Daha önce buraya sevgili Fatih ve İdris Aca arasında oluşan bir sıkıntıda söz almış ve görüşlerimi tarafsız bakış açısıyla aktarmaya çalışmıştım. Ama artık tarafsız değilim çünkü proje olarak AFCBike olgusuna genelde olumlu bakıyorum. Neden? Çünkü burada İdris Aca nın üretimini nasıl,nerede ve kimlerden destek alarak yaptığını bilmeyen ve bu konuda tahminlerince yorum yapan arkadaşlardan farklı olarak üretimi yerinde görmüş birisi olarak şunları belirtmek istiyorum. İdris Aca evinin bodrum katında bir torna ve bir adet freze tezgahıyla yapmıyor bu ürünleri. Ürünlerin yapıldığı işletmede çok eksenli CNC tezgahlardan tutunda, Catia programını kullanan ve ürünlere yorumlarını ekleyebilen mühendis arkadaşlar var.Maalesef bu her parça da başarıyla sonuçlanmayabiliyor. İşletme hem otomotiv sanayi hem de savunma sanayi projeleri için ürünler üretiyor.
Ürünler İdris in kafasında şekilleniyor olabilir ama ona her konuda destek olan insanlar var.
İdris ve Fethi kardeşlerimin yazışmalarında her iki taraftada doğru bulmadığım şekilde yazılar yazılmış ve çok sakin bir kişiliğe sahip İdris in son yazısınında bir birikim sonucu kastını aştını düşünüyorum.
Temel doğru: Kilonuz 80 veya daha yüksekse HAFİF parçalar kullanma ısrarından vazgeçmek gerekiyor.
Çok tanınmış firmaların kırılan parçaları elimden geçti ve bunları garanti kapsamında firmalara gönderdik... bazıları değiştirildi ,bazıları için kullanıcı hatası öne sürüldü, en uzun süren herhalde KCNC den altı ay sonra yenisini alabildiğimiz Skandiyum gidon boğazı olarak anımsıyorum.Mehmet okuyorsa teyid edebilir.
Kırılan gidon boğazları,gidon,sele boruları,fren kolları ,çalışmayan rulmanlar, jant telleri ve daha neler.
Burada çıkıpta neden kimse KCNC,Exustar,Extralite,Tune ve diğerleri için "eğer vicdanın varsa yapma bu işi" diyebiliyor?
Dese bile kim dinler?
Bisikletle ilgili herhangi birşey üreten firmaların tümünün broşürlerinde "bisiklet kullanmak tehlikelidir" yazıyor. Rock Shox "hayatınızda ters giden işler için sürekli diğerlerini suçlayan insanlardansanız,ürünlerimizi kullanmayınız" uyarısını yazabiliyor.
Somut olarak Fethi kardeşim: Kırılan sele kelepçeleri malzeme hatası değildir ,tasarım hatasıdır. Çünkü AFC Alcoa 7075 T6 sertifikalı ürün kullanıyor. T6 Temper 6 veya "tavlama 6" demektir ve CNC malzeme de tüm imalatçılar tarafından kullanılan bir üründür. Sıkıştırılan ,kalıpta dövülen malzeme için T651 kullanılır.
"Hangi ısıl işlemleri yapıyor" "belkide standart olmayan alaşımlar yapıyorlar" ifadeleri ise tamamen yanlış seçilmiş ifadeler.
Çünkü ısıl işlemi temperleme veya tavlama bisiklet firmaları tarafından yapılmıyor. Ayrıca 'standart olmayan alaşımlar' (olsa bile) parça imalatçıları tarafından yapılmaz.
Alcoa gibi firmalar T6 ,T7 , T7 3 veya RR temper metodları ile bunları imal ederler. Bunların ne olduğunu buraya şimdi yazmayayım,konu çok uzayacak.
İmalatçının elinde alüminyum malzemeyi aldıktan sonra (CNC imalat olarak konuşuyorum)malzemenin mukavemetini arttırmak için tek bir seçenek vardır. Sert eloksal boya. Bu nedenle eloksalda "claer coat" yerine "hard anodized" tercih edilir.
Yani sertifikalı 7075 T6 yı işletmede tekrar ısıtıp ve daha sonra soğutarak bir işlem deneyebilirsiniz ama bu hüsranla sonuçlanır çünkü ya korozyona daha dayanıksız şekle getirir veya "gevşeterek" mukavemetini düşürürsünüz.
"Sen bunların hangisini yapıyorsun?" sorusuna
a) Alcoa sertifikalı malzeme satın alınıyor.
b) Parçalara imalat aşamasında yük testi yapılıyor.
c) İmalat sonrası gerçek şartlar altında malzeme test ediliyor.
d) Kırılan parçalar tüm dünya firmalarından daha çabuk yenisiyle değiştiriliyor.
diye bir yanıt yazardım.
Ben en zayıf noktaların halen tasarım aşamasındaki yük testlerin yetersizliği (maaliyet!!) ve ayrıca üretimin mühendisler için bile olsa Türkiye için de bir ilk olduğundan kaynaklandıklarını düşünüyorum.
Eloksal boya standartı da zor bir alan.Özellikle işletme dışında yapılan eloksal kaplama.
Çok daha uzunca yazılabilir ama İdris Aca nın öz sermayesiyle bazı güzel ürünler ortaya çıkaran AFC ye bundan böyle başarılar dilerim. İşletmenin hedefi zaten iç piyasa satışları olmamalı.
İnsanlarımız Zara,Reebok veya Nike gibi Türkiye de imal edilen ürünleri ihraç ettikten sonra tekrar Türkiye ye getirip satın almayı seviyor herhalde.
Tek bir farkla: AFCBike bir Türk firmasıdır. Eleştirelim ama bilgi sahibi olmadan da görüş sahibi olmamak herhalde yine erdemdir.