Scudo Sports

İstanbul'da bisiklet yolları

Selamlar. Konuyu hortlatmak istiyorum. Aradığım şey tam da bu idi ama güncel gibi görünmüyor. İstanbul bisiklet yolu haritasına nasıl ulaşabilirim bilginiz var mı? Ve şunu da merak ediyorum. Kesintisiz bi şekilde sahil yolundan gezme şansım var mı? Mesela avcılar'dan Fatih'e kadar

Scudo
@Msah1n
Haritada olası bisiklet yolları denilmiş. Benim anladığım kadarıyla "Buralara bisiklet yolu yapılabilir" düşüncesiyle hazırlanmış bir harita, İstanbul'daki bisiklet yollarını gösterir bir harita değil. Bisiklet yolları için Bisikletli Ulaşım Platformu'nun sitesini incelemenizi öneririm. Kendilerinin hazırlamış olduğu Bisikletli Ulaşım Haritası isminde bir de mobil uygulamaları var. Son zamanlarda uygulama hata verse de uygulamadan bisiklet yollarına bakabilirsiniz.

Sorunuza gelecek olursak; Avcılar'dan Fatih'e kesintisiz bir bisiklet yolu yok. Avcılar'dan başlayan bisiklet yolu Küçükçekmece taraflarında kesiliyor. Florya sahilde bir bisiklet yolu var ancak o da birkaç kilometre sonra kesiliyor. Bakırköy'de bir bisiklet yolu başlıyor ve Yenikapı'ya kadar uzanıyor ancak o da ara ara kesiliyor. Bir de Zeytinburnu-Yenikapı arası inşaat çalışmaları vardı, bisiklet yolları kademeli olarak yenileniyordu; son durum nedir bilmiyorum. Buralarda bisiklet yolu var dediğime de bakmayın, hepsi birbirinden işlevsiz. Girip gireceğinize bin pişman olursunuz. En güzeli ana yoldan kaptırmak ama olası bir kaza durumunda yönetmeliğe göre doğrudan siz hatalı kabul edilirsiniz, bilginize. Kazasız iyi sürüşler dileğimle.

Arkadaşlar merhaba,
İstanbul için bisiklet kullanılabilecek yollar, istanbul içi ve yakın çevre ulaşımında veya şehirler arası giderken kullanılabilecek yollar ile denenmiş rotalara ilişkin adam gibi bir harita-rota bulamadım.
Denenmiş rotalar ve bisiklet kullanımına uygun yollar haritası var ise paylaşımınızı beklerim.
İyi günler...

Bisiklet yolları olmaması en büyük sorunlarımızdan biri. Ancak kısa, ayrılmamış ve ulaşım ile entegre olmayan bisiklet yolları hem az kullanılıyor hem de yayalar ve araçlar tarafından işgal ediliyor.
Şimdi belediye başkan adayları da her seçim öncesi olduğu gibi bu konuda planlarını ve vaatlerini açıklıyorlar.
Siz ne dersiniz?
Bu yollara para harcanmalı mı, alternatif olarak kullanımı artıracak daha güvenli ve kolay neler yapılabilir? Burada paylaşalım.

Diğer başlığa uzun uzun yazdım. Bisiklet yolu, şehirde bisiklet kullanımı için sorunlardan belki de en küçüğü. En büyük sorun trafik kurallarının bisikletler için uygulanmaması ve hem yaya hem de araç şoförlerinin bisiklet konusunda bilinci olmamasi.

İstanbula bisiklet yolu müjdesi

@umutcelik
Aslında sadece bisiklet için değil, trafik kuralları hiç bir araç için uygulanmıyor. Sevdiklerimizi trafiğe çıkarken gönül rahatlığıyla uğurlayabiliyor muyuz? Hayır. Bu ülkede trafikte 5 yılda can verenlerin sayısı 3 yıllık kurtuluş savaşındaki kayıplarımızla eşit. Ama biz hala yol yapma derdindeyiz. İster bisiklet yolu olsun ister araba yolu fark etmez.

O bisiklet yollarına arabalar park edecek. Çevresinden dolaşırken daha kötü bir tafiğe çıkacaksınız. Bence dubalarla ayrılmamış bir bisiklet yolu daha tehlikeli, dubalarla ayrılmış yol yapmak ise şu ortamda mümkün değil. Zaten yapılsa bile şikayet edilir kaldırılır.

Ön edit: Başka bir konudaki uzun mesajımı kısaltıp düzenleyerek buraya aldım.

Bisiklet yolu yapılsa bile bisikletlilere yar olmaz.
Her şey arabalar için.
Genel olarak trafik ülkemizde arabalar için düzenleniyor, araba trafiğini zorlaştıracak herhangi bir çözüme sıcak bakılmıyor, dolayısıyla bisiklet yolu yapılsa da bisikletlilere yar olmaz.
İstanbul çok güzel bir yer. Mesela şöyle yerlerde bisiklet kullanabilirsiniz

201927

201928

201929

201930

Arabaların hızı nedeniyle bu güzeliklerden faydalanabilen bisikletli ve yaya sayısı sınırlı malesef. Bu yerlerde bisiklet yolu da yapılabilecek fazla bir alan yok.

Bırakın bisiklet yolunu şehrimizde kaldırım bile yapılması çok zor. Pek çok yerde kaldırımlar omuz genişliğinde. Bir örnek:
202114 dosyayı görüntüle
Kaldırım zaten geniş olsa hemen araba park ediyor. İstanbul’da yayalar ve bebek arabaları yolda gidiyor, motosikletler ise kaldırımda. Küçüklüğüm Ankara’da geçti. O zamanlar Ankara’nın geniş kaldırımlarında yürüyerek her yere giderdik.Kaldırım ne demek bildiğim için bana burası garip geliyor.

Burası sadece ulaşım değil bisiklet turizminden hatırı sayılır bir para kazanan san fransisco nun işlek bir bisiklet yolu. Yaya kaldırımı ile ortak kullanımda.
201917

Yolun devamı golden gate köprüsüne çıkıyor, bisikletle geçebiliyorsunuz

201921

İç kısımlarda bisiklet yolu yok ama düz yollarda bisiklet kullanan çok.
201920

Tabi ki bu fotoğraftaki gibi yokuşlarda bisiklet süren kişi az, ancak şehrin geneli bisikletlileri düşünerek yapılmasa bile yollar belli bir mantıkla yapıldığı için bisikleti entegre etme çok zor olmuyor. Pek çok yerde bisiklet yolu olmasa da rahatlıkla bisiklet kullanılabiliyor.

Sadece trafik daha yavaş ve düzenli işliyor. Makas atan tek bir araç yok.

201925

Sonuç olarak mükemmel bisiklet yollarınız olmasa bile trafiği yavaşlatırsanız ve sadece arabalar için dizayn etmezseniz tepelik bir şehir de olsa şansınız var.

MÜŞDE İstanbul'daki ilk bisiklet yolunu Başakşehir belediyesi yapıyor, insanları kandırmak bu kadar kolay olmamalı. Sizden rica ediyorum başakşehir ve İstanbul büyük şehir belediyesini arayıp şikayet ediniz ayrıyetten cimer e de dilekçe yazıp yollamanız istiyorum. Bisiklet yolu gibi önemli bir konuda insanları kandıramasınlar. IMG_20200809_112150.jpg

• Kızgın
Tepkiler: amasseia
Şimdi bir de motokuryelerin, motosikletlerin, elektrikli motorların girmeleri engellenmeli :)

Geri