Scudo Sports

İşsizliğin hat safhada olması

Sahsen 04.01.2013 tarihinden (bu tarih nasil unutulursa :cool:) beri issizim. Hatirlamiyorum ama bir is kazasi gecirmisim ve hastahanede actim gozlerimi. 17~18 gun sonra :koptum:. O gunden beri issizi… Ama durun, sen dul Saban gibi ev bakiyorum :D.

Scudo
@MehmetAliB. hocam oyle de yurtdisinda, birde uzerine bulundugun ulkenin diline hakim degilsen cok daha zor emin olun. Ev erkegi kulaga pek hos gelmiyor :D. En guzeli ben yine issizim diyecegim :koptum:.
Dipce: Ha bisiklet biniyorum bol bol iste :srnsml:. Para veren yok ama olsun :ssrtcbya:.

Emin olun tek işsiz siz değilsiniz. İş-Kur'da falan kayıt var ama tık yok olan gidiyorum bin dereden su getiriyorlar. Bir iş görüşmesine gittim ilk görüşmede güneş paneli üreten Alman Çinli ve Türk(bu firma) olarak fabrika açacaklarını söylemişlerdi neyse ilk mülakatı geçtim. 2.ye gittim işin panel işi değil HES'te çalışacak yüksek gerilim sertifikalı eleman olması gerekiyormuş. Gittiğimde anlattılar bu durumu 1500 TL + sigorta. Evime 80 km servis yok, Y.G. belgem yok ki ben elektronikçiyim, vardiyalı 08:00 - 20:00 veya 20:00 - 08:00 şeklinde, ayrıca son olarak yemekte yok. Aynı işe diğer firmalar 2600TL ücretle adam çalıştırıyor. Risk büyük daha önce ölen yada kolu bacağı kopan akrabalarım var. Aslında işte var ama bir türlü orta yolu bulamıyoruz ya sosyal haklarını hiçe sayıyorlar yada seni beğenmeyip ve yeterli bulmayıp işe almıyorlar. Ekim 2017de PTT'den çıktım. Kargo kabul bölümündeydim. 09:30da gelen koca mercedes kamyonu barkod okutarak 2 kişi yarım saat içinde boşaltıp ilçelere ve şehir içine göre ayrılması gerekiyordu yanımdaki diğer çalışan akli sağlık raporları vardı çekip gidiyordu. Önceki çalışan bize işi öğretenlerinde eli ayağı denk durmuyor koca koca adamlar bel altı el şakası (onlara göre) yapıyorlardı şefe ilettim bu durum üzerine sağ olsunlar sürekli gelen kargoları saklayıp üzerime yıkıyorlar ve sayelerinde tutanak yiyiordum bir gün sinirlerim patladı sözlü den iteleşme geçti bağırdım çağırdım yaktım yıktım istifamı verdim. Şimdilik daha önce görüştüğüm biri mermer ötekisi hastaneden gelecek haberi bekliyorum en çokta bir yere başvurduğunda 4-5 ay aramayıp her halde olmadı diyorsunuz tam bir işe başlıyorsunuz ve önceki yerden dönüş yapıyorlar o adamın canı sıkıyor. Neyse beklemeye kaybetmeye artık alıştım. Aşkta kumarda işte her şey de kaybeder olduk bağımlılık yaptı :D Son olarak 2017 dönemi içinde 3 tane kpss puanı ile alım yapan devlet dairesine başvuru yaptım ne hikmetse 90 puanın altında alan yoktu listede insan düşünüyor bu adam nasıl daha önce atanamamış diye. Az olsun temiz olsun devam olsun.

