Scudo Sports

İzmir'de kaza...

Allah rahmet eylesin.. Hafif ticari araçlar ne yazık ki minibüs sürücüleri kadar tehlikeli. Bir de ucuz fiyata büyük aile arabası almak adına çokça alım yapılıyor ve adeta bir suv ya da hatchback araba gibi seri kullanılmaya çalışılıyor ancak bu araçlar adı üstünde ticari araçlar. Bu araçla hız yapamazsınız, ani şerit değişiklikleri yapamazsınız. Sakin kullanıp eşya taşır ve yakıt tasarrufu yaparsınız. Konfor da beklemezsiniz. Ancak her gün makas atan, bırakın bisikleti trafikteki herkesi sıkıştıran hafif ticari araçlardan bıktık. Genelde ne yazık ki bakımlı da olmuyor bu araçlar ve dengeyi çok çabuk kaybediyorlar. Haliyle sürekli kaza. Vergi kazanacağım diye insanları daha kötü araçlara mecbur etmeye devam ettikçe devlet bu sorunlar bitmeyecek bence.

Bisiklet yolu da düşünce olarak her ne kadar güzel olsa da kadıköyde restoran valelerinin orayı park olarak mı kullanmasını dersiniz, ters şeritten bisiklet yolunu kullanarak gelen ticari araçları mı dersiniz ne ararsanız varlar. Çoğu zaman bisiklet yolu maalesef normal trafikten daha tehlikeli ki bahsettiğimiz yer türkiye'nin bu anlamda belki de en modern bölgesi. Hiçbir zabıta ya da trafik polisinin de bunlara ceza yazdığını görmedim. Gerisini varın siz düşünün.

Scudo
Kaynar suya atılan kurbağa ile içinde bulunduğu suyun ısıtıldığı kurbaga karşılaştırmasını bilirsiniz. Bizdeki durum biraz daha sıkıntılı. Suyu ısıtılan kovanın içinde bir sürü kurbağa var ve sikisikliktan ötürü birbirlerinden rahatsız oluyorlar ki, zaten normal olanı da bu. Isinan suyun farkina varmalari zaten mucize. Bu kadar dar bir alanda para kazanma, para harcama eğlenme ,sağlık, eğitim .... çok zor. Trafigimiz akmıyor. Bulabildiğiniz parklarda mangal uyuşturucu içki den rahat edilmiyor. Aşırı karbonhidrat alan fakat dengesiz beslenen gençler enerjilerini atamıyor. Ogrencileri okula gitmesi ,okuldan gelmesi veliler için tehlikeli bir olay..... okula kendilerinin yürüyerek gidip gelmesi düşünülemez bile. Kendi yaşam alanımızı yaşanmaz hale getirmişiz aslında. Is yada eğlencede acelecilik ve stres de tuzu biberi oluyor. Yazık

@chanik chang

Yapmayın etmeyin. 19 yaşında bir genç o ölen. 17 yaşındaki bisikletli kardeşimizi de sürücü kardeşimizi de öldüren şey cehalet. Toplum olarak insan hayatına değer vermememiz, eğitimisizlik, ahlak adı altında öğretilen ahlaksızlık. İkisi de kurban burada. Birşeyleri düzelteceksek bu noktadan başlamak gerekli.

@luneris Görüşünüze saygı duymakla birlikte ben bu tarz durumlarda ne yazık ki çok duygusal düşünemiyorum. Hem kendim, hem ailem hem de sevdiklerim için bencilce bir bakış açım var. Eskiden Bursa'da yaşadığım zamanlarda belalı tabir edilebilecek bir semtte oturuyorduk ve bazen geç saatte dışarıda olmam gerekiyordu, öyle zamanlarda yanıma silahımı almadan çıkmazdım mesela. Annem de hep derdi; oğlum başını belaya sokacaksın, bir şey olacak elini kana bulayacaksın vs" diye. Ben kendisine şunu söylerdim; mezara girmektense hapse girmek daha iyidir, hem olur da bir olaya karışmak zorunda kalırsam benim anam ağlayacağına karşıdakinin anasını ağlasın daha iyi. Gel zaman git zaman, yine eve geç saatte döndüğüm bir gece ara bir sokakta iki kişi peşime takıldı, artık zorla para telefon vs gasp edip bırakacaklar mıydı? yoksa bıçaklayıp öldürecekler miydi? bilmiyorum. O gece tehlikeyi bertaraf etmem için belimden silahı çıkartmam yetmişti, koşarak, tabiri caizse ayakları götlerine vura vura kaçtılar ve ben hala buradayım, yaşıyorum. Mecbur kalsaydım kullanmaktan da imtina etmezdim. Kendini, ailesini seven, değer veren herkese de tavsiyem odur, yeri geldiğinde sert olmaktan imtina etmeyin.

