Ben yine çıkıntılık yapayım.
Bu tür dil karşılaştırmaları her zaman çok saçma gelmiştir bana. Bir defa diller arasında bir üstünlük-alçaklık olduğunu düşünmek gereksiz. Kulvarlar bir değil. Birisi ekler üzerine diğeri kelimeler üzerine kurulmuş bir dil. Oradaki örneklerde İngilizce'nin fonotik benzerlik gösteren kelimelerini alıp cümle kurmuştur. Sonra da "bakın okunmuyor" demiş. 3. örnekte Türkçe kısmına buton (Ki buton da İngilizce'dir.) yazmış ama İngilizce'ye "button" diye çevirmemiş. Travestinin anlamı da tam olarak o değildir. Ben bunları "İngilizce kraldır, Türkçe'ye ne hacet" gibisinden bir anlam çıksın diye söylemiyorum. Ama bizim halkımızda bunu görüp "Aslanız biz, kaplanız biz, heyt be dil dediğin bizimkisi gibi olur." demesin.
"Türk milletinin dili Türkçedir. Türk Dili dünyada en güzelen zengin ve kolay olabilecek bir dildir. Onun için her Türk dilini çok sevip onu yükseltmek için çalışır. Türk dili Türk milleti için kutsal bir hazinedir"
Kemal Atatürk
@Ali Menemen
Diller başka diller ile karşılaştırılarak yükselmez. Diller o dili kullanan insanların yaptıkları ile yükselir. King Camp Gillette Amerika'da sakal bıyık kesmek için alet bulur. Biz de ona burada "jilet" deriz. İşte diller böyle yükselir.
@Mustafa Tufan
Son yazdığının konu ile alaksı yok, senin dediğin gelişmişlik seviyesini yükseltir yani dili değil, diğer dillere saygı duyuyorum fakat ben dilimi daha yüksek derecede buluyorum
evet oyle türk tekerlemeleri de var ki bırak yabancı birini türkler bile söyleyemiyor tekerlemeleri orneklerden cıkarmalıyız bence =)
eğlencesine yapılmıs birsey diye düsünüyorum cok üstüne varmıyorum yoksa "iyi derecede türkce bilen" biri olduğumu düsünüyorum. Mesela afyonkara...... neyse işte oradaki soru eki "mi" nin birleşik yazılmaması gerektigini de biliyorum =)