Scudo Sports

İzmir'de otobandan giden bisikletliye 80 TL ceza kesildi.

@Gökhan Toros

Bisiklet yolunda giden yaya için kesilen ceza hakkında bir ornek rica etsem

Scudo
Yayaya kesilen ceza görmüştüm ama bisiklet yolunda giden yaya için ceza görmedim.
O değil de Ebubekir bey,
Muhtemelen bisikletle ilgili kesilmiş cezaların olduğu yerden fotoğrafları alıp alıp burada yayınlamanız ne derece doğru. Şahıslar kuvvetle muhtemel kanunda belirtilen ihlali yapıp cezasını almışlar. Araç ya da bisiklet, her kim ihlal yapar cezasını öder.
Siz de takdir edersiniz ki kurallar hepimiz için. Herkese kanun uygulansın ama bana uygulanmasın ayrıcalıkları sadece 5. dünya ülkelerinde var. Trafik polisi tanıdığımdan ceza yedim. Gidip tıpış tıpış ödedim. Hata yaptıysanız karşılığını ödeyeceksiniz. Hatta erken ödedim de ceza indiriminden yararlandım.
Diyelim ki kesilen cezalarda şu veya bu nedenle hata var. Bu durumda mahkeme yoluyla cezalarını iptal ettirebilirler. Bu iş bu kadar basit. Hangimiz olayın şahidiyiz gördük de yorum yapıyoruz. Hiçbirimiz.
O kişiler adına bilgi mi toplamak istiyorsunuz yoksa? Kesilen cezaların linkini verinde topluca bilgi verelim bari. Avukatlık danışma ücretinden yırtarsınız.:)

@ebubekir sözbir
Diyelim ki hic bir yayaya ceza kesilmemis.
Ee nolucak simdi hepimiz otobana mi girelim? Kirmizida mi gecelim??

Kusura bakmayin ama 1. Sinif cocugu gibi ilk o baslatti, banane oda yapiyor gibi cumleler bahaneden oteye gecemez.

Sen kurallara uy sonra hakkini ara baskasi uymayinca sende uymassan en az onun kadar suclusun demektir..

@Gökhan Toros

Evet çok iyi yapmışlar, madem bize ceza kesiliyor, bisiklet yolunda yürüyenlere de ceza kesilse ne güzel olur? Değil mi! Kocaelide bisiklet yollarından yürüyen yayalara bu zamana kadar 1 ceza kesilmedi, zabıtaya polise uyarmamıza rağmen takan olmadı, bu yeterlidir umarım.

@Berksan
Tamam Berksan bey sizda otobana cikin kaldirimdan gisin ve kirmizida gecin.
@ebubekir sözbir
Ebubekir bey yanlis anlasilmak istemem sizi kurallara uymamakla itham etmedim. Genel olarak yazilmis cumlelerdir.
Belki yanlis anlasilmamin sebebi sizin mesajinizi alinti olarak kullanmamdir fakat dedigim gibi sahsiniza yazilmamistir.

Otabanın bisikletlilere yasak olması muhtemelen normal boş bir yolda bile araçların bisikletli arkadaşları adamdan saymayıp kenera sıkıştırmaya çalışmaları ansızın kornaya basarak bisikletçiyi ürkütmesi ve yolu asla paylaşamamalarından kaynaklanıyor o emniyet şeritindeki 30-40 cmlik alanıda istiyorlar . Bunu bu şekilde yapanlardan otobanda yapmamalarını beklemedikleri için böyle bir önlem almışlar . Yoksa bisiklet arabaya çarpsa en fazla camı kırar , kaputta bir kaç çizik bırakır ama bisikletli için hiç güzel sonucu olmaz .

Otobanların bisiklet kullanımına açılmasını isteyenlerin gözden kaçırdıkları iki önemli nokta var. Birincisi; otobanlar A noktası ile B noktası arasında olan, kesintisiz yol parçaları değiller. Diğer yollar kadar sık olmasa da otobanlarda da pek çok çıkış ve katılım oluyor ve bunlar emniyet şeridini bölüyorlar; üstelik de hız kesmeden çıkmaya ve trafiğe katılmadan otoban hızına yükselmeye olanak vermesi için, diğer karayollarında olduğu gibi dik değil, çok dar bir açı.. Bisiklet ile otobanda gidecekseniz, bir şekilde bu katılım ve çıkışları geçmeniz gerek. Peki bunu nasıl yapacaksınız? Yolun sağından gitmeye devam ederseniz trafiği engellemiş olursunuz, bu da hem sizin için hem de diğer araçlar için tehlikeli. Durup, trafiği kontrol edip katılım veya çıkışı diklemesine geçmek de pek yapılabilir değil, otobandaki araçlar saniyede 20-30 metre hızla gidiyorlar, sizin geçişiniz 10 saniye sürecekse 300 metre ötede araç olmadığını görebiliyor olmanız gerekir, bu da pek çok yol ve hava koşulunda mümkün olmayabilir.