Şimdi bu olayın yaşanan kaza ile alakası yok belki ama benim bakış açıma göre; belki ailesinin her istediğini yaparak şımarttığı, bunun sorumluluğunu taşır mı taşıyamaz mı diye bile düşünmeden altına araba çektiği, belki de hiç ehliyeti dahi olmayan sorumsuz bir velet, hız yapıp kuralları çiğnediği için tamamen masum birinin ölümüne sebep oldu. Olay yerinde olsaydım, bisikletlilere yardım için koşardım ama öbürüne kılım bile kıpırdamazdı. Bende böyle düşünüyorum.

Sürücüye suç atmayalım belki araçtan veya yoldan kaynaklı bi kaza diyecem ama aracın durumuna bakarsak ağaca baya hızlı çarpmış gibi, ki çarpmadan önce illa frene basmıştır. Ne desek boş, giden geri gelmiyo.

• Beğen
Tepkiler: Afyon35
@chanik chang

Benim soylemek isteyip de yaziya dokemedigim nokta bu. BILGI, SAYGI, EMPATI. Bunu yapabilsek, ah yapabilsek.

19 yaşında + hafif ticari.
ne vardı o kadar hız yapacak kontrolden çıkacak acıyasım gelmiyor yeminle.Çünkü kazadan ziyade bu şartları oluşturacak olaylar bütününü sürücü extra efor sarfederek isteyerek oluşturuyor.Oradaki bisikletliler için büyük şanssızlık gerçekten.

@luneris hızlı gitmek o yaştaki gençler için bir gösteri, ilgi çekme çabasından ibarettir temelde. Kendini (çoh hızlıyım bakın hehe) kabul ettirme, tatmin etme içgüdüsü. Eğitimsizlik ile hiçbir alaka kuramadım :snzdglsn: Yüksek ses müzik açma eğilimleri de bunu destekler zaten

Hız limitlerine uymayanlar eğitimsiz oldukları için mi uymuyor yani? O halde gerekli eğitim verilerek, her bireyin trafik kurallarına uyması sağlanabilir? E çözdük biz bu işi sayenizde, kolaymış :eek:

@chanik chang

Ne hissettiginizi anliyorum. Babasinin verdigi BMW ile ve kendi gibi arkadaslariyla drift yapan birisi bana carpti. Esim arkamdan suruyordu ve beni bisikletten ucarken gordugu icin gunlerce agladi. Aylarca sokaktaki her fren sesinde korkmaya basladi. O surucu icin kotu duygular hissetmedim mi saniyorsunuz? Ama aslen bunun `duygusal dusunmek` oldugunu savunuyorum. Soguk mantik ile bakarsak isin temeline inmek gerekiyor. Ben o surucu ya da ailesi suclu degil demiyorum. Cezayi hak etmiyor da demiyorum. Ama siz de belirtmissiniz, ailesinin simarttigi cocuk. Yani o anda yaptigi secimler, gecmis birikimleri ile sekilleniyor. Ailesinden ve okuldan insan hayatina saygi, toplumsal birliktelik gibi egitimler almis olsa tablo degisebilir.

