Scudo Sports

İstanbul Köpek Haritası

Arkadaşlar merhaba, Anadolu yakasında sürüş yapan arkadaşlar için belirtmekte fayda görüyorum.
Göçbeyli köyü ile F1 Pisti arasında yer alan yolda (Göçbeyli bulvarı) başıboş kahverengi, yetişkin, pitbull cinsi bir köpek dolaşmakta.
Konuyla alakalı İBB'ye resmi bildirimde bulunmuştum ancak pekte etkili olmamış belliki.
Adsız.jpg

Bu arada Berk Okyay'ı da köpek ısırmış sanırım.

Scudo
Capture.PNG

Polonezköy'e doğru giderken Polonezköy yoluna bağlanan Karadeniz Caddesi üzerinde (mavi ile işaretlediğim bölge) yol üzerinde neredeyse her 50 metrede bir köpek var. Getirilip oraya bırakılanlar da var sanırım, yolun bir tarafı orman... Bazıları yaşlı, kendi halinde, bireysel takılıyor, bazıları havlıyor, bir tanesi ise havlayarak üzerimize geldi; hızlı sürerek ve köpeğe bağırarak geçtik, bir daha gidilmez o yoldan. Saat olarak da tam öğle saatleri, 12:30 civarı idi.

• Beğen
Tepkiler: oscak41 ve ag249
Adsız.jpg

Dosyalar

• SDADA.jpg
    SDADA.jpg
    66,6 KB · Okunma: 5
  • Beğen
Tepkiler: ag249

Bazı günler Hadımköy Toki'den Ömerli'ye işe gidiyorum. Ömerli'de iş yerimin oralarda köpekler var. Bir de bizim Toki'de site içi ve çevresinde dolu köpek var. Toki'dekiler çocuklardan dolayı bisikletlere alışkın. Ancak hemen önündeki ana cadde boyunca denk gelirsek, kask ve gözlükler biraz köpekleri çelebilir. ;)

"Bisikletçilerin korkulu rüyası: Dragos sahildeki siyah-beyaz köpek" (link)

• Beğen
Tepkiler: Esatesat
Bugün dahil 2 kez bu arkadaşın önünden geçtim suratıma bile bakmadı. ( aynı köpek olduğunu düşünüyorum ama olmayabilirde. :) )
Aynı köpek olabilir.
Haberdeki Arif de köpeğin herhangi bir aksiyonunu görmemiş. Ne havladı ne koştuğunu gördüm dedi. Isırınca acıdan anlamış köpek saldırdığını. Bacak da kötü kendisinin, kasa da zarar vermiş...
" tibialis anterior kasını ısırmış abi dikişler alınacak sonra mr çekip bakacaklar, Hasarın boyutu ne diye ona göre tedavi edecekler" dedi kendisi...
öyle hafif bi ısırma da yapmıyor, kaptı mı ciddi hasar veriyor...

Bunun çok çok benzeri, (muhtemelen aynı ırk) aynı renklerde aynı cinste bir başka köpek, yıllar yıllar önce iş yerimin önünde gelene geçene havlayıp koşuyordu. Bir gün ben ve eşim yaya şekilde iş yerimin önünden aşağıya yürürken koştu üzerimize. Ben de ona koştum sinirlenip. :) Ne yapacağını şaşırdı. Sinirimle bu köpeğe bir bağırdım ki şaşkınlığını dönüp kaçmaya bıraktı. Köpek kaçıyor, ben kovalıyorum. :)
Bir yandan da üzülüyorum. Onların kafayı yeme sebepleri de bizleriz. En büyük suçlu hiç bir adım atmayan yönetimler.

Sokakta köpeklerin olmasını hiçbir zaman istemedim ama aşağı videodaki arkadaş anlattığı vakit gerçekten daha çok istememeye başladım.

Göçbeyli'deki kahverengi pitbull diyorum ve arttırıyorum. Tam f1 yönünde yokuş çıkarken denk geliyor namussuz.

Geçenlerde, Halkalı' dan başlayıp Altınşehir - Bahçeşehir - Avcılar gişelerinin alt tarafındaki yan yol üzerinden Esenyurt' a gittim. Bahçeşehir tren yolunu geçtikten sonra köprü altından geçer geçmez rampa yukarı çıkmaya başlar başlamaz köpek sürüsüne denk geldim. Hemen bisikletten indim yavaş yavaş yürüdüm. Az ileride yine bir köpek sürüsü onlarda saldırır gibi oldu yine yürümeye başladım, sağ olsun bir kaç araba beni korumaya çalıştı. Biraz daha ileride yine köpek sürüsü. Haydaaa!!!! hemen yönümü değiştirip üst yan yola geçtim. Haramidere - Esenyurt yol ayrımına gelir gelmez yine köpek sürüsü. Yine yolumu değiştirdim. Bu durum sabah erken saatlerde oldu. Buralardan geçen arkadaşlar sabah saatlerinde çok dikkatli olsun. Mümkünse tek geçmesinler.

"Uygar" diye nitelendirdiğimiz ülkemizde, başıboş köpek haritası paylaşıyor olmak da ayrı bir paradoks ya, neyse...

Bilmeyenler için paylaşayım. Gönüllü bir platform tarafından oluşturulan ve kullanıcıların veri girebileceği "havrita" adında bir web sitesi var.

(link)

Twitter'da da bu mesele konusunda çok geniş bir tartışma ve paylaşım oldu.

Dileyenler bu siteye veri girebilir veya daha sağlıklı sonuçları görebilir.

