Scudo Sports

Kabataş-Eminönü tramvayında bisiklet taşıma mevzusu

Bisikletinizle toplu taşımayı ayda kaç defa kullanıyorsunuz?

• 0-3

• 3-6

• 6-10

• 10'dan fazla

• Toplam katılım
    43

Bugraacik

Forum Demirbaşı
Tepki
753
İsim
Buğra Açık
Bisiklet
Carraro
Geçenlerde arkadaşımla ufak çaplı bi Beşiktaş turu yapalım dedik. Bayağı birkaç yer gezdikten sonra Beşiktaş'tan Fatih mevkiine dönme kararı aldık fakat bayağı üşüdük ve yorulmuştuk. Bu yüzden saat 21:00 civarlarında Kabataş'tan tramvaya binelim dedik. 2 durak gittikten sonra tramvaydaki bazı yolcular şikayetçi olmaya başladı. Halbuki bisikleti koyabileceğimiz en düzgün yere koyduk.

Bi yolcu yaklaştı; "kardeş bunlar kimin sizin mi, neden buraya koyuyorsunuz, bakın milletin yerini gasp ediyorsunuz" gibi cümleler kurunca direkt telefonumdan aşağıdaki fotoğrafı açtım. "Ben onu bunu anlamam" diyerek ortalığı alevlendirmeye çalıştı bizim yolcu.

Benim sorularım şunlar olacak;
  • Toplu taşıma kullanmayalım mı?
  • Kullanırsak hangi araçta nereye koyalım?
  • Kullandığımızda bize bu şekilde tavır alan kişilere ne cevap verelim?

TTBI_0416.png

Scudo
geçen hafta pazar günü otobüse bindim, hiç aklımda yokken. saat de 16:00'yı geçmişti. beşiktaş'tan binerken bomboştu, şoföre sordum, sorun olmadığını söyledi.
otobüs zincirlikuyu'da doldu, dolacağını bilsem zaten binmezdim.
hisarüstü'ne gidiyordu otobüs, insanlar o dolulukta ne bisiklete laf söylediler, ne de inmeye çalışırken manevra yapmama. yardımcı bile oldular. ters bir şey söyleseler o saatte binme hakkım bile yoktu.

bu biraz anlayış, medeniyet farkı.

Tranvay,metro,marmaray'da her zaman en baş yada en son vagonun sürücü tarafına koyarım ben şimdiye kadar hiç sorunla karşılaşmadım

Bahsettiğiniz hat T1 (Kabataş-Bağcılar) değil mi? O hatta, en yoğun saatler de dahil olmak üzere, bisikletten daha büyük çuvallarla yük taşındığına defalarca şahit oldum. Bir kişinin bile şikayet ettiğini de ne duydum ne gördüm... Garip milletiz gerçekten.

@Bugraacik
insanımız bisikletlilerin genelde nazik ve kavgacı olmayan insanlar olduğunu bilirler. bu özellikler anlatılırken çok övülse de bisikletliler insanımızın gözünde söz geçirebileceği ve "aman bıçak çeker ilişmeyeyim" korkusu yaşamadan onlara kendi gücünü ispatlama fırsatı sunan ezikler olarak görülür.

Kabataş-Bağcılar tramvay hattında, Kabataş Finiküler'de, Yenikapı-Hacıosman metrosunda, Metrobüste ve bilimum otobüs hatlarında bisiklet ile seyahat ettim. Bir kişiden bile ters davranış ya da şikayet duymadım. Tam tersi ilgi ve merak ile karşılandım. "Kaç para bu?" "Nerden geliyon?" "Nere gidiyon?" gibi sorular cevapladım. Güzel insanlardı.

Sorularına cevap vereyim:
1- Kullanmalısın.
2- İnsanların en az olduğu yerde en köşeye, en az yer işgal edecek şekilde ayakta durma yerlerine.
3- Her konuda bu şekilde düşünüyorum: Birisi benden şikayetçiyse o insanın "şu"cu, "bu"cu ya da eğitimli olup olmadığına bakmadan önce kendi yaptığım şeye bakarım. Belki siz hatalısınızdır. Yoksa o güzel insanlar atlarına binip gittiler mi?

