İzmir'de otobüslere katlanırlarımızla kılıfsız binmek

mervan kızıl

Aktif Üye
Kayıt
4 Eylül 2012
Mesaj
186
Tepki
297
Yaş
43
Şehir
İzmir
İsim
Mervan K.
Bisiklet
Giant
(Dostlar, dün Panda Bisiklet (İzmir)'den taşıma çantası hediyesiyle nakit 1900tl'ye aldığım Dahon Mariner D8 mango'şumla, bugünkü İzmir'in yakıcı sıcağı altında yaklaşık 15km pedalladım. Katlanırla şehre daha kolay katlanılıyor, hatta zevkli hale bile geliyor... :)
(Biraz daha kullanımım ardından detaylı inceleme ve anlatım yapacağım.) )

Yalnız şuan bahsedeceğim olay biraz farklı..

İzmir/Fahrettin Altay aktarma merkezinde katlanırımı şöyle tam değil yarım katladım, hareket edecek otobüsün orta kapısının önüne koyarak, ön kapıdan şoför beye "orta kapıyı açar mısınız?" dedim. Maksadım kılıfına koymadan karambole getirip bisikletimi öylece otobüse sokabilmekti. Yalnız şoför uyanık çıktı, aynadan bisiklet olduğunu anlayınca kapıyı açmadı "malesef bisiklet alamıyoruz" dedi. "Yalnız bu normal bisiklet değil, katlanır bisiklet. Kılıfı var, isterseniz kılıfına koyabilirim" diye ısrar edince, uzaktaki hareket memurunu işaret edip "ona sorun lütfen" diye beni hareket şefine yönlendirdi. Ben de katlanırımı hareket şefinin görebileceği bir noktaya getirip ona doğru yürüyordum ki, hareket şefi ne sorulacağını anladı bizim şoföre "katlanır mı o? Tamam tamam al" diye el kol işaretleriyle destekli söyledi... Yani katlanırımı kılıfına koymaya üşenip emrivaki yapayım derken, İzmirli katlanırcılar adına güzel bir emsal karar örneği oluşmuş oldu.

Özetle demem o ki, katlanırlarımızı otobüslere binerken sadece katlayalım ve biraz tatlı dil, biraz da açıklayarak otobüse almalarına ikna etmeye çalışalım.
Hatırlıyorum, bisikletlerimizle daha 3-4 sene önceye kadar, metroya-izbana belirli saatlerde ve bir de ek bilet ücretiyle binebiliyorduk. Ondan önce hiç binemiyorduk zaten. Şimdi tüm saatlerde ve ücretsiz binebiliyoruz. Nasıl oldu tüm bunlar; örgütlenme, ısrar ve nihayetinde ikna ile... Gelişiyoruz da yavaş gelişiyoruz; ite kaka, ağlaya güle... :)

Katlanırlarımızı da otobüslere ite kaka, ağlaya güle sokmaya çalışalım el birliğiyle... :)



WhatsApp Image 2017-06-25 at 22.41.46.jpeg
 
Scudo
Kayıt
9 Nisan 2017
Mesaj
262
Tepki
246
Yaş
24
Şehir
İstanbul
İsim
Hakan
Başlangıç
2008—09
Bisiklet
Diğer
Bisiklet türü
Yol bisikleti
İzmir güzel memleket. Ne güzel olay büyümeden işiniz hallolmuş. :)
 
  • Beğen
Tepkiler: mervan kızıl

Türka¥

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
1.784
Tepki
2.271
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Ghost
ben de bugün üçkuyular feribot iskelesinin orada hareket saatini bekleyen otobüslerin şoförleriyle konuştum..

otobüslerin önündeki bisiklet askılarının kullanılması ile ilgili bilgi aldım..
hatta şoförlerden bi tanesi gel göstereyim dedi, otobüsün başına gittik..
askıyı nasıl indireceğimizi, bisikleti askının üzerine nasıl yerleştireceğimizi gösterdi..
sistem oldukça pratik ama yine de bana hitap etmedi..
metroya izbana bisikletimle girerim de, otobüs askısı biraz riskli sanki :)

yine de bu sistemi kullanmak isterseniz otobüs şoförü yerinden kalkmıyor yani iş başa düşüyor..

şöyleki;
- önce görselde mavi ile çizdiğim mandalı yukarı kaldırıyorsunuz
- askı serbest kalıyor, kendinize çekerek askıyı yana deviriyorsunuz
- sonra da sarı ile işaretlediğim yaylı maşa ile ön tekeri sıkıştırıyorsunuz

otobüs şoförüne göre, bisikletin oradan düşmesine imkan yok.. buna inanıp inanmamak size kalmış!!!





not: görseller google'dan alıntıdır..
 
