Scudo Sports

İlginç bir nabız sorunu?

Awacs7n

Forum Bağımlısı
Tepki
1.016
Başlangıç
2013—14
Bisiklet
Trek
Bisiklet türü
Dağ bisikleti
Geçen seneye kadar yüksek nabızlarda antrenman yaparken herhangi bir sorun yaşamıyordum. 150-160 arası ortalama nabızlarla 80-100 kilometre sürdüğüm oluyordu.

Bir süre bisiklet sürmeyi bıraktıktan sonra kilo aldım ve alınan kiloları vermek için düşük nabız antrenmanları yapmaya başladım. Ortalama nabzım 130'u hiç geçmiyordu bir süredir, geçen aylarda 135-140 arası ortalamalı nabızlarla gücümün bir anda kesildiğini farkettim. Bu normal midir arkadaşlar?
Öyle 150 falan değil, 140 ortamalarda 1 saat bile süremeden elektrik kesintisi bir durim ortaya çıkıyor ve kendimi çok yorgun hissediyorum. Karbonhiratla ilgili bir sıkıntı yok, önceden karbonhidrat yüklemesi yapsam bile bu durum devam ediyor. Acaba 135'in üzeri ortalamalara uzun süre çıkmamanın buna bir etkisi olabilir mi? Ani hızlanmalardan bile kaçınıyordum nabzım yükselip yağ yakım moduna girmesin diye, geçen sene böyle bir sorun yoktu.

Scudo
Buna en iyi cevabı Kardiyolog doktoru verebilir. Sadece kalbine değil, kan değerlerinede bakıcak. Kilo aldıgın için kan değerlerinde sıkıntı olmuşl olabilir, belkide kolestrol sorunun çıktı. Geçmiş olsun:hoop:

Antremansiz oldugunuz icin de olabilir bir saat az bir sure degil ham bir vucut icin.Eger kalpte bir sikinti yoksa yavas yavas artacaktir formunuz ama illaki bir doktora gorunup emin olun

Doğduğumuzda maksimum nabzımız 220'dir. Her sene bu değer 1 birim düşer. Öğrneğin 40 yaşındaki birinin çıkacağı maksimum nabız 180'ken 50'ye geldiğinde 170'e düşer. Yaşınıza, kilonuza ve yaptığınız fiziksel aktivitelerin durumuna göre nabzınız düşmüştür. Antrenman ve beslenmeyle düzeleblir ama kardiyoloğa görünün yine de.

• Beğen
Tepkiler: oobekkoo
Nabız bu kadar genellenemeyecek kadar bireysel bir durum. 39 yaşımdayım ve max nabzım antremanlı olduğum dönemlerde 184 185 iken antremansız zamanlarımda 190ları geçiyor. Birlikte sürüş yaptığım 38 yaşında bir arkadaşım antremanlı döneminde bile 195leri görebiliyor. Antremansız kaldığınızda nabzınız genelde yükselir. O nedenle uzun süre yüksek yoğunluklu antreman yapmadıysanız bu gibi durumlar ortaya çıkabilir. Düzenli antremana döndükçe eskisine yakın noktalara gelecektir. Çok uzun süre zone 2ye bile çıkmadan sürüş yaptıysanız ve vücumuzda kilo ile alakalı ciddi değişimler varsa çabuk yorulmak da olası.

Doğduğumuzda maksimum nabzımız 220'dir. Her sene bu değer 1 birim düşer. Öğrneğin 40 yaşındaki birinin çıkacağı maksimum nabız 180'ken 50'ye geldiğinde 170'e düşer. Yaşınıza, kilonuza ve yaptığınız fiziksel aktivitelerin durumuna göre nabzınız düşmüştür. Antrenman ve beslenmeyle düzeleblir ama kardiyoloğa görünün yine de.

• Beğen
Tepkiler: BilalKorukcu
Nabız bu kadar genellenemeyecek kadar bireysel bir durum. 39 yaşımdayım ve max nabzım antremanlı olduğum dönemlerde 184 185 iken antremansız zamanlarımda 190ları geçiyor. Birlikte sürüş yaptığım 38 yaşında bir arkadaşım antremanlı döneminde bile 195leri görebiliyor. Antremansız kaldığınızda nabzınız genelde yükselir. O nedenle uzun süre yüksek yoğunluklu antreman yapmadıysanız bu gibi durumlar ortaya çıkabilir. Düzenli antremana döndükçe eskisine yakın noktalara gelecektir. Çok uzun süre zone 2ye bile çıkmadan sürüş yaptıysanız ve vücumuzda kilo ile alakalı ciddi değişimler varsa çabuk yorulmak da olası.
Bu rakamları ben vermiyorum. Genel değerlerdir bunlar. Ben de 43-44 yaşlarımda antrenmanlarda 195'leri görüyordum. Görmek demek devamlı 195'te kalmak değildir. O sınıra ancak gelebilmektir. İnterval antrenmanlarıyla dinlenik nabız düşer tabii ki ancak antrenman bırakıldığında tersi durum oluşur. Konuyu açan arkadaş antrenmanı bırakmış ve kilo aldığını da söylemiş.