@Serkan Mıstınoğlu

Egitimi sadece okula gitmek olarak mi anliyorsunuz bilmiyorum. Su an bulundugum ulkede her 4 yol agzinda araclar trafik lambasi olmasa da durur. Saga sola bakar, gecis sirasina gore gecerler. Isin ilginc yani, bunu oyle bir refleks haline getirmislerdir ki, yol bos olsa bile (ne gerek var ama di mi) dur kalk yaparlar. Bunun kaza onlemedeki onemini anlatmama gerek yok sanirim. Bu `egitim`dir. Trafikte surus egitimi. (Tabii uymayana aninda gelen ciddi cezalar da var, bu da yani odul ve ceza da egitimin bir parcasidir). Sizin argumaninizi da ele alacak olursak, o yastaki genclerin kendini kabul ettirmek icin hizli gitme ve yukses sesle muzik dinleme egilimleri oldugu dogrudur. Bu egilim de sadece yukaridaki cevapta belirttigim `insan hayatina saygi, toplumsal birliktelik' gibi egitimle ile bastirilabilir. Bu dogru olmasaydi, tum dunyada ergen ya da genc eriskin denen yas grubunun agaclara toslamasi gerekirdi. Konunun egitim ile alakasi burada yatmakta.

not/ozur: Su an yazdigim klavyede Turkce karakterler tanimli degil. Gozlere verdigim hasardan dolayi ozur dilerim.

Kazanın nasıl geliştiğini bilmeden insanların günahını almak doğru değil. Tamam Allah Rahmet Eylesin ama bir bisikletli arkadaş hayatını kaybettiği zaman hemen şöföre ağzımıza ne geliyorsa söylemememiz gerek diye düşünüyorum ( Gereksiz hız yapan magandalar hariç ). Sonuçta trafik bu belki kaza yapan araca başla bir araç sebep olmuştur veya başka sebepler.

@Serkan Mıstınoğlu

Su an bulundugum ulkede (yazar burada isi sakaya vurarak admin hakkinda ileri geri konusup kufurler etmektedir, ne de olsa admin okumuyor).

Gecici olarak farkli bir ulkeyi ziyarette bulundugum ve burada gordugum egitim ornegi ile canini siktigim tum forumdaslardan ozur dilerim.

@luneris bey ben de salı günü yurt dışından geldim, içinde bulunduğunuz durumu anlayabiliyorum ama Türk insanına saygısızlığa giriyor ifadeleriniz, her ne kadar siz farkında olmasanız da. Yani hız limitini eğitimsiz olduğumuz için aşıyormuşuz, garip

Bu tür yolların düzelmesi için önce İzmir'deki bu yol için sonra tüm iller için herkes bimer e yazsın arkadaşlar biraz harekete geçme vakti. Sürekli hayıflanmak hareketsiz kötü durum İlerde belki biraz düzelecek bizden biri kurtulacak... çok üzücü haberler bunlar.

@Serkan Mıstınoğlu

Serkan Bey, Turk insanina hakaret etmek gibi bir amacim yok. Hiz limitini ihlal eden egitimsizdir argumanimi tekrarliyorum. Garip degil. Egitim ile kast ettigim seyin ne oldugunu da acikladigimi dusunuyorum.

Konuya yazdigim ilk mesaja (biraz daha sakin) bakarsaniz, olaydaki suclu olan surucunun de kurban oldugunu vurguladim. Bu bakis acisiyla yaklasmanin, bu tur olaylari onlemede daha etkin olacagi savinda bulundum. Egitimin de arac olarak kullanilmasini onerdim. Yani gelip de "egitimsiz comar Turkler nihahahhaa" yazmadim. Vefat edenlere kardesimiz diye hitap ediyorum, bu alinganlik neden?

Bence ne olursa olsun bunun altında yatan şey cehalet @luneris'e sonuna kadar katılıyorum.Yaptığı hata son derece sinir bozucu ama yine bu onun gencecik yaşında ölmesini haklı kılamaz.Büyük olasılıkla ehliyet alalı daha bir yılı bile dolmamıştır,deneyimsiz olduğunu düşünüyorum.

Hayatta olsa adil bir şekilde cezalandırılmasını isterdim,daha fazlasını değil.Bu ülkede bir çok insanın hayatı karardı bundan utanmayan hatta gurur duyan insanlar yüzünden.Biz bir suçlunun adil bir şekilde cezasını çekmesini değil,başka şeylerin olmasına oh çekersek temelde onlardan bir farkımız kalmıyor...