Kayıt
18 Haziran 2013
Mesaj
81
Tepki
54
Şehir
Manisa - İzmir
Bisiklet
Salcano
benimki de katlanır olmasa da herkesin, hepimizin çabaları sayesinde bisiklet adına -yavaş da olsa- bazen güzel gelişmeler yaşanabiliyor.

IMG_9494.PNG

yokuş çıkmayı şehiriçi turlarında pek sevmediğim için benim için dağların tepesindeki evime bisikletle ulaşmanın tek yolu bu askılardı.

ayrıca katlanırın da sorunsuzca otobüs içerisine alındığını duymak sevindirici.
 
Kayıt
23 Nisan 2017
Mesaj
79
Tepki
89
Şehir
istanbul
İsim
selim
Bisiklet
Scott
Geçen sene de buna benzer bir konu açılmıştı. Metroya binerken katlanırı sıkıntı ediyorlardı. Eğer bi poşetin içine koyarsak, bisiklet olduğu anlaşılmaz ise izin veriyorlardı. Şimdi direk binmeye de izin çıkmış. İzmirde değilim ama yine de sevindim izmirliler adına.
 
  • Beğen
Tepkiler: mervan kızıl

mervan kızıl

Aktif Üye
Kayıt
4 Eylül 2012
Mesaj
186
Tepki
297
Yaş
43
Şehir
İzmir
İsim
Mervan K.
Bisiklet
Giant
@Türka¥ @Mert N. Kök otobüslerdeki bisiklet taşıyıcılar ne yazık ki hala çok az sayıda güzergahta ve otobüste geçerli. ne kadar pahalı olabilir ki böyle metalden yapılma bir mekanizma?.. İş işte. Beldeyenin bu kaplumbağa hızındaki değişimlerini, yeri gelip ayak diretmelerini hiç sevmiyorum. İstanbul belediyesi (bile) daha hızlı davranıyor.
Bunun yanında @Türka¥ nın sorusunu @Mert N. Kök e yöneltmek lazım (oldukça kullanıyor çünkü): "Bisikletin o mekanizmadan düşme riski nedir sizce?"

@charlieselim Yukarıda da yazdığım gibi İzmir Büyükşehir Belediyesi çok yavaş bu konularda. Bir de nerden bulup buluşturuyorsa bazen anlamsız-saçmaca işler de yapıyor.
Kısa bir tarihçe:
1. Kasım 214e kadar metro-izbana da dahil hiçbir toplu taşıma aracına bisiklet alınmıyordu.
2. Kasım 2014: Metro ve İzbana belirli saatlerde alınmaya başlandı.


3. Kasım 2015: Metro ve İzbana günün her saati alınmaya başlandı.
(link)

4. Şu anki durum: Yürüyen merdiven veya asansörde taşımak hala "yasah hemşerim!"..
(link)

Şu anki ESHOT kurallarından ilgili bölüm:
"Otobüs içerisinde kazalara neden olabileceğinden; tekerlekli sandalye ve bebek arabası haricinde, paten, bisiklet, kaykay, pazar arabası vb. tekerlekli araçlar ile çuval valiz vb. büyük hacimli eşyalarla otobüslere binilmemelidir. Bavullar başka bir yolcuyu rahatsız etmeyecek, gerektiğinde yolcunun kucağında taşınabilecek veya yolcu koltuğu altına sığabilecek ebatlarda olmalıdır."

Farkındayızdır, ESHOT otobüslerindeki bu kuralların "bisiklet" haricindeki hiçbiri uygulanmıyor. Bu bir zulümdür.. :acpsnr:

Bir de, hani metro-izban istasyonlarında yürüyen merdiven veya asansörü kullanamıyoruz (yasak) ya, işte bisikletllere merdivenlerde kolaylık olsun diye yaptıkları böyle U biçiminde metal zamazingolar kondurmuşlar akıllarınca. Akıllara zarar. yetkili veya mühendis(!)lerden biri bundan bisiklet geçirmeyi denemiş midir acaba, evlere şenlik bir tasarım.. :D

Böyle böyle, yavaş yavaş, gıdım gıdım değişiyoz, gelişiyoz... Adamlar biliyorlar "hız öldürür!.." :p
 

smyrnall

Üye
Kayıt
20 Mayıs 2017
Mesaj
14
Tepki
33
Yaş
45
Şehir
İzmir
Bisiklet
Carraro
Yuruyen merdivende teorik olarak yasak olabilir ama pratikte degil. Ben hep yuruyen kullaniyorum daha bir kere laf edeni birakin donup bakan bile olmadi.