Twitter'da #havritakapatılsın konusunu gündem yapmışlar it tapıcıları. Sebebi ise köpekleri havrita sitesinde işaretledikleri için köpek katilleri bu uygulamadan köpekleri bularak zehirleyerek öldürüyormuş. Google maps'in de kapatılması lazım aynı mantıkla. Google maps açtım ve "banka" diye arattım, uygulama çevredeki tüm bankaları işaretlemiş. Resmen soyguncular için bankaları hedef gösteriyor bu uygulama, potansiyel bir soyguncu bu Google haritalardan bankaların yerini şak diye bulup şakkadanak diye soyabilir!

IMG_20220820_013033.jpg

Hayır hayır siz bilmiyorsunuz o köpekler tamamen oyun istiyor, iki üç parça ısırık aldı mı tamamdır.
Hala bu tarz köpeklere oyun istiyor tarzı ile yaklaşanlar var... Yanlış anlamayın köpekleri ve kedileri çok severim hatta her gördüğüm köpeği oturur severim, elimde yemekten artmış kemik olunca gider onları beslerim fakat bu tarz köpeklere kesinlikle yaklaşmam. Bir kaç hafta önce köy turuna çıkmıştım canımı zor kurtardım.

twitter #HaVritaHayatKurtarır
uygulama sıfırlanmış galiba geçici süreliğine

Bu ülke çok şey hak etmedi ama sahipsiz başıboş köpek meselesi, uygar dünya normları ile barışmamıza gerçekten çok büyük bir engel oluşturuyor.
Özellikle popülizmden beslenen bir grup ile bu işten rant sağlayan oluşumlar, başıboş köpek meselesinde çok ciddi bir dezenformasyon ile aşılmaz bir cephe kurma derdindeler. Bu mesele artık salt hayvan hakları veya hayvan sevgisi ile tartışılması mümkün olmayan, çözüm ertelendikçe ve/veya görmezden gelince de büyümeye devam eden, korkunç bir toplumsal travmaya evrilme noktasına ulaştı. Çok ciddi bir kamplaşma, gözü kör bir sahiplenme dürtüsü ile zaten var olan çatışmalarımıza bir yenisi eklendi. Taraflar kesin çizgilerle ayrıştı, dil iyice keskinleşti. Bu meselede reklam olduğunu fark eden ünlülerin ise topa girmeleri gecikmedi tabii. Müthiş bir riyakarlık, sevimsiz bir popülizm sanal ortamı domine etmeyi başardı.
Bu konu kendi içinde daha çok su kaldıracak besbelli. Bu arada olan ısırılan, yaralanan ve hatta ölen insanlara olacak. Sanırım 5199 Sayılı Yasa değişene kadar daha epey bir bir tartışılacak, sövülecek, kavga da edilecek. Sonunda çağdaş toplum düzeni talebi galip gelecektir ancak henüz o olgunluğa ulaşan bir hayvan sevgisi gerçeğinden çok uzağız maalesef...

Durum aslında bir atasözü ile açıklanabilir. "2 ucu oklu değnek" Başı boş aşırı kalabalık sürü şeklinde yer almış köpeklerin bilinmesi gerekirse belediye ve gerekli kuruluşlar tarafından toplanması adına güzel bir uygulama. Ama öte yandan uygulama su istimal edilerek toplu şekilde hayvanların zehirlenerek öldürülmesi kötü bir durum.

Aslında bu köpek sürülerinin belirli bölgelerde daha fazla olmasının bir sebebi de belediyeler diyebiliriz. Ben Manisa'da çalışırken oturduğum bölge sokak köpeklerinin kısırlaştırma sonrası küpe takılarak bırakıldığı bölgeydi. Bazen işten eve giderken geri işe dönmek zorunda kaldığım dahi oluyordu sayıları 45-50 arası değişiyordu. İnternet ve sosyal medya platformlarında bir kesim aşırıya kaçarak olayı fazlası ile büyütüyor. Sokakta başı boş köpek saldırısına uğrayan, köpekten kaçarken araba çarpan veya köpekler tarafından öldürülen bir çok örnek var bu örnekler bu aşırı savunan kişilere gösterildiğinde maalesef kendileri sessiz kalıyorlar. Kendi adıma kediyi köpeği kuşu böceği ne kadar sevsem de sokakta başı boş köpek ve köpek sürüleri hem bisiklet binerken hem de yürüyüş yaparken can güvenliğim adına görmek istemem. Bence uygulama bu yönden bakıldığında gayet güzel. Sokaklardaki köpek popülasyonunun bilinçsiz hayvan satın alınması sonrasında sokağa bırakılması kadar kısır olmayan köpeklerin üreyip daha fazlasının ortaya çıkması da buna sebep veriyor. Maalesef vicdanı olmayan insanların bu hayvanları zehirleyerek ortadan kaldırmayı da çözüm bilmesi o kadar kötü.

Daha güvenli bisiklet binmek adına veya yolda saldırıya uğramamak adına uygulamayı haklı buluyorum. Malum bir beslenme şekli var keza forumda da başlığı var. O konuda biz hepçilleri hayvansal ürün tükettiğimizden dolayı katil ilan ettikleri gibi bunda da başıboş sokak köpeği sürülerini istemiyoruz diye aynı şekilde yargılayacaklarına inanıyorum, hakkımızda hayırlısı. Örnek görseli instagram'da bir sayfada gördüm. Keza ekşi sözlükte de bir başlığı var, hatta oradaki bir yorumda "köpekleri yemek için uygulamayı kullanıyorlar" yazısını görünce "her halde Çin'de bir uygulama" diye düşünmüştüm.

Dosyalar

• Ekran Alıntısı1.JPG
    Ekran Alıntısı1.JPG
    38,9 KB · Okunma: 28
  • Beğen
  • Üzgün
Tepkiler: benben ve templeos
Geri