Diğer bir husus ise, emniyet şeridinin çoğu zaman bomboş duruyor olsa da bir amacının olması. Mesela bir TIR arıza yaptı ve emniyet şeridinde duruyor, bisiklet bu durumda nasıl geçecek? Veya bir otomobilin lastiği patladı ve değiştirmek için emniyet şeridine girmesi gerek, ama peş peşe bisikletler gidiyor, bu durumda ne olacak?

Bir gün polis çevirdi kasksız görünce beni şimdi sana burda bir şey olursa ailen çok üzülecek o yüzden sana ceza kesiyorum dedi 110 lira. Tabi bunların hepsi motorbisiklette oluyor.

@Raşit S

ben de bisikletlilerin, bisiklet yolu olmayan yerlerde ve/veya bisiklet yolunun herhangi bir nedenle kullanılmaz olduğu durumlarda, yaya yolunu, öncelik yayalarda olmak üzere, kullanabilecekleri yönünde bi değişiklik talep ediyorum... yeter artık suç işlediğim...

@Gökhan Toros

Ben şahsi olarak Kartal Sahil'de bisiklet yoluna park etmiş araçları 3 kere ihbar ettim, sonra da her seferinde gerçekten birileri gelecek mi diye 1 saate yakın bekledim. Bırakın ceza kesmeyi ihbara itibar edip bir ekip dahi göndermediler.

Plakalarını ve araçları fotoğraflayıp mesaj attım, tüm iletişim bilgilerimi, mail adresimi bıraktım, sitelerindeki "Eğer belirttiğiniz konu ile ilgili yapılan işlem sonucunu almak istiyorsanız geçerli bir E-Posta adresinizi de yazmayı unutmayınız." ibaresine rağmen konuyla ilgili hiçbir dönüş yapılmadı.

Bisikletliye yazılan -haklı ya da haksız- cezayı eleştirirken biraz bunları da göz önünde bulundurmak gerek. Kabul etmeliyiz ki ne yayalar ne de motorlu araç sürücüleri bisikletlilere gereken saygıyı ve dikkati göstermiyor, adeta yok sayıyor.

Gönül ister ki Cadde Bostan Sahili'ndeki hoşgörü ve anlayış dalga dalga her yere yayılsın, huzur içinde sürelim..

@Y. Serdar Güler

Soyledikleriniz dogru, fakat hakli degilsiniz.
Soyle ki; bir kuralin uygulanmiyor olmasi, ya da cezalandirilmiyor olmasi, bizim baska bir yasagi delebilecegimiz anlamina gelmez. Boyle bir dusunce, sizin o Kartal sahilde bisiklet yoluna parkeden adamin dusuncesiyle ayni cunku.

Biraz bakarsaniz bisiklet disi forumlara, insanlarin en buyuk sikayeti bisikletlilerin kurallara uymamasi. Kirmizi isikta durmamasi, dur tabelasina uymamasi, tehlikeli kullanmasi vs. Trafikte makas atan bisikletli gururla videosunu koymustu zamaninda buraya...
Mesela Turkiyedeki arkadaslarimin hemen hemen hicbiri kirmizi isiklarda durmuyor. Ondan sonra kirmizida durmayan arabaya kufur ediyor. 10dk once ayni seyi kendi yaptiginin farkina varmadan.
Ayni sey bisiklet yolu icin de gecerli. Bisiklet yolunda yuruyen yayaya sovuyoruz ama otoyolda giden bisikleti hakli buluyoruz.
Gecis onceligi arabanin olsa bile, "simdi kim dur kalk yapacak, zaten ortalama yerlerde, 2dk beklesin araba" diyoruz. Aynisini araba yaptigi zaman ama 50 sayfa konu oluyor forumda.
E biz bunlari onemsemiyorken, baskasinin bizi onemsemesini bekleyemeyiz.
Biz bisikletliler olarak, ne olursa olsun kurallara uyacagiz. Ondan sonra baskasina laf etme hakki, biseyleri talep etme hakki dogar cunku.

