İnternet ve güvenlik

Murat EVGİN

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Kasım 2004
Mesaj
976
Tepki
955
Şehir
İstanbul
-------------------------------------------------
DİKKAT : İnternet ve güvenlik
-------------------------------------------------------
Bilgisayarınızı " net " saldırılarından korumanın 10 basit yolu

Kullandığınız bilgisayar sistemlerinin virüslerden etkilenmemesi, saldırılardan korunması ve sık sık arıza çıkarmasını engellemenin yolu internette saklı.
" İnternette sörf yaparken veya bir programı çalıştırırken sistem çok yavaş çalışıyor, e - posta kutusuna gelen yüzlerce spam (istenmeyen e - posta) artık çok oluyor, bilgisayar son günlerde sık sık arıza vermeye başladı. "
Hemen hemen tüm bilgisayar kullanıcıları bu ve buna benzer pek çok cümle kurabilir, yaşadıkları sıkıntılara dair. Özellikle internette içeriğin zenginleşmesi ve sörf yapan sayısının artmasının ardından kullanıcıların bilgisayarlarında yaşadığı sorunlar da artmaya başladı.

Ancak pek çok araştırmaya göre, bilgisayarda yaşanan sorunların çoğu kullanım hatasından veya gerekli programların sistemde yüklü olmamasından kaynaklanıyor. İşte size bilgisayar kullanımında sorunları en aza indirmenin ve sisteminizi saldırılardan korumanın 10 basit yolu:
1) Bilgisayarlara en çok zararı virüsler verir. En azından bir antivirüs programını bilgisayarına yüklemelisiniz. McAfee Virusscan ((link), Norton Antivirüs ((link), TrendMicro PC - cilin ((link)) gibi bilinen markaların yanı sıra, (link) adresinden de antivirüs programı yükleyebilirsiniz.

2) İnternette güvenli sörf yapmak ve ve başka kullanıcıların bilgisayarınıza sızmasını önlemek için firewall yükleyin. Bunun için de McAfee ve Norton 'un sistemleri kullanılabiliceği gibi, BlackICE PC Protection veya Zone Alarm gibi yazılımlar kullanılabilir.

3) Haftalık olarak Microsoft`un yayımladığı yamaları kontrol ederek, yükleyin. (link) adresi, yama yüklemek için kullanılabilir.

4) İnternet için kullandığınız Internet Explorer ve Netscape gibi tarayıcıların güvenlik ayarı bölümlerini yüksek öncelikli duruma getirin.

5) Bilgisayara program yüklerken, art arda gelen kutuları okumadan `evet` tuşuna basmayın.

6) Sisteme sızacak casus programları önlemek için anti - casus yazılım yükleyin. Bunun için (link) adresi kullanılabilir.

7) İnternet sitelerinin hızlı kullanım tuşlarının yer aldığı yazılımları bilgisayarınıza yüklemeyin.

8) Kullandığınız yazılım ve programların hangi şirket tarafından sertifika altına alındığını kontrol edin.

9) Online alışveriş yaparken; sitenin 128 SSL şifreleme teknolojisini desteklediğini kontrol edin. 128 SSL logosu olmayan siteden alışveriş yapmayın.

10) Size gelen e - posta`ların eklerini açarken uzantılarına dikkat edin. Tanımadığınız kimselerden gelen elektronik postaları, özellikle `.exe` uzantılı dosyaları açmayın. Arkadaşlarınıza, gelen bu e - postaları göndermeyin.

Kaynak: haber(7)com
------------------------------------------

(link)

(link)

(link)

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Ercan Bayram
Scudo

Murat EVGİN

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Kasım 2004
Mesaj
976
Tepki
955
Şehir
İstanbul
@emsey229

sanmıyorum, zaten gördüğünüz gibi konuşma limitiniz dolunca, kredi yüklemenizi söylüyor...
 

Süleyman Şatır

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2005
Mesaj
1.151
Tepki
2.733
Şehir
Fatih / İstanbul
Bu konularda biraz cahilim... Ben bilgisayarımda svvhost.exe ararken svchost.exe'ye rastladım... Üstelik bilgisayar birkaç gün önce formatlandı ve yeniden yüklendi... Bu da sakıncalı bir uzantı olmasın?..
 

