Scudo Sports

Kahve kültürü

Bende öğütme, kavurma felan işine girerek espresso için çok uğraştım fakat o makinaların temizliği, şunu, bunu bana göre değildi. Sonunda bu vatandaşı aldım muazzam şekilde kahve yapıyor. Ama insan içmeye kıyamıyor bu döviz kurları karşısında :D

DSC_7997.jpg

Scudo
Bende krups marka espresso makinamı sattım şimdi yeni bir makina arıyorum tam otomatik olsa güzel olur diyerek araştırma içerisindeyim. Kapsül kahvenin içerisindeki kahvenin altında bulunan süzğeç alüminum folyadan yapıldığı için yüksek sıcaklık altında metallerin suya geçtiğini düşünüyorum ve nu yüzden sağlıklı olmadığı kanısındayım. Diğer makinalarda kısmen aynı sistem ile çalışıyor fakat şu tarz makinaların daha iyi olacağını tahmin ediyorum.
http://media.bosch-home.com/awh/840/840/Files/Bosch/Tr/tr/ProductFiles/ProductImages/EpsImages/MCSA032525_TCA5201_def.eps

• Beğen
Tepkiler: ilker ates
@Kazuya Eğer öğütmek için biraz uğraşmayı göze alırsanız şunu öneririm: (link)

Gerekli ayarları yaptıktan sonra espresso için bile kahve çekebiliyorsunuz. Hem de diğer öğütücülere göre çok ucuz.

Yoğunluk nedeniyle son zamanlarda pek giremedim buraya yazmak için. Uzaktan uzağa yazı gelmiş mi diye kontrol ediyordum.
Görüşmeyeli öğütücü ve okulda arkadaşlarımda kahve demlerken kırdığım chemex'imi aldım.
uploadfromtaptalk1450893596806.jpg
Baratza Presico öğütücüm
Chemex'im
Hario'm

Ben bu başlığı yeni farkediyorum. Ben evde ocak üstü bir kavurma aletiyle kahvemi kendim kavuruyorum. Bonarri'den toplu yeşil çekirdek alımları yapıorum, şu an yaklaşık 10 kilo çekirdeğim var. Ayda 1.5-2kg civarı tüketimim oluyor. Şu aralar şehir değişikliği sebebiyle günlük düzenim değişti o yüzden 1kg civarına düştü. Kavurduğum kahveyi ortalama 3-4 gün dinlendiriyorum. En yoğun tüketimim espresso olarak oluyor. La Spaziale Vivaldi espresso makinem ve La Spaziale Astro öğütücüm var. 94C'de 22gr kahve kullanım 44gr sıvı alıyorum. Elim yatkın olduğundan makine üzerinde hem görsel hem de işlevsel değişiklikler yaptım.

Makinanın ve evimizdeki kahve köşemizin son hali bu. Ahşap işçilikler ve beyaz renk benim yaptığım değişiklikler: Espresso dışında aeropress ve porlex değirmen kullanıyorum. Ne yazık ki drip yöntemleri bana hitap etmiyor. Kahveyi daha yoğun içmek istiyorum. Denediğim bütün drip yöntemleri bana çay kıvamında geldi. Zaten dripleri sevenler de benim triple espressolarımı içemiyorlar, açıkcası drip yerine çayı tercih ederim. Kalabalık olduğumuzda ise siphon yöntemini kullanıyorum. Hem görsel olarak etkileyici oluyor hem de aynı anda 3-4 kişilik sunum yapabiliyorum.

@Firochromis Merhaba makinanız a benzer tasarımda bir makinayı incelemiş ve beğenmiştim fakat fiyat olarak beni biraz aştı. Ağşap kısmı fabrikada orj halde çıkıyor fakat beyaz kısım konusunu nasıl hallettiniz ? Kaplama mı boya mı yoksa folyo çalışması mı ?
http://gearpatrol.com/wp-content/uploads/2015/03/espresso-gp-lucca.jpg

kahvemi,hergün bi adet ,içine bi çay kaşığı hindistan çevizi yağı .:harika:

@D.Mustafa Bu modelin adı Lucca ve La Spaziale'nin ABD distrübitörünün çabasıyla ABD piyasası için üretildi. Bu distribütör zaten Vivaldi modelleri için özel yapım ahşap paneller satıyordu ($500) civarında, bu modelde pakete dahil etmişler demek ki.

Ben ahşap parçaları kendim yaptırdım ve makina ve öğütücü üzerindeki metal parçaları statik boya ile boyattım. Bardak ısıtma kısmına ise aynı renkte temperli cam yaptırttım.

