Scudo Sports

İlk yol bisikleti deneyimim - dropbara aşık oldum sanırım :)

AykutÇ.

Daimi Üye
Tepki
375
İsim
Aykut Ç.
Başlangıç
1997—98
Bisiklet
b'Twin
Bisiklet türü
Yol bisikleti
Dün ilk kez bir yol bisikletine bindim. Ailem AVM gezerken ben de onları bekliyordum dışarda. Baktım yapacak iş yok, dedim bari az ilerdeki Decathlon'a gidip orada takılayım bir süre. Gittim. Triban 300'ler 500'ler oradaydı. Sağda solda herkes mtb, katlanır vs bisiklet deniyordu. Yol bisikletlerine bakan bile yoktu. Çektim 60 kadro Btwin 500'ü raftan. Dropbar mıknatıs gibi yapıştı elime. Atladım üstüne ve çevirdim pedalı. Mağazanın bisiklet deneme yolunda birkaç tur attım. Müthiş bir hazdı. Sadece videolarda ve Yowamushi Pedal'da gördüğüm o vites değiştirme hareketini bizzat kendim yapıyordum. Her vites geçişinde ayrı bir zevk alıyorum. Yıllardır dropbar kullanıyordum sanki. Aktarıcı ve zincirden gelen sesin o an denizin dalga sesinden hiçbir farkı yoktu. Sürdüm de sürdüm. Daha sonra kendimi kaptırıp diğer reyonlara girince güvenlik görevlilerinden uyarımı da aldım :) 5-10 dakika falan dolandım ve bir baktım ki çoluk çocuk bir sürü kişi, kapmış bir yol bisikleti ve dolanıyor peşimde.

Kendi aralarında yorumlar:
-Lan oğlum bu ince tekerler manyak birşeymiş lan.
-Lan oğlum akıyor bu lan resmen.
-Oğlum bunun direksiyonu manyak birşeymiş lan.
-Baba bana bundan al yaaaa.

Reyonda beklerken bir beyefendinin oğluna yol bisikletlerini anlatışı:
-Oğlum asıl gerçek bisiklet diğerleri (Mtb'leri gösteriyor o sıra). Bunlar ise ince ve hafif. Arabanın arkasında taşımak için bunlar. Arabayla sık sık gezenler alıyor bunu ve arabanın arkasına monte edip götürüyor. Diğerleri kalın ve ağır olduğu için arabanın arkasında taşımak mantıklı değil-

Daha sonra, 500'ü denediğim yeter, bir de 300'ü deneyim dedim. Zira 500'deki karbon maşanın yerine 300'de alimünyum maşa vardı ve ağır diye eleştiriliyordu hep Triban 300. Bisikleti olduğu yerde elimle bir tarttım. Benim şu an kullandığım 17 yıllık Wichita Viper'dan ağır olduğunu hissedince biraz hayal kırıklığına uğradım açıkçası. Biraz da onunla turladım ama 500 kadar tat vermedi. Zira vitesler, aktarıcılar MicroShift ve pek ısınamadım.

Onu da bırakıp trainer'ın üzerinde duran 300'e bindim. Bir süre tırmanış yaptım. Eğimi gittikçe arttırarak. "Dans" da edecektim ama yeter dedim bu kadar rezil olduğum :D

Kan ter içinde kalmıştım Mersin'in sıcağında. Dedim daha fazla rezil olmadan gideyim. Alnımdan terler süzüle süzüle ayrıldım Decathlon'dan.

Yıllardır bisiklet sürmüyor olup 2 aydır eski bisikletimle kendimi tartma aşamasındayım şu aralar. Gidişata göre seçim yapacağım diyordum, MTB, yol ve tur bisikletleri arasından. Tahmin ettiğim gibi sanırım yol bisikletlerine, hatta büyük ihtimalle cyclocross'lara karar kılacağım.

Bilmiyorum duygularımı çok mu abartıyorum acaba. Gerçi insan aşık olunca abartmaz mı? :) Bekle beni dropbar...

Scudo
@AykutÇ.
Hem de ne! Anlayamazsınız...

Nexus 4 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

• Beğen
Tepkiler: AykutÇ.
@AykutÇ.
Hocam öyle bir anlatmışsınız ki roman yazar gibi , sevgiliyi anlatır gibi olmuş :) İnş yakın zamanda sizi de yol bisikleti kullanıcıları arasında görürüz :)

• Beğen
@Yücel Demirkılıç

İnşallah hocam. Can atıyorum şu an. Bugün sabah turlarken kendimçe yüksek kadansla yardırıyordum. Kask aynası da var ve arkamı kollarım sürekli. Bir anda yanımdan bir yol bisikletçisi geçti. Gayet sakin sürüyordu ama rüzgar gibi geçti yanımdan. Daha 2-3 saniye önce arkamı kontrol etmiştim ayna ile. Yol da düz. Ne ara nereden çıktı ne ara geçti ve nasıl önümde kaybolup gitti anlayamadım. Yetişmek için Allah ne verdiyse abandım ama nafile. Tamam dedim birkaç ay sonra bende bu şekilde sürüyor olacağım inşallah :)

Bence cylocross bakmayıp direk yol bisikleti al abi o kadar samimi bir şekilde yazmışsın ki yol bisikletine tam anlamıyla aşık olmuşsun eğer cylocross alırsan 1 hafta sonra lastik değiştireceksin buna eminim. :)

Test sürüşü Türkiye'de olmayan bir şey. Test sürüşleri yaygınlaştıkça insanlar yol bisikletini daha iyi anlayıp dağ bisikleti almaktan vazgeçecekler, daha bilinçli alışveriş yapacaklar.

