Scudo Sports

İşsizliğin hat safhada olması

Bisiklet "lüks" değildir. Bazılarımız hobi için kullanıyor, bazılarımız spor amaçlı, bazılarımız ise performans yarış için kullanıyoruz. Ama bir kısım da bisikleti ihtiyaç için kullanıyor. İşe/okula giderken kullananlar var. Motorlu taşıtı olmadığı için ve gideceği güzergahta toplu taşıma olmadığı için kullanabilir. Ya da toplu taşımaya harcaması gerekecek para bisikletten daha fazla olabilir...

Bu ihtiyacı için de "kredi" çekmek zorunda kalmak lüks değildir.

He ama dersen ki, 105 setli bisiklet yerine ben de Dura Ace Di2 almak istiyorum ama param yok, kredi çekeceğim... O zaman lüks deriz... Şartları bilmeden genellememek gerek...
Tüm hobilerimin, tüm spor dalları, tüm sosyal aktiviteler insan için pahalı ve lüxtür işte
Neden kıçı kırık bir bisiklet için insanların kredi çekmek zorunda kaldıklarını sorgulamak lazım. Neden yurt dışında çalışan bir asgari ücretlinin bir iki aylık maaşıyla aldığı bisikletin , bizim için kedi ve ciğer meselesine dönüştüğünü sorgulamak lazım.
Hayır değil. Onun açıklamasınıda yukarıda yazmıştım😂👍190.000 aylık gelir. Özel ameliyattan alınan özel ücretler hariç👍sonra vaayyyy kesin çalmıştır yada hak yemiştir diye düşünen insanlar için yazmıştım.

Scudo
çektiğine göre ödeyebilecek gücün var demektir...
Otomobilden değil,bisikletten bahsediyoruz farkındaysanız. Bir hobi sahibi olmak için kredi çekmek gerekli. Bunu da ödeyebilme gücü ile kıyaslamanız takdir edilesi.
x9 kur + vergiler vs hep benim yüzümden zaten.
Hayatta kalmak ile yaşamak arasında bir fark var ama bunu anlatmakla vakit kaybetmek istemiyorum gerçekten.

Tüm hobilerimin, tüm spor dalları, tüm sosyal aktiviteler insan için pahalı ve lüxtür işte
Hobi değil, ulaşım için kullanmaktan bahsediyorum...
Sanırım ulaşım "hobi" değil, zorunluluk olsa gerek...

• Beğen
Tepkiler: ghostt
Şu (link) ortalama fiyatlarına bir bakın bakalım.
Muazzam refah bir ülke..

ekonomi gayet güzel ülkede.ben şahsen hiçbir sıkıntı yaşamıyorum istediğim gerekli olan bir ihtiyacımı alırken.ekonomi kötü diyenler yada kötü olduğunu düşünenler asgari ücrete çalışıp çok pahalı şeyler almak isteyen tipler genelde.gücünün yettiğini al arkadaşım,illaki carbon yada 2021 model,yada son teknolojiye sahip olmak zorunda mı?ilkokul yada lise terk adam çıkmış ben asgari ücrete çalışamam diyor.o zaman okuyup mesleğini kazanacaktın beyefendi.yada kendini geliştirecektin.3 kuruşa 5 köfte yok.yatana saman yok.ekonomi gayet güzel,ülke refah içinde.

Neden kıçı kırık bir bisiklet için insanların kredi çekmek zorunda kaldıklarını sorgulamak lazım. Neden yurt dışında çalışan bir asgari ücretlinin bir iki aylık maaşıyla aldığı bisikletin , bizim için kedi ve ciğer meselesine dönüştüğünü sorgulamak lazım.

Burada baslangic bisikleti aliminyum kadro, tiagra set 700-1000€ civari. Orta seviye karbon kadro, ultegra set eli yuz duzgun markalar 2500€. Asgari ucret 21 yasindan buyukler icin net 1506€.

Ogrenciyim ya da maasim az diyerek uber eats'e uye olup bisikletle yemek dagitayim derseniz saat basi hafta ici oglen 8€, hafta sonu aksam 13€ garanti para ( bahsisler haric ) kazanmak mumkun. Ortalamaya 10€ desek karbon govde, 105 setli bir bisikleti almak icin 150 saat dagitim yapmak yeterli. Bu parayi da malesef 10+ tecrubeli muhendis zor kazaniyor Turkiye'de.