Bisikletle toplu taşıma hakkınız varken buna laf eden biri oluyorsa sanırım ben olsam önce bunun yanlış olmadığını anlatırdım. Uzatırsa istediği yere şikayet edebileceğini aynı cevabı yetkililerden alacağını söylerim.
Daha da uzatırsa sanırım bende sert bir şekilde terslemeye başlarım. Bisiklet kullanıcısıyız diye sesimizi çıkartamayacağımızı sananlara gereken cevapları veririm. Onları burada açıklamayayım :)

@ozgur908
Sanırım en doğru açıklama bu..

siz iyi sabretmişsiniz ben okurken bile sinirden beynime ağrılar giriyor allahtan bana denk gelmiyor bunlar

ben konuşmayı çok beceremem genelde fiziksel rahatlamayı tercih ederim

dandik adama denk gelmişsiniz oluyor arada böyle heryerden çıkıyor bu gibi tipler orda olmayı çok isterdim

Ben bazen kullanıyorum hatta dün 109 km sürüş sonrası dönüşte edirnekapidan tramvaya bindim Sultangazi yönüne bu zamana kadar hiç sorun yaşamadım hatta yol boyunca yolcular ile muhabbet bile ediyorum

Sn @Bugraacik İlk bisikletimi Haşim İşcan alt geçidinden almıştım.
Fatih/İtfaiye durağına gelen Özel Halk Otobüsü "şoförüne "bisikletimle binsem sorun olur mu?" diye sordum. "Sorun olmaz" cevabını alınca bindim ve Gaziosmanpaşa'ya geldim.

Fatih/İtfaiye önündeki duraktan bindiğim otobüsün orta kısmı boştu. Bir kaç durak sonra otobüs ciddi oranda doldu. Hiç kimse şikayet etmedi, ancak ben o sıkışıklıkta diğer yolculara yaşattığım sıkıntı için üzüntü duydum ve bir kaç durak önce inip yürüyerek geldim.

O an anladım ki, toplu taşımada kullanmamız gereken bisiklet türü katlanır bisiklet. Bu nedenle bir ay önce bisikletimi sattım, şimdi katlanır bisiklet alma arefesindeyim.

Ezcümle; Hemen her yönden ağır stres altında yaşamak zorunda kalan kalabalık ve büyük bir şehirde yaşıyoruz.
Hali'ile, bu yoğun stres ve hayat mücadelesi, bazen sağlıklı karar almamıza engel olabiliyor ve hiç istemediğimiz olaylar ile muhatap olmamıza sebebiyet verebiliyor.

Bu önemli detayın farkına varabilirsek, yaşadığımız sorunları önlemek adına daha doğru adımlar atabilir diye düşünüyorum.

Esen kalın.

Şimdi şöyle ki, bende defalarca toplu taşımayı bisikletle kullandım. Birçok kez yaşlısından gencine, bayanindan erkeğine bisikletle ilgili güzel sorular ve muhabbetlere girdim. Fakat o gün tramvaydaki bi yolcu sadece sorun çıkartmak için o konuşmayı yaptığı belliydi. Ilk önce biraz kendi kendine konuştuktan sonra arkadaşımla bize soru sormaya başladı lakin olumsuz ve sert bi tavırla. Yasal hakkımız olduğunu ve isterse gerekli mercilere bunu bildirebileceğini de ekledik konuşmamız esnasında.

O güzel insanlar atlarina binip gitmedi, sadece o gün bize denk gelenler bisikleti en fazla karne hediyesi olarak görebilecek bi kişiydi.

Bu arada metrobüs, metro,otobüs, tramvaya kadar hepsine bisikleti sokabildim. Bazı görevli ve otobüs Şoförleri tatsizlik çıkarmaya çalışsa da yukarı da göstermiş olduğum fotoğrafı hepsine tek tek açıp gösterdim.