Bu mesajı yazarken farkediyorum ki, evimdeki İtalyan yapımı aletlerin sayısı bir hayli fazla :)

Arkadaşlar evde cafe latte yapmak için nelere ihtiyaç duyulur? Bilen varsa aydınlatıversin çok sevinirim. Gerçi yazılan mesajları da okumadım ama sorayım dedim.

@Firochromis her halükârda özel makineye ihtiyacımız var. Ekran görüntüsü de epey anlaşılır. Ben mekanlara sırf latte içmeye giden birisiyim. İki-üç günde bir mutlaka gidip içiyorum yani cafe latte yaşam tarzı gibi bir şey benim için ama sürekli git git git nereye kadar. Evde gerekli her şeyi kurup yaparsam daha iyi olur sanırım. Teşekkür ederim. :)

@Anonim Geleneksel latte espresso ile yapılır ve köpürtülmüş süt ile tamamlanır. İyi espresso ise ne yazık ki iyi makine gerektirir. Basit makinalar makina içerisindeki su sıcaklığını sabit tutamazlar ve kalikteli motor kullanmazlar. Bazı makinalarda 15 bar basınç filan yazar ya, bilmeyenler de güçlü makinaymış der. Halbuki iyi espresso 8.2 ile 9 bar arasında yapılır. Mesele yüksek basınçla basmak değil, fazla basınç olursa kaşığın içindeki kahve tabakası dağılır gider. Basınçla gelen su kahveden birşey alamadan akar.

Benim bu başlıktaki kahve severlere tavsiyem:

1. Kesinlikle taze kavrulmuş kahve kullanın. Şibo, starbaks vs. size 1 yıl önce kavrulmuş kahveyi satar. O kahve artık aromalarını yitirmiştir. Kimse kusura bakmasın da şibo'nun şu kahvesi iyiymiş, diğeri böyleymiş lafları beni gülümsetiyor. Hepsi birbirinin aynı ve hepsi berbat! Aydınlık tarafa gelin, kahvefabrikası, coffeenutz vs sitelerden kahve alın. Güzel kahve tüketin :)

2. Belki şaşıracaksınız ama almanız gereken zorunlu ekipman bir öğütücü. Bütçeniz kısıtlıysa, 100tl mertebelerine ebay'den Porlex almanızı tavsiye ederim. Sözen'ler daha ucuz ama tavsiye etmem.
Ögütülmüş kahveyi dakikalar içinde demlemelisiniz. Kahveye taze alıp öğüttürerek sipariş ediyorsanız büyük hata yaparsınız. Kaliteli kahve satan yerlerin öğütülmüş çekirdek satmaları aslında kendi oturtukları dalı kesmektir. Bütçe biraz daha genişse elektrikli ama "burr" denen değirmen mekanizması olan ögütücülerden tercih edin.

3. Taze kahve işinde yeniyseniz sizlere önereceğim demleme türü drip yöntemleridir. Taze kahve içerken yeni tadlar farkedeceksiniz. İçimi alıştığınız odun tadlı kahvelere göre daha zor olabilir. Drip yöntemleri o yüzden iyi bir başlangıç olur.

@Firochromis bu bilgilerden dolayı çok teşekkür ediyorum açıkçası hiç bilmiyordum şaşırdım fakat şunu sorayım o halde, peki bu kahve diyarı, kahve dünyası, bilmem ne kahvesi vb. mekanlarda içtiğimiz kahvenin kalitesi nasıl sizce? Yani bu anlattıklarınız gibi mi yapıp da önümüze koyuyorlar yoksa nasıl? Eğer tam tersiyse biz daha doğru düzgün kahve içmedik demek oluyor. Şöyle ağız tadıyla saf ve mis gibi kahve içmek için en ideâl mekan evimiz olsa gerek ki, hangi mekanlar bu işi düzgün yaparlar. Ama ilk paragrafta verdiğiniz bilgiler de çok önemli bilgiler.

@D.Mustafa Hehehe, bisikletine neden parça yükseltme vs yapıyorsan bunun da mantığı aynı. Daha iyi performans almak, kişiselleştirmek vs :)

• Beğen
Tepkiler: D.Mustafa
@Anonim Vallahi Hocam, nasıl anlatayım...

