@Çağdaş78
Dünyanın en eski işletmelerinden biri bu topraklardan çıkmıştır. Zildijan zillerini üretir bu firma. Şimdi merkezi amarigonyada ama anadoludan çıkma.
24 ocak kararlarını 12 eylül 1980 de bu ülkeye çakarlarken, ülkesini seven kim varsa kırıp geçirdiler. Geriye kalan sinmiş ve daha az seven bünyelere de, kolay yoldan köşe dönmeyi aşıladılar. Bugün, karşımıza çıkan dini de bütün üstelik delikanlının biri manken olmak istediğini, kilo alamadığı için sorun yaşadığını söyledi. İç çamaşırı mankeni olması iştenmiş ve inançlarına ters düştüğü içşn kabul etmemiş. Bir insan neden manken olmak ister? Bilkent bilgisayar da okuyan stajerimize, yazılım güzel bak ordan devam et dediğimde, yazılım sıkıcı ben yönetici olacağım yekten demişti. Koyunları tanımadan bir koyun sürüsünü gidebileceğini nerden umuyor bu delikanlı? Kalaycılık aşılandı. Aşı da tuttu. Meyvesi böyle kekremsi. Ne yalan söyleyeyim ben bile bozdum kendimi. Krizi bahane eden işletmeler, az para veriyor ben de o para kadar çalışıyorum. 1600 lira ayıptır. Eğer, çin gibi kapalı bir iç piyasanız olsa ve ekmeği 10 kuruşa satabilseniz belki 1600 lira büyük para o zaman ama, kullandığımız elektriği bile ithal doğalgaz ile ürettiğimizi yani elektirği bile küresel piyasadan aldığımızı, eli kolu herşeyi kaptırdığımızı bilince 1600 lira ayıp.
25 yıldır gittiğim bir aile işletmecisi köfteci var. 2 tane garsonu var. 25 yıldır iddalar. Hatta daha öncesi de var. Bu çalışanlar, 1600 liraya çalışmaz. 1600 lira vereceğim deseniz 1 dakka durmazlar. Bu iki kişi, benim ne yediğimi, ne içtiğimi, ailemi, derdimi tasamı bilir. Adımla hitap eder, anne babama hürmetlerini iletir. Kapıdan uğurlar. 1600 lira ayıp parasına yüzünüze kimse bakmaz. İş ve kaliteyi azaltır, insanları 1600 liraya mahkum ederseniz sonuç bu. Ancak bilinmeyen bazı gerçekler de var. 1600 lira görünen para. Pek çok çalışan 1000 lira kimisi de daha altına çalışıyor ve dümen de şöyle. Kanun gereği, 1600 lira vermesi şart bir işletmenin. Kayıtlı kuyudatlı herşey. Hatta işe başlayan e-devletten bizzat kendi girip şurada çalışmaya başladım dediği anda takipte işveren. O iş veren o 1600 verecek de mı? Nah verecek. Sizle gidip banka hesabı açıyor maaş hesabı .banka matik kartı şirkette. Ayın birinde maaşınız tak hesabınızda 1600 lira. Resmiyette hiç bir kusur yok. Şirket muhasebe elemanı gidiyor bankamadır tuşluyor şifrenizi çekiyor 1600 liranızı, şirkete gelip 600 ü şirket kalacak şekilde nakden taktim ediyor 1000 liranızı. Ne oldu? Mirin kırın edemezsin. Çünkü dışarda simit satacak bir sürü işsiz var. O nedenle, şikayet bir yere kadar, sistemin çökmesini beklemek gerekecek. Ben belki görmem ama gençler görür .