@Anonim Vallahi Hocam, nasıl anlatayım...
Bu yeni kahve akımı kendi kendini 3. Nesil (3rd Wave) olarak adlandırıyor. Bunu yaparken Nescafe vb hazır kahveleri 1. nesil olarak alıyor. Bunu fazla konuşmaya gerek yok. Starbucks'ın öncüsü olduğu, kahveyi global bazda bir borsa ürünü olarak satın alıp (hangisi ucuzsa) endüstriyel ortamda kavurup Dünya çapındaki bayilerine dağıtan grup ise 2. nesil olarak sayılır. Bizim Kahve Dünya'sı gibi firmalar bu gruptadır. 3. Nesil kendini şöyle tanımlar: Kahveye tıpkı bir mutfak ürünü gibi değer verir. Beyaz etin yanında bilmem ne şarabı içmeyi bilmekten; eti mangalda şu kadar sefer çevirip, dananın şu kısmını fırına verip öteki yerini kızartmaktan bahsediyorum. Hangi balığın hangi mevsimde yendiğini biliriz değil mi? İşte kahve de bu saygıyı hakeder. O kadar ki, kahvenin hangi ülkenin hangi çiftliğinden geldiğini ve o çekirdeklerin hangi biyolojik türden olduğunu biliriz. (Dalga geçmiyorum, yüzümde bir gülümse yok). Bu kahveyi evimize getiririz, nasıl bir tad vermek istiyorsak, o çekirdeğin hangi özelliklerini ön plana çıkarmak istiyorsak ve ne şekilde demleyeceksek ona göre kavruruz. Kavurduktan sonra uygun ekipmanla öğütüp, demleyip içeriz.
Şibo ve starbaks şunu yapar, zaten kalitesiz olan çekirdekleri alırlar, kimini kömürleşene kadar, bir kısmını yakana kadar kavururlar ve size içirirler. Siz de "aaa abi ne kadar farklı, işte bak gördün mü" dersiniz. Ben size yanmış dana etiyle yanmış geyik eti versem farkın ne kadarını anlayabilirsiniz ki, zaten asıl önemli olan farklar yanıp gitmiştir. 3. nesil kahveciler kahveyi asla öldürene kadar kavurmazlar. Kahveyi yetecek kadar (hatta bizim Türk kavurucular yetmeyecek kadar) kavurur. Halen "canlı" olan bir mutfak ürünü tüketirsiniz.
Benim demlediğim triple espressolar çoğu arkadaşıma hayli sert geliyor. Buna rağmen ben 2. dalga kahvecilerde espresso içemiyorum. Bunu yazarken züppelik anlamında, beğenmiyorum diye algılamayın. İçemiyorum, sek rakının içine viski ve vodka katılmış gibi hissediyorum. Bir içeceğin sert gelmesiyle içilemez kıvamda olması farklı şeylerdir. Gittiğiniz kahvecilerde sütlü içecek yerine espresso sipariş edin ve deneyin. Bir de 3. nesil kahvecilere gidin ve farkı görün. İlk defa içecekler Afrika kahvesi istemesin, asitideleri genelde çok yüksektir ilk başta sıcak limonata içtiğinizi sanırsınız

Merkez Amerika kahveleri daha dengelidir, full city plus kavruldularsa asitide fazla rahatsız etmez. Ankara'daysanız bana da gelebilirsiniz (tabi benim orada olduğum zamanı denk getirmeniz gerekiyor)