O yuzden, soyledikleriniz her ne kadar dogru olsa da, yapilmasi gereken o degil.

(Ofiste oldugum icin Turkce karakter kullanamiyorum. Okuyanlara yaptigim iskenceden dolayi ozur dilerim)

Gökhan bey

Bu başlık altında bir kişi bile otobanda giden kişiyi haklı görmedi. Sorun polisin takdir hakkını kullanma şeklineydi veya "bir daha girersen bisikletini alırız ha" demeleri gibi kaba laflarınaydı.
Kesin olan birşey var, biz bol şeritli yol yapmakta ustayız artık, sadece otobanları değil, devlet yollarını da bisiklet için güvenli hale getirmeliyiz, Berk kardeşimiz otobanda öldürülmedi mesela.

Ayrıca, siz İstanbuldasınız, E-5 Avcılardan boğaz köprüsüne kadar otoban falan değil ama gir çıklarıyla, otobüsü minibüsüyle son derece tehlikeli değil mi? Ankara otobanından tehlikeli en azından.

Otobanlarda hız sınırı 120 km dir, kimilerinin sandığı gibi sınırsız değil, kontrol olmaması bunu değiştirmez. Ama mesela Çorlu gişelerine yakın radar koyardı eskiden polis, ben bir kere avlanmıştım. Devletin bölünmüş yolunda limit ise 110 km. 10 km fark var diye otoban daha güvensiz olmuyor yani.
Konu Türkiye ve trafik olunca çok zevksiz oluyor herşey. Ben otobana değil, normal yola bile çıkılmasına karşıyım aslına bakarsanız.

Kurallar var!!!! Bisiklet bir ulaşım aracıdır, evine gidersin,işine gidersin ama otobandan evine gideni hiç duymadım.Aslında bizi bu duruma düşüren şartlar ve hala o şartların gelişmemiş olması.Doğru düzgün ne yol nede insan var.Bisiklet yolunda 4 kişi combo ve bide bonus olarak çocuğuyla yürüyor.Bi bakıyosun bisiklet yoluna annesinin elini bırakıp bir çocuk atlıyor.Yani kendinize ve başkalarına suç atıcağınıza,bizleri bu duruma düşürenleri ve hala bu durumu düzeltemeyenleri suçlu tutun....

açıkça önce kendime döner şu soruyu sorarım
kudret sen önce trafik kurallarını uyguluyormusun

1- makas atıyormusun trafikte ,
2- kırmızıda duruyormusun yoksa geçiyormusun
3- yayalara öncelik tanıyormusun

bi kere ben çoktan unuttum bostancı-tuzla bisiklet yolunda olmayı oralar tedavülden kalktı yaz gelince millet doluşur orada bi sürü acemi bisikletçi forumla alakası olmayan en azından bisiklet forumda bu işi bilen arkadaşlar var ismem vermem ama burada tecrübeli sürücüler mevcuttur,,
aynen caddebostan migros arkasında benim bi yerim var giderim bisikletimi oraya park ederim gelen geçen sürücülere bakarım iki kişi konuşa konuşa bisiklet sürüyor, karşıdaki bisikletlinin yolunu gasp ediyor, bi sürü adam var o sahilde böyle süren ,
ayrıca kırmızıda durmayan bisikletliyi geçen sefer uyarmış idim,
erenköyden bisiklet sahil yoluna bisiklet yolu nerede yok tabi ,anca giderim göztepe minibüs yolunun kaldırımlarından ,tabi yavaşca, ora yaya yolu, ama çok geniş yerler var , sonra göztepe bisiklet yolu bağdata varmadan kesilir yav nerede dersin ,bide sağolsun yayalar yürür hep göztepe bisiklet yolu üzerinde, sadece parktamı olur bu bisiklet yolu,
daha önce yazdım kurbağalı dere etrafındaki bisiklet yolunun nasıl kesildiğini marinada .....
bağdat caddesine artık uğramıyorum kaldırımları geniş idi ama on numara oldu minibüs caddesinin kaldırımları esasında buraya bisiklet yolu olurda kim binecek yahu benden başka anca beni görecekler orada büyük şehirde bi tek adam için oraya bisiklet yolu yapmaz doğrusu ,,
bu otoban meselesine gelir isem ...
otobana giriş yurt dışındada yasak zati,,,ama danimarka gibi bi ülkede bisiklet kitleselleştiği için devlet bisiklet yolu düşünüyor şehirler arası
bu ülkenin en büyük sorunu ise bu ülkede bisikletin kitleselleşmemesi kitlesel demek işine senenin 12 ayı bisiklet ile giden bi millet demektir kim işine bisiklet ile gitmeyi düşünür bu ülkede ,hiç kimse o zamanda size ne bisiklet yolu yapılır, nede şehirler arası bisiklet yolu..

