Scudo Sports

İstiklâl caddesi açık mı?

K. Benli

Daimi Üye
Tepki
229
Bisiklet
Trek
İstanbul Beyoğlu'nun İstiklâl Caddesi 1990 yılı sonlarında ''yaya yolu '' olmasından beri bu caddede yayanın rahat yürümesi, alışveriş yapmak için dalgın dalgın sağa-sola, vitrinlere bakarak gezinmesi mümkün olmamıştır.
Günün her saati her türlü araç burada bir aşağıya bir yukarıya gidip gelmekte, yayanın üzerine çıkmakta herhangi istenmeyen durumda ise yaya sorumlu olmaktadır.
Öte yandan bu caddede bisiklet sürmek yasaktır. Defalarca görevlilerin bisikletlilere takıldığına şahit oldum. Her nasılsa bazen bir iki bisikletliye rastlıyorum ama herhalde bunlar tesadüfen bu yolda pedallayabiliyorlar. İlgili birisi görse her halde yapışacaktır yakalarına.
Her türlü araca açık olan cadde bisikletliye kapalıdır! (Şeytan icadı ya ondan herhalde!)
Avrupa'nın, Dünya'nın birçok medeni ülkesinde (bizzat şahit olduğum) bu tür caddelerde insanlar rahatça gezip alışveriş yapabilmektedir.
Yapılması gereken çok basit : sabah (veya sabah ve akşam) belli bir saatlerde ihtiyaç gereği bazı araçlar, temizlik gibi, mal alış-verişi, teslimat gibi işler için bu caddeye sokulur. Gün içinde caddenin tüm giriş noktalarında bulunan elektrikli, yerden yükselen babalarla araç trafiğine kapatılır. İstiklâl caddesini kesen, ulaşım için gerekli birkaç sokak var. Ya bunlar alternatif yollara yönlendirilir ya da kontrollü olarak kesme noktalarından geçirilirler. Bisikletliler hiç olmasın denilebilir ama emniyet görevlileri de zaten bisikletle devriye görevlerini yapmalılar cadde boyunca ve gün boyu. O durumda sivil bisikletliler de yayaları rahatsız etmeden usulca pedallayabilmeliler.
Kısaca bir rüyamı burada anlatmaya çalıştım. Olacak rüya mı? Ben yine de ''Amin'' diyorum.

Scudo
Bisiklet bir taşıtsa ve Beyoğlu bir yaya yolu ise bisikletle de girilmemelidir.Anladığım sizin şikayetçi olduğunuz şey çifte standart yapılması.Ben şahsen yaşadığım şehirde bu tip sokaklara girdiğimde ve kaldırıma çıktıgımda bisikletten inip yürüyorum.Olması gereken de budur.
Not:Kaldırımlarda haldır huldur bisiklet süüren,enerji patlaması yaşayanlara da tilt oluyorum.Özellikle BMX'li ergenlere.

• Beğen
Tepkiler: Ozicu
Çok haklısınız aynı sorun bütün illerde var hele Eskişehir'de görmeniz lazım tramvay yolunun geçtiği bütün caddeler bisikletli ulaşıma kapalı ve lanet olsun ki bu tramvayın gitmediği yer yok :D Sorunlar büyük istiklal caddesi gibi bir yer nasıl olurda bisikletli ulaşıma kapalı olabilir aklım almıyor :/

bugün bir kez olsun istiklal caddesi'nde bisiklet sürmeyi deneyimlemek istediğim için taksim'e doğru sürdüm. öncesinde forumda hiç araştırmamıştım, yasak olduğunu bilmiyordum. başlık 3 yıl önce açılmış. 3 yılda "yasakçı zihniyet"in katmerlendiğini düşünürsek, muhtemelen hâlâ yasaktır. ancak bana karışan eden olmadı. kalabalıktan beni görmediler sanırım.

tatil günleri caddede yürümek bile çok zorken, bisiklet sürmek de tahmin ettiğim gibi çok zor oldu. ramazan'dan önceki son pazar, hava güzel, insanlar sokakta. sadece benim gibi, hatıra olsun diye gidecekseniz tavsiye ederim. galata kulesi ve bisikletinize fotoğraf, video çekersiniz. ama amacınız bisiklet sürmekse, tavsiye etmiyorum.

tabii, haftaiçi ve sakin saatlerde bu kadar kalabalık olmayacaktır ve belki bisiklet sürmek de daha zevkli olacaktır. onu bilemiyorum.

bu da videosu,

o "sürememe" hâli tam olarak anlaşılsın diye videoyu hızlandırmadım. olduğu gibi, baştan sona "bir pazar günü istiklal caddesi".

Yere tükürme özgürlüğü
Yaya yolunda bisiklet sürme özgürlüğü
Kaldırıma park etme özgürlüğü

Bunlar her yerde yok, kıymetini bilin...

Geri