Hatta yuruyen kullanmak zorundasiniz mesela ucyol duraginda ilk 2 merdivende yurumeyen merdiven yok, 3.cude var normal merdiven. Bisikletle ucamiyorsaniz mecbur kullanacaksiniz.

Her duragi bilemiyorum ama metro yetkilileride bunu bildiginden bos is yapmamak adina pratikte bisey demiyorlar gibi duruyor.
 

Çağdaş78

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Nisan 2016
Mesaj
2.317
Tepki
4.571
Yaş
45
Şehir
İZMİR
İsim
Çağdaş
Bisikleti otobüsle taşımak bir kere nasip oldu. Aksam saati iki defa lastik patlayınca sorunun yolda çözülebilecek türden olmadığını düşünüp evde halletmeye karar verdim. Metro ile aktarma noktasına kadar gittim. 5 tane otobüs geçti . Fakat hiçbirinde de bu aparat yoktu. Saat 23.30 da artık gelen otobüse yanaşıp durumu sofore anlattım. Ricami geri çevirmedi. - Normalde yasak. Kesinlikle içeriye almayın diye talimat verdiler. Ama bugün ramazanın ilk günü . diyerek izin verdi. Ben de orta kapidan iceri aldim. Zaten otobuste de 5 6 kisi vardi.
Metroya binislerde ise mümkün mertebe merdivenleri kullanıyorum. Birkaç defa yürüyen merdiveni kullandım. Hiçbir görevli de bir şey söylemedi. Fakat insanların fazla olmadığı ve yürüyen merdivenin yanında normal merdiven olmadığı zamanlardı.
Benim için mevcut imkanlar şimdilik yeterli . Zaten vapur ve feribotlarda da bisikletler için belli yerler ayrılmış ve sabitleme yuvaları konulmuş .
Tabiki ihtiyaclarimiz nisbetinde gerekli talepleri iletmek ve illa ki baskı yapmak gerekiyor.
 

alwaysace

Aktif Üye
Kayıt
22 Ekim 2015
Mesaj
163
Tepki
262
Yaş
30
Şehir
Almanya
İsim
Osman
Başlangıç
2002—03
Bisiklet
Canyon
Daha çok gelişir lakin sürücüler bilinçli sakın yaklaştıkça/ istedikçe. Izmır adına sevindim
 
  • Beğen
Tepkiler: mervan kızıl

Türka¥

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Temmuz 2013
Mesaj
1.784
Tepki
2.271
Başlangıç
2018—19
Bisiklet
Ghost
@Çağdaş78 bu arada sizin mesajınızı okuyunca hatırladım..

bana askıyı anlatan otobüs şoförü ayrıca ek bilgi olarak söylemişti.. bisiklet uyumlu otobüsler akşam 8'e kadar çalışıyormuş..

yani akşam 8'den sonra önünde askı aparatı olan otobüs beklemeyin arkadaşlar..
 

Ismaildmr

Forum Demirbaşı
Kayıt
17 Ekim 2016
Mesaj
459
Tepki
397
Yaş
38
Şehir
Denizli
İsim
Ismail demir
Bisiklet
Salcano
Katlanir bisikletlerinizle otobuse veya metroya binemeden once mumkun mertebe klifina yerlestirirseniz hem gorsellik hem sikisik otobuste kirli tekerlerin ayakta duranlarin elbiselerini kirlememis olursunuz..veya yagmura yakalanmissinizdir gene otobus sikisiktir vatandas ustunun islak oldugunu dusunmez, islak tekerlerin kiyafetini kirleyecegini dusunur..kisacasi yolcular arasinda huzursuzluga neden olur..katlamak en fazla 2 dakikanizi..kilifa koymak 1 dakikanizi alir..usenmemenizi tavsiye ederim.otobus surucusunu ve kalabalik yolcu otobusundeki yolcularin dusuncelerinide anlamak bilmek lazim.
 

lercan2000

Üye
Kayıt
22 Mart 2017
Mesaj
90
Tepki
45
Yaş
48
Şehir
istanbul
Istanbul da vallahi biz çok şanslıyız her dakika tereddütsüz kabul ediliyor katlanırlar. Belki biraz da kullanan kişi sayısı fazla olunca olayın tabiatıda ona göre gelisiyor