Evet yol bisikleti ne kadar yorsa da tahriş etse de bazı yerleri vaz geçemiyorum bende. Tutku ile bağlandım bisikletime.

@Berke Kazankaya

Valla Berke sık sık tırmanmayı düşündüğüm bir rota var. Bizim köye varıyor ve son 5-6 km'si stabilize yol. Yol bisikletiyle oraya girebilir miyim bilmiyorum. Ondan da öte, işe de bisikletle gideceğim. İşim gereği temiz düzgün kıyafet, kitap, bilgisayar vs götürmem gerekecek dönem dönem ve bunu sırtımda taşıyamam terleteceği için. Arka bagaj - hatta yerine göre ön bagaj - takılabilmesi lazım. Bu şekilde bir yol bisikleti bulabilirsem hiç düşünmem zaten. Ama gerek tırmanacağım köy yolu, gerekse bu işe gitme olayı cyclocross almam gerektiğini düşündürüyor bana. Ama bakalım alacağım vakit gelince bir yerlerden bulup bir de cyclocross denemeye çalışacağım. Ayrıca daha kaliteli yol bisikletlerini de deneyeceğim. Ona göre karar vereceğim artık. Anam heyecanlandım bak yine :D

@AykutÇ.

Tanımına göre cyclocross'a gerek yok. Daha konforlu, çamurluk ve taşıyıcı takmaya uygun modeller var. Onları alabilirsiniz. Cyclocross lar dağ bisikletine çok yakın.

@AykutÇ.

O zaman şartlar Cylocross'u gösteriyor ama hatırlatalım ki Türkiye'de Salcano hariç bulabileceğin en ucuz Cylocross 3500 civarıdır.

arabaların arkasında yazar ya hasta işi diye bizimkide o işte dropbar aşktır :) yol bisikletini aldım alalı mtb nin yüzüne bakmıyorum kaldırdım tavanda duruyor :) yol bisikletinin şekli gidişi duruşu hızlanışı rampalarda rahatlığı bir başka ..

• Beğen
@Hüseyin Gündoğdu

Forumda en çok dikkatimi çeken imza zaten :) Umarım en kısa zamanda katılacağım aranıza :)

@Ali Uzel

Bu şekilde bulabilirsem ve bütçem elverirse düşüneceğim elbet.

@Berke Kazankaya

Forumdaki cyclocross sayfalarını ezberledim zaten neredeyse. Focusun güzel modelleri var. Amacıma ulaşabileceksem 3500 TL'yi ayırabilirim cyc için. Giriş-orta seviyelerde ayrı ayrı MTB ve yol bisikleti alsam aynı paraya gelecek. Her birinin ayrı masrafı ve kapladığı yer olacak. Downhill vs ilgimi çekmediği için, MTB almış olsam bile eminim ona da dropbar takacağım :D Bu sebeple yol veya cycloross ancak kesecek beni. Ne yapıp ne edip o bütçeyi toparlamaya çalışırım artık. Arabadan çok daha fazla kullanacağıma eminim. Araba bütçesinden kısıp veririm velespite :)

• Beğen
Tepkiler: Max Torque
@AykutÇ.

Abi hem bozuk yolları hem de hızı seviyorsun sanırım senin aradığın bisiklet açıkça ortada Cyclocross bütçe yetecekse al derim o fiyat aralığında Cube'da güzel bisikletler üretiyor.

• Beğen
@Ali Uzel

Dag bisikleti alanlar bilincsiz alisverismi yapiyorlar? Biraz aciklarsan sevinirim, bilinsiz alisveris yapmaktan kurtulmus oluruz. :)

@Murat Cömez

Evet......

Türkiye'deki büyük bir çoğunluk.

@AykutÇ.

Ya hocam bu decathlon Mersin'de nerede acaba ? Ben Antmen'den başka bisikletçi bilmiyorum :)) Eğer deneme imkanı veriyorlarsa bende gidip bir denemek isterim şu yol bisikletini :)
Edit: Tamam hocam palm city'de yarın ilk işim oraya gitmek :)

• Beğen
@Ali Uzel

Bence degil, burada bir bilincsiz kisi varsa oda bir bisikletforumunda ayrimcilik yapan ve mtb alan kisilere bilincsiz diyerek hakaret eden kisidir.

Dag bisikletinin de ayri keyfi ve ozel yeri var bence. Amac yolda surat ve akiciliksa yol bisikleti dogru secim olur. Fakat bir dag bisikletinin hakki verildiginde onun da keyfi muazzamdir.
Insanin ne aradigina bagli esasen.

• Beğen
@Murat Cömez

ilk sayfadaki mesajı okuduysanız;

babanın oğluna yol bisikletini anlatış biçimi (bilinçsiz) "bunlar arabanın arkasına takmak için"

yol bisikletini keşfeden gençler (bilinçlenen) "lan oğlum bu ince teker akıyor yaa"

bu kısımlar bisiklet konusundaki bilinçsizliği açıklıyor.

Geri