Scudo Sports

Kahve kültürü

Az önce farklı demleme stilleriyle olacak olan tarif silsilesinin ilk hamlesini başlatmak üzere french press ile demleme yaptım. Evde olan ve değerlensin dediğin tchibo barista kahvesini kullandım.
Kahve: 20 gr
Su: 320ml / 92c derece. Ön demleme 60ml
Oran: 1/16
Süre: 2.30 basma, 3.10 tamamen boşaltma.
Önce french pressimi ısıtıyorum.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/24/95da0b8b6ca09f1b81eaa8f854a8c8e5.jpg
Kahvemi coarse ayarda öğütüyorum.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/24/db093f48d4f2457d67b27c0174888f9f.jpg
Isınan f.press'e kahvemi koyup 92c derecelik suyum ile ön demleme yapıyorum.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/24/6a5899dfce17a13248f26dea067d5438.jpg
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/24/7faf1001fac1336a6df6e6b326d9fe5a.jpg
30 saniye sonra suyumun tamamını oval hareketler yaparak 15 saniye içerisinde boşaltıyorum.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/24/db535a5e7ea1ff739f2b2ee07be71152.jpg
8-9 tur atacak şekilde karıştırıyorum.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/24/da957489fbc4781c7489f046c48dd948.jpg
Press süzeğinin yukarı pozisyonunu fotoğrafta olduğu gibi tüm kahve tanecikleri batacak şekilde konumlandırıyorum.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/24/d443e8b133610c654be0c659392c78ab.jpg
2.30 olunca sürem ağır bir şekilde pressliyorum.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/24/8262afcbc47037aebeb259dbedd70dcf.jpg
Fazla zaman kaybetmeden kupama dolduruyorum.
http://images.tapatalk-cdn.com/15/10/24/cd214320f9d581b6e75a75abc8d13694.jpg

Süreyi böyle yapmamın sebebi zaten acı olan kahvemin daha da açılaşmasını engellemek. Istenilen zevke göre şekillenebilir.
Su sıcaklığını 92 yapmamın sebebi, koyu kavrum olan kahvemin aromalarını bu sıcaklıkta yakalayacak oluşum. Koyu kavrumlar daha sıcağını tolere etmeyebilir.

Scudo
@ilker ates
Eğer fazla sıcak olursa ne olur kahveye? 92 derece falan görünce dedim acaba ben çok mu sıcak koyuyorum. Bu arada açık kavrum benim kahve.
Çaydanlıkta ısıtıyorum, ocaktan çektiğim gibi 10-15 sn bekleyip boşaltıyorum. Koyu sevdiğim için su ne kadar sıcaksa o kadar koyu olur diye düşünerek...
Daha fazla beklememi tavsiye eder misiniz?

@Mustafa Kocabaş
Daha sıcak olursa uçucu yağ asitleri daha fazla çözülür, aromalar düşer. Kendini salan kahve istenmeyen tatları daha da fazla açığa çıkaracaktır. Çaydanlıkta kaynatıyorsanız çok daha fazla beklemelisiniz çünkü kettle gibi olmaz, ısıyı daha iyi muhafaza eder.
Kettleda kaynatınca ben kuğu boynu kettleıma aktardıktan sonra bile 1 dakika kadar bekliyorum.

• Beğen
Tepkiler: emre0x5d
@Mustafa Kocabaş
Kimya veya tıp malzemeleri satan yerlerden basit bir termometre alabilirsiniz aslında.

• Beğen
Tepkiler: emre0x5d
Aynen alayım bari bir tane. Şimdilik multimetrenin sıcaklık sensörüyle ölçerim artık.

• Beğen
Tepkiler: ilker ates
sütlük termometreleri de var bu arada. o da kullanılabilir:
(link)
ben ısı ayarlı kettle kullanıyorum. ama o da 80 90 100 gibi yuvarlak rakamlarda ısıtıyor.

Merhaba

Bende 1 senedir french press ile yapıp,içiyorum kahveyi.

önce tchibodan french press ile guetemala aldım. Tabi bunlara başlamadan evvel artık"ulan bu neymiş ya" moduna gelecek kadar okumuştum. 2 ay kadar sonra annem french pressi kırdı... Neyse aldım yeni bir alet. Kahveyi değiştirdim,çünkü kesmiyordu guetemala. Hatta genel olarak tchibo. 4 kadıköyde colombiya çekirdekleri ve syphon ile en güzel kahvemi içtim.