Bayramda ankaraya geldim ama bisiklet kullanabilecek çok az yer var birde ankaralı şoförler gerçekten çok dikkatsiz ve saygisizlar. Bisiklet kullananlari düşünmek bile istemiyorum bile . Bisikletçilerin Allah yardımcısı olsun
 
  • Beğen
Tepkiler: mervan kızıl

mervan kızıl

Aktif Üye
Kayıt
4 Eylül 2012
Mesaj
186
Tepki
297
Yaş
43
Şehir
İzmir
İsim
Mervan K.
Bisiklet
Giant
@lercan2000 İstanbuldaki katlanır bisikletlerle toplu taşıma araçlarıyla ilgili daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz?
Metro, metrobüs, otobüs, vapur vb hangilerine binilebiliyor. Saat veya başka ısıtlamalar var mıdır? Ek ücretler sözkonusu mudur? Ksıtlamalar varsa kurallar çerçevesinde midir, yoksa şoförlerin veya yetkililerin işgüzarlıkları mıdır? Yürüyen merdivenlerde veya asasnsörleri kullanmada zorluklar var mıdır?


@smyrnall Yürüyen merdiven konusunda ben de tam tersine çokça uyarıldım. Gören uyarıyor bindirmemeye çalışıyor, sonradan gören yine uyarıyor bir daha binmeyin lütfen diyor. İlginç, aynı şehirde yaşamıyor muşuz gibi, sizde bir şey olmuyor, bende de hep oluyor.. :) Bunu duydum ya bundan sonra hiç sallamam zaten o görevli(!)leri.. ;)
 
Kayıt
18 Haziran 2013
Mesaj
81
Tepki
54
Şehir
Manisa - İzmir
Bisiklet
Salcano
@mervan kızıl öncelikle benim kullandığım eshotun toplam güzergahının yarısından fazlası cevreyolunda. yani ani dur - kalk ve bozuk yol ile karşılaşma ihtimalim düşük. bu yüzden pek tedirgin olmuyorum ben kendi bisikletimin taşınması sırasında. ancak istanbul'da da benzer bi mekanizmanın kullanıldığını anımsıyorum. bu güne dek bir sorun olsaydı duyardık muhtemelen. kısacası, en azından beni endişelendiren bi mekanizma değil.


@Türka¥



belki o şoförün kullandığı güzergahta öyledir. ben 25 numarayla gece son otobüse dek her otobüste denk geldim. eshotun sayfasında hangi seferlerde bisiklet askısının bulunduğu görülebiliyor bilginiz olsun. 25 numaranın hareket saatlerinde böyle misal;
IMG_9575.PNG
 

mervan kızıl

Aktif Üye
Kayıt
4 Eylül 2012
Mesaj
186
Tepki
297
Yaş
43
Şehir
İzmir
İsim
Mervan K.
Bisiklet
Giant
@Mert N. Kök maşallah ne kısmetli güzergahı kullanıyorsunuz öyle, hepsinde de şirin bisiklet işaretleri.. Benim de binebileceğim 8, 82, 320, 725, 730, 735 nolu otobüslerin hiçbirinde bisiklet olayı yok..
 
Kayıt
18 Haziran 2013
Mesaj
81
Tepki
54
Şehir
Manisa - İzmir
Bisiklet
Salcano
@mervan kızıl evet bu konuda biraz şanslıyım sanırım :) bisiklet topluluklarının önemli bir baskısı olmuştur, ancak kendimin ve çevremin defalarca bu güzergahta taşıma aparatı için belediyedeye dilekçe yazmamızın da bi parça etkisi olmuş olabilir belki. bilemiyorum.

ilk tanıtılırken bu aparatlar, öncelikle bisiklet ile ulaşımı zor yerlerde yaşayan vatandaşlarımızı da bisiklet kullanmaya teşvik etmek istiyoruz, yavaş yavaş ihtiyaç dahilinde diğer otobüslere de eklemeyi planlıyoruz gibi demeçler verildiğini anımsıyorum yetkililer tarafından.

siz de en azından eshotun veya bşb nin sitesindeki öneri ve şikayet kısmında talebinizi ara ara dile getirin derim. belki denk gelmiştir ama orda yazılanları önemseme ihtimalleri var gibi geliyor bana. belki sadece biraz ısrarcı olmak gerekiyordur.
 

mervan kızıl

Aktif Üye
Kayıt
4 Eylül 2012
Mesaj
186
Tepki
297
Yaş
43
Şehir
İzmir
İsim
Mervan K.
Bisiklet
Giant
Haklısınız aslında. Eksikliğini yaşıyorum ama dilekçe vs ile başvurmayı pek önemsemiyordum. deneyelim bizler de...