Kralın soytarısı herkesin soytarı olmasını ister ama en iyi soytarının kendisi olduğuna inanır.
Burada baslangic bisikleti aliminyum kadro, tiagra set 700-1000€ civari. Orta seviye karbon kadro, ultegra set eli yuz duzgun markalar 2500€. Asgari ucret 21 yasindan buyukler icin net 1506€.

Ogrenciyim ya da maasim az diyerek uber eats'e uye olup bisikletle yemek dagitayim derseniz saat basi hafta ici oglen 8€, hafta sonu aksam 13€ garanti para ( bahsisler haric ) kazanmak mumkun. Ortalamaya 10€ desek karbon govde, 105 setli bir bisikleti almak icin 150 saat dagitim yapmak yeterli. Bu parayi da malesef 10+ tecrubeli muhendis zor kazaniyor Turkiye'de.
Ben bazen mültecilerin arasına karışıp ata topraklarına geçeyim diyorum da boyum uzun çok dikkat çekerim.

ekonomi gayet güzel ülkede.ben şahsen hiçbir sıkıntı yaşamıyorum istediğim gerekli olan bir ihtiyacımı alırken.

Küçük ölçekli bir işletmenin başındayım. Bundan 2 sene önce, doğrudan ve dolaylı olarak 20 kişiye istihdam sağlıyordum. Bugün bu sayı 3'e düşmüş durumda. Benim işletmem üzerinden kazanç sağlayan ve evine ekmek götüren 17 kişi şu anda evlerinde boş boş oturuyorlar. İsterseniz tek tek telefon numaralarını vereyim, bir de onlara söyleyin "ekonomi gayet güzel" diye. Yalnız işiteceğiniz sözler pek hoşunuza gitmeyebilir, incinebilirsiniz baştan söyleyeyim.

"AVM'ler, cafeler tıklım tıklım dolu. Herkesin altında son model araba. Herkes her şeyi yapıyor, her haltı yiyor" edebiyatı baydı artık. Bu ülkede tam 27 milyon kişi sosyal yardıma muhtaç durumda farkında mısınız? Bu da bakanlığın açıkladığı resmi veridir. Ülke nüfusunun kabaca 3'te 1'i eder; yoksulluk sınırının hemen altında, açlık sınırının hemen üstünde yaşıyor bu insanlar. Yine benzer durumda olan, 1 ay çalışmaması durumunda kira, yakıt, elektrik gibi en temel ödemelerini yapamayacak durumda olan milyonlarca insan yaşıyor bu ülkede.

Askıda ekmek ve Formula 1

Ekmek ve Sirk

Ekmek ve Arena

ekonomi gayet güzel ülkede.ben şahsen hiçbir sıkıntı yaşamıyorum istediğim gerekli olan bir ihtiyacımı alırken.ekonomi kötü diyenler yada kötü olduğunu düşünenler asgari ücrete çalışıp çok pahalı şeyler almak isteyen tipler genelde.gücünün yettiğini al arkadaşım,illaki carbon yada 2021 model,yada son teknolojiye sahip olmak zorunda mı?ilkokul yada lise terk adam çıkmış ben asgari ücrete çalışamam diyor.o zaman okuyup mesleğini kazanacaktın beyefendi.yada kendini geliştirecektin.3 kuruşa 5 köfte yok.yatana saman yok.ekonomi gayet güzel,ülke refah içinde.

ekonomi gayet güzel ülkede.ben şahsen hiçbir sıkıntı yaşamıyorum istediğim gerekli olan bir ihtiyacımı alırken

Eger sunu yazarken ironi yapmadiysaniz, ekonominin iyi oldugunu istediginizi alirken sikinti yasamamaniz ile olcuyorsaniz kusura bakmayin ama ya cok cahilsiniz ya da aptalsiniz. Bunu hakaret olarak yonetime sikayet edebilirsiniz ama ben hakaret olarak degil, sozluk analminile kullandim, tercih sizin. Ha derseniz ironi var, o zaman ben analayamadim kusuruma bakmayin.

Asgari ucretle calisan insanlar cok pahali sehler istemiyor. Asgari ucret adi uzerinde, insanca hayat yasamak icin gerekli olan ucret. Turkiye'de yine devletin acikladigi aclik ve yoksulluk siniri gelirlerine bakarsaniz asgari ucretin bunlarin yarisi dahi etmediginin farkina varacaksiniz.

