Scudo Sports

İşsizliğin hat safhada olması

• Beğen
Tepkiler: Noldor
Scudo
Üniversiteler de iş kapısı. Taşraya öğrenci demek, taşraya da avm kurulması için sebep demek. Kiraların artması, eşrafın zenginleşmesi demek. Kadrolar ile üniversitenin istihdam sağlaması demek. Muğlada büyüdüm ben. 1986 ayrılırken 26400 dü nüfus, sonra üniversite açıldı, nüfus 100000 olmuş. 1986 ta 2 tane aile çay bahçesi vardı. 1 tane dönerci, köfteci kemal vardı. Şimdi burger king bile var. Üniversite iyidir. Sonrası için değil, okuyan için değil ama şehrinde barındıran için üniversite nefistir.

Üniversite sayısına atıfta bulunmak bir nevi illusyonistlik, göz kandirmacalik gibi. Içerisinde bazı haklı noktalar var ama sadece o kadar. Hiç bir eğitim verilmese sadece sorgulayıcı ve araştırıcı olmak, metodlariyla beraber ogretilse bile bizim millete yeter. Çok şeyler başarabilir. Elin oğlu 40 50 sene önce bunu şarkıya dökmüş : WE DON'T NEED NO EDUCATION.
3 sektör vardır: Tarım , sanayi ve hizmet. ( malum hukumet zamani eskinin parlatilan " başarılı ve genç bakanı " bugün yine patlatılan " çok güzel konuşan " muhalefet partilisi zamanında söylemişti : " hizmet sektörüne yöneleceğiz " diye. ) Sonuç olarak tarım ürünleri ithal edildi çiftçi batırıldı. Mamul yada yarı mamul ithal edildi . Sanayici batırıldı. En basit saman , kâğıt, et .... ithal ediliyor. Kazanan kim? Ithal ürünlerin geldiği ülkedeki insanlar.
Bizde aslında iş sahası çok . Ağırlığı genç olmak üzere nüfusu 80 milyon olan bir ülkede çok iş var . Ve bu iş sahalari Hans, Takashi, Erijk, Ivan,...... için hazırlandı. Kullandığınız aletlere aldiginiz hizmetlere bakarsanız farkedersiniz. Bize de bunları kullanarak HIZMET SEKTORU nde ucuza çalışacak doktor, hemsire , öğretmen , polis, çöpcü, memur, işçi, boyacı, tamirci .... istihdam ediyoruz. O konuda da ne kadar iyi sonuçlar aldığımız ortada.
Ornek olarak ilk akla geleni yazayim. Verilen paralar yüksek ve anlamsizca olunca bizim milletin sorgulamaya başladığı TUVTURK kime ait ? Bu paralar ne ise yarıyor ? 30 dakikada bir cıvata sıkmadan alınan bu ücret normal mi? Yada ücret avrupaya gore normal mi? Bilirsiniz bizde para ile ilgili islerde bazen avrupa, bazen afrika normları kullanılır.

Son düzenleme:
Ülkemde işsizlik değil "iş beğememe" had safhada..Çok küstah, ukala bir milletiz, havalıyız ondan rakamlar böyle çıkıyor...Yoksa aslında tam denk isdihtam kapasitesiyle işgücü sayısı...
Edit : Arkadaşlar bu bir ironidir...😁

Son düzenleme:
Tosun bank kitabını okudum. Soruların yanıtı orada var. Asgari ücret ne demek? Aklı olan o paraya çalışacağına, çalar mantığı. Ne zaman oldu bu? 1980 24 ocak kararları ile. Bugün gençlere en iyi örnek sıfırdan milyarder olan eğitimsizler. İsim vermeyeyim ama sürüşüne bereket.

Ülkemde işsizlik değil "iş beğememe" had safhada..Çok küstah, ukala bir milletiz, havalıyız ondan rakamlar böyle çıkıyor...Yoksa aslında tam denk isdihtam kapasitesiyle işgücü sayısı...

Aslında üniversite sayısı da tam bu mantık yüzünden önemli. Işsizlik sorunu, ülkede iş olmaması demek değildir. Ülkede işsiz insan olması demektir. Bir insan meslek eğitimini nerede görür, üniversitede. En kötü üniversiteye bile gitsen, 4 yıl boyunca ders çalışıp sınavlara girdiğin bir ortamdan bahsediyoruz, bir emek var ortada. Boğaziçi Üniversitesi ile kötü bir X üniversitesinin kalite farkı, öğrencilerin geçirdiği bu 4 yılı ve verdikleri emeği değiştirmiyor. Ee kim 4 sene boyunca dersini gördüğü, sınavlarına girdiği bir mesleği edinmek istemez ki? Siz istiyorsunuz ki üniversite mezunu insan küstahlık yapmasın, ne okuduğunu boş versin ve girsin bir tornacıda çalışsın, bir markette kasiyer olsun. Neden olsun? Neden 4 yıl boyunca iyi kötü bir üniversitede okuyup eğitimine yatırım yaptı o zaman?