Askerden geleli 7 sene oldu. Bir müziktir bisiklettir gidiyor. Halen işsizim. İlk 6 yıl çok mutluydum da bu yıl biraz sıkıştırıyor. Sanırım 30 yaş bunalımı. Paraya değer veren bir birey olamadığım için yaşamımı devam ettirecek kadar kazansam yeterli diyorum. Ne olacak ben de bilmiyorum. Tez zamanda çözeriz umarım bu meseleleri.

işsiz arkadaşlara birkaç seçenek :D sadece fikir garantisi yok.
1) bilgisayara bir nebze yatkın ve orta üstü ingilizceniz varsa programa dilleri öğrenebilirsiniz. (ingiilzce öğrenmeden de olur ancak ingilizce kaynak çok fazla)
a)web siteleri kurup ordan kazanıyım diyebilirsiniz ( ki bu durumda bir sürü blogger açıp hepsine yazı yazmanızı tavsiye ederim. bf forumdonanım gibi büyükproje olmadıkça hostingle falan uğraşmaya gerek yok. ancak kazancağınız para asgari ücreti bile zor bulur. min 10 adet sürekli güncel seo çalışması yapılmış blog gerek )
b)bazı şirketler bazı dillere hakim eleman isterler. sanırım en çok arananlar python c dilleri ve javadır. ayrıca bu dillerle kendinizde bir şeyler üretip kazanabilirsiniz.
onun dışında swift popüler şuanda ios tabanında uygulama geliştirmek için. tavsiyem pythonla başlayın hiç yoktan boş durmamış bir şeyler öğrenmiş olursunuz.
2) büyük paranız varsa dolara yatırın. ülkede bazen bir kaç hafta belki dolar sabit kalıyor biliyoruz. mayıs sonlarındaki rekordan sonra yavaş yavaş düşüp 4,50 lerde dengelenmişti. dolar 1 ayda 4,5230 dan 4,9188 e fırladı.bu süre zarfında 50 bin doları olan adam(ilk değerden alış yapan) 19,790 lira kar elde etti
düşük kura a büyük kura b diyelim. a kurundan aldığımız dolar miktarına x diyelim.
ax paramız bx oluyor yani bx-ax i kar o da x(b-a) ya eşit. yani kur artışı şuanda 0,3958 alabilceğiniz dolar miktarıyla çarpıp edilebilecek karı görün. 10 bin bile alınsa 3958tl kar 1 ayda. ha tabi tr gitgide değersizleşiyor ve tlyle harcama yapıyoruz orası ayrı. doların ne zaman yükselceğini tahmin etmekte zor değil günümüz tc sinde
cetveli daha da daraltıyorum
7 temmuzda dolar 4,5719
4-5 gündeki kur artışı 0,3469
yakalancak en iyi aralık
alış ve satış arasındaki fark hesaplansa bile edilcek kar büyük. bir miktar risk var orası ayrı.ancak 2-3 yıllık süreçte dolar kaybettirmez bence min 7 yi görür.