Meslegin sadece okul sayesinde kazanabilabilecek oldugunu zannetmeniz de izole bir cevre ya da hayal dunyasinda yasadiginiz izlenimi birakti ben de, belki de cahillinizdendir onu da bilemiyorum.

155733.jpg

Su olayin yasandigi ulkede "ekonomi gayet güzel,ülke refah içinde." diyebilmek ya cahilliktir, ya aptalliktir ya da art niyettir alternatifi yok.

Son düzenleme:
Tüm dünyada sıkıntı var madem.O zaman kimler rahat ki?Daha başka keşfedilmeyen gezegenlere mi götürdüler de huzuru biz sıkıntısını mı çekiyoruz.?Başlığın 10.yılını kutlayalım.Vallahi 10 yıl olmuş.Bir de dikkat ettiysek eğer hep erkek cevap yazanlar......Yani bu zamanda kız doğmak varmış.Alfabe bıkmıştır bu başlıktan harfler sıkılmıştır anlamları demiyorum bile.Bence mühürlenmeli bu konu .Ozaman belki düzelir forumdaşların kaderi. Sevgili admin selası verilse iyi mi olur ki bu konunun?

Dün beden işçisi için biri iş başvurusuna geldi. Tarih yüksek lisans mezunu. Kendi karakterime yedirip işe alamadım.

İşsizlik yok, işçi beğenmeyen var. Artık okuyan her işi yapmaya razı. Benden üst yüksek lisans mezun adamı 12 saat benden aşağıda çalıştırmam. Bu adam tez yazmış, lisans üstü yapmış. Koli mi kapattıracağım 12 saat..

Dün beden işçisi için biri iş başvurusuna geldi. Tarih yüksek lisans mezunu. Kendi karakterime yedirip işe alamadım.

İşsizlik yok, işçi beğenmeyen var. Artık okuyan her işi yapmaya razı. Benden üst yüksek lisans mezun adamı 12 saat benden aşağıda çalıştırmam. Bu adam tez yazmış, lisans üstü yapmış. Koli mi kapattıracağım 12 saat..
Hocam kusura bakmayın da ne alakası var şimdi? Adam işi bilerek gelip başvurmuş, hakkıyla para kazanmak istemiş, sırf akademik anlamda sizden daha başarılı diye işi vermemek, belki açlığa itmek ne derece doğru? Hakkıyla kazandıktan sonra ister koli kapatır ister yerleri siler. Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ çıkışlı mühendis veya finans sektöründeki arkadaşlar nasıl insanların "altında" çalışıyor biliyor musunuz?
Ben de uzunca bir süredir görevim gereği çalışma arkadaşlarımı kendim seçiyorum. Bir pozisyona yapılan başvuru için o konuda en kalifiye hangisiyse önce o değerlendirilir. "Sen bu işe fazlasın" demek, "Sen bu iş için yeterli değilsin" demekten daha onur kırıcı.

Tüm dünyada sıkıntı var madem.O zaman kimler rahat ki?Daha başka keşfedilmeyen gezegenlere mi götürdüler de huzuru biz sıkıntısını mı çekiyoruz.?Başlığın 10.yılını kutlayalım.Vallahi 10 yıl olmuş.Bir de dikkat ettiysek eğer hep erkek cevap yazanlar......Yani bu zamanda kız doğmak varmış.Alfabe bıkmıştır bu başlıktan harfler sıkılmıştır anlamları demiyorum bile.Bence mühürlenmeli bu konu .Ozaman belki düzelir forumdaşların kaderi. Sevgili admin selası verilse iyi mi olur ki bu konunun?
Yanlış tespit 1:
Forumda birçok başlığa yazanların hepsi erkek. Forumun çoğu erkek. Bisiklet sürenlerin çoğu erkek. El işi forumunda bu konuyu açan teyzenin "Yazanlar da hep kadın, bu devirde oğlan doğmak varmış" demesi gibi olmuş. Harbi bu arada kız veya oğlan doğmak nasıl oluyor bunlar cinsiyet mi?

Yanlış tespit 2:
Bu devirde değil yaşanmış hiçbir devirde kadın olmak istemem.