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Mayıs 2005
Mesaj
2.276
Tepki
1.166
Süleyman abi,bu dosya sistem dosyası (svchost.exe) ama bazen tehlikeli uzantı halinde olur .Bilgisayar formatlandı ise problem yok;)

birde üstad svvhost.exe bir dosya yok biliyorum;) saygılar..
 

Süleyman Şatır

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2005
Mesaj
1.151
Tepki
2.733
Şehir
Fatih / İstanbul
@Önder

Önder bu uzantıya Windows görev yöneticisi'nde rastladım... Ve bunlar benim için hiçbir şey ifade etmeyen terimler... Ama dediğim gibi bilgisayarım 4 gün önce formatlandı...

http://i81.photobucket.com/albums/j221/ssatir/sinema06/svc.jpg
 

Önder Özdoğan

Forum Bağımlısı
Kayıt
25 Mayıs 2005
Mesaj
2.276
Tepki
1.166
Süleyman abi bu dosya sistem dosyası iptal ettiğin zaman sistem çalışmaya bilir;) system local service yada network service adı altında işlem yapan svchostlar virus değildir..

windows 2000/XP işletim sistemlerinde verilecek servisleri kayıtlar dosyasında inceleyen ve gerekli DLL (Dynamic Link Library) dosyalarını çalıştıran programın adıdır PID numaraları ve çalıştırdıkları servisler şunlardır:

Svchost.exe 404 RpcSs
Svchost.exe 556 EventSystem, Netman, NtmsSvc, RasMan, SENS, TapiSrv,

bazen bu dosya kendini virüs olarakda gösteriyor sistemde,anlaşılması basit ram dan fazla yiyiyor kapasite olarak,görev yoneticisinden iptal etmek gerekir.sorun çözülüyor (başıma geldi;) )
 

Süleyman Şatır

Forum Bağımlısı
Kayıt
22 Mart 2005
Mesaj
1.151
Tepki
2.733
Şehir
Fatih / İstanbul
@Önder

Önder, açıklamaların için teşekkürler... Ne bileyim ben, görünce birden paniğe kapıldım...
 

c.turhan

Aktif Üye
Kayıt
27 Aralık 2005
Mesaj
156
Tepki
262
Şehir
Lüleburgaz
@muratevgin

Uyarılar için teşekkürler, ama sanırım ADSL hatları için böyle bir yazılım etkili olamayacaktır.
 

MersiLee

Aktif Üye
Kayıt
23 Ekim 2006
Mesaj
125
Tepki
40
Şehir
IST / GOP
@c.turhan

Zaten günümüzde Fax/modem kullanan kaç kişi kaldı ki?
 

Murat EVGİN

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Kasım 2004
Mesaj
976
Tepki
955
Şehir
İstanbul
@c.turhan

evet haklısınız,adsl bağlantısında böyle bir tehlike söz konusu değil..
konu güvenlik ve alıncak tedbirler şeklinde düzenlemiştir.
 

Serkan TELYAKAR

Forum Bağımlısı
Kayıt
9 Ağustos 2006
Mesaj
857
Tepki
1.492
Şehir
İstanbul-Altunizade
Ben de bir ekleme yapayım. Port açıklarınız yada açık kalmış arka kapılarınızı alttaki siteden detaylı olarak taratıp görebilirsiniz.Özellikle Kaspersky İnternet Security'i kullanan arkadaşlara tavsiyemdir çünkü Kaspersky'nin Anti Hacker programı bir kaç portu açıkta bırakarak güvenlik açığına sebep oluyor.

(link)

bu linke girip sayfa sonundaki "PROCEED" butonuna basın açılan sayfanın orta kısmındaki butonlardan özellikle "All Service Ports" butonundan tüm portlarınızı taratabilirsiniz.Kırmızı renkte gözüken bir kutu görürseniz mouse okunu üzerine getirip hangi portunuzun açık akldığını öğrenebilirsiniz.