Bu yeni kahve akımı kendi kendini 3. Nesil (3rd Wave) olarak adlandırıyor. Bunu yaparken Nescafe vb hazır kahveleri 1. nesil olarak alıyor. Bunu fazla konuşmaya gerek yok. Starbucks'ın öncüsü olduğu, kahveyi global bazda bir borsa ürünü olarak satın alıp (hangisi ucuzsa) endüstriyel ortamda kavurup Dünya çapındaki bayilerine dağıtan grup ise 2. nesil olarak sayılır. Bizim Kahve Dünya'sı gibi firmalar bu gruptadır. 3. Nesil kendini şöyle tanımlar: Kahveye tıpkı bir mutfak ürünü gibi değer verir. Beyaz etin yanında bilmem ne şarabı içmeyi bilmekten; eti mangalda şu kadar sefer çevirip, dananın şu kısmını fırına verip öteki yerini kızartmaktan bahsediyorum. Hangi balığın hangi mevsimde yendiğini biliriz değil mi? İşte kahve de bu saygıyı hakeder. O kadar ki, kahvenin hangi ülkenin hangi çiftliğinden geldiğini ve o çekirdeklerin hangi biyolojik türden olduğunu biliriz. (Dalga geçmiyorum, yüzümde bir gülümse yok). Bu kahveyi evimize getiririz, nasıl bir tad vermek istiyorsak, o çekirdeğin hangi özelliklerini ön plana çıkarmak istiyorsak ve ne şekilde demleyeceksek ona göre kavruruz. Kavurduktan sonra uygun ekipmanla öğütüp, demleyip içeriz.

Şibo ve starbaks şunu yapar, zaten kalitesiz olan çekirdekleri alırlar, kimini kömürleşene kadar, bir kısmını yakana kadar kavururlar ve size içirirler. Siz de "aaa abi ne kadar farklı, işte bak gördün mü" dersiniz. Ben size yanmış dana etiyle yanmış geyik eti versem farkın ne kadarını anlayabilirsiniz ki, zaten asıl önemli olan farklar yanıp gitmiştir. 3. nesil kahveciler kahveyi asla öldürene kadar kavurmazlar. Kahveyi yetecek kadar (hatta bizim Türk kavurucular yetmeyecek kadar) kavurur. Halen "canlı" olan bir mutfak ürünü tüketirsiniz.

Benim demlediğim triple espressolar çoğu arkadaşıma hayli sert geliyor. Buna rağmen ben 2. dalga kahvecilerde espresso içemiyorum. Bunu yazarken züppelik anlamında, beğenmiyorum diye algılamayın. İçemiyorum, sek rakının içine viski ve vodka katılmış gibi hissediyorum. Bir içeceğin sert gelmesiyle içilemez kıvamda olması farklı şeylerdir. Gittiğiniz kahvecilerde sütlü içecek yerine espresso sipariş edin ve deneyin. Bir de 3. nesil kahvecilere gidin ve farkı görün. İlk defa içecekler Afrika kahvesi istemesin, asitideleri genelde çok yüksektir ilk başta sıcak limonata içtiğinizi sanırsınız :) Merkez Amerika kahveleri daha dengelidir, full city plus kavruldularsa asitide fazla rahatsız etmez. Ankara'daysanız bana da gelebilirsiniz (tabi benim orada olduğum zamanı denk getirmeniz gerekiyor) :)

@Firochromis siz tam anlamıyla bu işleri güzel çözmüş ve öğrenmişsiniz. Az yukarıdaki mesajınızda evinizdeki bölüm de çok güzelmiş yani sırf kahve özel köşesi. Bu paylaşımınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum. Verdiğiniz örnekler de gayet yerinde ayrıca. Kahve severler bu bilgileri mutlaka dikkate almalılar. :)

@Firochromis 2 yıl kadar önce bende merak saldım. Başlangıç makinası olarak bekonun bir modeliydi onun önerildiğini gördüm ve bulup aldım. Sozen değirmen felan ekipmanı kurdum tam bir baristaydım artık :D İlk gün yaptık birşeyler, 2 3 4 derken aradan 1 hafta geçti baktım hanım söylenmeye başladı her tarafı batırıyosun felan benimde zoruma gidiyodu açıkçası temizliği şunu bunu kaldırdım bir kenara. (geçenlerde hanım evde kalabalık ettiğinden temizlik sırasında attığından bahsediyordu :D)
Sonrasında nespresso ile devam ettim. Ben işin başında bıraktığım için zaten çok hatta hiç bir şey yapmış sayılmam kahve adına ama bulunduğum şehirde sb, gloria, kahve dünyası, gönül kahvesi vs vs vs. Hiç birinde nespressonun yaptığı kahvenin yakınından bile geçenini içmedim. Ama bu işi gerçekten hakkını vererek yapan birinin elinden içmeyi istiyorum. :)

@Saturn çok güzelmiş valla teşekkür ederim,. Bilakis uğraşınca daha güzel olur:)

Geri