• Beğen
Tepkiler: Rocketman
Aslında tarım yada hayvancılıkla uğraşmak isterim fakat gel gör ki insanların " ooo fıstığın kilosu 90 lira ne para kazanıyordur bunlar " dediği gibi değil gerçek yüzü. Eniştem 78 yaşında 35 yaşından beri çiftçiliğin içinden denemediği yapmadığı şey kalmamış tam anlamı ile hayatı görmüş geçirmiş birisi. Uzun zaman ayvacılık yaptı ağaçların ve kendinin yaşlanması ile ufak tefek domates biber falan onlarla uğraşıyor. İşin şu boyutu gerçekten zor olmasına sebep oluyor. Yerli tohum muamması. Evet yerli tohum yasak ama sertifika vs alırsanız serbest bir hayli zor iş. Tohum ithal, hayvan gübresi hariç ya ithal yada çok pahalı, ilaç şart. Peki neden şart ? Çünkü ilaç atmazsan kurtlar kaynıyor meyvede, evet doğalı o zaten ama adam masrafını çıkarması için şart. Bu liste devam ediyor gidiyor. Su, ilaç, gübre, tohum, budak (ağaç grubu), zararlı ot ayıklama (bodur yer bitkileri), hasat (mamüle göre değişiyor). Yani adamın eline çokta bir şey kalmıyor. Hal böyle olunca ve bu tip işlerin zorluğunu gören benim nesil büyük şehre masa başa iş, memur hayali ile göçüyor gidiyor. Sonra hali ile patateste ithal geliyor dana da, sakatat da. Büyük şehir göçünce hali ile bir işe 100 kişi alınacaksa 10 bin kişi başvuruyor bu da senin rakibinin artması demek. Senden daha ucuza çalışacaklar elbet çıkıyor hali ile iş veren ona yöneliyor. Örneğin mülteciler gibi sigortasız senin yarı fiyatına hatta çeyrek fiyatına dahi çalışanlar var. Sende diyorsun ki " ulan o kadar okulu bunun için mi okudum ben ? Az daha durayım belki mesleğimden bir şey çıkar" diye bekleyip duruyorsun. Cahillik mutluluk dedikleri bir nebzede o olsa gerek. Zamanında düşmekten, boğulmaktan bir haber yaşarken korkusuz veya mutluyduk şimdi bir şeyleri öğrendikçe ya boğulursam ya düşer de bir şey olursa diye panik atak yaşıyoruz.
@biocyclist işsizlik de var sizin dediğiniz gibi iş beğenmeme durumu da var. Bim, A101, yada avm'de her hangi bir işe girip çalışabilirim ama kendi mesleğim ile ilgili bir işe gireceğimde bu iş ile ilgili tecrübemi ve neden bu kadar iş değiştirdiğimi soruyorlar.
26 yaşındayım en pis iştede çalıştım Antalya Kemer Kirli Su Arıtma Tesisi, en temizin olanında da çalıştım Türk Telekom. 2.5 yıl kadar sigortam var. Para biriktirmem iyidir. Sağda solda kötü gün diye 3-5 birikimi hep vardır. Param varsa alırım yoksa kredi kartı falan hiç gerek yok. Borç yiğidin kamçısı diye diretmenin bir manası yok.

İş-Kur'daki son kurs iş arama becerisi ile alakalı bir kurstu bana söyledikleri şu: Sertifikaya bakmazlar senin o işi yapıp yapamadığına bakarlar. Bilgisayar kullanma becerisini facebook yazanları gördüm diyorlar.

Neyse olur gider bunu yazmakla bitiremeyiz yüz yüze oturup konuşmak,tartışmak daha eğlenceli ve sosyal bir etkinlik gibi oluyor. Allah herkese gönlünce sağlıklı mutlu ömürler versin.

Şunu da şuraya eklemek istiyorum.

@MakRo
Hala üstüne basa,basa söylüyorum işsizlik yok beğenmeyen çok felan okulu okudum,bilmem ne bölümünü bitirdim eeee..ne yapalım hemen bir şirkete ceo'mu olmak istiyorsun peki? herkes ucuz ve basitinden yolumu bulayım çok iyi maaş alayım derdinde. gir çalış kardeşim önce gerekirse simit sat,su sat ama yeterki başla cebinde azda olsa para olsun o parayla hiç değilse iş görüşmesine giderken cebinde yol parası olarak kullan(size söylemiyorum üstünüze alınmayın.) etrafım hep ağlayan zırlayan gençlerle dolu anlat,anlat malesef hayaller pinarello gerçekler salcano.

@biocyclist aynen öyle bu HES için eleman arayan firmanın ilk görüşmesinde hayatımda 3000 (üç bin) lira altında hiç çalışmadım burada çalışmam imkansız dedi birisi sesleri dışarı geliyordu. Sonra sordular ne kadar çalıştın 3000 (üç bin) liraya tecrüben ne ne mezunusun dediler. Meslek lisesi makine bölümü mezunu, iş tecrübesi 4 ay o tecrübe boyunca da 3 bin lira alacak kadar şanslıymış şimdi her yerde onu bekliyor. Benim işim belli zaten Elektronik teknikeriyim iyisinin de kötüsünün de ne olacağının az çok farkındayım. Hala son görüştüğüm yerlerden haber bekliyorum ucundan kıyısında da olsa umudum var.

