haberim yok, sadece kapağı toplayıp şişeyi niye toplamıyorlar diye düşünenleri aydınlatmak istedim.
 

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
EGE ÜNİVERSİTESİ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİ TARAFINDAN BAŞLATILAN PROJEMİZ GERİ DÖNÜŞÜM VE LOJİSTİK DESTEK SAĞLAYAN FİRMALARIN KAMPANYAMIZDAN ÇEKİLMELERİ NEDENİYLE BİTMİŞTİR. Demekki sadece ege üniversitesinin çabası bu olayı başlatması ile olmamış firmalar çekilmiş peki bunlar hangi firmalar??? ve niye çekildiler ozaman..
 

Yunus Emree

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Nisan 2013
Mesaj
867
Tepki
150
Şehir
giresun
Bisiklet
Sedona
@Ali Ç.
Orası tamam zaten de benim demek istediğim üretici hükümetle el ele vermişken bunlar hangi cezadan kurtulmuş oluyor orda.
 

Hakangim

Aktif Üye
Kayıt
19 Nisan 2014
Mesaj
124
Tepki
62
Şehir
Bursa
En kötü durumu düşünüyorum;
Diyelim ki dandik sandalye veriyorlar.. Ya da hiç vermiyorlar, olsun en azından kapakların geri dönüşüme gönderdiğimiz için doğayı kapaklardan kurtarıyoruz bence. Bu haberi bi kaç ay önce okumama rağmen ben kapak toplamaya devam ediyorum.
 

Ali Ç.

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ağustos 2012
Mesaj
670
Tepki
145
Şehir
istanbul
@Yunus Emree
Haber yalan üretici müretici yok kardeşim okumuyor musun yorumları ? Üniversite kampanyasından ibaret. Yazıyı yazan arkadaş nasıl bir ütopyada yaşıyorsa artık bahsi geçen ütopik şirketler de o ütopyanın yasasındaki cezalardan kurtulmuş oluyor işte
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet Fidancı

BF Okuru

Üye
Kayıt
6 Eylül 2004
Mesaj
0
Tepki
2
Bir plastik Enjeksiyon operatörü olarak Raşit abinin görüşlerine katılarak şunu da eklemek istiyorum. Toplanan mavi kapaklar üretici firmaya geri dönmez. Taşeron firmalara verilir ve geri dönüşümü sağlanır. Çalıştığım firma da bir dönem bunu yapmıştı. Aslında uzun uzadıya bu mevzu ele alınabilir fakat sayfalarca yazı çıkar. Olaylar ve silsilesi.. Sadece bilmenizi isterim haber asparagas.
 

Yunus Emree

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Nisan 2013
Mesaj
867
Tepki
150
Şehir
giresun
Bisiklet
Sedona
@Ali Ç.
Tüm yorumlarınıza bakmamışım sadece alıntı yaptıklarınıza bakıp cevap veriyordum. Anlaşıldı şimdi. Ama ilk baştaki yazıya göre ortalıkta gariplik olduğu ortaya çıkıyordu.
 

Ali Ç.

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Ağustos 2012
Mesaj
670
Tepki
145
Şehir
istanbul
@Yunus Emree
Güzel bir dille neler yapılmaz ki ama bu asparagas olduğunu değiştirmiyor.

Bu arada sözüm cihan beye değil bu asparagas haberi çıkarana.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ahmet Fidancı

D.Mustafa

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Nisan 2014
Mesaj
1.168
Tepki
754
Şehir
izmir
Bir arkadaş da hemen TC. değilmi hiç şaşırmıyorum yazmış. Söylenen birşey e araştırmadan, aslını öğrenmeden ön yargıyla yaftalamak hiçte doğru değil.Bak ne oldu şimdi, haber asılsız, yaptığınız yorum nahoş kaldı.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
Kayıt
31 Mayıs 2010
Mesaj
46
Tepki
29
Yaş
29
Şehir
Mersin
İsim
Mustafa Çiftci
Bisiklet
Geotech
Üniversitenin daha farklı işlerle gündeme gelmek istedikleri için kampanyayı bitirdiklerine dair bi açıklamasını hatırlıyorum. Yoksa devam edecekti kampanya.
 

aycan turan

Daimi Üye
Kayıt
23 Mayıs 2014
Mesaj
205
Tepki
102
Yaş
36
Şehir
istanbul
Bisiklet
Salcano
kapakların üzerinde geri dönüsüm işareti olur bu işaret diger plastiklere göre daha iyi oldugunu gösterir. bu konuyu daha önce araştırmıstım. bi tek mavi kapaklar deil kola soda vs iceceklerdeki kapaklar içinde gecerli
 

Ahmet Fidancı

Extrem Yol Grubu - Extrem Dağ Grubu - İZMİR
Kayıt
20 Haziran 2011
Mesaj
668
Tepki
870
Yaş
49
Şehir
İzmir
İsim
Ahmet Fidancı
Başlangıç
1988—89
Bisiklet
Bisan
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Arkadaşlar bu konudan haberdar bir izmirli olarak konuya kısmen açıklık getireyim. Ege Üniversitesi kendi kendini yöneten vakıf tabanlıdır. Ancak siyasi kimlik olarak malumdur ve seçicidir.
Üniversite anlaştığı bir medikal firma aracılığı ile kampanya başlatmış ve bu plastiklerden galoş ürettirerek hastanede kullanmış, bunun tahmini metrağı kadar bedeli sermaye yapıp orta kalitede sandalyeleri engellilere dağıtmıştır. Ancak bu tutar çok cüzzi olduğu için kayda değer bir sandalye dağıtılamadı. Yani kısaca tutmadı. Dolayısı ile kampanyaya son verildi. Siyasi polemik yapmak isteyen fırsatcı eziklerde bu tür haberlerle siyaset yapma gayretindeler.
Olay budur. Galoş kardeşim başka bir şey değil...
 

D.Mustafa

Forum Bağımlısı
Kayıt
16 Nisan 2014
Mesaj
1.168
Tepki
754
Şehir
izmir
@kadir aydin
Oldu oldu. Siz önce karşınızdakine saygı gösterinde sonra tartışalım. Kapağa da bu kadar takmanızın sebebini anlayamadım. Umarım önceki anılarınız kötü değildir.size iyi günler dilerim.
 

geloturikidakka

Daimi Üye
Kayıt
1 Kasım 2014
Mesaj
201
Tepki
176
Şehir
Fethiye
İsim
Olgun Z.
Bisiklet
Diğer
İnsan mutlu oluyordu yine de o kapağı toplama kutusuna atınca be güzel projeydi:)