İşe alma olayı hakkında bir şey eklemek gerekirse komik geldi. Adam iş istedi ve sen işe almadın diye zil takıp oyanayacak mı anlamadım?

Başlık kapatılıp kimse konuya yazmayınca işsizlik ve işsizliğin getirdiği toplumsal sorunlar bitecek mi ki? Zaten enflasyon da düşük, Tüik %14 diyo ama o bile fazla, en fazla %4 bilemedin %5. Böyle giderse eksi enflasyonda Japonya'yı da geçeriz.

• Hahaha
Tepkiler: sccetin
19 yaşında biri olarak yazıyorum ülkemizde bir hobi edinmek çok pahalı geliyor artık.Kardeşime(15) claris setli bisiklet bakıyorum bisiklet fiyatlarına minimum %30 zam geldi diyorlar.Ülkedeki ekonomik krizi geçtim üstte abilerim çok güzel açıklamışlar geçen sene bu zamanlarda 6.50 olan dolar kuru şimdi 7 ama zam %30-40.Firmaların ekonomiye artık nasıl güvensizliğiyse o kadar zam yapmışlar.Git çalış dersiniz.Mühendislik öğrencisiyim artık yazları orda burda asgari ücretle de çalışamam anca kariyerim için bir şirkette bedavaya staj(KÖLELİK) yapabilirim.Ki ben değil kardeşim çalışsa bile Almanyada 1 ay çalışan asgari ücretli maaşının yarısıyla specialized marka bir sora setli alırken burda 1 ay asgari ücretle çalışsan claris setli bisiklet alamıyorsun. Anlamıyorum hayatımızın baharında güzel bir bisiklete veya bir hobiye sahip olmak bu kadar mı zor?Bir de insanımız da şöyle bir algı var;ben burda bunu dedim diye "Kardeşim millet aç sen hala bisiklet istiyorsun haline şükret."diyenler var.EVET ABİCİM EVET BİR HOBİ EDİNMEK İSTİYORUM AVRUPADA GENÇLER HER İSTEDİĞİNİ YAPIYOR BİR TÜRK GENCİ OLARAK NEYİM EKSİK??Napalım yani midemize ekmek giriyor diye bisiklet istemeye hakkımız yok mu?İstediğimiz bisiklet de claris setli herhangi bir bisiklet.Bize bunu diyenler de özür dilerim ama bizden 15-20 yaş üstü olan X kuşağı ve üstü(Hepsi değil tabi)Sanki seçimi ben yaptım sizlerin sayenizde şuan bir bisiklet almak bu kadar zor bunun sorumlusu sizlersiniz bir de üste çıkmaya çalışmayın!!!Bir de benim annem de babam da türkiyenin en iyi okullarından mezun olmuş diş hekimi ve mühendis.Claris setli bir yol bisiklet almak büyük tartışma ve tartışmanın olumsuz sonuçlanmasına neden oluyor.Ükenin geri kalanının yol bisikleti İSTEMEK bile aklına gelmiyordur.Dolar kurunda yaptığım bir araştırmada iphone 7 plus ilk çıktığında 979 dolardı ve asgari ücretin ortalama 2.2 katıydı,iphone 12 pro çıktığında ise 999 dolara çıktı ve asgari ücretin 6.3 katıydı.Burdan bile farkı görebilirsiniz.Bu sadece örnek ve verilmek istenen mesaj belli.Iphone a takılan varsa söyleyim bu ülkede size acımıyorum.
Bu sadece 4 yıl içindeki fark.Tabi durum böyle olunca bazıları şekil değiştirmeye ülkede genel algı yaratmaya ülkede yaşayan bir vatandaşın standartlarının düşüşünü normal HATTA daha da düşük olsa yeter şükretsin gibi tepkiler veriyor.Evet halimize şükredeceğiz ama şükrederken biraz da aaa bende yok ,onda var o zaman onda da olmamalı gözüyle değil;bende yok ,onda var o zaman bende de olmalı gözüyle bakılmalı.HER ŞEYE.
Biraz sinirliyim bu konuda, aklıma ne geldiyse devrik bir şekilde yazdım şimdiden bu eleştirdiğim kesimde değilseniz kusuruma bakmayın.Eleştirdiğim kesimdeyseniz de sizin tabirinizdeki şükretmeyi daha çok hak ediyorsunuz.