Tabi onu daha bulamadım. o sebeple 3. dalga kahvecilere de negatif algı oluşturdum. Çünkü bir dahası için garantisi yok. Sonra 1kg paket aldım,julius meinl marka. 1kg çok geldi :) Sıkıldım ondan.

French press yine kırıldı. Yine aldım.

Şimdi sıtarbaks narino ve guetemala ile dönüşümlü gidiyorum. Kahveyi öyle alelacele içmeyi istemiyorum. sessiz,sakin ya da muhabbet ortamında içmek daha keyif veriyor bana. Kitap okurken ya da. Günlük idmana göre bazen 2 fincan içiyorum. Genellikle 1.

Yalnız halen bir standart yakalayamadım french press ile. Gram gram koymuyorum tabi. İşe belki matematik karıştırsam daha stabil olacak ama.. Göz kararı işe. Ama göz kararı yetersiz kalabiliyor biraz.

Ben sizden daha farklı yapıyorum dikkatimi çekti de.

Ketıl da kayanayan suyu 1 dakika kadar bekletiyorum. O arada biraz su ile bardakları ısıtıyorum. Göz kararı kahveyi koyduktan sonra,kahveyi kaplayacak kadar suyu döküp,30 saniye bekliyorum. Sonra üzerine 4 dakika daha bekliyorum. Ve hızlıca basıyorum.

Buradan sanırım yavaş indirmem gerekiyor ha?

Ve kız arkadaşımın dediğine göre,french pressi bırakıp,makineye geçmem gerekiyor. Çünkü Sevdiğimiz kahveler o şekilde daha güzel oluyor diyor.

Sevgiler!

@Onur Ali İmren
Dalgacı kahvecilerde çekirdekler geçici olur. Hasat, tedarik, ithalat gibi koşullar kahveleri her zaman değişken kılacaktır. Dönemsel farklılıklar mutlaka olur.
Makine ya da aeropress'e geçebilirsiniz. Daha berrak kahveler elde edersiniz.
Yavaş indirmenin esprisi de küçük partikülleri alt kısımda hapsedip kupaya temiz bir sıvı aktarmak.

@ilker ates ne tür farklılıklar yakalayabileceğimi anlatabilir misiniz?

Ben ağzımın alıştığı şeyi bırakmak istemiyorum pek. Arada keşfe çıkılabilir tabi. Makineye olan yargım her yere götüremediğimden. French press basit,zahmetsiz. Aero press de sanki öyle.

Yazmaya niyetlendim, İlker Bey önce davranmış.
Kahve de aslında şarap gibi bir olay. o yılın hasadı, eski yıllara göre farklılık gösterebiliyor. o yüzden her kahve, kahvenin adı aynı olsa bile farklılık gösterebilir. nasıl farklılıklar? aromatik farklılıklar. kahveden çilek tadı gelmesi gibi mesela...tabi bu single origin denen kahvelerde daha olası. diğer, yüksek tüketime yönelik kahveler çeşitli harman ve kavurma yöntemleriyle belli bir ortalama ve standart tutturma yolunda. Dükkanına göre single origin bulundurma veya bulundurmama değişiyor sanırım. Çok tüketilen bir şey değil ve daha çok maliyetli çünkü. Standart bir tat yakalamak içinse ağız tadınıza göre bahsi geçen paket kahvelerden birini seçmeniz daha mantıklı ama single origin ise yine aynı riski taşıyor.

Bunun dışında kahvenin tadı bir çok değişkene bağlı. Başlangıç için taze kahve kullandığınızdan emin olmak ve devamlı aynı gramajda kahve kullanmak ilk adımlar olmalı sanırım her türlü kahve pişirme/demleme yönteminde. Bunlar için de;
1-Kahveyi iyi saklamak gerekiyor. Çünkü kahve ortamdaki her türlü kokuyu, aromayı çekme gücüne sahip. Havayla olabildiğince az temas etmeli. Öğütülmüş kahvenin tadını çabuk yitirmesinin sebebi de bu. Havayla temas eden yüzey miktarı artıyor. Az miktarda öğütülmüş kahve alıp hemen tüketmek veya çekirdek alıp evde öğütmek çözümler arasında. (Kahvecilerdeki vakumlu paketlerin altında küçük bir valf oluyor mesela. tek taraflı, içerde oluşan gazı dışarı bırakan (kahve havayla temas ettiğinde gaz salmaya başlıyor imiş), ama içeri hava almayan.)
2-Ölçü kaşığı kullanmak veya öğütücü varsa saniyesini ve öğütme seviyesini ona göre ayarlamak veya tartı kullanmak vs. (tartma yöntemi tabiki en güvenlisi) Gramajı sabit tuttuğunuzda diğer değerlerle daha rahat oynayabilirsiniz; suyun sıcaklığı, demleme süresi, öğütme boyu gibi...