@luneris sizinle iletişim kurmak pek mümkün değil ki :) Önce "cehalet" diye başladınız, ardından "bakınız efendim bulunduğum ülkede" diye devam ettiniz itici bir şekilde :)
Kendi insanına her fırsatta cahil diyen birisiniz, belli. "Ne? Kırmızı da mı geçmiş? Cahil işte"

:D Siz, her şeyi Türk insanının cahilliğine bağlamaya devam ediniz

@Serkan Mıstınoğlu

Iletisimin modern taniminda iletici ve alicinin uyumundan bahsedilir. Bazen bu ikilinin iletisim kurmasi mumkun olmayabilir. Sizinle iletisim kurmak da kismet degilmis.

Bir kere daha sansimi deneyeyim ama. Tane tane olsun bu sefer.
-Trafik kurallarina uymak egitim ile saglanabilir.
- Cehalet, bilgisizlik ve bazen bilmedigini bile bilmeme olarak tanimlanir ve belirli bir konuda egitimsiz kisi o konuda cahildir.
- Cahile cahil demek hakaret degildir. Bu, cahilin milletinden bagimsizdir.
-Bu ozel ornek ve ulkemizdeki yaygin kaza oranina bakarsak, bu konuda bir cehaletimiz oldugu soylenebilir.
- Tekrar edelim, cahil demek hakaret degildir, sorunu tanimlamadir.
-Sorunu tanimlamak, sorunun cozumu icin ilk adimdir.
- Cehalet sorunu, egitim ile cozulebilir.
- Bu sorunun cozulmus oldugunu canli kanli baska bir ulkede gorup, savundugu goruse ornek olarak kullanan birisi itici degildir.

Buradan hareketle, boyle bir goruse karsi argumanlar sunan olursa (ornegin farkli bir sorun tanimi ya da farkli bir cozum onerisi) diyalektik geregince tartismaya devam edebiliriz. "Ay elitistler gelmis laf ediyor" gibi kirilganlar icin daha ne yazabilirim bilemiyorum.

Bu üzücü haberlerin gelmesi mevsimle birlikte bisiklet kullamının artmasıyla doğru orantılı. Demek ki bisiklet yaygınlaştıkça böyle üzücü ölümlü kazaları daha sık duyacağız. Bu kaza haberleri olmasın diye bisiklet sürmeyecek değiliz, madencilerin yıllardır tehlikesini bile bile çalışmaya devam etmeleri gibi bizlerde pedallamaya devam edeceğiz.

Önümüzdeki günlerde belki biz bu haberlerin konusu olacağız. Malesef insan hayatı çok ucuz. Bisiklet sürmek gibi güzel bir eylem bile cezasız kalmıyor bu ülkede. Her şey için bedel ödemek zorunda mıyız? Bisiklet sürmek için ölmeyi göze almak zorunda mıyız? Kullanmasını bilmeyenler ne cesaretle araba sürmeye çalışırlar? Kimi ehliyeti alır almaz İstanbul trafiğine çıkar kimi yaşına bakmadan karanlık, kötü yollarda araba kullanmaya kalkar. Motorlu taşıt sürmek tamamen hakim olana kadar hiç kolay bir iş değildir. Hakim olduktan sonra ise her zaman dikkatli olmak gerekmektedir. Bu motorlu taşıtların suç aleti şeklinde kullanılmasının önüne geçilmeli. O lanet arabaları süren 18’ine girince kursa bir gün gitmeden, ezberci bir sınava girerek alınan, verilirken tecrübe veya yeteneğin hiç bir şekilde sınanmadığı ehliyetler değil, ne yaptığının farkında bilinçli insanlar olmalı. Eğitim sistemimiz gibi burda da sınıfta kalmış pozisyondayız. Bunlar “kaza” ile açıklanamaz! Ama kaza ve kadere inanan bir toplumda “mekanı cennet olur inşallah” denince olay kapanıyor işte. Sorgulamak biraz sorgulamak gerekiyor artık. Umulur ki düşünürler bir gün.

Geri