Bu arada İst Avrupa Yakasında ucuza satan ya da güzel pazarlık yapan bildiğiniz bir bisikletçi varsa yazarsanız sevinirim:/

Konuya farklı bir açıkan yaklaşayım.
Aç/işsiz insanlar, hali vakti yerinde olanların sorumluluğundadır. (keyfi yan gelip yatanlardan bahsetmiyorum) sağınızda solunuzda aç açık birileri varsa yardım edin lütfen elinizden geldiği kadar. Allah böyle emrediyor.

Başlık kapatılıp kimse konuya yazmayınca işsizlik ve işsizliğin getirdiği toplumsal sorunlar bitecek mi ki? Zaten enflasyon da düşük, Tüik %14 diyo ama o bile fazla, en fazla %4 bilemedin %5. Böyle giderse eksi enflasyonda Japonya'yı da geçeriz.
İroni yapmış hıcvetmıs bence. Cok takılmamak lazım.
Konuya farklı bir açıkan yaklaşayım.
Aç/işsiz insanlar, hali vakti yerinde olanların sorumluluğundadır. (keyfi yan gelip yatanlardan bahsetmiyorum) sağınızda solunuzda aç açık birileri varsa yardım edin lütfen elinizden geldiği kadar. Allah böyle emrediyor.
"aç işsizlerin bı kısmı halınden memnun cıkan vıdeolardan görüyoruz, çevredende. Bı kısmıda galıba ılk emrını yerıne getirmemiş yoksa bu halde olabilir miydik" diye düşünmeden edemıyorum :)

• Beğen
Tepkiler: By chow ve Taha_
Hocam kusura bakmayın da ne alakası var şimdi? Adam işi bilerek gelip başvurmuş, hakkıyla para kazanmak istemiş, sırf akademik anlamda sizden daha başarılı diye işi vermemek, belki açlığa itmek ne derece doğru? Hakkıyla kazandıktan sonra ister koli kapatır ister yerleri siler. Boğaziçi, İTÜ, ODTÜ çıkışlı mühendis veya finans sektöründeki arkadaşlar nasıl insanların "altında" çalışıyor biliyor musunuz?
Ben de uzunca bir süredir görevim gereği çalışma arkadaşlarımı kendim seçiyorum. Bir pozisyona yapılan başvuru için o konuda en kalifiye hangisiyse önce o değerlendirilir. "Sen bu işe fazlasın" demek, "Sen bu iş için yeterli değilsin" demekten daha onur kırıcı.

Bu durum aslında oldukça yaygın ve üniversite mezunlarınının vasıf gerektirmeyen işlerde özellikle çalıştırılmamasının bazı sebepleri var.

1- Lise-İlkokul mezunlarının da iş bulabilmesi.
2- Lise-ilkokul mezunlarının kendi eğitim seviyesindeki insanlarla rahat çalışabilmesi. (Aynısı üniversite mezunları için de geçerli)
3- Üniversite mezunlarının işi beğenmeyip/başka iş bulup erken istifa etme ihtimali.

Bütün bunlara ramen vasıf gerektirmeyen işlerde üniversite mezunlarını yine de görebilirisiniz. Yüzyüze görüşmede belli olur. Hatta 2-3 vardiyalı bir iş için başvuru yapıp reddedilen kaç kişi çıkar bilemem. Vardiya nedir bilmezken yaptığım bir başvuruya çağırılmıştım.

Bir fabrikaya da 4-5 ay arayla 2 kere yüzyüze görüşme yaptım ve işe alınmadım. Son seferde mülakata da girdim. Yetiştirilmek üzere eleman arıyolardı. (Hala arıyorlar 02.21)

Not: Eskişehir'de ikamet eden işsiz kimselere (link) burayı öneriyorum. OSB'ye eleman yetiştirmek için kurulmuş bir kurum ve giriş-orta seviye ücretsiz eğitim veriliyor. Eğitimler yanlış bilmiyorsam yeterli çoğunlukta kursiyer kaydı yapıldıktan sonra başlıyor. Ardından MYK'dan hangi mesleğin eğitimini aldıysanız onun yeterlilik belgesini alıyorsunuz ve İşkur'dan ilan kovalıyosunuz. OSB'de çalışmak isterseniz kurstaki başarınıza göre biryerlere de yerleştirebiliyorlar.

Son düzenleme:
Geri