Örnek benim liseden arkadaşım hayatın hiç iş tecrübesi yok, sabah 8 akşam 6'ya kadar olan pazar günü tatil olursa cumartesi yarım gün en az 2000 lira + sosyal hakları olan iş istiyor böyle iş isterse daha bir 10 yıl kadar daha işsiz olacağından eminim. Dediğiniz konuda haklısınız Hayaller çok üst seviyede ama ona ulaşmak için ben yada biz ne durumdayız o vasıf var mı? Çoğu kişiye göre evet var ama gerçek hiçte öyle değil. Sistem böyle devam ediyor işte başkaları da yazsın ben konuştum mu yazdım ağzım ve elim durmak bilmiyor.

• Beğen
Tepkiler: Aytaç DİREK
@MakRo Ben gemi mühendisiyim yaptığım iş bambaşka ama mecburum ailem var,sorumluluklar var; hoş bekar yada dulda olsaydım yani tek tabanca yaşasam yinede aman demezdim, dememem lazım kimse kimseye destek olmuyor. Olmazda yapım gereği eyvallahımda yok,yoksa bendede ne hayaller var ama olması içinde çabalamak lazım.

57448.jpg

@biocyclist

:uzgnm::uzgnm::uzgnm::uzgnm::uzgnm::uzgnm::uzgnm::uzgnm::uzgnm:
Aynen katılıyorum...

@biocyclis 450 bin öğretmen iş beğenmiyor ondan sokaklar atanamayan öğretmen kaynıyor değil mi? :harika:

• Beğen
Tepkiler: sccetin
@brky1905
Öğretmenlik bölümüne girerken kimse size iş garantisi vermiyor. Her yıl onbinlerce öğretmen mezun oluyor. Acaba bunların hepsinin atanması mümkün mü? Tabii ki değil. Devlet, ihtiyacı olan kadarını alır ve gerisine karışmaz. Devlet bizi atamıyor diye bir şey yok. Yani devletin seni atamak gibi bir zorunluluğu yok.
Devletin kadrolu yerine ücretli öğretmen çalıştırması devletin yanlışıdır, ama "ben öğretmen olarak mezun oldum, hadi devlet beni atasın, işim hazır olsun." diye bir şey mümkün değil.

İş beğenmeme konusuna ise katılmıyorum. İnsanları kölelik koşullarında çalıştırmaya kalkıp, insanlar da "bu şartlarda çalışmam" diyince, "siz de iş beğenmiyorsunuz ama..." demek ahlaksızlıktır.

@CmlCLK

Eğer alınmazsan buradan çok fena espriler yapacağım. :):p:D

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
@Çağdaş78Fena derken . Ne kadar ağır olabilir ki? Fransızcam iyi değil ve iş bulmak burada da zor [emoji16].

Cemal Ç.

@CmlCLK yani nasıl bir sorun yaşıyorsun ? Çamaşır deterjanının lavantalisi yerine yaseminlisini , bulaşık deterjanı alırken limonlu yerine cileklisini mi alıyorsun ?
Market calisani : Mösyö Çelik , elinizdeki ahşap cilasi , leke cikarici degil mi diyorlar?
:):D:koptum::komik: hain gülüşler , erol taş kahkahaları ....

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.
Bazen acaba işsiz olsam daha mı iyi olurdu diyorum. Okul biter bitmez muhendis olarak kamuya atandım. 5 yıldır çalışıyorum ama büyük borçlar icindeyim. Abim sağolsun aileyi mahfetti. En son tefeciye olan borçlarını ödemek için iğne deliginden geçtik. Neyin hayır getireceği belli olmuyor. Bazı şeyleri kafaya çok takmayın. Verebileceğim tavsiye şartları kötü de olsa ıssız kalmaktansa girin çalışın. Cebinize para girsin.

Geri