Bu ikisini az çok sağladıktan sonra, çeşitli deneylerle damak tadınıza uygun kahveyi bulmak mümkün.

French press'den vazgeçmek istiyorsanız ben "süzgeç" öneriyorum, nam-ı diğer "dripper". Kahve makinesinin manuel ve ilkel olanı aslında. Üçüncü dalgayla beraber şimdi uçuk fiyatlara satılıyor süzgeçler ama iki sene önce Rossmann'da 5 liraya da vardı mesela, bakmak lazım. Hario en popüler olanları, kemeks denen birşey var sonra, ki hepsinin mantığı aynı aslında.

Merhaba,

Bende Hario v60 ile katılıyım konuya.
Güney ve Orta Amerika yöresi filtre kahve ilgi alanım...
1 / 17 ideal oranım :)

@Onur Ali İmren Kahveyi, Sizinle aynı adımları izleyerek hazırlıyorum (french press'i sonunda hızlıca bastırmak dışında) kahveyi. Makine kahvesinin daha güzel olduğunu düşünüyorum ama french press ile filtre hazırlamak hazır kahve hazırlamak kadar kolay o yüzden makine olayına girmek zor geliyor. Ancak makine kullanan arkadaşlar da kesinlikle makine dışında kahve içemiyorlar.

Ha bir de suyu ekledikten sonra cam veya tahta kaşıkla karıştırıyorum. Metal tadı bozuyor deniyor. (frensh press süzme işleminde içindeki cihaz olduğu gibi metal gerçi)

• Beğen
Tepkiler: Onur Ali İmren
@Onur Ali İmren
Makinede filtre, kağıt ise daha yumuşak içimli ve partikülsüz bir kahve elde edersiniz. Elbette yanınızda taşınamaz ve aynı miktar kahveden standart tat yakalarsınız(hoş ve heyecanlı değil açıkçası)
Aeropress, makine ve f.press ile elde edeceğiniz kahvelerin tümünü aşağı yukarı yakalarsınız. Orijinalden kağıt filtre ile gelip berrak kahveler elde edebileceğiniz gibi metal filtre diski alarak f.press gibi kahveler de elde edersiniz. Çok yönlü ve temizlemesi en kolay olan alettir. Tek dez avantajı bence bir seferde bir porsiyon çıkarabilmesi.

• Beğen
Tepkiler: Onur Ali İmren
@ilker ates açıkçası benim için güzel olan standart yakalamak. Çünkü sürekli yeni bir şey arayışı yoruyor. :)

aeropress için korkum annem,kırabilir. Fiyatı da az değil.

French press için bilinmesi gereken özel bir şey var mı?

@Kerem Özbayrak evet bende beğeneceğimi düşünüyorum ama dediğim gibi pratik değil. Ben karıştırma işlemini herhangi bir şey ile değil,bardağı çalkalayarak yapıyorum. Hafif bir sallama ile karışıyor zaten.

@Onur Ali İmren
Aeropress polimer, asla kırılmaz. Kampçılar ve bisikletciler çokça kullanir.
F.press ile tercih yapacak olsam kesinlikle aeropress'i seçerdim.
Standart dışı derken değişkenleri yorumladiktan sonra istediğiniz tatta bir kahve elde etmek bence harika bir şey.

Kahveci arkadaşlar kayıp mı oldu ? Buradaki tavsiyeleri okumak faydalı oluyordu halbuki :)

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
ben de grubu uzaktan takibediyordum frenchpressimle:)
yakın zamanda bu makineden aldım, özellikle kahveyle uyandırması çok güzel.

(link)

bir de öğütücü bulursam işlem tamamdır.

Geri