Hatta bir keresinde Halkalı daki bi otobüs beni almayınca kapı numarasından şikayet etmiştim. Otobüs şoförünün uyarildigina dair mesaj maillerimde mevcut.

Bisiklet konusunda şoför veya metro-tramvaydaki güvenliklerin kendi istek veya kurallarına göre hareket edilemez açıkçası. Yasak olan bi saat dışında beni ve aracımı almamaları için hiçbir gerekçe yoktur.

Şimdiye kadar olan değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

• Beğen
Tepkiler: Mesut DOĞRU
Aslinda toplumun genelinde bisiklete karsi bir sempati var ancak ara sira ortaya çıkan bir hıyar yuzunden polemik yasanabiliyor. Her otobuste bu hiyarlardan en az bir adet vardir. Bisikletinizi tekerlegi bu hiyarlarin pantolonuna degip de kirletmedikce pek sorun cikarmiyorlar.

• Beğen
Tepkiler: Road_Runner
Lastik patlagi disinda toplu tasima kullanmam bisikletle. Zorunluluktan biniyorum yani. O an zaten onu kullanmaya mecbur oldugum icin kuzu kuzu bi kenarda bekliyorum, boynumu da bukuyorum.

Baktim biri homurdanmaya basliyor, lastigim patladi abi kusura bakmayin baska carem yok diyorum kibarca. Tartisma yasamadim henuz :islik:

@Serkan Mıstınoğlu abi öyle bi anlattın ki Sezercik filminden bi kısım sandım:D

Dedigim gibi bazen cok iyi insanlara denk geliyorum. Mesela geliyor çok ince yav allah allah diyor, kaç yapıyosun bunla diyor, şimdi nereden nereye gitçen diyor...

Yada beni öküz çekiyor arada....

Bende toplu taşımada çok yaşıyorum böyle meseleler. Görevlileri atlattıktan sonra sırada vatandaşlar var. Çoğu olumlu tepki veriyor, sorular soruyor. Kaça bu alet, nereden geliyorsun, bu havada bisiklete mi binilir, yarışıyor musun gibisinden. Gırgır şamata yani. İnsanımızın bisiklete sempatisi var epey dikkat çeken bir alet :)
Arada denk geliyoruz tabi böyleleriyle, inerken yada binerken çarpanlar, bunun burada ne işi var deyip homurdanıp içinden küfredenler :D

Not: sakatlık ve bisiklette aksilik olmadıkça toplu taşıma kullanmam. Saati uysa bile.

• Beğen
Tepkiler: Bugraacik
Şimdiye kadar bisikletle toplu taşımaya hiç binmedim binme teşebbüsünde bulunmadım. Ama o duyguyu yaşamakta istiyorum. Her ihtimale karşı sel borusunu sökeceğim yinede.

• Beğen
Tepkiler: Bugraacik
ben işe gelirken bazen sabah karanlık ve saat itibariyle işe yetişemiyeceğim zamanlarda, akşam iş dönüşü kullanıcaksam sabah 06:45 gibi hacıosmandan biniyorum metroya. vagon birleşim yerinin ordaki 2 kişilik koltuğa oturup bisikletiminde gidonundan tutarak yolculuk ediyorum. sabah saatleri gerçi boş oluyor metro. ayakta yolcu olmadığı için sorun olmuyor hafta sonlarıda bir kaç kere bindim. onlardada çok sorun yaşamadım. zaten yenikapı-hacıosman metrosu bu bisiklete en alışık metro.

Haciosman-Yenikapi metrosunda en güzel davranışları görmüştüm. Hatta ayakkabimi baglamam gerektiğinde bi amca sağolsun bisikleti tutmuştu. Dikkat et kendine, dikkatli sür gibi sözler söyleyerek mutlu etmisti açıkçası.

• Beğen
Tepkiler: kasimpasabisiklet
Geri