Buna en iyi cevabı Kardiyolog doktoru verebilir. Sadece kalbine değil, kan değerlerinede bakıcak. Kilo aldıgın için kan değerlerinde sıkıntı olmuşl olabilir, belkide kolestrol sorunun çıktı. Geçmiş olsun:hoop:
İçim karardı, sağolun. Şaka bir yana kan değerlerine baktırmak mantıklı olabilir.
Antremansiz oldugunuz icin de olabilir bir saat az bir sure degil ham bir vucut icin.Eger kalpte bir sikinti yoksa yavas yavas artacaktir formunuz ama illaki bir doktora gorunup emin olun
Belirli aralıklarla 40 kilometre civarlarında günlük gezilerim oluyor, doktora gitmek oldukça mantıklı görünüyor.
Anladım, durumu hiç ciddiye almamıştım.
Evet, bir anda yorulmak gibi bir durumla karşılaşıyordum. Geçen sene 16 kilo daha zayıftım, kilo alınca yağ yakım aralığından çıkmayayım diye yüksek nabızdaki antrenmanı tamamen kesmiştim.

Demek ki tamamen kesmek bir hata imiş, kilonun da etkisi büyük olabilir.

Nabız kişiseldir ve 220 -yaş kesinlikle doğru nabizi vermiyor. Verdiğiniz örneğe göre benim maks nabzım 177 olması gerekir ama benim maks nabzım 190. Mesela forumdaki irfan hocamız maks nabzını 202 olarak yazmıştı bildiğim kadarıyla yaşıda benden büyük.

• Beğen
Tepkiler: Özcan ve Murat B.
Nabız kişiseldir ve 220 -yaş kesinlikle doğru nabizi vermiyor. Verdiğiniz örneğe göre benim maks nabzım 177 olması gerekir ama benim maks nabzım 190. Mesela forumdaki irfan hocamız maks nabzını 202 olarak yazmıştı bildiğim kadarıyla yaşıda benden büyük.
Bu rakamı ben uydurmadım. Genel, ortalama bir rakamdır bu. Normal insanlar için aşağı yukarı 220'den aşağı doğru düşer. Antrenmanla bu rakamlar değişse de ne kadar antrenman yaparsak yapalım önceki yıllarımızdaki nabızlara çıkamayacağız anlamına geliyor. Bu arada nabzın devamlı yüksek atması antrenmansız insanlarda türlü riskler barındırır. Dinlenik nabız da çok önemlidir. Benimki 43'lere falan düşüyor. Kalp ne kadar büyürse nabız düşer. Yağ yakmak için çok yüksek nabız gerekmez zaten.

Sürüşe başlamadan önce bir fincan koyu kahve için iyi nabız yükseltiyor.

• Beğen
Tepkiler: Özcan
Bu rakamı ben uydurmadım. Genel, ortalama bir rakamdır bu. Normal insanlar için aşağı yukarı 220'den aşağı doğru düşer. Antrenmanla bu rakamlar değişse de ne kadar antrenman yaparsak yapalım önceki yıllarımızdaki nabızlara çıkamayacağız anlamına geliyor. Bu arada nabzın devamlı yüksek atması antrenmansız insanlarda türlü riskler barındırır. Dinlenik nabız da çok önemlidir. Benimki 43'lere falan düşüyor. Kalp ne kadar büyürse nabız düşer. Yağ yakmak için çok yüksek nabız gerekmez zaten.
Estagrfurllah ben size uydurdunuz demek istemedim, yanlış anlaşıldı ise kusura bakmayın.. Benim demek istediğim 220 - yaş yöntemi eski geleneksel bir yöntem ve tam doğru oranları vermeiyor. Maks nabızı bulmak için daha farklı ve daha tutarlı olduğu kabul edilen daha farklı yöntemler bulunmakta.

• Beğen
Tepkiler: can onur
Estagrfurllah ben size uydurdunuz demek istemedim, yanlış anlaşıldı ise kusura bakmayın.. Benim demek istediğim 220 - yaş yöntemi eski geleneksel bir yöntem ve tam doğru oranları vermeiyor. Maks nabızı bulmak için daha farklı ve daha tutarlı olduğu kabul edilen daha farklı yöntemler bulunmakta.
Ya ne demek? Asıl ben yanlış anlaşıldıysam siz kusura bakmayın. Uydurmayı kötü anlamda söylememiştim.

Spor yapmayanlar için bu formül (220 - yaş), 2. Dünya savaşı zamanına dayanıyor onun kaynağı ;) O zamandan sonra işler çok değişti.

Nabız konusu çok kişisel bir konu, başkalarına göre kıyas yapmamak lazım. Zira her tür çeşidi görüyoruz çevremizde. Farklılık sezdiğimiz zaman dikkatli olup muayene olmak en güzeli.

bazen bacaklar bırak beni gideyim diyor kalp izin vermiyor bazen nabız iyi oluyor bacaklar gitmem diyor.

Geri