Herkes üniversite okumak zorunda değil, hatta her şeyin bu kadar erişilebilir olduğu bir dünyada bence kimse üniversite okumak zorunda değil. Ama üniversite okumanın bu kadar kutsallaştırıldığı bir ülkede, okumuş insanın öyle her işi beğenmesini de bekleyemezsiniz. Hele hele buna küstahlık hiç diyemezsiniz. Istihdam kapasitesiyle işgücü kapasitesinin aynı olması işsizlik sorununun olmadığı anlamına gelmez. 5 elma isteyen birine, al 5 armut ye diyip işin içinden çıkamazsınız.

Son TÜİK verilerine göre ülkede işsizlik oranı azalmış durumda, kalanlar da iş beğenmeyen havalı, ukala, küstah iç minnaklar.

İşsizlik belirtisi göstermeyenleri işsiz saymayan TÜİK'i de dosta güven düşmana korku saldığı için tebrik ediyorum.

Aslında üniversite sayısı da tam bu mantık yüzünden önemli. Işsizlik sorunu, ülkede iş olmaması demek değildir. Ülkede işsiz insan olması demektir. Bir insan meslek eğitimini nerede görür, üniversitede. En kötü üniversiteye bile gitsen, 4 yıl boyunca ders çalışıp sınavlara girdiğin bir ortamdan bahsediyoruz, bir emek var ortada. Boğaziçi Üniversitesi ile kötü bir X üniversitesinin kalite farkı, öğrencilerin geçirdiği bu 4 yılı ve verdikleri emeği değiştirmiyor. Ee kim 4 sene boyunca dersini gördüğü, sınavlarına girdiği bir mesleği edinmek istemez ki? Siz istiyorsunuz ki üniversite mezunu insan küstahlık yapmasın, ne okuduğunu boş versin ve girsin bir tornacıda çalışsın, bir markette kasiyer olsun. Neden olsun? Neden 4 yıl boyunca iyi kötü bir üniversitede okuyup eğitimine yatırım yaptı o zaman?

Herkes üniversite okumak zorunda değil, hatta her şeyin bu kadar erişilebilir olduğu bir dünyada bence kimse üniversite okumak zorunda değil. Ama üniversite okumanın bu kadar kutsallaştırıldığı bir ülkede, okumuş insanın öyle her işi beğenmesini de bekleyemezsiniz. Hele hele buna küstahlık hiç diyemezsiniz. Istihdam kapasitesiyle işgücü kapasitesinin aynı olması işsizlik sorununun olmadığı anlamına gelmez. 5 elma isteyen birine, al 5 armut ye diyip işin içinden çıkamazsınız.
Yazdıklarınızda o kadar haklısınız ki. Şunu da ilave etmek isterim, plansız ve programsız hatta popülist politikalar amacıyla açılan devlet üniversitelerine ilave olarak rant amaçlı açılan özel ve vakıf üniversitelerin toplam sayısı 209. Bu rakamla dünyadaki üniversite sayısı sıralamasında 15. sıradayız. Peki bu bir başarı kıstası mıdır? Nicelik mi yoksa nitelik midir önemli olan? Yüzlerce bölümden bir tane örnek vereyim, şu anda Türkiye'nin 40 farklı şehrinde toplam 44 farklı üniversitede biyoloji bölümü bulunmaktadır. Binlerce öğrenci demek bu, peki devletin veya özel sektörün biyolog ihtiyacı nedir? Bu rakamın beş yüzde biri bile değil. Yazık ki ne yazık.. Bazen bu bölümler hiç tercih edilmediği için öğrenci başına üç akademisyen düşüyor. Bunun adına ne denir bilemiyorum...

@TrEddieMercury Hocam bu ironiyi hiç kıvıramıyorum zaten..😁..Gülme koymayınca herkes ciddi sanıyor..
Yerden göğe kadar haklısınız...İşin tabiatı gereği mimar mimarlık, mühendis mühendislik yapabilmeli...İş yoksa yaratmak devletin görevi..Herkesi vur ameleliğe işsizliği sıfırla yok öyle bir 2020 artık..Olmamalı..

@TrEddieMercury Hocam bu ironiyi hiç kıvıramıyorum zaten..😁..Gülme koymayınca herkes ciddi sanıyor..
Yerden göğe kadar haklısınız...İşin tabiatı gereği mimar mimarlık, mühendis mühendislik yapabilmeli...İş yoksa yaratmak devletin görevi..Herkesi vur ameleliğe işsizliği sıfırla yok öyle bir 2020 artık..Olmamalı..