Ne mtb ile nede yol ile kırmızı ışıklara çok riayet etmiyorum.Bunun en büyük sebebi ne yazık'ki yine binek otomobil ve toplu taşıma araçları. Şehir içinde ufacık olan emniyet şeritlerini sırf şerit artırmak için istila edeni mi ararsınız , sırf magandalık için kalkışlarda silme geçenler mi,korna çala çala hareket edeni mi , hele ışıklarda sağa'da dönüş varsa karşıya geçmek için ecel terleri dökmeyi mi. Bisikleti stres atmak için kullanmaya çabalıyorum daha fazlasına sahip olmak için değil .

@Gökhan Toros

Sanırım yanlış anlaşıldım. Ben herhangi bir kuralı delmek doğrultusunda görüş beyan etmedim.

Söylemim bu tip vakalar karşısında -arkadaşın da şikayetçi olduğu nokta olan- trafik polislerinin takındığı üslup ve bakış açıları üzerineydi. Yayalar, motorlu araç sürücüleri gibi trafik polisleri de bisikletlileri dikkate almıyor demek istemiştim.

Yoksa yasaklar elbette ki herkes için geçerli, bunu kimse inkar etmiyor...

Arkadaşlar gayet sıkı tartışmalar yaşanıyor çözüm üretme aşamasında. Gerilimi azaltmak adına otobanda polis-bisikletli kovalamacasını paylaşmak istiyorum. (Hala izlememiş olanlar için)

(link)

Klasik polis konuşma uslübu. 20 yıl öncesine kadar da aynıydı şimdide aynı. Türkiye de buna alışın artık. Bu konuşma uslübu ancak eğitimle atlatılacak bir şey. O yüzden uzun bir süre bir beklentiye girmemiz lazım.

İzmir Göztepe de (İzmir'in en saygın muhitlerindendir) lise zamanında yaklaşık 20 yıl önce üstümde lise okul kıyafetleri var. Üstüm derli toplu ve temiz. Bakkala gidip ekmek almak için çıktığımda apartmanın önünde polis beni çevirdi. Kimliği istedi verdim telsiz ile sordu temiz çıktı. Nerede oturdğumu sordu aparmanımın önünde aramda 5m yok dairemi gösterdim. Şu dairede oturuyorum dedim. Baktı hemen oradaki apartman nosu gözüne çarptı. Apartman nosu ne diye sordu? Bu arada ikimizde apartman nosuna bakıyoruz. Bilmesen bile söylersin. Görüyorum zaten nesini soruyor bu dedim. No:6 dedim. Baktı apartman nosuna sonra kimliğimi verip bir daha seni burada görmeyeyim dedi gitti. Eee ben nasıl eve girecem şimdi?

Lise zamanında bir kere de polisi arama gafletinde bulundum. Adam mahallede 2 saatten fazla süre oldu telefonla konuşuyor sürekli bir yerleri gözetliyor. Yanından geçtim tedirdin oldu karşıdan da konuşma sesi gelmiyordu. Polisi aradım böyle böyle dedim. İnsanlar telefonla sokakta konuşamaz mı dedi. Akşam bir ev soyuldu.

20 yıl önce nasılsa hala aynı benden büyükler belki 30 yıl önce nasılsa aynı derler belki. Benim yaşım anca 20 yıl öncesine kadar tutuyor. 20 yıl önce nasılsalar aynı öyle hala.

@Aytaç Öztürk

Bu amerikada olanları başka ülkelerde bulamazsınız zaten. Adamlar sabah akşam otmu çekiyorlar ne. Hepsi bir birinden kırık. ^^

Geri