@rubiel Bende sizin gibi yeni başladım, benim bütçem max 650 liraydı salcano ng450 aldım, o paraya daha iyisini bulamadım. Anca giriş seviyelik bisiklet. Kısa zamanda benim çıkardıklarımı sizle paylaşayım:
-Mümkünse bisikleti görerek, oturarak alın, kadro boyuna dikkat edin. Benim boyuma hep 16lık öneriliyordu öyle aldım ama hafif ufak geldi gibi 17 de olurmuş, kadro boyu önemli. İkinci olarak estetik önemli. Kimi kadrolar may boya, kimi parlak boya, bazıları dandik bazıları kaliteli görünüyor. Üzeirnde 10 numara donanıımda olsa çirkin görünen bir kadroysa her baktığınızda canınızı sıkabilir. İzmirde bol bisikletci vardır gezin.
-Yağmurlu havada, bol çamurlu ortamlarda kullanmayacaksanız bence disk frenlere gerek yok, v frenler gayet iyi iş görüyor, prensipleri çok daha basit ve ucuz sistemler. Benim v frenlerden yana hiç sıkıntım yok.
-Bir karar verin bisikleti alıp geliştirme mi yaparsınız, satıp daha iyisini mi alırısnız. Ben bunu alırım geliştiririm demekle olmuyor. Çünkü astarı yüzünden pahalıya geliyor ve bakıyorsunuz istediğinz parçalar bisikleti aldığınız fiyatın hayli üstünde ve o bisiklet, o kadro o donanıma layık değil. O yüzden kullanır satarım diyorsanız sıfır giriş, alır geliştirirm diyorsanız ikinci el daha iyi birşey almak daha mantıklı. Ben şimdi bu ng450 çok ufak değişiklikler dışında fazla geliştirmeyeceğim çünkü değecek bir şey değil. Değeiştir değiştir yeni bisiklet toplamış olurum adam edene kadar.
-Ben şu anki kafam olsa şehir bisikleti alırdım. Benim amacım ara sıra dışarı çıkar sürerüm, asıl olarak da arkadaşlarla kısa turlara gideriz, şehir dışına, köy yollarına vs girerizdi. O planlar genelde patlıyor.

Benim dışımda hiçbir arkaddaşıma bisiklet aldırımadım hepsi tembel, kaçtılar. Tek başına olunca da şehir dışına çıkmıyorsunuz muhabbet edecek olmayınca. Anca günlük şehir içi sürüyorsunuz. Çok nadir arazi yere gelseniz bile bunu çoğu bisiklet kaldırır zaten. O yüzden kalın tekerli, ağır, kaba dağ bisikleti alacağıma kibar bir şehir bisikleti alırdım bianchi touring serisinden falan.
-Maşa konusu önemli, giriş seviyesi olan m3030 herkes dandik her hakikaten dandikmiş. Ne doğru düzgün darbe emiyor, nbe konfor sağlıyor. Süs gibi. Ama tabi benim bütçeye o kadardı. O yüzden siz daha üsr seri maşalı ve kilitlenebilen maşalı bir bisiklet alın, hatta benim gibi çoğunlukla şehirde kalacağınızı düşünüyorsanız düz maşa alın amortisör olmasın.
-Bisikleti alırken üstündeki ekipmanlardan önemli olan ön arka vites, frenler, aktarıcı ve aynakol. Shimano serisini iyi öğrenin alacağınız bisiklette tourney mi var, altus mu var hangisi hangi fiyata ne veriyor bakıp ona göre karar verin. Siz de benim gibi yıllar sonra başlıyor ve ilk bisikletiniz olacaksa çok da takmayın zaten hakkını veremeyeceksiniz bisikleti çöp edene kadar. Yok tecrübe zaten var diyorsanız düzgün setli bisiklete ağırlık verin gerekirse ikinci el olsun.
-İnce ama önemli bir detay tura gidecekseniz almak istediğiniz bisikletin kadrosunda bagaj delikleri olduğundan emin olun.
-Sıfır alırsanız internetten izlediğiniz videolarla benim gibi artistlik yapıp şunun vites ayarlarına ince ayar çekeyim deyip, 4 saat boyunca kan ter işinde cebelleşip içine edip, ertesi gün bisikletciye götürmek zorunda kalmayın.

Ya servisinde kurdurun ya kurduktan sonra bisikletciye götürüp ince ayar çektirin.
-İlle mtb alacağım diyorsanız ilk başlarda bol bol şehirde süreceğiniz için mutlaka hemen her garip mtb kullanıcısı gibi ince tekere geçmek isteyeceksiniz. Bisikletinizinm potansiyel 2.20lik lasitkle geleceğini düşünürsek iç dış set lastik gerekir bu size en dandik markada bile 60-80tl arası bir meblağ demek. Onu da alacağınız fiyata ekliymiş gibi düşünün.
-İnternette izlediğiniz modifiye, geliştirme videolarına avuçlarınızı ovuşturup heyecan yapmayın sizin giriş seviyesi bisikleti evde incelediğinizde o gördüğünüz pek çok güzel donanımın sizin bisikletle uyumlu olmadığınız onları takabilmek için bisiklette ciddi konversiyonlar ve para harcamalar yapacağınızı unutmayın. Hani öyle ooh güzel hollowtech anahtarı alayım falan diye heves etmeyin olmayacak o sizde, çin malı kaset göbek olacak.
-Son olarak tekrarlayayım neye ihtiyacınız olduğu konusuna iyi emin olun. Tura giderim, çadırda kalırım diyorsunuz, bunu yapacağınızdan emin olun yoksa boşuna kamyon tekerli mtb ile uğraşmayın hafif, şık bir şehir bisikleti alıp keyfini çıkarın ince lastikle.