Valla ciddi sandım ki ciddi olmuş olsaydınız da herkes istediğini düşünmekte özgür, burada herkes istediği fikri beyan edebilmeli. Gülme koymak kurtarıyor işi evet 🙂

çektiğine göre ödeyebilecek gücün var demektir...
Bisiklet için kredi çekmek lüxtür. Ev ihtiyaçları veya hastalık düğün ölüm vs vs yaşamsal zorluklar olmadıktan sonra lüxtür. Elbette beni veya kimseyi ilgilendirmez bu durum. Para cebimden çıkmıyor. Bu demektir ki bisiklet için kredi çekmek yoksunluk, yoksulluk, imkansızlık, göstergesi değil aksine, lüx yaşamdır. Yinede arkadaşımıza hayırlı olsun kazasız belasız turlar dilerim. Güzel günlerde kullan dostum👋👍
Her yerde iş var. Ekonomi güzel. Not:siyasi olarak düşünmeyin!!! Ünide en boş beleş bölümü oku, sonrada iş yok de😂milletin bindiği arabaya bakarak offff nereden buldu parayı acaba deme😂Örnek:6 sene tıp, 3sene lisans, 5sene avrupada staj, 2 sene ülkemizde farklı eğitimler alan amcam şu an profesör ve 90.000 TL hastahane den, 100.000 TL de özel muayenehanesinden alıyor. Ama adam köpek gibi okudu hakkıdır. 1.500.000 TL lik volvo xc 90 a binmek hakkıdır elbette. Yalan mı???

Bisiklet için kredi çekmek lüxtür. Ev ihtiyaçları veya hastalık düğün ölüm vs vs yaşamsal zorluklar olmadıktan sonra lüxtür. Elbette beni veya kimseyi ilgilendirmez bu durum. Para cebimden çıkmıyor. Bu demektir ki bisiklet için kredi çekmek yoksunluk, yoksulluk, imkansızlık, göstergesi değil aksine, lüx yaşamdır. Yinede arkadaşımıza hayırlı olsun kazasız belasız turlar dilerim. Güzel günlerde kullan dostum👋👍
Bisiklet "lüks" değildir. Bazılarımız hobi için kullanıyor, bazılarımız spor amaçlı, bazılarımız ise performans yarış için kullanıyoruz. Ama bir kısım da bisikleti ihtiyaç için kullanıyor. İşe/okula giderken kullananlar var. Motorlu taşıtı olmadığı için ve gideceği güzergahta toplu taşıma olmadığı için kullanabilir. Ya da toplu taşımaya harcaması gerekecek para bisikletten daha fazla olabilir...

Bu ihtiyacı için de "kredi" çekmek zorunda kalmak lüks değildir.

He ama dersen ki, 105 setli bisiklet yerine ben de Dura Ace Di2 almak istiyorum ama param yok, kredi çekeceğim... O zaman lüks deriz... Şartları bilmeden genellememek gerek...

Hocam fiyatlar uygun olsaydı ,paramız daha değerli olsaydı .Ya da ülkemiz üretimde Avrupa’yla yarışacak şekilde yönetilseydi de kredi çekmeseydim😉 Şöyle birşey var 40 bin TL’ye araba varken 250 bin TL lik arabaya binmekte lüks o zaman.Ama herhangi bir kazada 40 bin TL lik arabadaki hava yastıkları kurtarmayacak bizi.Suçlu ben değilim suçlu iyi bir bisiklete binmeyi bile lüks haline getirenlerdir diye düşünüyorum.Bu arada sağol sende sağlıkla kullan bisikletini

• Beğen
Tepkiler: Noldor
Hocam fiyatlar uygun olsaydı ,paramız daha değerli olsaydı .Ya da ülkemiz üretimde Avrupa’yla yarışacak şekilde yönetilseydi de kredi çekmeseydim😉 Şöyle birşey var 40 bin TL’ye araba varken 250 TL lik arabaya binmekte lüks o zaman.Ama herhangi bir kazada 40 bin TL lik arabadaki hava yastıkları kurtarmayacak bizi.Suçlu ben değilim suçlu iyi bir bisiklete binmeyi bile lüks haline getirenlerdir diye düşünüyorum
Düşüncelerinde haklısın elbette 👍tespitlerin çok doğru dostum. Siyasi yada ülke ekonomisine dayalı olmadan konuştum ben. Benimde şu an bazı ihtiyaçlarım var ama kredi asla kullanmam. Yaşamsal herşeyim çok şükür var. Ev araba biraz para biraz yatırım, ama yeni bir bisiklet için bisikletim varken 2. Cisi için kredi veyahut birikimden harcamak yada, biraz daha çalışıp 2.3 maaşı yatırmak lüx benim için ve gereksiz.ya sen boşver bizleri biz öylesine konusuyoruz😂hayırlı olsun bisikletin kazasız belasız kullan inşallah 👍😂🚴‍♂️

• Beğen
Tepkiler: ghostt
Neden kıçı kırık bir bisiklet için insanların kredi çekmek zorunda kaldıklarını sorgulamak lazım. Neden yurt dışında çalışan bir asgari ücretlinin bir iki aylık maaşıyla aldığı bisikletin , bizim için kedi ve ciğer meselesine dönüştüğünü sorgulamak lazım.

Neden kıçı kırık bir bisiklet için insanların kredi çekmek zorunda kaldıklarını sorgulamak lazım. Neden yurt dışında çalışan bir asgari ücretlinin bir iki aylık maaşıyla aldığı bisikletin , bizim için kedi ve ciğer meselesine dönüştüğünü sorgulamak lazım.
Sorguladaydık bu halde olmazdık😂

Geri